Каква е дългосрочната стратегия на Русия?

Речта на Лавров в Мюнхен предизвика недоумение и смях
9 фев 2015 22:15,
563
Каква е дългосрочната стратегия на Русия?
Снимка: Reuters, архив

Има ли Русия дългосрочна стратегия? Или президентът Владимир Путин действа по-скоро според ситуацията, спонтанно, устремен към целта си - да възроди Русия като велика сила? Въпроси, които политиците от сферата на международните отношения и анализаторите си задават вече цяла година, откакто Путин анексира украинския Крим и започна хибридната война в Донбас, разклащайки основите на европейското устройство, пише Кристиан Трипе от „Дойче веле“.

Руският външен министър Сергей Лавров е желан гост на Мюнхенската конференция по сигурността. Той единствен в кремълските властови среди поддържа контакти на Запад, правейки малко по-поносимо политическото напрежение от последните години.

Този път обаче словото на първия руски дипломат предизвика стъписване, недоумение и смях. На моменти Лавров изглеждаше като декламатор. Повтаряше пропагандаторски разсъждения, подсказващи извод, еднакво неверен и опасен: за всичко е виновен Западът, тъй като след разпадането на Съветския съюз системно е унижавал Русия.

Трибуна за обвинителна реч

Този подход логично води към следното умозаключение: всичко, каквото прави днес Русия, има за цел да я спаси от безчестието, което страната търпи над две десетилетия - и значи е легитимно.

Изобличително прозвучаха ядните думи на Лавров, че след падането на Берлинската стена Западът се държал, сякаш е спечелил Студената война. Ами естествено, как да не е. Самоизмамата в политиката неведнъж вече е водела до завишена самооценка и авантюризъм.

Още през 2007 г. шефът на Лавров използва Мюнхенската конференция по сигурността като трибуна за обвинителна реч. Тогава - преди осем години, Владимир Путин се нахвърли срещу САЩ и НАТО; за мнозина това прозвуча като гръм от ясно небе. Едва от днешни позиции става ясно, че несъгласието на Путин с идеята за "еднополюсен свят" не е било просто риторично предизвикателство към Запада. Руският лидер програмно е формулирал постановките, оставили отпечатък върху външната политика на Русия през следващите години - в Грузия, Молдова, Крим, Източна Украйна. Сегашното слово на Лавров пък разпредели окончателно акцентите в тази програма.

Новата конфронтация между Изтока и Запада

Запитат ли един ден историците кога и как точно е започнала новата Студена война, със сигурност може да ги насочат към столицата на федералната провинция Бавария. Мюнхен е символ на нова конфронтация между Изтока и Запада, но засега тя само се мержелее като деформиран фантом. Този път никой на Запад не желае подобен конфликт, в който няма нито идеологическа съставка, нито конкуренция.

За разлика от СССР Русия не може да предложи на света специфичен модел на държавно и обществено устройство. Опитът да бъде противопоставен на западните ценности православният руски свят изглежда в най-добрия случай амбициозно. Липсва му притегателна сила.

Руското политическо ръководство действа против интересите на страната – отхвърля рационалните аргументи и предложения, прибягва към политика на силата и насилието. И тук си спомняме другия Мюнхен - града, в който е било сключено споразумението от 1938 г. Тогава западните държави сметнали, че могат да усмирят Хитлер, ако му предоставят Судетска област, без изобщо да питат Чехословакия. За днешна Украйна онзи "Мюнхен" е ужасяващ пример какво се случва, щом една страна стане топка в играта на големите сили.

Украинският президент Петро Порошенко все пак лично ще седне на преговорната маса на 11 февруари в Минск, където четиристранната среща на върха ще обсъди спиране на огъня в Източна Украйна. Каквото обаче и да договорят страните, новата конфронтация между Изтока и Запада няма да бъде уредена. Защото са прекомерно контрастни разделителните линии, начертани от Русия в Мюнхен.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


563
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
8
 
24
 
! Отговори
681 преди 9 години
Руската дългосрочна стратегия за развитие е ясна и след посещението на лидера им В В Путин в Египет е да се заобиколи старата европа и да се развиват връзки с народи които са перспективни партньори а не *** като бълг ,"правленци" които закопаха България!
280
5
 
16
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Русия няма да отстъпи.Работата отива на мерене на патките и лошо да си слагаме ***.Ако Обама мисли,че няма да падат бомби в САЩ при война с Русия.То да не е да бомбардират Сърбия.Този път силните карти са у бляда и Обема и Меркел го знаят.Цирковите са да се приемат условията на Путин без да се орезили Нато.
279
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги така става когато милиционери почнат да управляват
278
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
олигархичния и уродлив руски капитализъм не може да бъде модел за развитие.по същия начин и съветския комунизъм беше пълна трагедия и се оказа не жизнен. това което се случи със ссср ще се случи и с русия. в азия водещ е китай.русия е икономическо джудже и никаква евразия няма да има. за европа,положението е същото,руския модел е напълно неприемлив и отблъскващ.
277
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин е проста пръчка
276
21
 
12
 
! Отговори
трупата на Капутин преди 9 години
Дългосрочната стратегия е да се излагат като стадо тъпоумни престъпници. Както Лавров вече стана за смях в Мюнхен с изказвания достойни за роман на Уди Алън !
275
16
 
