Тиха революция в Северна Корея

Ким Чен Ун внимателно е погледнал на север
16 яну 2015 21:44, Елка Василева
121
Тиха революция в Северна Корея
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея не се притеснява да изказва мнения на висок глас - шумно осъжда, шумно протестира и също тъй шумно заплашва. Неизменно - още от 1945 г., когато Червената армия изтръгва северната част на Корейския полуостров от контрола на Япония.

Днес обаче май става нещо, невиждано преди – впечатлението е, че в страната се развива капитализъм, макар това да става много, много тихо, пише руската редакция на Би Би Си.

Ким Чен Ун внимателно е погледнал на север - към онова, което става зад границата с Китай, и явно е решил, че пазарни реформи по модела на партийните другари от Пекин биха могли да вдигнат жизнения стандарт на народа му, запазвайки обаче днешната държавна структура.

Като първи етап бе осъзната нуждата от насърчаване на селското стопанство. След глада от 90-те години на 20 век Ким Чен Ир - бащата на днешния лидер, разреши на селяните сами да се разпореждат с част от произведените храни. Позволено им бе да организират кооперативни стопанства и да обработват земята за собствена полза - каквото посеят, това да ожънат. Държавата естествено все тъй им взема част от реколтата, но същото прави и всяка друга държава: там го наричат данъчно облагане.

В момента тече втората фаза от процеса, наречена "Мерките от 30 май" - те бяха въведени миналата пролет без никакви фанфари.

Какво да се смята за частен бизнес?

Професор Андрей Ланков от университета "Кукмин" в Сеул разказа пред Би Би Си, че в Северна Корея има вече капиталистически предприятия, макар и наречени другояче.

Формално те са държавна собственост, но де факто мениджърите сами вземат мерки за повишаване на рентабилността и могат сами да се разпореждат с лъвския пай от продукцията.

"Правителството никога не е подкрепяло публично тези предприятия, нито е признавало, че съществуват. Сред тях обаче има и доста големи - частни автобусни фирми, частни каменовъглени мини и частни златодобивни предприятия", разказва Ланков.

Например в една уж държавна, а всъщност частна мина за въглища управителят наема и уволнява персонал, взема кредити за развитие на производството, договаря износ за Китай. Част от доходите оставя за себе си, другото дава на държавата.

На хартия съществува някаква правителствена служба, оправомощена да изнася въглища за Китай. Тя обаче изобщо няма представа как да добива тези въглища, как да организира дейността в мината и как да пробива нови шахти. Затова "наема" някой местен богаташ, който инвестира свои средства в производството.

Управителят наема миньори, инженери, плаща за оборудването от собствения си джоб и т. н. Продукцията се изнася в Китай. А доходът се дели между държавата, разтворила юридическия "чадър", и мениджъра, който осигурява дейността на мината и взема всички текущи решения.

"Частно предприятие ли е това? Според мен, да", заключава Ланков.

"Малко вероятна идея"

Прочее, според някои в Северна Корея безспорно се развива капитализъм. Държавното й ръководство май е принудено да признае най-сетне пазарния капитализъм за единствен начин да се гради ефективна икономика.

В "Мерките от 30 май" според Ланков се посочва, че управителите на фирми формално са държавни служители, но фактически имат същата свобода като мнозина шефове на компании в традиционните пазарни общества.

"Позволено им е да купуват суровини на пазара. Позволено им е - и дори са длъжни да продават на пазара своята продукция. Задължени са да поддържат на известно ниво заплатите в предприятието - което в крайна сметка не е твърде различно от обичайния за нас данък върху печалбата или от корпоративния", казва експертът.

Трудно е за вярване, но точно когато студените отношения между двете Кореи се смразиха съвсем, в Пхенян бе открита бизнес школа.

Основател бе Феликс Абт - швейцарски бизнесмен, представител на ред западни компании в Северна Корея.

"Всичко това не изглежда много вероятно, но се случва наистина. Започнахме през 2002 г., когато в страната имаше недостиг на храни - разказва Абт. - Мнозина севернокорейци бяха безработни, нямаха никакъв доход. Решихме да ги научим как да управляват производството, да го направят ефективно. Наложи се да разберат какво е пазарна стратегия, как да организират служба за работа с клиенти, как да управляват финансовите потоци."

Сътрудничество - или не?

Остава обаче един голям въпрос: как да съчетаем изгодите от сътрудничеството с КНДР и моралния дискомфорт от факта, че подкрепяме този крайно неприятен режим?

Според Феликс Абт едното не пречи на другото - ако не развивате сътрудничество с някоя страна, най-често нямате и възможност за влияние върху местните хора.

"Каква е алтернативата? Да хвърлим върху тях атомна бомба? Да изолираме страната дотам, че населението да измре от глад? За мен най-добрият вариант е да подкрепим кълновете на пазарна икономика с инвестиции и сътрудничество. Пазарните сили са най-мощният лост за промени. Трябва да работим с всички. Трябва да сътрудничим и с обикновените хора, и с правителството", добавя швейцарският бизнесмен.

Оправдан ли е рискът?

Управляващите в Пхенян са изправени пред два проблеми. Първо, гладът, връхлетял страната през периода 1994-1998 г., нагледно демонстрира недостатъците на комунистическия икономически модел. Второ, околният свят все по-често прониква отвъд севернокорейската информационна завеса.

Официалните медии, то се знае, може все тъй да наричат Южна Корея "американска курва", омаловажавайки икономическите й постижения.

Но Китай - най-близката съседна страна и почти единствен съюзник, продължава стремителното си развитие. Десетки хиляди китайски туристи прииждат в Северна Корея, демонстрирайки без притеснение дизайнерско облекло и скъпа фотографска екипировка.

