Кой и защо може да бъде "Шарли ебдо"

На Запад също има "свещени крави": евреите, чернокожите, Холокоста...
12 яну 2015 22:20,
116
Кой и защо може да бъде "Шарли ебдо"
Снимка: Reuters, архив

"Аз не съм Шарли ебдо" - такова заглавие, отличаващо се от благородния лозунг от последните дни, носи коментарът на Дейвид Брукс в "Ню Йорк таймс".

Той пише: "Журналистите от Шарли ебдо" с основание са обвявани сега за мъченици във войната за свобода на словото и изразяването, но трябва да кажем открито, че ако някой бе опитал публикува подобни карикатури в американски сатиричен вестник или в брошурка в американски университет, това не би оцелял и 30 секунди. Студентските и преподавателските организации биха го обвинили в разпространяване на омраза. Администрацията на университета би спряла дотациите за брошурата и би я закрила".

Все пак Брукс отбелязва, че провокаторите са необходими, защото показват "колко сме суетни, когато сме горделиви", показват "глупостта на фундаменталистите" и най-сетне "всички онези, които не могат да се смеят на себе си".

От иконоборческите провокации на "Шарли ебдо" се разграничи и Белият дом. Не сега, а през 2012 г., когато френското списание публикува карикатура на Мохамед. "Изпитваме дълбоки съмнения относно смисъла на тези публикации", каза Джей Карни, тогавашният говорител на Обама. "Защото знаем, че такива рисунки могат да бъдат много обидни и могат да разпалят емоции. Но много пъти сме говорили за това колко важна е свободата на изразяване, залегнала в нашата конституция. Освен това, даже и да подлагаме на съмнение смисъла от тези публикации, това не оправдава използването на насилие срещу техните автори."

С тези мнения, повече или по-малко дистанциращи се от сатирата на "Шарли ебдо", полемизира Джонатан Чейт на страниците на "Ню Йорк магазин": "От една страна чуваме от либералите, че религиозните екстремисти не трябва да заплашват хората, които накърняват религиозните им чувства. От друга страна чуваме от либералите, че никой не бива да обижда чуждите религиозни чувства. Правото на светотатство трябва да съществува само на теория. [. . .] Този подход е доста опасен. Радикалните мюсюлмани смятат, че забраната върху светотатството би била нещо добро и трябва на практика да се спазва. Западните либерали смятат, че забраната върху светотатството би била вредна , но трябва на практика да се спазва. Макар че тези два подхода са различни, и двата водят до идентичен резултат. Затова трябва да си кажем ясно: правото на светотатство, на подигравка с религията е един от фундаментите на либералния порядък. То не може да бъде защитавано на теория, без да е защитавано на практика".

Тоест все пак: "Аз съм Шарли ебдо".

Любопитно и много предизвикателно становище в дискусията за провокациите на "Шарли ебдо" формулира журналистът от "Гардиън" Глен Грийнуолд, прочул се със сътрудничеството си с Едуард Сноудън. Грийнуолд критикува френското списание, но ударът му е доста по-широк – той обвинява в лицемерие всички, които застават в защита на "Шарли ебдо" в името на западните ценности.

В частност Грийнуолд отбелязва, че карикатурите на "Шарли ебдо" - които осмиват не само мюсюлманите, но също евреите и християните - изобщо не са иконоборски според западните стандарти, защото на Запад "Бог е мъртъв!" (както много точно е обявил преди 150 години Фридрих Ничше). Те обаче бяха обидни за мюсюлманите, за които религията все още е свята. И да отбележим, че мюсюлманската общност е най-долу на социалната стълбица във Франция.

Разбира се и на Запад има "свещени крави", пише Грийнуолд. Само че са други, например отношението към евреите, Холокоста, чернокожите. Но как се отнася към тези истински "свещени крави" абсолютно безкомпромисният и надминаващ всички "Шарли ебдо"?

