Русия на оръжейния пазар: борба за старите приятели

Положението на Русия в Близкия изток не е твърде стабилно
25 фев 2015 20:15, Елка Василева
129
Русия на оръжейния пазар: борба за старите приятели
Снимка: архив, Reuters

През 2014 г. "Рособоронекспорт" е продал оръжия за 13 милиарда долара и догодина ще продаде още толкова, заяви в понеделник в Абу Даби генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов. По думите му в момента портфейлът с поръчки за отбранителната промишленост е стигнал 38 милиарда долара, пише Павел Аксьонов, Би Би Си, руска редакция.

Числата, споменати от шефа на държавната корпорация - собственик на "Рособоронекспорт", нямат принципна разлика с тези от предходни години. Не издават рязък скок, нито спад в обема на руските оръжейни продажби.

Тринайсетте милиарда, за които става дума, представляват стойността на фактически доставените изделия в рамките на договори от миналото. Плановете за 2015 г. също обхващат доставки по сключени вече договори. Не са взети предвид условията от съответния документ, нито начинът на разплащане - само цената на въоръженията, минали през границата.

Затова показателите от 2014 г. и прогнозата за 2015 г. не зависят от санкциите, тъй като договорите са съгласувани и подписани преди събитията в Украйна и влошаването на отношенията на Русия със западните страни.

Оръжейният износ е сфера от икономиката, която изобщо не се влияе от санкциите, убеден е Игор Коротченко - главен редактор на сп. "Национална отбрана".

"Купувачи на наши оръжия не са страните от НАТО, нито съюзниците на САЩ, а страни, които искат да са независими от Щатите", каза той в интервю за Би Би Си.

Според експерти в близките години Русия въпреки санкциите стабилно ще заема второто място на световния оръжеен пазар след САЩ. По думите на военния експерт Павел Фелгенгауер трудности се очакват само във връзка с френската авиационна техника.

Същевременно, заявяват специалистите, развитието на пазара сочи, че Русия ще трябва да положи доста усилия, за да се задържи дори там, където се чувства що-годе сигурно: конкурентите й действат все по-активно.

Близкият изток

Сергей Чемезов говори за крайните приходи на Русия от продажби на въоръжения на оръжейното изложение IDEX-2015 в Абу Даби.

Тази година Русия представи в Обединените арабски емирства впечатляваща експозиция - 737 експоната, включително 100 модела военна техника и оръжия. Сред тях е последната модификация на танка Т-90 – Т-90СМ, версия за износ на машината Т-90АМ, показана по-рано на изложението в град Жуковски край Москва. Посетителите могат да видят и противотанковия ракетен комплекс "Хризантема-С". Цялата продукция е адаптирана за местните условия, защитена е например от прах и жеги.

Представители на руското правителство заявиха на изложението, че Близкият изток е сред приоритетните региони за "Рособоронекспорт" и те му отделят най-голямо внимание.

Иранският договор

Експерти обаче смятат, че положението на Русия в този регион не е твърде стабилно, при все че голям брой близкоизточни държави са били снабдявани с оръжия още от Съветския съюз.

През 2010 г. Русия едностранно отказа да достави на Иран противоракетни комплекси С-300, изпълнявайки санкциите срещу Техеран, наложени от ООН.

Мнозина аналитици изтъкваха тогава, че решението на федерацията силно подронва реномето й в целия регион. Сега Москва се опитва да поправи нещата - предлага на Иран в замяна мобилни комплекси "Антей-2500".

" Успеем ли да приключим с компромис въпроса с Иран, в крайна сметка това ще е руска победа - Русия ще затвърди репутацията си на доставчик, спазващ поетите ангажименти", заяви пред руската редакция на Би Би Си Андрей Фролов, експерт от Центъра за анализ на стратегии и технологии.

Същевременно Кремъл не иска според Фролов да отмени президентския указ на Дмитрий Медведев (отказал С-300 на Иран), за да не дискредитира документи, подписани от първото лице в държавата.

С оглед спецификата на Близкия изток всеки доставчик, сътрудничещ с Иран, ще получи по-малко договори в страните от Арабския полуостров, отбелязва друг военен експерт, Павел Фелгенгауер.

"В Близкия изток Русия все така е съюзничка на шиитите, имаме близки връзки с Иран, Сирия, Хизбула, а щом си съюзник на шиитите, ще си имаш проблеми със сунитите. При всяко положение едва ли ще видиш големи пари от тях", посочва той.

Трябва да се бранят пазарните позиции

Днес Русия е принудена не само да търси нови оръжейни пазари (например в африканските страни), но и да полага усилия с цел да задържи онези, където по традиция се чувства що-годе уверено, казва Андрей Фролов.

"Да запази позициите си на най-големите пазари - в Китай и Индия. Да не изгуби традиционни клиенти като Алжир и Венецуела, защото и едната, и другата страна купува вече конструктивни платформи - не малки партиди, а цели платформи, от наши конкуренти като Китай и Западна Европа. Тук трябва да се борим, за да задържим тези пазари", пояснява той.

