Съвременният джихад - главната цел вече не е Америка, а Европа

Ограниченията на третото поколение джихадисти
17 фев 2015 20:23, Елка Василева
82
Съвременният джихад - главната цел вече не е Америка, а Европа
Саид и Шериф Куаши малко след нападението срещу "Шарли ебдо". Снимка: Reuters

Нападенията, извършени в Копенхаген през уикенда и в Париж миналия месец, бяха типични за последното поколение джихадисти: при тях беше взета на прицел Европа, която терористите смятат за слабото място на Запада, и се разчиташе на убийци, вербувани измежду маргинализираните младежи от близкоизточен или северноафрикански произход, но израснали в Европа, пише Жил Кепел* във в. "Ню Йорк таймс".

Тази нова вълна беше родена от слабостите на двете предишни вълни на джихадизма. Първата тръгна от Афганистан през 80-те години на 20 век и в последвалото десетилетие пусна разклонения в Алжир, Египет, Босна и Чечения, като целта на всички тях беше свалянето на различни прозападни режими. Тези бойци обаче до голяма степен се провалиха, защото се оказаха неспособни да мобилизират мюсюлманските маси под своите знамена.

Донякъде в резултат на това се появи второто поколение джихадисти: предвождано от Ал Кайда, то взе на прицел Съединените щати с надеждата, че ако бъде повален Големият Сатана, това ще възпламени мюсюлманите. Ал Кайда и нейните подставени лица нападнаха фронтално Америка, като я удариха на 11 септември, разбира се, а после се помъчиха да направят така, че американските сили в Ирак да затънат в една съвременна Виетнамска война.

Различни групи нанесоха удари в Бали, Мадрид и Лондон. Но отново не последва масово мобилизиране на мюсюлманите. Тези нападения по-скоро само засилиха решимостта на Запада да подкрепя авторитарни режими като защита срещу Ал Кайда.

Възмущението от 11 септември позволи на президента Джордж У. Буш да събере широка подкрепа и значителни финансови средства за своята "война срещу терора", която през последното десетилетие сериозно отслаби Ал Кайда.

Още през декември 2004 г. роденият в Сирия натурализиран испански мислител Мустафа Сетмариам Насар (с боен псевдоним Абу Мусаб ас Сури), който изпълняваше ролята на пиар на Осама бин Ладен, разкри слабите страни в подхода на Ал Кайда и предрече провала му.

Той разработи нов модел за съвременен джихад. Според него главната цел на войната би трябвало вече да е не Америка, а Европа, която е по-близо и е по-слаба, и е благодатна почва за набиране на бойци заради милионите мюсюлмански жители, имигранти или хора, наскоро приели исляма, много от които не са добре интегрирани.

Сури също така се отказа от пирамидалната организационна структура на Ал Кайда, изградена на принципа отгоре надолу, а предпочете система, изградена отдолу нагоре. Вместо изпращането на международни бойци с конкретни указания за еднократни акции срещу значими цели, Сури насърчаваше засилена идеологическа обработка и широкообхватното военно обучение на новите членове, за да бъдат по-добре подготвени да действат почти независимо на своя земя.

Резултатът от тяхната автономност са евтини, но всяващи смут нападения, които трудно се предвиждат, проследяват и предотвратяват от държавните служби за наблюдение и разузнаване.

Сури, който определяше като главна цел разширяването на културните различия в Запада, особено между мюсюлманите и основното мнозинство, одобряваше три мишени: евреите, антиислямистки настроените либерални интелектуалци и тези мюсюлмани, които той смяташе за изменници, защото, да речем, са постъпили на работа в полицията или армията.

През 2012 г. Мохамед Мера уби френски войници, за които решил, че са от северноафрикански произход, а също ученици и учител в еврейско училище.

Две години по-късно Мехди Немуш нападна еврейския музей в Брюксел. Жертвите на нападенията миналия месец в Париж бяха журналисти от изданието "Шарли ебдо", което беше публикувало обидни карикатури на пророка Мохамед; клиенти в супермаркет за еврейски храни и полицейски служител от алжирски произход.

В Копенхаген тази седмица едното нападение беше насочено срещу група, събрала се да обсъжда въпросите на свободата на словото; другото беше извършено пред синагога.

Сури публикува теорията си през декември 2004 г., докато се криеше в Пакистан и малко преди да бъде заловен от американските войски и предаден на режима на Асад по силата на програмата на Вашингтон за предаване на заподозрени лица. (Сегашното му местонахождение е неизвестно.) Тя стана широко достъпна – аз преведох някои откъси от неговите писания в книгата ми от 2008 г. "Отвъд терора и мъченичеството", но теорията му беше оценена като несъстоятелна от много анализатори които обявяваха, че трудностите на Ал Кайда означават край на джихадизма, а после видяха в Арабската пролет от 2011 г. настъпване на демокрация от западен тип в Близкия изток.

