Започва "ерата на Путин"

Предупреждението идва от човека-емблема на независимостта на Литва
11 мар 2015 21:16, Елка Василева
1149
Започва "ерата на Путин"
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Четвърт век след развода на Вилнюс със Съветския съюз архитектът на литовската независимост Витаутас Ландсбергис предупреждава, че имперската карта, разигравана според него от руския президент Владимир Путин, може да предизвика нови войни в Европа, пише Вайдотас Бенюсис от Франс прес.

В разговор с АФП Ландсбергис споделя и спомени за една различна Русия от времето на бившия президент Борис Елцин.

Неговата "епоха бе изключителна. Русия не искаше да бъде агресивна империя. Той реши (въпроса за) свободата ни в наша полза", напомня Ландсбергис в своя разказ за руския президент реформатор от периода 1991-1999 г.

"Демократичният свят все още не е разбрал напълно как промени нещата 15-годишното управление на Путин", заявява първият държавен глава на постсъветска Литва.

"От 2000 г. нататък историците би трябвало да обявят нова ера, наречена "войните на Путин". А всичко едва започва", предрича 82-годишният литовски политик.

Членка на ЕС и НАТО от 2004 г., Литва чества в сряда 25-ата годишнина от деня, в който първа сред съветските републики обяви независимост - точно преди да го сторят съседките й Естония и Латвия.

Дисидентската република изигра ключова роля в раздробяването на СССР през декември 1991 г. - процес, наречен от Владимир Путин "най-голямата геополитическа катастрофа" на 20-и век.

Ландсбергис обвинява руския президент, че следва "ясна програма с цел да възстанови съветската империя" и сочи за доказателство анексията на Крим от Русия.

По време на Втората световна война Съветският съюз анексира трите балтийски държави. Стотици хиляди техни жители бяха депортирани в Сибир и Средна Азия, което остави дълбоки рани в тези страни.

И трите останаха под сковаващата власт на Москва чак до 1985 г. - до идването на Горбачов, който изгуби контрола над тях сред вихъра на своите икономически и политически реформи.

Декларацията за независимост на Литва от 11 март 1990 г. хвърли в смут не само Кремъл, но и редица западни наблюдатели, които биха желали Горбачов да запази властта си.

Често превъзнасян на Запад, Горбачов обаче само "бавеше нещата" в опит "да запази империята"; той е виновник за кръвопролитните нападения на съветските сили от 1991 г. казва Ландсбергис.

Четиринайсет мирни граждани загинаха, а стотици бяха ранени, когато съветски части атакуваха на 13 януари 1991 г. литовската телевизионна кула във Вилнюс в неуспешен опит да задушат движението за независимост.

Противно на Горбачов, Елцин прие независимостта на балтийците и я призна с договор, сключен през юли 1991 г. "Уникална за историята на Русия бе мисълта, че не бива да потискаш съседите - трябва любезно да им позволиш да живеят, както желаят", подчертава Ландсбергис във връзка с ерата на Елцин.

Непопулярен в родината си и обвинен, че носи отговорност за икономическата криза в страната от 90-те години, Борис Елцин бе удостоен посмъртно през 2012 г. с най-високите отличия на Литва.

Неуспял да попречи на включването на балтийците в ЕС и НАТО, Путин съживи страховете им, като нахлу в Грузия през 2008 г., а после анексира Крим.

По думите на Ландсбергис "много е възможно" Русия да изпробва реакцията на НАТО, прилагайки в балтийските страни тактиката на хибридната война, която не ще може да бъде определена като въоръжено нападение, оправдаващо задействането на колективната отбрана на пакта.

"Никой не може да е сигурен, че Западът ще тръгне на война заради балтийските страни", предупреждава старият професор по музика.

Въпреки засиленото присъствие на НАТО в региона алиансът би трябвало да положи повече усилия, за да обезсърчи Русия, смята Ландсбергис.

"Жестовете на НАТО може да формират илюзията, че алиансът е готов да защити членките си. Политиката на Путин обаче не е изтъкана от жестове. Тя се гради на факти и действия", казва той.

Путин "открито се смее в лицето на западните лидери, които говорят, но без да действат; той обаче действа", съжалява литовският политик.

