Лукашенко иска да се сдобри с ЕС покрай срещата в Минск

Последният евролидер, посетил Беларус, е бил Силвио Берлускони
12 фев 2015 19:08,
73
Лукашенко иска да се сдобри с ЕС покрай срещата в Минск
Снимка: Reuters

Лидерът на Беларус все още се води за най-големия парий в Европа. Но той явно желае да се възползва от срещата на върха в Минск, за да повиши популярността си в страната и да се сдобри с ЕС, пише Андрю Ретман, от EUobserver.

Последният лидер от ЕС, посетил Минск, бе италианският премиер Силвио Берлускони през 2009 г., който тогава подписа споразумения в областта на оръжията и енергетиката. Последните важни европейски персони, пристигнали в Минск, бяха външните министри на Германия и Полша през 2010 г., които дойдоха с предложение за помощ в размер на 3 млрд. евро в замяна на реформи.

След това, на 19 декември същата година, след едни фалшифицирани избори, силите за сигурност биха протестиращи по улиците и хвърлиха опозиционни лидери в затвора. ЕС отвърна с разширяване на "черния списък".

Понастоящем на 201 (беларуски) физически лица и 18 юридически са наложени визови забрани и замразяване на авоарите. Самият Александър Лукашенко - президентът на Беларус, е персона нон грата от 2006 г. (с кратък промеждутък между 2008 и 2010 г.)

За сравнение, заради войната на Русия срещу Украйна в "черните списъци" са включени 132 персони и 28 организации. Руският президент Владимир Путин не е сред тях.

Но вчера беларуските държавни медии показаха как Лукашенко поздравява германския канцлер Ангела Меркел в своя дворец с букет цветя.Той посрещна също френския президент Франсоа Оланд и лидерите на Украйна и Русия и позира с гостите си за снимка за спомен. Едно от водещите съобщения по неговата телевизия гласеше: "Посещението на ключови лидери на европейски страни е победа за беларуската дипломация".

Срещата на върха в Минск за украинския конфликт стана преди беларуските президентски избори, насрочени за ноември. Но тези избори и регионалният контекст, в който те се провеждат, са различни в сравнение с положението преди пет години.

НОВ КОНТЕКСТ

Опозицията е по-фрагментирана и деморализирана. Някои дори твърдят, че е по-добре Лукашенко да спечели, защото започването на преход в този момент би отворило вратата за руско влияние. Отношенията на Лукашенко с Путин са в доста ниска точка.

Беларуският лидер отказа да признае анексирането на Крим, говори в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и отказа да се присъедини към руската забрана за внос на храни от ЕС. Той също така развива връзки с прозападното правителство в Киев и със САЩ.

Дали това е само маневра с цел изнудване, за да получи повече руски субсидии е трудно да се каже. Но Минск е разтревожен, че неоимпериализмът на Путин може да доведе до сценарий от украински тип в Беларус, където живее голямо рускоезично малцинство.

Лукашенко направи чистка на проруските елементи в номенклатурата си. Той прокара закон, според който изпращането на "въоръжени групи, нередовни въоръжени сили, (или) групи от наемници" в Беларус - т.нар. "зелени човечета" на Путин - ще се смята за акт на война. Той обаче си затваря очите за беларуските националисти, които отидоха да се бият на страната на украинците в Източна Украйна, където могат да се сдобият с оръжия и да натрупат боен опит.

В същото време икономическата криза в Беларус променя сметките му. "Миналата неделя Лукашенко поиска от Путин 2,5 млрд. долара в замяна на своята лоялност", каза пред EUobserver беларуският дисидент Андрей Абозау, който живее в Естония.

"В един момент може да се окаже по-удачно той да бъде отстранен, вместо да бъде "подхранван" (със субсидии). Лукашенко е загрижен не за защита на суверенитета на Беларус, а за да се задържи на власт и да получава парите, необходими за целта и за запазване на системата от протекции, която е изградил", добави Абозау.

НИЩО В ЗАМЯНА

От канцеларията на Меркел заявиха в понеделник, че Лукашенко не трябва да очаква нищо в замяна на домакинството на срещата за Украйна. Нейният говорител Щефен Зайберт каза, че няма промяна в позицията на правителството спрямо Беларус. "Ние сме благодарни (за провеждането на срещата на върха) и съм уверен, че той ще посрещне по най-добрия начин гостите си".

Зайберт добави, че "Беларус е голяма важна страна в средата на Европа" и ако тя възприеме ценностите на ЕС, "тогава, мисля, всичко е възможно". Но той подчерта: "Няма връзка между ролята на Беларус като домакин на Минските преговори, от една страна, и някакви отстъпки към Беларус в двустранните й отношения с Германия или Европейския съюз, от друга."

Европейски дипломат, пожелал анонимност, който се занимава с Беларус, не беше толкова категоричен.

НЕЩО В ЗАМЯНА

"Имахме известни дискусии, че трябва да възнаградим Беларус за позицията й спрямо (конфликта в) Украйна, и за това, че тя освободи някои политически затворници", каза той. Дипломатът отбеляза, че ЕС неотдавна е извадил от "черния списък" неколцина беларуски официални лица и е решил да не добавя нови имена в него.

