Путин си възвръща влиянието върху народната любов

Кремъл казва на руснаците какво да мислят, после действа
25 фев 2015 22:37, Елка Василева
497
Путин си възвръща влиянието върху народната любов
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Млада рускиня, живееща в Лондон, неотдавна ме попита как да запази връзката с родителите си, които живеят в Москва. Оказвали й интензивен натиск да вземе страна - да направи избор между родината си и нейните врагове на запад. "Войната е неизбежна", казали й те. "И ще дойде скоро, така че трябва да избереш".

Нейната история е типична: руските социални мрежи са пълни с тревожни разкази за разделени семейства, развалени приятелства, сплашване и дори физическа саморазправа, пише Андрей Осталски във "Файненшъл таймс".

Враждебността е очевидна заради събитията в Украйна и ролята на Русия в тях, но тя често е представяна като криза на идентичността. Къде принадлежи Русия? Къде е тя по отношение на САЩ и ЕС? Върви ли към фатален сблъсък с тях?

Алексей Венедиктов, редактор в радио "Ехото на Москва", отбеляза неотдавна в блога си: Това не е война срещу Украйна, а война за контрол на Украйна. Но срещу кого се води тя?

Повечето руснаци подкрепят президента Владимир Путин и неговата политика в Украйна. Повечето споделят антизападната му гледна точка. У дома действията на Путин му осигуриха удивителна пропагандна победа. От видяното по телевизията много млади хора са убедени, че Западът е слаб, в упадък и е по-вероятно да капитулира, отколкото да влезе в пряка конфронтация. Старото поколение изглежда по-предпазливо.

Една масово продавана щампована тениска обаче най-добре улавя общественото настроение. Надписът гласи - "не разсмивайте Искандер-ите" - и е придружен със снимка на стратегическите ядрени ракети. Това според мнозина руснаци е адекватният отговор на западните санкции: уважавайте ни или ще ви ударим с ядрено оръжие.

Някои от разбирачите в Русия твърдят, че ядрена война може да бъде спечелена. "Русия може да направи САЩ на радиоактивен прах", каза миналата година Дмитрий Киселов по телевизията в най-гледаното вечерно време. Киселов нито е маргинален ексцентрик, нито обикновен политически коментатор. Той се радва на близки връзки с Кремъл и в действителност е главният пропагандист на Русия.

Само преди година Путин изглеждаше сякаш губи влиянието си върху народната обич. Сега обаче си го възвръща, до голяма степен благодарение на телевизионни програми, представящи Русия като застрашена държава, а Путин - като единствения лидер, способен да се опълчи на враговете си. С подкрепата за президента идва и подкрепата за войната в Украйна, и за стълкновението със Запада.

Мнозинството руснаци, нямащи време или енергия да се занимават сериозно с външнополитически дебати, дълго време бяха "тъмната материя" на руската политика - тихи, невидими и все пак излъчващи колосална гравитационна сила. Петнайсет години непрестанна телевизионна пропаганда пренаредиха съзвездието на общественото мнение.

Путин обича да казва, че политиците трябва да се вслушват в това, което мислят обикновените хора. Но Кремъл казва на хората какво да мислят, а след това оправдава действията си, позовавайки се на мнението им.

Малка част от руснаците е против войната и обвинява Путин, че изолира Русия. Властите имат стандартен начин да се разправят с тях, както изтъкна уважаваният бивш съветски дисидент Лев Пономарьов.

Съдилищата никога не поставят под въпрос прокурорските оценки за поведението на обвиняем. В момента присъдите не са много сурови - обичайно се налагат глоби или кратък престой в затвор.

Но не е трудно да си представим как това може да мутира в по-противна форма на репресии. Действително, когато слушате истеричните гласове на Путиновата пропагандна кампания – с приказките за национални предатели и "пета колона" - е трудно да не изпитваме страх.
 

БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
28
 
13
 
! Отговори
КУ КУ преди 9 години
Това джудже от КГБ всеки ден изперква все повече! Още преди време го казах, най-опасни са ей такива комплексирани дребосъци! Дано руснаците прогледнат, иначе този ще затрие света!
87
19
 
15
 
! Отговори
добре де преди 9 години
Защо искате да ме убедите, че Русия която няма уж външен дълг е много по - добре от Люксембург който има страхотен външен дълг......Аз лично с удоволствие бих станал гражданин на Люксембург отколкото "московчанин"....ама аз съм от тъпите както писа един от умните преди мен.....Вие умните явно бягате за Русия....ми така де...избягайте!
86
11
 
28
 
! Отговори
..... преди 9 години
Как да не го харесват . Отстоява интереса на страната си не кляка пред алчните *** и за 15 години вдигна русия на крака . Не е като нашите продажници.
85
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки средноинтелгентен човек,следящ развитието на света и мислещ със собственото си сиво вещество ще припознае по- долу изложените разсъждения.Лошото е ,че в България народът дава власт на немислещите,нечетящите и неуките,на хора със празно самочувствие и без морал.,на разни дрънкащи и малограмотни персони.За това и винаги ни влачи колесницата на губещите.
84
4
 
