Заплахата от ядрен конфликт в света нараства

"Икономист": Днес земята се движи под краката на всички
Обновена: 9 мар 2015 20:17 | 9 мар 2015 20:13, Елка Василева
99
Заплахата от ядрен конфликт в света нараства
Снимка: архив, Reuters

През следващите две-три седмици след години протакане и увъртане Иран може най-сетне да се съгласи да ограничи ядрената си програма. В замяна на облекчаване на наложените му санкции той ще приеме принципно, че трябва да допусне внезапни инспекции и да ограничи количеството уран, обогатявано в центрофугите му.

След 2025 г. на Иран постепенно ще бъде разрешено да разшири ядрените си дейности. Техеран твърди, че те имат мирен характер, но светът е убеден, че са насочени към производството на ядрено оръжие.

В реч пред американския Конгрес с предизборна цел на 3 март израелският премиер Бенямин Нетаняху протестира гневно срещу изгледите за подобна сделка. Тъй като е временна и оставя голяма част от иранската програма непокътната, каза той, тя просто "проправя пътя на Иран до бомбата". Непоколебим и злонамерен, ядрен Иран може да хвърли над света сянката на ядрена война.

Нетаняху греши за сделката, пише сп. "Икономист". Тя е най-доброто, което се предлага, и е много по-добро решение от това да няма сделка, което би довело до задънена улица, надлъгване и в крайна сметка главоломен спринт към бомбата, от която той се страхува.

Нетаняху обаче е прав да се опасява от ядрена война, и не само заради Иран. Двадесет и пет години след разпадането на Съветския съюз светът навлиза в нова ядрена епоха. Ядрената стратегия се превърна в арена, където злонамерени режими и регионални врагове се боричкат с петте основни ядрени сили (САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия), чиито собствени взаимоотношения са белязани от подозрителност и съперничество.

Благодарение отчасти на усилията на Нетаняху Иран владее вниманието на света. За съжаление останалата част от належащия дневен ред в областта на ядреното оръжие се усложняват от самодоволство и нехайство.

Вторичният продукт от Прага

След края на Студената война светът се вкопчи в идеята, че ядреното унищожение вече не е на дневен ред. Когато Барак Обама в реч в Прага през 2009 г. подкрепи набелязаната цел за избавяне на света от ядрените оръжие, той не беше възприет като пацифистки активист, а като държавник. Днес амбицията му изглежда илюзорна. Макар светът да продължава да се самоуспокоява с мисълта, че взаимно гарантирано унищожение е малко вероятно, опасността някой някъде да използва ядрено оръжие бързо нараства.

Всяка ядрена сила харчи огромни средства за модернизиране на ядрения си арсенал. От 2007 г. насам бюджетът на Русия за отбрана се е увеличил с повече от 50 процента, като поне една трета от средствата са предназначени за ядрени оръжия: двойно повече отколкото, да кажем, отделя Франция.

Китай, който дълго време беше смятан за дребна риба в ядрената сфера, увеличава запасите си и инвестира масирано в подводници и мобилни ракетни комплекси.

Пакистан трупа десетки тактически ядрени ракети, за да навакса изоставането си от Индия в конвенционалното въоръжение.

Смята се, че Северна Корея е в състояние да добавя по една бойна глава годишно към наличните си около 10 и разработва ракети, способни да поразят западния бряг на САЩ.

Дори носителят на Нобелова награда за мир в Белия дом поиска от Конгреса близо 350 милиарда долара за десетгодишна програма за модернизиране на американския арсенал.

Нови актьори с неясни ядрени арсенали превърнаха ядрената доктрина в главоблъсканица. Дори по време на Студената война, независимо от теорията на игрите и всичките си интелектуалци, Съветският съюз и Америка често тълкуваха погрешно какво прави другият.

Индия и Пакистан, с малко опит и още по-малко контакт помежду си, на практика не разполагат с нищо, което да ги направлява при криза, освен недоверие и параноя.

Ако ядрените оръжия се разпространят в Близкия изток, като Иран, а после Саудитска Арабия и може би Египет се присъединят към Израел в редиците на ядрените сили, всяка от тези страни ще трябва да се справя с озадачаваща четириизмерна безизходица.

Най-лошото от всичко е нестабилността. През голяма част от Студената война двете свръхсили, загрижени да избегнат Армагедона, искаха статуквото да се запази. Днес земята се движи под краката на всички.

