Комунар, Украйна - забравеният от хуманитарна помощ град

Половин хляб, елда, захар и брашно - само това иска местна жителка
9 фев 2015 22:01,
93
Комунар, Украйна - забравеният от хуманитарна помощ град
Снимка: Reuters, архив

Живеят на по-малко от 50 км от Донецк, но се чувстват почти откъснати от света. Без ресурси и останали почти без хуманитарна помощ, жителите на Комунар се опитват да се самоорганизират, за да оцелеят, пише Симон Валмари от Франс прес.

Името на това селце, намиращо се на североизток от главния бунтовнически бастион в Източна Украйна, нашумя през есента, когато сепаратистите казаха, че са намерили там стотици обезобразени тела в общ гроб. Международните институции така и не потвърдиха съществуването му, но жителите още говорят за 80 убити от украинската армия.

"С това станахме известни", въздиша Валентина, петдесет и няколко годишна жена, която не иска да каже фамилното си име.

Днес Комунар пак е в забвение. Фронтовата линия се е преместила на север и селото не е било бомбардирано от края на септември, животът продължава да е труден.

"Четирийсет на сто от къщите са разрушени, 30 на сто от жителите напуснаха: остават 2400, от които 1700 пенсионери и 300 деца", заяви Енрике Менендес от доброволческата асоциация "Отговорни граждани", която преди няколко месеца направи оценка на ситуацията на терен. "Комунар обединява много проблеми, срещани в Донбас. Младите и здравите са се махнали, останали са само възрастни или бедни. Преди имаше автобус, правещ директна връзка с Ханжонково, днес трябва да смениш четири. Преди се доставяха въглища. Днес - всеки да се оправя сам", каза той.

"В градовете има работа. Тук няма нищо, освен мините, по-голямата част от които са разрушени", допълни Валентина. Комунар се надяваше много на хуманитарната помощ. Големите организации обаче са в Донецк и малцина ходят в селскостопанските райони или тези, намиращи се близо до фронта.

"Слава богу, зимата не е много студена"

"Червеният кръст дойде един път, фондация "Ахметов" (по името на местен олигарх, основен снабдител на помощ в региона) също. Казаха ни, че могат да дадат помощи само на хората над 65. И дори не ги докарват тук", обясни Александра, млада майка на 26 години, която е родила месец преди войната. Затова микробус пътува до Донецк веднъж месечно, за да прибере няколко кашона. "Ако сме под 65-годишна възраст, какво правим?", пита Валентина.

Местните си разпределят разходите да купят зърнени храни, консерви, легла за децата. "Минимумът за оцеляване", въздиша Александра. В кметството се раздават супа и каша – най-обикновена, но топла храна.

"Без това не бих могъл да оцелея", каза Владимир Цеганко, на 60 години, от които прекарал 31 в мините. "Слава богу, зимата не е много студена", допълва съседът му на масата, 75-годишният Александър Тарасов, облегнат на бастунчето си, с различни ръкавици на ръцете. "Имаме и много проблеми със здравето", допълни той. "Във всеки случай, здравето сме си го оставили на дъното на мината", каза иронично Владимир, след като преглътна супа.

Някои като Галина Бабидорич не могат да се движат. Загърната в домашен халат с многоцветни пеперуди, с треперещи ръце, тя страда от неврологични проблеми и "температура, падаща под 35 градуса". Вече няма лекар в селото, аптеката е затворена и тя трябва да разчита на солидарността на местните, които й купуват лекарства. Взела си е последната пенсия на 6 юли. Украйна спря да плаща социални помощи в отцепническите територии.

Някои пенсионери пресичат границата, за да отидат да вземат пенсията си от украинска територия с подправени документи. "Ако можех, щях да го направя. Но сега с тези пропуски, стана почти невъзможно", каза тя по повод системата за преминаване, въведена в действие на 21 януари.

Останала без пари, тя разчита на малката си градинка, където гледа краставици, домати, френско грозде. "Не искам много, умолява тя: половин хляб, елда, захар, малко брашно".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
681 преди 9 години
Марийке ***, много сте загрижени за жителите на Комунар? Предлагам като сте толкова "хуманни" вземете пари от някоя нпо която ръси пари за идиотщини в България,купете продоволствия и ги занесете на "гладните и босите" в Комунар!Ей ,големи майстори сте да плачете на чужд гроб с крокодилски сълзи!
42
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
След тази новина ще се намери някоя организация в Русия и ще прати помощ. Това е един от големите проблеми при гражданска война - липса на достоверна информация. От по-големите селища в Русия отиват емисари постоянно правят само едно и също помогнете на това или онова селище моля.
41
1
 
