Как да се прокарват руските интереси в Украйна

"Независимая газета": Има два пътя за съпротива срещу сближаването на Киев с НАТО
17 фев 2015 22:08, Елка Василева
96
Как да се прокарват руските интереси в Украйна
Снимка: Reuters

Донецката и Луганската народна република ще настояват за извънблоков статут на Украйна, заяви Денис Пушилин, зам.-председател на Народния съвет на ДНР. Ако пък Киев започне да се движи към НАТО, ръководствата на самопровъзгласените републики ще сметнат Минските договорености за "нищожни", пише в редакционна статия "Независимая газета".

В никой от документите, подписани в Минск, не се споменава нищо за извънблоков статут на Украйна. Киев не поема никакви ангажименти, засягащи контактите с НАТО или други организации. С други думи, лидерите на ДНР и ЛНР поставят на украинските власти допълнителни условия, ненаписани на хартия. Съответно Киев също може да формулира собствени условия. Този взаимен шантаж поставя под съмнение перспективите за мирно уреждане.

За руското ръководство естествено е изгодно Украйна да има извънблоков статут. Влизането й в НАТО в момента среща спънки, включително формални - заради наличието на спорна територия.

Киев не признава Крим за руска земя, а Москва - за украинска. Ако оставим това условие извън скоби, политическият елит в самопровъзгласените републики може да избира между два пътя за съпротива срещу сближаването на Киев с НАТО.

Първият представлява легализация в рамките на украинската политика. По-специално чрез присъствие на депутати от Югоизтока във Върховната рада и парламентарни групи, бранещи интересите на Донецк и Луганск, а до голяма степен и руските интереси.

Минските договорености не предвиждат такава възможност, по-точно не стигат дотам. Те предполагат само местни избори според украинското законодателство, специален статут на някои райони от Донецка и от Луганска област, а също така реформа на конституцията и децентрализация на властта. Сиреч става дума за автономия с доста широки възможности за самоуправление и неясни (или дори липсващи) механизми за легално влияние върху общоукраинските процеси, външната политика на страната и т. н.

Вторият път за ДНР и ЛНР е да упражняват натиск върху Киев, използвайки войната като главен аргумент. Сближи ли се Украйна с НАТО, подновява се стрелбата в Югоизтока. В Киев впрочем има доста политици, недоволни от Минските споразумения - те нямат нищо против да решат въпроса с военна сила, като убедят Запада, че трябва да достави оръжия. При всяко положение, ако съдим по думите на Пушилин, ръководствата на самопровъзгласените републики клонят към втория път.

Минските договорености (стига да се спазват) защитават интересите на рускоезичното население на Донбас, тоест премахват първоначалната причина за конфликта. Освен това оформят зона на руско влияние в земите на Украйна. Друг въпрос е за какво влияние говорим. Наличието на конфликтни територии, чиито фактически власти заплашват Киев с война, спомага за радикализация на украинските елити и подчертано западна ориентация на цялата украинска политика.

Съвпада ли това със стратегическите интереси на руската власт? Напълно, ако стратегическата й цел включва "обединяване на руския свят", максимална реконструкция на съветската империя, въвличане на териториите с рускоезично население в орбитата на Москва. И съвсем не съвпада, ако Русия се изживява като свръхдържава от нов тип, чиито интереси може да бъдат прокарвани без военни заплахи и промени в границите.

Украинският елит вече се трансформира и никой от състава му не би желал, нито би могъл да отстоява руския дневен ред. А в зоната на руско влияние в Украйна властта принадлежи на хора, издигнати от военната вълна. Не се знае дали те имат потенциал да управляват територията в мирни условия; колкото до отношенията между Киев и Москва, те може само да ги изострят - но май няма вече накъде.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: УкрайнаРусияДНРЛНР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
21
 
! Отговори
@ преди 9 години
Киев пост"Украйна прокарва закон за разстрел на дезертьори".kyivpost/content/ukraine-abroad/newsweek-ukraine-passes-law-to-shoot-deserters-379791.html.Т.е.насилствено мобилизира украинците,после куршум в главата ,типично за терористичните им ,военопрестъпни методи.И разбира се 24/7 лъжи,че "Русия"пращала танкове и войски за да се опитат да оправдаят кървавия си режим и методи.
27
3
 
19
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Лавина от пленници! Нова група от Чернухино!!! Май в плен ще попаднат 1/5 от армията на укрите?
26
5
 