Той каза още, че страните от ЕС се опитват "да облекчат достъпа на беларуското правителство до финансовите пазари на ЕС, за да може то да заема пари за посрещане на нуждите си и да не зависи толкова много на един източник (Русия). Ние изпращаме послания до европейските компании, че ако установяват контакти, няма да бъдат наказвани съгласно санкционния режим".

Абозау смята, че тестът ще бъде през май в Рига, когато Латвия ще бъде домакин на лидерите на ЕС и на бившите съветски републики на срещата на върха на т.нар. Източно партньорство.

"Лукашенко иска да бъде поканен, но да не отиде, за да покаже на Москва, че Западът отново го подкрепя", каза той.

Неназованият дипломат от ЕС отбеляза, че за да получи покана, той ще трябва най-малко да освободи всички останали политически затворници. След което обаче добави, че "крайното решение ще бъде на Латвия и аз не съм сигурен, че домакините ще искат да поемат риска, ако (Лукашенко) присъства, цялото събитие да мине под знака на "последния диктатор в Европа".

Един бивш държавен секретар на САЩ даде този прякор на Лукашенко през 2005 г. и оттогава той му се лепна.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
WTF преди 9 години
До АнонименТова не беше смешно, а направо трагично. В Литва руското население е 5%, Латвия 27.5%, Естония 28%. Нямали население и щели да се присъединят към Русия....
23
16
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До 456Обама е миротворец... - *** подписа, защото Бараката му звънна предния ден и му постави ултиматум... - *** от добро не разбира...
22
7
 
11
 
! Отговори
456 преди 9 години
До СТРАНДЖАТАти май си социопат!! Много те кефи хората да се избиват в името на любимеца ти обонго! Внимавай какво си пожелаваш! Войната не е компютърна игра,не можеш да повториш нивото когато си загубиш живота!И кениеца няма да ти подари нов живот!
21
15
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
*** В БЛАТО...
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шанса на Лукашенко да избегне "Маидана" е сам да влезе в НАТО.
19
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ех тоя Путин - непредсказуем, умен, спокоен,.. Велик!!!от тия санкции руснаците станаха по-сплотени.искам и в България такъв президент, който да мисли за родината и нас!!!!
18
13
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Лукашенко чак сега разбра, че "Слънцето" изгрява не от изток, а от Запад...
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Беларус в НАТО.
16
14
 
9
 
! Отговори
не е за вярване но преди 9 години
Лукашенко би дузпата на Жужин !Така е никой няма доверие на Ботоксовото Жуже!
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До WTFЛитва, Латвия и Естония нямат население само руско малцинство и скоро сами ще се присъединят към Русия.
14
8
 
3
 
! Отговори
WTF преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Ти празна главо, каква буферна зона сънуваш. Литва, Латвия и Естония са членки на НАТО и граничат с Русия. Най-близката точка от Латвия до Москва е на 630км от Москва. Най-близката точка от границата на Украйна до Москва е на 540км и не от Донбас, а от северна Украйна.Разстоянието от Луганска област до Москва е 770км. За каква буферна зона ми говориш ти, .... човече. Путин иска да си направи сухопътна връзка с Крим през Украйна. Затова му трябва Донбас....
13
15
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Айдеееее... - и там се почва майдана... - само нашите рубладжийчета са още на страната на ***...
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха ха Русия изгуби над 200милиарда долара да беше дала на Украйна 30милиарда за Крим и въпроса щеше да е приключен
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кличко е !И уркувците на кифтета !Долу УКРАЙНА !!!Русия да напада имат договор чак от 15 февруари за три дни и няма УРКОВЦИ !!!И на 15 РУСИЯ няма да наруши договора спират !
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано да има край на тази братоубийствена война. Неможем да сравняваме украинците и руснаци с азиатците и арабите. Би трябвало да имат малко повече разум и да разберат че човешкия живот е най скъпото нещо на този свят
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен Беларус си е РУСИЯ и няма нужда от война там !Беларус на италиански е ХУБАВА РОСИЯ !!! БЕЛА РУСИЯ ...Скоро на Путин ще му писне да го притискат и ще направи цяла ЕВРОПА на РУСИЯ !!!А това ще стане скоропреди март още !!!Защото чак март нато има готовност за войници !!!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА да се спаси от неминуемия фалит САЩ бяха готови за пореден път да подпалят война на стария континент използвайки хазарчетата в Киев.Добре,че Путин <Меркел и Оланд се усетиха и се договориха в Минск и веднага европейските и руските индекси на борсите дръпнаха яко нагоре,а индексите в САЩ за пореден ден се сринаха и продължават да са от доста време на червено.
7
8
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
До 10 БЕЗНАДЕЖНО ЗЛЕ СИ ХОДИ СЕ ПРЕГЛЕДАЙ
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха По американската телевизия CNN след края на преговорите в Минск казаха,че Путин постигнал това което искал ,а именно замразен конфликт в Донбас и утвърждавне на Крим като руска територия,това го бил постигнал ,заради европейските лидери които показали слабост и страх пред агресията на Русия///Краварите са бесни ,защото не стана на тяхното да подпалят Европа за да си спасят фалиралата краварска торна яма САЩ .Лидерите на ЕС се усафериха накъде ги тласкат САЩ и се договориха с Путин
5
0
 
13
 
! Отговори
Messi преди 9 години
Даже е по-различно от Косово,защото в Източна Украйна населението се определя като руснаци ,а не някаква отделна общност или народност!