12
 
! Отговори
кирил преди 9 години
никога не съм си и помислял камо ли представял,че руси и украйнци ще воюват. по голямо престъпление и лудост от това няма. русия извърши непростима глупост и престъпление.каквото и да е станало в украйна,то си е тяхна работа.
274
5
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
"Русия ще клекне на Запада или Китай" Малко вероятно,но също е възможно!Не може да се отрече!Обаче ако Русия клекне на Китай .....Запада ще се моли на Русия да не го прави!В момента Китай гради военното си могъщество върху копирането на актуални и малко по-стари руски технологии.Представяте ли си какво ще стане ако получи достъп до най-новото!Руския гений в тая област обединен с парите и работната ръка на Китай,а и ресурсите на Сибир?Китай става непобедим и НЕДОСЕГАЕМ!
273
5
 
19
 
! Отговори
тъъуул преди 9 години
Добре че може да се гледа тази пресконференция, а не да ми казват какво е било! А знаете ли че демократична България-богата и преуспяваща- до м.май остава само с 2 читави изтребителя, и води преговори с "фалирала" Гърция и Турция да ни пазят небето срещу заплащане! Утре -вдругиден ще ги помолим и да си вкарат армии тука, да ни пазят от Русия например!
272
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема на Русия е, че от както съществува, никога не е мислила за обикновения човек, а само за аристокрацията в миналото и за олигархията в настоящето. Целта на управниците винаги е била да бъде велика военна сила, да е страшилище сред другите държави. И сега е същото, най голяма територия, най- много природни богатства, а народа им тъне в мизерия, с изключение на няколко големи града. Според володя *** е достатъчно другите да се страхуват от тях и да имат военна мощ, а народа го е е.бал ...
271
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 8 ало човече, осъзнай се - Военния бюджет на Русия е 11 пъти по-малък от военния бюджет на САЩ. Повтарям 11 пъти, КОЙ СЕ ВЪОРЪЖАВА до зъби??? Не че нещо но не ми стана ясно, как тъпите рашки са провокирали надпревара във въоръжаването. Че Путин е голямо *** няма спор, ама гъзолизците на хамериката вече прекалихте!!!!
270
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стратегията и тактиката са за китайския дракон. той търпеливо чака и бавно усвоява сибирските пространства. вече всички нови географски карти в китай са с т.н.външни китайски територии
269
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква стратегия,те са се оплели като пате в калчища.путин е пълен некадърник и проста милиционерска пръчка
268
0
 
18
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Нашите журналистически *** и политици и еврейските лобита стават за смях. Като наричаме Русия агресор някой сети ли се за Сърбия и нейната провинция Косово, когато САЩ и НАТО започнаха война със суверенна държава, която защитаваше териториалната си цялост - можеше, бяха освободители и добри. Но когато Русия реши да си върне своя /подчертавам СВОЯ/ Крим, населен с 67% руснаци - хоп изведнъж станаха агресори и тирани. Ми то май беше същото като на Балканите а? Няма такъв двоен стандарт. Няма д
267
13
 
3
 
! Отговори
Смях преди 9 години
Как Русия, бедничката, се опитва да се сравнява с САЩ. Видяла жабата, че подковават коня и си вдигнала крачето.
266
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за мекеретатаЛавров за това са го сложили на този пост да понася храчките който са за Путин и ако не му издържат нервите да се гърми със служебния си макаров
265
2
 
23
 
! Отговори
за мекеретата преди 9 години
Някой от коментиращите гледа ли я тази пресконференция? Аз я гледах - парад на омразата! Чудех се как му издържат нервите на Лавров да отговаря на изопачаващи внушения, маскирани под формата на "въпроси". Всичките тези журналисти и политици говорят съвсем друго в кулоарите и се оправдават пред руснаците в стил "ама нали знаете как е..." после слагат маската и са като навити с една пружина.Лавров даже му го каза това на един разпалил се с пламенна реч, припомни му какво приказва когато е идвал в кремъл.
264
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на лавров му се смеят защото русия никога в историята си не е имала по *** политика.някои хора в кремъл все още имат време да избегнат трибунала в хага или въдворяване в психоболница
263
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do426Тогава обаче е Петър 1 и стремеж към ЕВРОПА а сега е Путин с стремеж към Азия и масово движение на руснаци към европа колкото за РЕСУРСИТЕ САЩ И КАНАДА СА ПО ГОЛЕМИ НА ПЛОЩ ОТ РУСИЯ а каквото има в Сибир го има и в Канада на една ширина са
262
4
 
26
 
! Отговори
Крис преди 9 години
Стига с тези тенденциозни стастии, излагате се, ама като кифладжии вече се излагате... Колко руски бази има около границите на сащ? Колко американски има около Русия? В колко държави се намеси Русия на другия край на света за да им даде "демокрация" и в колко сащ? На какво приличат Египет, Либия, Сирия, Ирак, след намесата на хамериканите ? И вие продължавате да твърдите , че Русия е агресор ?! Наистина в стремежа си да манипулирате , стигате до крайна граница на смях и излагация!