И добавя: "Историята с Хитлер се повтаря. Не възпреш ли един агресор, само изостряш апетита му, правиш го по-безстрашен, вдъхваш му кураж да действа".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
8
 
8
 
! Отговори
А преди 9 години
Ей платени коментиращи - хем не ви харесва статията и сайта, хем стоите, четете и бълвате еднотипни коментари. Като не ви харесва, защо седите тук? Четете си дума и гледайте алфа.
310
5
 
18
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Само една забележка,Литва,както и България не е независима страна.
309
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Членска карта 7Нашата "тежка индустрия" беше некункурентноспособна-жалки, некачествени неща, които просто страните от варшавския договор бяха принудени да изкупуват. А самата индустрия беше създанена с кръвта на десетки хиляди разстреляни и ограбени българи.
308
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да Станишев е видна кремълска ***, който сложи министър-председател от Световната банка, Вигенин и Ангел Найденов (видни русофоби) за министри и спря Южен поток...направо ***!
307
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Никой не може да е сигурен, че Западът ще тръгне на война заради балтийските страни", предупреждава старият професор по музика. - хахахахахахахаха
306
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спирам да ви чета малоумния сайт! По-*** пропаганда няма никъде! Напишете поне една обективна статия и за преврата в Киев и за това кой е на власт, как щатите управляват пряко Украйна, кой свали самолета! Тука не може да се прочета различна от американската гледна точка!
305
0
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Ако разгледаме добрите практики при строежа на паметници ще открием, че очевидни злодеи и доживели до дълбоки старини също имат паметници на запад...
304
1
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 978Не съм и очаквал друг отговор!!!Няма как банкерската хидра да уважава нещо построено без нейни кредити, нещо което произвежда евтина продукция и дава работа и сигурност на хората!
303
0
 
7
 
! Отговори
Рубашка преди 9 години
Да здравствует товарищ Путин !
302
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
976 селска България както казваш беше номер Едно на на Балканите и една уважавана и диста напред в икономическо отношение в Европа страна а 1989 беше номер Предпоследен на Балканите фалирала за пореден път и на опашкара на Европа с отеовена земя от безумна ибдустриализация нукону бенужнаОдиаей 1
301
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-красивата статуя в Унгарската столица се намира на xълм до Дунава и представлява жена вдигнала лавров венец над главата си. Построена е в чест на съветската армия, освоводила града от немците през 1945 година. На никого и през ум не му минава да я маxне.
300
2
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 966Странно защо не си задавате въпроса, как в селска България се построи тежка индустрия, училища само за някакви 25 години и как изведнъж изчезнаха... Този въпрос трябва да ви вълнува!!! Оставете паметниците... Те са друга тема!
299
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този страх от Вовата се инжектира умишлено. Човекът просто защитава Русия от опитите на запада да я довърши. Просто се опитва да предпази Русия от по-нататъшна разруха. Ако ние имахме силна държава и умни лидери, нямаше ли да опитаме да си върнем Македония, Западните покрайнини и Северна Добруджа? Щяхме. Затова и ни държат постоянно в стойка партер, за да не можем да кажем ГЪК. Вовата, обаче ги изненада. Надхитри. Сега са в паника. Нещастници!
298
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ***--точно Сталин ви трябва на вас-кончитите...точно Сталин.Да си правите селфи,докато носите камъни в кариерата.
297
1
 
6
 
! Отговори
Cc преди 9 години
Като почнете с тази 'анексия' Крим соросоидски измити мозъци ми е интересно, защо си трайкате за косово? Разликата между крим и косово е, че в крим имаше референдум, а в косово НЕ. Не отива на такива "демократи" като запада да не направят референдум, а "кумунистически, гадни, долни, диктатори" Руснаците да го сторят
296
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 953Момче, при теб нещата вървят на зле..
295
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 951Тук ме хвана не подготвен!Но предполагам, че някой бивш астролог с голяма писклива, миризлива уста ги е предизвикал!
294
4
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 947Руската душа е способна да понесе това унижение... Още повече, че от близки хора... Между роднини всичко се забравя и хубаво и лошо...
293
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е велика,и само с нея България ще тръгне напред.
292
2
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 940??????И какво!???Путин е виновен, предполагам