По думите на Фролов основно предимство на руските оръжия е унификацията със съветските системи - последните дълго са били на въоръжение в различни страни, тъй че руската техника означава и по-лесно обучение.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: русияоръжеен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
31
 
! Отговори
Кажи го на.. преди 6 години
До АнонименКажи го на *** РР
54
0
 
31
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 6 години
До АнонименА, ко стана с рашките в Афганистан?
53
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 80: ти стрелял ли си с М16 и АК? Аз сьм стрелял и с двете и мога да ти кажа, че дори ловната ми пушка е по добро орьжие от М16.
52
1
 
32
 
! Отговори
DerSiter преди 9 години
До bg (76)реално само маймуните и др. такива си купуват оръжие, да, всички останали сами си го правят - съответно и го продават. Доскоро Китай и електроника и автомобили купуваше, нищо че правеше, но вече няма. И така, променят се нещата ^_"
51
7
 
32
 
! Отговори
Кейнс преди 9 години
Русия освен оръжия и петролни продукти няма друг износ. Преценете колко са назад от Китай.
50
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V YOU TUBE GLEDAITE I SLUSHAITE: EDNA POKARTITELNA RECH NA TODOR GIVKOV OT 2003 GOD , ZAPISA IDVA OT OTVADNOTO ! TOI KAZVA CHE VSICHKI SHTE BADAT NAKAZANI, KAZVA CHE V OTVADNOTO IMA SAZDADENI KOMITETI KAM VSJKA DARGAVA, KAZVA CHE MASONI IMAT PLAN DA ZAGRABJT ZEMITE NI , ZAPISA E 30 MIN I KATO SVARSHI, NATISNETE OSHTE EDIN PAT VARXU PLAY SHTE PRODALGI OSHTE 20 MIN , ZAPISA NAISTINA IDVA OT OTVADNOTO, TOI SAMIJT GO KAZVA CHE IZPOLZVAT SPECIALNI TEXNIKI !!!
49
1
 
34
 
! Отговори
бирюзов преди 9 години
безсмислени спорове щом чиповете на крилатите ракети томахоук са произведени в китаи какво спорите след въвеждането на новата тежка руска ракета сармат всякакви дискусии са загуба на време
48
8
 
33
 
! Отговори
1 Чемодан с Боклуци преди 9 години
те това са руските пазари - Ангола, Куба, Алжир, Свазиленд , Нгоро-Нгоро...
47
7
 
32
 
! Отговори
Весел преди 9 години
До АнонименАми хайде да се оправи русия, ама не се оправя, дори след достигане на дъното започна бодро да дълбае с вечната надежда да изрови нещо от земята, да го продаде, а после да си купи водка.Нацизма е дело на комунистите, които останаха на власт тук, а ти по-добре си мисли за родната матуша рус, че нещо се е засилила в дерето.Жалък демагог.
46
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете се бе, русофилчета! Какво са ви текнали лигите пред руското оръжие? Кое му е по-доброто? Има една спорна надеждност и??? Кое друго? Като точност и разсейка калашника е светлинни години назад, в сравнение с М16-ката! Да не говорим за специализираните оръжия - снайпери, зенитки, артилерия, танкове... Още си повтаряте старата пропагандна песен, че от руското по-велико няма. Надъхвайте се колкото искате, "другари", ама не мислете че и другите хора са толкова ***, че да ви вярват!
45
4
 
40
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
До bg 79Какво мислите за България след 26 години независимост и демокрация дали сега сме по добре отпреди ?
44
2
 
40
 
! Отговори
Цензор преди 9 години
До 77> *** ОБИЧА ДА ПИШЕ ВСЕКИ ДЕН ПО МИНИМУМ ДВЕ СТАТИИ ПРОТИВ РУСИЯ ....ИНАЧЕ ...Перефразирам: *** Е ДЛЪЖНА да пише всеки ден по минимум две статии против Русия...иначе...
43
1
 
33
 
! Отговори
SJ преди 9 години
Към WTF - Расад беше кой ? :)умник :)
42
21
 
39
 
! Отговори
WTF преди 9 години
"Купувачи на наши оръжия не са страните от НАТО, нито съюзниците на САЩ, а страни, които искат да са независими от Щатите"Да, прав е човека. Това са ИД и всички останали терористични групировки в маймунилника. Това са/бяха Кадафи. Садам, Расад, Иран и всички страни от маймунилника. Предимно диктатури, където "страните" никой не ги пита. Вожда им иска да е независим от САЩ, а хората там дори не знаят значението на думата "независим"....
41
26
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя руски танк с тия огнени балони около него, от Луната ще го забележат и ще го изперкат с някоа ракета.
40
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До загриженот днес вече имаме мангизи в държавната хазнаДнес трябваше да си вземем не 8 , а 16 млрд за да си имаме още повече мангизи и да си ги крадем :)
39
4
 
44
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Дааааа ..... "пише Би Би Си", ама остана ли кой да им вЕрва?
38
24
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 66/70Напротив пиша,че сега електрониката в руските оръжия е на Добрия Чичо Сам и неговите верни Западни Съюзници>Не е нужно да си гений,че ако РФ си купи или построи завод заелектроника,трябва пак някой да го захранва с иновации ида ги внедрява ,защото за 6-8 м. нещата в електрониката остаряват,особенно във военния сектор,иначе ще се получи,кактос закупуването от Фиат на моделите Жигули /Лада...ако не се захранва с нови модели след3-4 г ще са старомодни както по времето на СССР !
37
27
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-високите технологии и елементи за оръжията си руснаците ги внасят. Не знам дали са се научили да правят топлопеленгатори, но преди ги ВНАСЯХА от Франция - за МиГ-29 и за Т-90. За много неща излъгаха западняците да започнат партньорство, за да им изкрадат ноу-хау-то.
36
23
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 59 /62Кога сега произвеждат процесора Елбрус с архитектура 18 нм !Нали знаеш,че едно оръжие докато мине от проект,прототип,изпитания и приемане на въоръжение минава много време,след като ти казвам,че 90 % от електронните компоненти влагани в руско оръжие и в подобрени вариации е американско.Като си такъв майстор елетронен гений,я се сети застоките с двойно предназначение и как ги разкулачвахте за да измъкнете нещо,ноКОКОМ и за това пречеше.Не ми хвали руската електроника !