Във Венецуела разлюбват чавизма

Две години след смъртта на Чавес неговото движение е в задънена улица
4 мар 2015 22:31, Елка Василева
69
Във Венецуела разлюбват чавизма
Николас Мадуро на конгрес на социалистическата партия, 2014 г. Снимка: архив, Reuters

Две години след като си отиде менторът му, властващият във Венецуела чавизъм изглежда в задънена улица, изправен пред тежка икономическа криза, която опозицията ще опита да използва на парламентарните избори, предвидени в края на годината, пише София Мизлем от Франс прес.

Вестта за смъртта на Уго Чавес, дошла на 5 март 2013 г., изпълни улиците на страната със стотици хиляди симпатизанти, изпитващи неутешима мъка след смъртта на техния президент, управлявал 14 години.

Този ентусиазъм изглежда доста далечен сега, когато социологическите проучвания показват загуба на апетит за "социализма на 21-и век", такъв какъвто го превъзнасяше Чавес.

"През октомври 2012 г. 44 на сто от населението се самоопределяше като чавистко. Миналия декември 22 на сто: политическият капитал на чавизма се стопи наполовина", отбелязва политологът Джон Магдалено.

Според него разлюбването на чавизма се дължи първо на самата кончина на Уго Чавес, но и на икономическата криза и на все по-голямата непопулярност на Николас Мадуро, който е на власт от април 2013 г.

Политическият наследник на Чавес, Мадуро продължи да прилага неговия социалистически модел на контрол и централно планиране, но се сблъсква с цялостно сриване на икономиката.

Инфлацията удари през 2014 г. нов рекорд (68,5 процента на годишна основа), недостигът на хранителни стоки и медикаменти се увеличава, бедността засяга близо една трета от населението, а бюджетният дефицит е повече от 20 процента от БВП, който намаля с 4 на сто през 2014 г.

Спадът на цените на петрола, който е скъпоценен, защото осигурява 96 процента от приходите на страната в чуждестранна валута, само влоши нещата.

Според социологическия институт "Дейтааналисис", Мадуро се ползва само с 20 процента одобрение, "най-ниското ниво, достигано през 16-те години" чавизъм, подчерта Магдалено. "Чавес бе с най-нисък рейтинг през юли 2003 г., 31 процента".

Влошаването на икономиката се допълва от политическа криза, последният епизод от която бе арестът на 20 февруари на кмета на Каракас и опозиционер Антонио Ледесма заради "предполагаемото му участие в заговори за организиране и извършване на насилствени действия срещу правителството", както се изразява правосъдието.


Разделената опозиция

Арестът на Ледесма е "източник на притеснение", реагира Европейският съюз. "В този случай този ход на чавизма има ясната цел да предизвика опозицията да излезе на съпътствани от насилие протести и да загуби своите ресурси", смята Карлос Маламуд. Протестите, разтърсили страната през май 2014 г., бяха потушени сурово от властите - загинаха общо 43 души.

През последните седмици с указ бе дадено изрично разрешение на силите на реда да използват оръжие по време на демонстрации.

Авторитаризмът на властта нараства, отбелязва Магдалено, на фона на обществено мнение, което изглежда сменя лагера: "според сондажи опозицията води с над 20 пункта в намеренията за гласуване пред чавизма".

В статия за онлайн списанието "Апорея" политическият експерт Никмер Еванс, един от най-критичните гласове в редиците на чавизма, нарича правителството "дезориентирано" и казва, че корупцията засяга властта с "възможността да се привилегироват членове на семейството, приятели или другари".

Той обаче съвсем не е снизходителен и към "тези, които претендират, че са алтернатива, но не предлагат нищо".

На парламентарните избори в края на годината, чиято дата още не е определена, опозицията отива разделена, за разлика от президентските през април 2013 г., когато Енрике Каприлес загуби от Мадуро само с 1,5 процента разлика.

Сега Каприлес действа предпазливо и се ограничава в критиките си към властта.

Друга част от опозицията се показва по-остра: водена от Леополдо Лопес, основател на партията "Народна воля", който лежи в затвора от една година, тя настоява за оттеглянето на Мадуро.

