Защо въоръжаването на Украйна ще има обратен ефект

"Блумбърг": САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна
3 фев 2015 15:55, Елка Василева
254
Защо въоръжаването на Украйна ще има обратен ефект
Снимка: Reuters

Владимир Путин поднови своята война срещу Украйна, а САЩ и Европа не знаят как да отвърнат. Докато Европа явно е решила, че не е нужно да засилва икономическите санкции, някои във Вашингтон призовават за доставки на смъртоносни оръжия за Украйна, пише в редакционна статия агенция "Блумбърг".

Но въоръжаването на Украйна вероятно ще има обратен ефект. То поражда риска да заблуди страната, която сега се стреми да стане член на НАТО, и тя да повярва, че САЩ ще направят нужното, за да бъде победена Русия.

То поражда и риска да подтикне Русия да разшири мащаба на войната, защото Москва знае, че САЩ и съюзниците им от НАТО няма да стигнат до края, доколкото интересите им не са достатъчно силно засегнати.

Не са от полза честите сравнения с войната в Босна, където американската програма за въоръжение и обучение обърна хода на войната и наложи мир. Сърбия беше дребна риба в сравнение с Путиновата ядрена Русия.

Остава изводът, че САЩ и съюзниците им не желаят да воюват с Русия заради Украйна и че Украйна няма интерес от ескалация на война, която почти сигурно ще бъде изгубена. Нещо повече – в момента, когато САЩ доставят оръжията и обучението, необходими за промяна на бойното поле, Путин вече ще е завзел територията, която иска да задържи. Колкото по-бързо украинските лидери разберат това, толкова по-добре.

Тъй като решимостта на Европа да налага допълнителни санкции намалява, естествено е желанието да се намерят други средства за сдържане на руския президент. Все пак Украйна е в ужасяваща ситуация. Несъмнено затова група от бивши отговорни фигури от сигурността на САЩ призовават за създаването на програма от три милиарда долара за снабдяване на украинците с американски безпилотни самолети, противотанкови оръжия и друго отбранително смъртоносно оборудване. Целта не е да бъдат победени руснаците, казват бившите служители, а да бъде възпрян Путин, като се увеличи цената на атаката.

Те "яростно" отхвърлят опасението, че американското оръжие в украински ръце ще подтикне Путин да разшири конфликта – с аргумента, че досега той не се е нуждаел от провокация, за да напада Украйна. Но тъй като Путин е действал видимо агресивно до този момент, това едва ли означава, че военната намеса на САЩ няма да го накара да направи нещо повече. Наистина е трудно да видим как влизането на американско военно оборудване и инструктори би направило нещо друго, освен да подтикне Путин да разшири конфликта.

Украйна вече купува оръжие от други страни от региона, но ако нещо е в състояние да стресне руските хора, за да се съгласят с открита война срещу братята славяни в Украйна (засега те не я приемат), това би била идеята, че ще се сражават не с украинци, а с НАТО - военния съюз, за когото от деца са били приучавани да вярват, че цели тяхното унищожение.

Намеренията на САЩ да доставят само "отбранителни" оръжия може би е отличителна черта, важна в САЩ, но тя е без значение за Русия. Противотанковите оръжия и даже радарите, които ще позволяват на украинските военни да локализират и поразяват артилерийски позиции на врага, все пак ще убиват руски войници. Обикновените руснаци ще ги възприемат като нападателни оръжия, даже без помощта на подстрекаващата пропагандна машина на Русия.

Това са големи рискове, което могат да бъдат избягнати. Ако целта на военната помощ не е да бъде победена Русия и нейните подставени лица, а да бъде оказан натиск върху Путин, тогава оръжията трябва да бъдат съпроводени от благовидна дипломатическа процедура. Обаче през декември президентът Петро Порошенко подписа закон за прекратяване на неутралния статут на Украйна и заемане на курс към членство в НАТО. Така бе отстранено минималното изискване за дипломация, която да доведе до мир.

САЩ и техните съюзници трябва да заявят ясно на Украйна, че амбициите й за НАТО са нереалистични. Правилно или погрешно, Алиансът не желае Украйна за член, а Русия възприема нейното евентуално членство като "червена линия". Докато положението е такова, САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
2
 
! Отговори
kiril преди 9 години
amerika da si pribira naemnicite ot ykraina dokato e vreme zahtoto posle he kasno.i da pie edna stotena voda za phar4enite dolari v ykraina .i povi4e nikade ne se mesi v nikoa dajava.zahtoto nikoa darjava ne i varva.cal svat vida kakvo napravi v libia' irak; avganistan; siria.
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1234Пич, не си наясно. Руснаците влязоха в Афганистан за да свалят проамериканското правителство, което се канеше да приеме американски военни бази, нещо абсолютно неприемливо за Русия поради голямата близост до границите и. В крайна сметка постигнаха целта си. А равносметката на "големия бой", който уж са изяли е следната - убити почти 2 000 000 амуджи срещу 13 500 руски войника. В крайна сметка тази война беше натрапена на СССР от човеколюбивия чичо Сам.
145
1
 