Преди няколко години синът на тогавашния президент на Франция Никола Саркози се ожени за Джесика Себон-Дарти, наследничка на голямо богатство и потомък на еврейска фамилия.

Сатирикът Морис Сине, който пише и рисува за "Шарли ебдо", коментира, че скоро синът на Саркози ще приеме юдаизма. "Този млад човек ще постигне много в живота!", завършва статията му. Когато се появяват протести, че това изявление е антисемитско (така казал например изтъкнатият философ Бернар-Анри Леви) тогавашният главен редактор на "Шарли ебдо" Филип Вал поисква от сатирика да се извини публично. "По-скоро ще си откъсна топките", отговаря Сине и бива изхвърлен от списанието.

Значи може по най-вулгарен начин да издевателстваш над Мохамед, а не може да вземаш на подбив евреите. И между другото: Морис Сине подава жалба в съда, че е уволнен незаконно и печели делото, като получава от "Шарли ебдо" 40 хиляди евро обезщетение.

Грийнуолд заключава: "Всъщност ако един сатирик, специализирал се в антисемитски или расистки светотатства, бъде убит заради своите рисунки, тогава няма да има масови призиви демонстративно да бъдат публикувани неговите творби, и не би имало гласове на солидарност с убития в името на свободата на словото".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
5
 
! Отговори
23 преди 9 години
Това е гласът на НОРМАЛНИТЕ! Браво! Благодаря!
50
1
 
3
 
! Отговори
една мастичка моля преди 9 години
Аз съм Киро мокрия.
49
1
 
19
 
! Отговори
Жорко преди 9 години
Време беше някой да го каже това. Респект.
48
1
 
2
 
! Отговори
До Футуролог преди 9 години
Ето ти и броя на убитите медици, пожарникари и полицаи:Number of firefighters and paramedics killed: 343Number of NYPD officers: 23Number of Port Authority police officers: 37Доста по-малко от 2000. Болшинството жертви са работниците в офисите.Колкото и да са били, въпросите и неяснотите си остават. А сега както го напълниха с вода мястото, подозренията за мини-ядрени експлозиви в основите на колоните (заложени по проект) стават още по-трудни за разследване.
47
4
 
7
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Аз съм за: - Международна военна операция срещу ИД - екстрадиране на всички заподозрени радикали + техните семейства и роднини - абсолютна забрана на религиозни карикатури.В тоя ред на мисли - аз не съм Шарли
46
1
 
2
 
! Отговори
До Футуролог преди 9 години
Ок, не знам какво искаш да докажеш с внушението че, загиналите в кулите са по-малко от тези в самолетите и от пожарникарите, но това не е вярно!!Number of employees who died in Tower One: 1,402Number of employees who died in Tower Two: 614Number of employees lost at Cantor Fitzgerald: 658 (товае ниската сграда)Сумата е 2674служители, обикновенни работници, нямали късмета на някои други богати шефове да имат среща с лекар или да закъсняват за работа!
45
1
 
7
 
! Отговори
. преди 9 години
Koga shte ima "Az sum irakskiq narod"? Az sum palestinskiq narod , az sum hilqdite izbiti deca ot voinite za petrol , a az sum izchezvashtiq bulgarski narod ? sednali da oplakvat nqkvi frenski pederugi s molivi ...12 na broi , a milionite jertvi na zapadnite jestokosti nikoi ne gi broi.
44
1
 
7
 
! Отговори
. преди 9 години
Da risuvash Isus i Mohamet v nepristoini pozi e pozvoleno v Europata , ama da kajesh che evreichetata sa gadove ne e pozvoleno ... qsno koi upravlqva EU
43
2
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Ще кажа ''аз съм Шарли'', тогава, когато се премахне закона за забрана на отричане на Холокостта в осем европейски държави включително Франция и Германия.
42
9
 