Все пак тези различни течения "успяват да се обединят всеки път, когато се зададе изборно поражение", припомня Магдалено и би трябвало да съсредоточат своята кампания върху икономическия колапс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Уго ЧавесВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
До citizen преди 9 години
Към 25.01.2015г. във Венецуела цената на 1 галон бензин (3.78 литра) е равна на една пета от пенито - или точно 0.002 долара.Това е в случая, в който Венецуела изпреварва България по БВП на човек с две места, на световно ниво и със 44 места е по-нагоре от нас при БВП за цялата държава.
38
11
 
2
 
! Отговори
До citizen преди 9 години
Ти някак си случайно да знаеш колко струва литър бензин във Венецуела на обикновения човек?!Някак си да си чувал за безплатните социални придобивки, медицина и образование.Що не вземеш първо да се образоваш и след това да даваш "Умни" коментари.
37
6
 
11
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Венецуела, при всичкият си нефт, мизерства. Живо доказателство колко пагубни са всякакви псевдо-соц режими.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До циркСамо чекистите имат право да ходят в Украйна и да организират сепаратистки кръвопролития.
35
10
 
8
 
! Отговори
цирк преди 9 години
Венецуела въведе визи за американците и нашите послушни медии взеха да плюят по нея.Разбира се че ще въведат визи не може янките да ходят там и както в Украйна да организират платени протести с/у властта.
34
3
 
5
 
! Отговори
Венецуела преди 9 години
Заплата (след данъци) 1201.74 лв Бензин (1 литър) 0.23 лв Процент на ипотечните лихви , Годишен 14.75 Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (или еквивалентен нова кола) Лв 76,535.68
33
3
 
2
 
! Отговори
Венецуела преди 9 години
Под наем на месецАпартамент (1 спалня) в City Centre2083.62 лвАпартамент (1 спалня) Извън център1306.23 лвАпартамент (3 спални) в центъра3720.75 лвАпартамент (3 спални) Извън център2440.37 лв
32
4
 
12
 
! Отговори
SASHO преди 9 години
Що е социализъм? 5. Когато половината от хората осъзнаят, че те не трябва да работят защото другата половина ще се грижи за тях, и когато другата половина се осъзнае, че не е добре да работиш , защото някой друг ще получи гратис плодовете на твоят труд това е началото на краят на която и да било нация!
31
4
 
7
 
! Отговори
SASHO преди 9 години
1. не може да се приемат закони, с които се цели да се извадят хора от бедност, а в същото време да се извадят други хора от състоятелност!2. каквото един човек получава без да работи, друг човек трябва да работи без да получи нищо!3. правителството не може да даде на някой каквото и да е, без да го е взело преди това от някой друг!4. не можете да умножите богатство, като го разделяте!
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е хубаво де,регулация на цените от държавата.И в магазините е пустош а черната борса процъфтява.Защо няма храна?Защото никой не я произвежда а внесената се разпределя от техни си хора за търговия на черно.Така наречената държава не регулира нищо щото разни хора с власт толерират и насърчават престъпноста.То е очевидно за бога.Хора без морал и ценности различни от престъпни какво могат да измислят?
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мадуро е ***, изписано му е на лицето. Чавес беше хитър ***, а тоя го е пробутала кликата да обира негативите. В момента чавистите се подготвят за преход, изкрадвайки каквото могат и после ще обвинят демокрацията за раха на икономиката (ако изобщо може да се говори за икономика там). А Мадуро трябва да изиграе ролята на Чаушеску.
28
5
 
13
 
! Отговори
запад преди 9 години
Имам колега от Венецуела. Казва че в момента има криза за тоалетна хартия. Жалка история. А имат петрол да ни удавят
27
9
 
9
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Пълно с дървени професори без никакви познания. Нещо като Живо Минджев, за дол ар че живота си дава. *** може да се сравнява само с Намибия, Конго и още някои подобни държави, единствената разлика на мизерния ганьовец от тези държави е че е бял но по интелигенция е по зле.
26
3
 
6
 
! Отговори
7 преди 9 години
До Анонимен 18Преди социализма бяха още по-бедни - и тяхната "демокрация" е нещо като нашата
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36Ще добавя към терзанията ти и един Куроедов, за да бъде пълноценна нощната екзотика.
24
6
 
9
 
! Отговори
за 34 преди 9 години
Мисля че литър бензин е 5 цента, но това е така за да накарат народа масово да изнася горива в съседните страни за да може да се прехранва, защото със заплатите които получават във Венецуела са обречени на глад.
23
7
 
9
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Един презерватив във Венецуела струва 25 долара. Сравни го с България и ЕС. Средната заплата за миналата година във Венецуела е 457 долара, килограм месо е 40 долара, килограм домати 6 долара и т.н.
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги съм се чудил, какво ще излезе от чифтосването на Мадуро с Путин? Някакво странно същество путимадурин, нещо като *** с мъдe.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Венецуела имаха голям проблем с тоалетната хартия, след като Каприлес се *** на изборите и тя свърши, не достигна.
20
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
средна заплата в Венецуела е 1000 долара , а 1 цент струва литър бензин . Сравнете с ЕС -България , ама патката *** , не се интересува преди да си пише глупавите статии , да събере малко истинска информация