5
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Да поемат всички към границите на ЕС - бяжанците са топло приети !
40
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия са Руснаци. Така се грижи русия за тях
39
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! 80Не !Това е "НовоРусия", рубашко
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВНИМАНИЕ, АЗ СЪМ ГОСПОД И ИМАМ СЪОБЩЕНИЕ ДО СВЕТА ! - СПРЕТЕ ДА МИ НАРУШАВАТЕ СПОКОЙСТВИЕТО И ДУШЕВНИЯТ МИР, АМЕРИКА ДА СПРЪТ С ФАБРИКУВАНИТЕ ВОЙНИ, ЩЕ ВИ ИЗБИЯ ВСИЧКИ И ЩЕ ОСТАВЯ САМО РУСНАЦИТЕ ДА ЖИВЕЯТ, ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СТЕ СЪЗДАНИЯ НА ДЯВОЛА ! ВОЙНАТА В РУСИЯ ДА СЕ РЕШИ В ПОЛЗА НА РУСИЯ, ИНАЧЕ, НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЖЕ ЧЕ ВИ НЯМА ВЕЧЕ НА ТОЗИ СВЯТ ! ТОВА Е ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА АМЕРИКА , ПОСЛЕ ЗАПОЧВАМ И ДРУГИТЕ ! МНОГО СТЕ МИ ГНУСНИ, ТАКА ЧЕ С КЕФ ЩЕ ВИ ТРЕСНА !
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американци, нали се разбрахем вече - вие там не миете ***, всички работите мениджъри с костюми. Всички ви верваме. Защо е нужно да го пишете по сто пъти, ние верваме, верваме.
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** MY ULUK-------абе такива като теб ги знаем--преди да се преберът в България,отиват в магазините за втора употреба-обличат се от дрехите на *** и после ни разправят колко са О.К........а стига...и ние сме видяли свят--а *** ти е в душата-щом си станал *** на някой--запомни го това........
35
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарят на руския диктатор *** за това
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ти защо не спиш?
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 70! Ei vie ot atakaka, san ne spite da va eb.....
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама разбрахме бе америкамци, разбрахме - там никой от вас не мие чинии, камо ли ***, верваме ви, верваме ви - всички там работите мениджъри и шефове, там в Америка само рашките мият кенефите. Защо е тая страст да ни го повтаряте и да ни убеждавате?
31
13
 
9
 
! Отговори
SUCK MY ULUK преди 9 години
До Анонимен професор. От доста време не живя в БГ. и още не съм срещнал българин да, който мие чини или клозети. Отдавна са измислени машини а това. Но за сметка на това в БГ постоянно някой търтей с две леви се оплаква как всичко му е криво и само руската армия ще му оправи положението. Не НЯМА. Живейте си с илюзиите в ***, който е ваше собствено производство и чакайте. Където е стъпила тази *** комунизма, картинката е една и съща.
30
5
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Когато трябва да следваме руснаците сме неблагодарни братя, а когато искаме газ---сме нахални българи..така ли ?
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-много плащат страните от бивша Югославия - Македония (564 долара), Босна (515 долара), Словения (486 долара). В тази група са традиционно хладните към Русия Полша (528 долара) и Чехия (503 долара), както и присъединилата се се към НАТО България (501 долара).Повече за газа плащат и страните, където достъпът е затруднен и където няма други доставчици. Турция (407 долара) и Германия (379 долара).
28
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Америка миеш *** ако чакаш вечно държавата да ти даде, което е характерно за социалистите. Прав си, с тази нагласа по-добре стой в България, 400 на месец са си 400 на месец, а са лоши години, кой ти ги дава. Аз лично в Америка за времето, изкарано там, *** не съм мил - имаше ***, латиноси и руски студенти за тази цел. И все пак руснаците предпочитаха това пред Путиновата приказка.
27
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Личи си младата гвардия на Кремъл и Миков. Кенефите, грижите за старците, ужасният Запад."Разбирам те мой човек, тежък ти е живота там в Америка. Но ако се трудиш много в Америка може да успееш - в Америка всеки може да успее - американската мечта. Един българин мил *** в Америка по 10 часа на ден както теб. Друг обаче решил да спи само 6 часа и мил *** по 12 часа. И вторият бил по богат от първия.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия продава газта за България на същите цени както за Германия и за всички останали. Разликата идва от транзитните такси които се плащат на фашистката хунта в Киев.
25
4
 
17
 
! Отговори
Мария-Антоанета преди 9 години
Спокойно, Потрошенко тъкмо товари посления камион със шоколадови пасти. Като нямат хляб, ще ядат пасти.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Личи си младата гвардия на Кремъл и Миков. Кенефите, грижите за старците, ужасният Запад.Абе, момче, рускините с *** спяха и за разни олисели чичаци с габаритите на Джаба Хътянина се омъжваха, че да получат гражданство за същата тази ужасна Америка...А на вашия вожд щерка му с холандец си ляга и на Запад живее. Сигурно, за да бърше ***...