Някои страни искат ядреното оръжие, за да закрепят намиращата се пред рухване държава. Пакистан твърди, че оръжията му са добре пазени, но останалата част от света не може да се отърси от страха, че те може да попаднат в ръцете на ислямистки терористи или дори религиозни фанатици в редиците на собствените му въоръжени сили.

Когато историята се заеме със севернокорейската династия Ким, което рано или късно трябва да стане, никой не знае какво ще се случи със севернокорейските ядрени заряди - дали ще бъдат наследени, продадени, унищожени или, като последен безсмислен жест, взривени.

Други искат ядрени оръжия не за да замразят статуквото, а за да го променят. Русия започна да използва ядрени заплахи като нападателно оръжие в стратегията си на сплашване. Нейните военни учения обикновено разиграват учебни ядрени нападения срещу столици като Варшава и Стокхолм. Речите на г-н Путин съдържат завоалирани ядрени заплахи. Дмитрий Кисельов, един от говорителите на Кремъл, заяви със задоволство, че руските ядрени сили могат да превърнат Америка в "радиоактивна пепел".

Просто риторика, ще кажете. Убийството на опозиционния лидер Борис Немцов пред прага на Кремъл на 27 февруари обаче е само най-новият признак, че Русия на Путин се е устремила към геополитическата пустош. Злопаметна, националистическа и яростна, тя иска да пренапише западните норми, които крепят статуквото. Първо в Грузия, а сега в Украйна, Русия показа, че ще ескалира до крайна степен обстановката, за да наложи властта си над съседите и да убеди Запада, че евентуална интервенция е безсмислена. Дори Путин да блъфира за ядрените оръжия (а няма причина да мислим, че го прави), всеки лидер националист, който дойде след него, може да се окаже още по-опасен.

Към полунощ

Китай представлява по-далечна заплаха, която обаче не би могла да се пренебрегне. Макар китайско-американските отношение да не приличат на Студена война, Китай изглежда предопределен да оспори господството на САЩ в големи части на Азия; военните му разходи се увеличават с 10 и повече процента годишно. Ядрената експанзия има за цел да даде на Китай шанс да отвърне с "втори удар", ако Америка се опита да унищожи арсенала му.

При все това двете страни говорят открито за ядрени непредвидени обстоятелства, а кризата, да кажем, с Тайван, може да ескалира до обезпокоително равнище. В добавка Япония, виждайки мощта на Китай в областта на конвенционалните оръжия, би могла да сметне, че повече не може да разчита на Америка да я пази. Ако е така, Япония и Южна Корея може да се насочат към бомбата, предизвиквайки със Северна Корея друга непреодолима регионална безизходица.

Какво трябва да се направи? Най-неотложно е съживяването на ядрената дипломация. Един от приоритетите е да се защити Договорът за неразпространение на ядрените оръжия, който забавя разпространяването на оръжия, успокоявайки страните, че съседките им не разработват ядрено оръжие. От ключово значение е Иран да остане страна по договора (за разлика от Северна Корея, която се оттегли).

Опасността се състои в това, че както при Иран подписалите договора страни ще гледат на обогатяването и преработката на ядрени материали като на подготовка за производство на собствена бомба, карайки съседните страни също да обогатяват в отговор. Това изисква колективно усилия за възпиране на обогатяването и преработката, а за Америка – за укрепване на доверието на съюзниците си.

Не е нужно да харесвате другата страна, за да се постигне нещо. Оръжейният контрол се превърна в жизненоважна част от съветско-американските отношения. Същото може да се случи и между Китай и Америка, а също между Америка и Русия на Путин.

Врагове като Индия и Пакистан могат да повишат стабилността просто като преговарят. Най-лошият момент за опознаване на противника е в положение на безизходица.

През 1960 г. американският ядрен стратег Албърт Уолстетър писа: "Трябва да предвиждаме някои крайно неприятни възможности просто защото искаме да ги избегнем". Така е и днес, решаващата първа стъпка за справяне с нарастващата ядрена заплаха е да се изправим лице в лице с нея.
 