2
 
! Отговори
лошо преди 9 години
вижте в интернет-киевската хунта реже глави на руснаци в донбас
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1234 Тагава нямаше Русия а СССР.ИСъветският Съюз излезе от Афганистан с достойнство .Генерал Громов мина последен по,, Моста на дружбата,,А Краварите избягаха от Виетнам,в паника ,кой с каквото намери . Едни увиснали на хеликоптерите ,други пробили с бой помежду си път към самолетите,потънали в кръв, трети откраднали рибарските лодки на виетнамците ,за да стигнат корабите.И след ,толкова години ,Краварите още не могат да си изстържат гащите от оцапаното.
143
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1234ХАМЕРИКАНЦИТЕ СИ МИСЛЕХА ЧЕ ТАМ ИМА ПОВЕЧЕ ПЕТРОЛ ОТ КУВЕЙТИМА МНОООООООООООООГО ДА СЕ УЧАТ ОТ РУСНАЦИТЕ
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези които са отвъд едната част на реката и тези които са отвъд другата част на реката
141
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изходът е един - разеделете УКрайна на две!
140
8
 
1
 
! Отговори
1234 преди 9 години
Абе те руснаците и в Афганистан бяха завзели набързо едни територии,но такъв бой и е*не ядоха,че се изнесоха на спринт от там.
139
1
 
6
 
! Отговори
Решение преди 9 години
Решение е правителство на националното съгласия, за съжаление това не е в сметките на ЦРУ
138
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, това е, който издържи и икономически и военно. това е логиката. явно битката тепърва започва. нещата са до краен предел и нито една от двете страни няма да отстъпи. друг е въпроса защо Русия иска да диктува на Украйна. Все пак Украйна е независима държава. Не може Русия да налага на Украйна съветски начин на живот. Такава агресия на Русия спрямо Украйна е неприемлива.
137
0
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Vartqt, su4at i vuv vseki scenarii pobeditelq e Rossiq!
136
43
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въоръжаването на Украйна ще има много добър цивилизационен ефект върху руските диваци и по-специално върху алфа дивакът Путин.
135
19
 
23
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До украинецСлава и вечен покой (на оня свят)... аман от украинска *** по наш'те географски ширини... не ви изтребиха немците преди 70 години, руснаците са хуманисти - няна да ви избият, но дано сами се самоунищожите, *** нещастни... за слава на САЩ (да пукнат дано)...
134
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Името Украина официално е от 11 век..правилно!! преди това обаче се е казвало БЪЛГАРИЯ!! по-преди - Стара ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ..У Крайнина се наричат крайните и погранични райони...вземи да почетеш история и да разбереш кога се появява киевска рус и княз светослав, който опожарява плиска, избива половината българско население и ни краде констанца..
133
5
 
57
 
! Отговори
СаниранЗлатенПанел преди 9 години
Ами вижте България каква мизерна *** стана след влизането в НАТО и ЕС -сега сме износители на пр?ститутки,мутри,дрога,а държавата се управлява от корумпирани политици и криминални групировки та за това Руснаците мразят НАТО защото виждат какво стана с България!
132
3
 
37
 
! Отговори
бай Пешо преди 9 години
Акълът на украинците не е много, та като нищо ще вземат да си помислят, че хамериканците така много са се загрижили точно пък за тях...Или пък, че германците са се загрижили за тях и са решили да ги спасяват от руснаците (които пък преди малко повече от 70 годинки едвам ги спасиха от германците; справка: нацистките погроми в "ГенералГубернаторство Украина")
131
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо да кажете за днешните ексцесии в киев.
130
31
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Я видел сон, чудесный сон- В Донецком морге был кобзон Я, Какойто п***дор в каске ПРЕССА и рядом с ним вся банда беса. Лежали гиви с моторолой - в момент любви - их сплющил танк. Раскинув скудными мозгами Лежали кучкой казачки, захарченко лежал- безногий, и гиркин выкатив зрачки Горел Донецк пылала вата. Луганск спокойно догорал. И рвы расстрельные бульдозер- Землей тихонько засыпал. московский кратер наполнялся радиактивною водой, х***йла повесили в Гааге И В МИРЕ НАСТУПИЛ ПОКОЙ!!!
129
20
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
По горе ще ви пусна едно хубаво украинско стихотворение за лека нощот укро -поет,който пише на руски език.Кой хленчеше тук ,че руския език е забранен в Украина?
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RADVAI SE NARODE IDVA RAZVRAZKATA I VSEKI TRIABVA DA ZNAE SVOETYO MIASTO.