Всъщност произтеклият от тези събития хаос, особено размириците в родината на Сури Сирия, създадоха материалните предпоставки за прилагане на неговата теория. Сега това трето поколение джихадисти има бойно поле: територията на Ирак и Сирия под контрола на салафитската групировка, известна като Ислямска държава, е само на няколко часа път със самолет с евтин полет от Париж, Брюксел или Лондон, а кандидат-джихадистите, които пътуват, за да се бият там, са готови после да бъдат пратени обратно в родните си страни в Европа.

Този опит усъвършенства идеологическата обработка, на която мнозина са били подложени чрез социалните мрежи, включително чрез създаване на специални сайтове, като по този начин се заобикаля набирането на членове в радикалните джамии, които често са под полицейско наблюдение.

Все пак очевидната сила на този джихад от трето поколение прикрива неговата слабост. Всеки ден поддръжниците му пускат в интернет хиляди съобщения и видеоматериали, с които издават много повече полезна информация за себе си, отколкото се знаеше за Ал Кайда след 11 септември.

Тяхната свобода на действие насърчава прояви на крайна жестокост, която има опасност да предизвика враждебно ответно поведение (вижте например реакцията на йорданското правителство на екзекуцията на един от неговите пилоти) и да отблъсне потенциални нови членове.

С масовото си излизане по улиците на Франция на 11 януари няколко милиона французи потвърдиха основополагащите ценности на републиката, сред които светското начало и полагащото се място на мюсюлманите във френското общество. Тази проява, което бе израз и на съпротива, и на противодействие на междуверската борба - капана, очертан от Сури, беше предвестник, че това трето поколение джихадизъм може би няма да се представи по-добре от своите предшественици.

*Жил Кепел е преподавател по политология в Института по политически науки в Париж
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: джихадАл Кайда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека,Европа крайно време е да приключи с прословутата си толерантност-към чалмалии,към комунисти, към разни бандити!Крайно време е и немците да скъсат с вродената им вина за ВСВ и Холокоста!Японците вече се осъзнават,когато се осъзнаят и немците,ще стават чудеса!Японци,германци,янки,целия Западен Свят заедо с Ю.Корея!Жална им майка и на ИДИЛ и на РУСИЯ!Идва времето на наследника на Оня с Мустачките!
36
5
 
9
 
! Отговори
роза преди 9 години
Обама в началото се правеше на изненадан и отричаше, че заедно с Израел са изстреляли ракета срещу Сирия. Когато му съобщиха новината и той четеше книжка на децата в детската градина. Пак книжката беше на обратно. И това е втората истина.Руската отбранителна с-*** засече и обезвреди ракетите във въздуха.Щом Обама разбра, че Русия е унищожила ракетите почна да се сеща. Сети се и за ракетите и за Израел, как ги пуснали на воля да летят. Били балистични, сиреч фалшиви. Еми ,като са фалшиви, защо н
35
1
 
2
 
! Отговори
45 преди 9 години
И ти си един от тях, нали? Или ти си тук, за да хвърлиш божествената си светлина :)
34
6
 
14
 
! Отговори
хммм преди 9 години
всичко ще се намести на мястото скоро време, Меркел и Оланд не пасат трева, не дай си боже Германия да я превърне тая икономическата мощ във военна и да направят нещо с Русия, тежко им и горко на оная държава на 200 години която е
33
4
 
14
 
! Отговори
ЪЪЪ преди 9 години
ДА ДА КОГА Е БИЛО В АМЕРИКА НАЛИ ТЕ СИ СПРЕТНАХА ТОВА С КУЛИТЕ..СЕГА ЗАПОЧНАХА СЪС СЪЩИТЕ МЕТОДИ С ДВОЙНИ И ТРОЙНИ ИГРИ И В ЕВРОПА ..ДОКАТО НЕ Я НАПРАВЯТ ЗАВИСИМА И РАЗДЕЛЕНА.ПОСЛЕ Е ЛЕСНО.
32
7
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
и тука само Злобари и хорица които нищичко на са постигнали в Живота освен да "Наплюят" някого
31
2
 
1
 
! Отговори
az преди 9 години
Ne otmachavat.taka izpalnavat plana si za nov svetoven red t.e. nie dargim koncite i nie gi darpame.kolko lokalni voini vodicha i ne e konspiracia v USA e tainoto svetovno pravitelstvo
30
4
 
25
 
! Отговори
незнам преди 9 години
Има един хамерикански филм казва се "Парола риба меч", та в тоя филм всичко е по американски много терикатско и за онва време страшни ефекти. Но какво казваше филма?В края на филма Джони ТриВолта обяснява, че престъпността и тероризмът са необходими за това се грижи правителството, така реда и законите, които пишат се спазват и демокрацията се развива в тяхна полза... Колкото повече страх има в хората толкова по-послушни са теи лесно се манипулират!
29
6
 