/БТА/
 


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 5 години
Заплахата от ядрен конфликт мигом ще изчезне, когато от Куба (или Венецуела) внезапно обявят, че там вече има определен брой ядрени единици, и те вече са насочени накъдето трябва... :)
56
0
 
0
 
! Отговори
Stoqn преди 5 години
Gadna i propita s nenavist kum Russiq statiq. Da zaplaha ot qdren konflikt ima, no posokata e Amerika i Izrael.
55
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 5 години
ами като западняците са толкова наясно с ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА, защо тогава се ежат и дрънкат оръжия, а и се опитват да обграждат и заплашват Русия по същия начин, както преди 1 век??
(с ефективност ZERO-НУЛА :)
54
0
 
2
 
! Отговори
Тино преди 5 години
Дано всички по света проумеят, че планетата ни е една и трябва да я пазим с цената на всичко, защото това е наследството за децата след нас, а не да търсим начини да я унищожим
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става ми толкова мило като прочета за Нобеловия миротворец Обонго.
"Дори носителят на Нобелова награда за мир в Белия дом поиска от Конгреса близо 350 милиарда долара за десетгодишна програма за модернизиране на американския арсенал."
Горкия, дори той да иска пари за атомни бомби:)) А това, че САЩ от десетилетия имат военни бюджети надхвърлящи общия сбор за отбрана на следващите ги 10 страни - миротворци. Пропаганда за *** се носи над света и му копае гроба.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая "свободна" западна преса става все по истерична в пропагандата си.
Света е на ръба на ядрена война, но те си пишат, приказват, опитват се да изкарат някой друг виновен за това, вместо да впрегнат ресурса си за обуздаване на собствените си изкукали политици (основно в САЩ). Нещо не схващат, че като почне армагедона, все тая ще е кой бил виновен - медиите са най-главния виновник (просто за протокола, не че е от значение)
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси кефа,нощно време ще светим :)))
50
6
 
25
 
! Отговори
хн преди 5 години
Манипулираща статия, в която Щатите и Израел са *света вода ненапита*, а вс. останали - *луди за връзване*!
Не е точно така - Израелците са лудите, а Сащ са дежурния агресор и няма място по света, където да не са се пробвали да се налагат!
Не че останалите сили са *цъфнали цветета*, обаче това непрекъснато мерене на органа е във вреда на всички ! И хамериката като държи първенството по размери, не значи, че трябва да се налага !
49
1
 
10
 
! Отговори
Izbegal преди 5 години
Управление чрез стах
стара тактика от времето на Ацтеките
48
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При последна проверка, не Иран, а Израел притежават ядрено оръжие, както и постоянно провеждат експанзия свързана с геноцид на Палестина и палестинския народ!
47
0
 
3
 
! Отговори
A преди 5 години
,,... обогатявано в центрофугите му. "- Иран ли си произведе центрофугите или са закупени ( от къде ли ) ?
46
2
 
21
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 5 години
До Анонимен

Уместен въпрос! Русия все я приписват на някой. А САЩ винаги са си неопетнени ;))) Хахаха.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия на Путин ли е? все на някой бе тая Русия, на Ленин, на Сталин, на Брежнев. Тоя народ все я дава на някой.
44
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът бил убеден, че е за ядрени цели. Да се разбира : Израел и САЩ си търсят причина да нападнат Иран. Дори в САЩ не повярваха на Нетаняху и разпалената му реч пред конгреса. Това е песачинка от тоновете помия която се изсипва в целия свят срещу Русия, Иран Венецуела и т.н защото не са съгласни да клекнат на хегемоните, които скоро ще се удавят в собствената си злоба!
43
1
 
5
 
! Отговори
Ханонимен преди 5 години
Василев е швестер!;))) Агент Саймък Снакс, а агенцията я знаете муахахаха
42
1
 
5
 
! Отговори
yan преди 5 години
До Анонимен

И снимката да си смени. Един хипопотам гледан отзад би подхождал.
41
6
 
54
 
! Отговори
До Елка преди 5 години
Уважаема г-жо автор, нима Вие забравяте, че именно САЩ през 2-та Световна война бомбардират и почти сриват нашата столица София и царски офицери са защитавали небето на Майка България?! Или Ви е приятно да знаете, че по "демократично" време ние направихме и паметник на пилотите от САЩ паднали в небето над София от български смели пилоти и войни и патриоти пазещи цивилното население върху, което се изсипват запалителни бомби. Пфу плюя на Вас арогантна журналистическа продажна ***!
40
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"САЩ изпращат военно оборудване на балтийските републики"

Мдааа, вижда се КОЙ ще е виновен но тогава вече всичко ще е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ.
39
2
 
28
 
! Отговори
Внимание! преди 5 години
Като падне бомбата,оръжието да се държи напред така ,за да не ви капе метала от разтопяването му по краката ви!
38
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48
Моето зайче, ядрена война ЩЕ ИМА и въпроса е не ДАЛИ а КОГА!
Това че не ти изнася НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.
Човеците са ОБРЕЧЕНИ.
Толкова са глупави че няма място за тях във Вселената.
Няма да ме разбереш но и няма нужда.