2
 
! Отговори
Контратеза !!! преди 9 години
До всички болни мозъци(конспиратори)и тук-таме подпухнали!Така също и до фенчетата на гастролиращия във София артист от ямболския драматичен театър!Щом всичко е лъжа измама цирк и постановка и няма истински атентат и няма 13 жертви то тогава днеска кой ще погребват бре?Само ми кажете къде точно са Шарб и особено Волински бре???Вчера в открит ковчег погребаха ченгето Ахмед(репортаж по ТФ1)и роднините гаранция реваха театрално за пред камерите щото ЦРУ им е дало по 100 000 евро на калпак!Хахаха!!!
41
3
 
4
 
! Отговори
spyke преди 9 години
Аз съм Брайвик
40
3
 
2
 
! Отговори
До Футуролог преди 9 години
В интерес на истината, загиналите в кулите са над 3000, много повече от пътниците в самолетчето. В 8 часа и 45 минути се е ударил първия самолет, не е толкова рано, но е достатъчно рано за някои началници да закъснеят. Потърси в гугъл 10 Famous People Who Avoided Death on 9/11 и ще видиш забележителния късмет на богати хора, включително и собственика на сградата, дъщеря му и синът му, с час при лекар, закъсняващи за срещи в офиса.Виж също Over 350 Passengers Canceled Their Reservations or Didn't Show Up for the Hijacked 9/11 Flights.
39
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да осмиваш поп, ходжа, равин , епископ и други слуги на Всевишния е едно, Но съвсем друго е директно да обиждаш Христос,Мохамед и Буда може и да си еретик, но поне имай уважение към вярващите без значение на религията."Бог забавя, но не забравя"
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е една - който не е успял да се впише в обществото, е просто ***. Може до безкрайност да си обяснявате собствния фалит със световната конспирация и кемтрейлс и зелените човечета, но...си оставате ***.
37
2
 
15
 
! Отговори
Диаболично преди 9 години
И да добавя, тази фраза "аз съм чарли" не ми харесва, като ритуал! Има нещо гнило. Всички в момента се идентифицират с име(обект) срещу което е извършен атентат - това е похват в ритуалната магия. Това не означава че, тези които искат да забранят правото на хората да осмиват пороците на религиите и идеологиите са прави. Не, не са! Дори когато се губи чуството за мярка и естетика.Доста игри се играят и нещата са тънки. Човек не трабва да губи здравия си разум за да се ориентира правилно!
36
2
 
10
 
! Отговори
Диаболично преди 9 години
Поздравления за точната статия! Да, религиите днес са си въобразили че, държат Господ за шлифера, но са потънали в невежеството на примитивизма и са достойни за осмиване! Те обаче искат да са недосегаеми за подигравка, точно както някои познати идеологии от миналото и други, днешни, от американския континент. И да, Чарли Ебдо трябва да са последователни - тази история с "антисемитизма" с приемащия юдейството Саркози, ги прави и тях достойни за подигравка!
35
2
 
7
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Аз пък съм Волгоградския
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз направих подобно сравнение тук преди време за евреите но коментара ми бе изтрит. Двоен аршин дори в интернет. Какво да се прави "свобода" на словото...
33
4
 
10
 
! Отговори
arhar преди 9 години
ФРЕНСКИЯТ 11 - ТИ СЕПТЕМВРИ ?Ха добро утро ! Какво всъщност се случи на 11 - ти септември 2000 г. ? Каква беше първоначално разпространената от медиите версия ? Каква се оказа обаче истината за терористичния акт ? Истина ли е, че същия ден повече от 100 души , имащи една и съща ценностна система , не са отишли на работа в разрушените небостъргачи ? Каква е вероятността всичките тези повече от 100 души съвсем случайно да не отидат на работа в деня на терористичния акт поради здравословни проблеми , например ? Ако вероятността за това е 0 % / нула процента / , какво следва от това ?Това
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой, някога беше казал:" РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДИТЕ!".