И Ким Чен Ун навярно е сметнал, че китайският вариант за развитие, запазващ политическия контрол и същевременно смекчаващ икономическото регулиране, не би довел до падане на режима.

Но тази политика може да стане опасна за режима игра.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че "няма да го намери " Защо не използваш някоя руска търсачка може и да ти помогне.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и това не го намира гугъл хахахахахахахах мечтииииииииииии
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Завод в Южна Корея, занимаващ се изцяло с изработката на печатни платки за Samsung Galaxy S5 изгоря до основи и заплашва да създаде проблеми за компанията. Екип от цели 80 пожарни коли и 287 пожарникаря се е борил с пламъците в продължение на 6 часа, но крайният резултат е, че всичко е изгоряло. Причинените щети са оценени на стойност от над 1 милиард долара.
37
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те поне не търсят храна в кофите за ***.
36
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
даааа откъде ти доиде това за нова технология на самсунг щото гугъл не го намира никъде хахахахахаха , недеи публикува измислици.Самсунг нямат институт за нови разработки , те нямат толкова мозък , те са едни прости жълтурчета послушни и евтини работници
35
8
 
4
 
! Отговори
КимБлекУй преди 9 години
И ти си прав 48А да и да не забравя, през 90-те първите телевизори на Деу който внасяха в БГ бяха толкоз хубави, че при първо включване в контакта им се пръскаше кинескопа като РГО (ръчна граната отбранителна) из целия хол в къщата ти. Едни съседи им се наложи да ходят в Пирогов. След неуспешния опит с електрониката започнаха да правят коли, а сега знаете че вече ги няма на пазара. Ето това е Южна Корея...
34
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мина Коледа и прасето КИМ пак се показа
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нова технология на Samsung увеличава пет пъти скоростта на предаване на данни по безжичния стандарт Wi-Fi в смартфони, таблети и рутери. Разработката поддържа скорост до 4,6 гигабита в секунда (Gbps), в сравнение с максималните 866 мегабита в секунда (Mbps) в съвременните потребителски устройства.При толкова висока скорост потребителите ще свалят филм с размер 1GB за по-малко от 3 секунди.
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КимБлекУй поздравявам те южна корея е само гаражи са сглобяване на готови китаиски платки с китаиски процесори и части, южна корея не може да произведе дори и най-елементарна електроника , преди 30 години ние я превъзхождахме хиляди пъти и тя си е едно джудже
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ти като правиш фирма с какви капитали я правиш ? Със спестените пари от банички или с кредити от големи банки ? След като си изплатиш кредита тая фирма твоя ли е или на банката ?
30
3
 
15
 
! Отговори
КимБлекУй преди 9 години
За невежите които защитават Южна Корея ще кажа да се осведомят с чии капитали са направени ЛГ и Самсунг. И че имаше и едни Деу ама тях вече ги няма, защото са много кадърни в менидмънта само потрошиха кинтите на хазарските ***. Да не забравяме, че и ЛГ се казваше едно време Голдстар, ама същите южнокорейски гении щяха да я фалират и тая фирма, та се наложи свинете от Уол Стриит да потрошат още няколко милярда за да ги спасят, та тогава ги преименуваха на ЛГ. *** още сте млади ще се научите.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ национализираха банките си с държавни пари.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай слугува на Корея бе бастуни. Те са слугите на Азия. Слугуват на САЩ , слугуват и на Корея. Отиват големите фирми в Китай , създават производствата , технологиите , обучават работниците и им казват какво да правят. След това тези големи западни и мкорейски фирми си намират пазар и си прибират печалбите. САМСУНГ ползва американски процесори от заводите в китай и китайски батерии. Всичко друго си е корейско .
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как мога да отворя ЕТ в Северна Корея?
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
точно , самсунг е в състояние да произведе само пластмасовия корпус на телефона и нищо друго. ако ги отрежат от Китай утре са фалирали , къде е капиталистическата мощ и независимост на братята южнокореици които дори кибрит не могат да произведат
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те дори си произвеждат и пластмасата.
24
1
 
3
 
! Отговори
КимБлекУй преди 9 години
Аз като истински кореец никога няма да се бия за ционисткия режим в България ;) Щом ми дадат пушката, газ право у Балкана. За сатанисти никога нема да мра :Р
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМСУНГ и ЛГ не са нито американски нито китайски фирми. Те са корейски фирми и могат да си поръчват суровини от където си искат. Те са си създали производствата на дисплеите и се очаква скоро време да започнат и с техни процесори. Пластмаса могат да произвеждат и в судан
22
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западът иска война ! Факт !Именно това бе основната причина за визитата на Джон Кери вчера у нас.Искат да въвлекат България във военния конфликт с Русия, който готвят американците.Няма да стане !У нас ще има гражданска война, ако продажните ни управници дръзнат да ни вкарат във война с братска Русия.Да живее Русия !Да живее братския руски народ !Вечна дружба !Долу Новия световен ред !Смърт на илюминати !
21
7
 
7
 
! Отговори
КимБлекУй преди 9 години
Хахаха Южна Корея има постижения и то технически!?!?!?-ДА ама НЕ със 100% американски капитали и фирми на тяхна територия не бих казал техни постижения а просто по-евтина работна за феодалите отвъд океана. Второ по Дискавъри преди време имаше филмче за граничната полиция на Австралия как ги гони южнокорейците по летищата и им проверява стриктно визите и финансите с които идват, защото са се заляли с нелегални емигранти. То това естествено говори красноречиво за "високия" стандарт на южняците!