7
 
! Отговори
роза преди 9 години
БОКО,СРЕЩУ КОГО ДИГАШ РЪКА?И Аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя камък ще съградя Църквата Си, и портите адови няма да й надделеят! И ще ти дам ключовете на Царството небесно, и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небесата, и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата".БОКО,виж за кво иде реч.Това са думите на един БОГ, а ти си пожарникар.Иисус никога не е написал и една дума, защото ТОЙ е СЛОВОТО Божие, а ти Боко пишеш в фейса на админите,че са ти хакнали профила
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами не беше ли това целта на Щатите? Америка може да се справи с ИДИЛ за 2 дни , но не иска защото ИДИЛ има специална задача- да създава хаос и страх в Европа,а от това да печелят щатите в стремежа им да упражняват световен контрол и да се домогнат до руските ресурси. Те знаят, че не може вечно да печатат безконтролно долари.
27
1
 
16
 
! Отговори
Незнам преди 9 години
Как всички осъзнават и си обесняват връзката между тероризма и САЩ, как всички знаят кой дестабилизира Украйна, какво като изтекоха документи с изрудски експерименти и опити с хора и оръжие???Но тея отгоре си знаят работата що да хранят 7милярда като могат и с 1-2 да са си олигарси, а и по-лесно ще се управляват.Грозното е че тия 5милярда ще умрат от глад, мизерия и някой друг (спин;ебола...)вирус заради интересите на един или друг световен или не чак толкова лидер....
26
10
 
12
 
! Отговори
роза преди 9 години
Ванга казва, че накрая Русия ще победи. В деня на победата ще се случи чудо.ДЪРВО ЩЕ ИЗРАСТНЕ ЗА ЕДИН ДЕН. ТО ЩЕ БЪДЕ НАРЕЧЕНО "НЕБЕСЕН СТЪЛБ", ЗАЩОТО ЩЕ СТИГА ДО НЕБЕТО.Като видят това чудо, християните по-целия свят ще предадат на Русия предателите на ХРИСТОВАТА ЦЪРКВА.НА КЛОНИТЕ НА "НЕБЕСЕН СТЪЛБ" ЩЕ БЪДАТ ОБЕСЕНИ много хора. БОКО и СТАНИШКО ще висят на клоните и не ще се намери един жив човек, който да свали труповете им.
25
8
 
12
 
! Отговори
истина преди 9 години
Дори Ванга го е казала още по времето на Бай Тошо.1. Америка ще обяви война на Русия2. ИД ще нападне Европа3. НАТО - скоро се разбра, че голяма част от военните в НАТО са лесбийки и гейове. Тази група са от висшето командване, също. Тоест, разбирай няма да ни защитят от ИД.4. Чрез файлът "10-million-combos.zip" голяма част от банките в Европа ще бъдат източени. Файлът е в нета и съдържа всички пароли ползвани от европейците при транзакциите. Това са прости числа и се съхраняват на сървър в А
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Съвременният джихад - главната цел вече не е Америка, а Европа"... да ви е честито, "европейци"! Хитрите американци изпълниха основната част от пъкления си план, а някои *** даже се кефят.
23
2
 
20
 
! Отговори
boc преди 9 години
Съвременните джихадисти се насочват срещу Европа по простата причина, че те са създадени и финансирани от САЩ.Просто САЩ си изиграха перфектно картите - създадоха ги и ги насочиха срещу Европа!Така САЩ се опитват да държат Европа в подчинение!И гадното е, че сегашното Българско правителство подкрепя САЩ, в противовес на интересите на Европа и на България!Италия, Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Хърватия, Гърция, си натискат парцалките и не вземат отношение, а нашите пуделчета лаят за САЩ
22
0
 
22
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Ние в Европа не искаме ислям. Това е. Политиците, които ни разправят колко е добър исляма и колко е безопасна тази религия просто ни лъжат. Който иска ислям- няма място в Европа.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа да започвай тоталната война срещу диваците първо влизат самолетите с атомните бомби и после всичко останало
20
2
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
до Патриотне благодари на америка а си връзвай шалварите, защото ония келеменца тънките франсета и белгийци скоро ще щракнат кепенци и твоя мегдан ще остане последното поле за изява на тия маймуни джихадистите.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
понеже европа се дърпа от изпращане на войски в подкрепа на америка в нейните войни....сега изпратени от америка "джихадисти" ще убиват из всяка европейска страна за да може америка да изкочи и да каже...виждате ли..нападат ви..трябва да се отбранявате......а в брюксел ще се наведат пак с свалени *** на америка....ЕС е умрял отдавна....
18
5
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
За което трябва да благодарим на америка!