19
 
! Отговори
Украйна? преди 9 години
Украйна?Имаше такава държава едно време,но сатанистки слуги предадоха народа и когото използват за пушечно месо срещу бойците на Новорусия,които НЕ ОТИДОХА В КИЕВ,НО КИЕВ ИЗПРАТИ БОМБИ СРЕЩУ ТЯХ И ДОМОВЕТЕ ИМ,ТЕРОРИСТИ С ЕДНА ДУМА.Няма вече Украйна,да я нарекат НЕОХАЗАРИЯ по ще приляга.
25
2
 
17
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До снайпераКак е там в котлето? В момента гледам с кеф, цяла върволица треперещи снайперисти как носят в брезенти товар 200 и с наведени глави се качват в автобусите!:)))))))))) Що така бе чичо? Ко стана?:)))))))))
24
27
 
9
 
! Отговори
сексолог преди 9 години
До ЧугунитеСпокойно бе ***,получавате ерекция от завладяването на едно градче..Дебалцевоне е Центъра на Света !Сигурно през ноща ще получите *** от този новВатерло на 21 век.Невиждано,епохално междугалактическо постижение на танкиститеотпускари ,че завзеха некакво градче.Споко битката едва сега започва.Студена Войнане се печели с квартални военни успехчета !
23
2
 
19
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До снайперВинаги има рискове на бойното поле!!!! Захарченко да не е като онези страхливи ***, Потрошенко и Яйценейко ???? Скоро сами ще стреляте по тези светила!:)))) ......а не по истинските бойци!!!!
22
18
 
1
 
! Отговори
снайпер преди 9 години
До Спас 25сега Захрченко само го боцнахме в крачето,но следващия път ...?!
21
2
 
18
 
! Отговори
/ преди 9 години
Захарченко вика Порошенко на бойното поле да прибере украински флаг https://youtube/watch?v=TDZgIpkj8sA оставен от изпратените от него и Киевската хунта момчета на смърт срещу братятата си,които загиват заради бандитизма на Киев.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Украйни ....къде я видяхте тази слава и къде я постигнахте ....като независима държава имам предвид
19
3
 
12
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До ,20ЖИВ И ЗДРАВ СИ Е И СЕ СМЕЕ!!! ДО 3-4 ДЕНА ГО ИЗПИСВАТ. АКО ИСКАШ ДА ГО ВИДИШ В БОЛНИЦАТА *** НА rusvesna точка su :)))))))))))))))))))
18
2
 
15
 
! Отговори
Варна преди 9 години
До АSD Човек те в киев си говорят на руски ....
17
1
 
13
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Пак много приказки за тоя дето клати гората!:) Сметки без кръчмар!! А ПИТАХТЕ ЛИ РУСИЯ, КАКВО ЩЕ СТАВА ТАМ??????? :))))))))))))))))))))))))
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ,С тробмоза на крака колко е добре човек не знам...;)
15
17
 
3
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 9 години
Скоро положението ще стане 1-1...Скоро.
14
2
 
9
 
! Отговори
, преди 9 години
Захарченко е бил ранен но е добре казват :)Също,терористите на Киев,които изпращат за пушечно месо украинските мъже,а и искат да се разстрелват дезертьори,които не искат да се бият с братята си и за Коломойски и тем подобните му изоставят на произвола на съдбата украинската армия https://youtube/watch?v=k9xczCg9SHU-,да не се надяват да ги избият и да им дадат захарна близалка,че "Путин е виновен"?
13
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как се прокарват в България питайте Бялата Златка, чичу Мишу и останалите рубладжии!
12
2
 
7
 
! Отговори
Q&A преди 9 години
"Как да се прокарват руските интереси в Украйна?"Ето така:"Совет Безопасности ООН единогласно принял российский проект резолюции по ситуации на Украине":)
11
3
 
18
 
! Отговори
ASD преди 9 години
В Окрайна районите в които население над 70% руско, на няколко вълни ще преминат към Новорусия /Луканск и Донбас/. След като Окрайна загуби индустриалната си част и частта богата на въглища, останалите ще трябва да се изхранват сами без заеми и помощ от Русия /15-17 милиярда $ годишно/. Така прелъстена и изоставена Окрайна от САЩ бързо ще завие отново към Русия, това е въпрос единствено на реме и е предопределен от гладните стомаси и празните джобове, които САЩ нямат капацитета да пълнят.
10
2
 
15
 
! Отговори
456 преди 9 години
До оптимистХа да ти е честито !! Измъкна се от Русия и се накачули на хамериканската ценност/онази средната/:))))))))От трън та на глог ,та на по висок! И така следващите 50г,,ако оцелеем де!
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее Новорусия!