5
 
! Отговори
до 333 преди 9 години
Ако бях български финансов министър, нямаше никога да чуете за тези цифри. Слава богу ,тези цифри ги има навсякъде от международни финансисти.
83
14
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Анонимен329Другарю, ама ти си направо за финансов министър. :)) Малиии, земи се гръмни, че стия цифри смая хората, рано рано :)
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Mr.STARBUCKS 325Нре рискуват хората , мислят за теб - ако я сменят с такава на обонго или боко , тъогава от *** на екрана ток ще те хване .
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да говорим за Люксембург - с почти 2 трилиона дълг, което надвишава повече от 38 ПЪТИ нейния БВП. За сравнение сиромашката Гърция има "само" 550 милиарда дълг, което е "само" 167 % от нейния БВП.
80
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма други лидери с такъв рейтинг и за това западът не може да се примири. Колкото до пропагандата по руските ТВ, там може да чуете всякакви противоположни мнения, каквото няма по дрегите ТВ. По тях само Русия е виновна, а доказателства - нула. Защо лъжете????
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Великобритания - > от 9 трилиона или 416 % БВП, Германия - > от 5 трилиона или 155% от БВП, Франция - > 5 трилиона или 188 % от БВП, Нидерландия - > от 3 трилиона или 470 % от БВП, Испания и Италия с по > 2 трилиона или 165 % и 101 % от БВП, Ирландия - също с повече от 2 трилиона, което десетократно надвишава БВП!!!:-) Сумарно външният дълг на ЕС като цяло само за тези страни е ПОВЕЧЕ ОТ 30 трилиона!!!
78
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реалният дълг на Америка към света е вече над 60 трилиона долара и той не може посмъртно да бъде изплатен, не че някой въобще има някакво намерение да го изплаща. Накратко казано, САЩ с производството на 20% от БВП на планетата, консумира 40% от БВП на планетата, и при положение, че структурно приносът към БВП на сферата на услугите(непроизводителна сфера!) е над 70%! Ще се повторя като кажа, че най-големият длъжник на планетата никога няма да се издължи.
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка е в рецесия, доходите спадат, безработицата се увеличава, фирми фалират. Сенатори тръгват да обикалят щати, градове, села . Стигат и до индианския вожд в резервата на апачите. - Вожде, - казал единият- имаме голям проблем. Икономиката е в рецесия, доходите намаляват, безработицата се увеличава, фирми фалират. Tи си мъдър и стар, кажи какво да правим? Вождът мълчаливо пуши край вигвама. След половин час казал: Внимавайте с нелегалната емиграция ,ние преди години подценихме този проблем.
76
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога най-после всички почтени българи ще разберат ,че всичките ни днешни и утрешни беди идват отвъд океана. Кой подгони милиони бежанци към Европа, кой пали по чужди и далечни за тях земи държави и загиват милиони невинни жени, деца и старци ?! За да запазят статуквото си на държава ,живееща на гърба на останалия свят, затриват цели народи.
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Донякъде статията е вярна.Но трябва да продължим още, например коя и кои държави не спират да използват оръжие?Колко милиона хора емигрираха от домовете си заради демократизирането!!!на света?Интересно, в България какво оръжие бихме афиширали с тениски например?Предлагам умряло женско куче - както знаете женските приживе лаят повече от мъжките.
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Богатите които ежедневно крадат народите на Русия и САЩ си пият 70 годишното уиски на една маса, а за нас пускат само пропаганда по медиите и ни настройват едни срещу други, че да неможеим да се обединим срещу тях.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za razlika ot nego ,v bg samo kradat fashagi mrasni samo kyrshyma za vas.takav bil pytin onakav a nashite kvi sa pomiari .
72
3
 
13
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Идвайте рускоговорящи туристи! Иначе глад!
71
10
 
4
 
! Отговори
народна любоф преди 9 години
ха..ха..ха."руски туристи(платежоспособни)"-за товали руски фирми ги бяха зарязали на много места миналото лято и не можеха да се приберат..ха..ха"При Путин поне част от тези пари се върнаха при руснаците!"-затова ли *** държи собствени(изработени с честен социалистически труд) 200 милрд в Швейцария?
70
2
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До народната любофИ кой ще ползва природните богатства,когато Русия стане "демократична"?Тоя филм вече го гледахме при Елцин-всичко се източваше на Запад!При Путин поне част от тези пари се върнаха при руснаците!А и многобройните руски туристи(платежоспособни) говорят нещо друго за стандарта!
69
2
 
1
 
! Отговори
и още нещо преди 9 години
Да не мислите,че и на Индия,Бразилия,Аржентина и десетки други също не им е писнало да ги третират като трета категория?Но нямат силата да се противопоставят!От оцеляването на Русия в тоя конфликт ще спечелят именно Китай и останалите бързо развиващи се държави-те ще се еманципират от САЩ и Запада.Точно това искат да предотвратят американците!Иначе самата Русия не им е проблем,нито ги интересува какво ще стане после с Украйна-важното е да стане тяхното,"Майната и на Украйна",дето се вика.