НАТО е пред заплахата от хибридна война в руски стил

При тази тактика измамата заменя класическото обявяване на война
Обновена: 19 мар 2015 22:11 | 19 мар 2015 21:48, Елка Василева
204
НАТО е пред заплахата от хибридна война в руски стил
Снимка: архив, Reuters

НАТО се старае да защити и да вдъхне увереност на балтийските страни, тормозени от заплахата от хибриден конфликт - новата руска тактика, при която според западни експерти и военни измамата заменя класическото обявяване на война, пишат Майк Колиър и Мери Сибиерски от Франс прес.

Според Джеймс Шер от британския център за анализи "Чатъм хаус" хибридната война цели "да парализира дадена държава, още преди тя да разбере, че конфликтът е започнал".

"Това е модел на война, изобретен, за да се промъкне под прага на възприятие и реакция на НАТО", смята той.

Използването на анонимни "зелени човечета" от Владимир Путин при операцията за анексиране на Крим миналата година разтревожи трите балтийски страни, членки на НАТО и на ЕС, които не са забравили половинвековната си съветска окупация.

Макар че инвазията им се струва малко вероятна, това не важи за хибридната намеса и тактиката за дестабилизиране, измислена от Москва, за да изпробва решимостта на НАТО.

Хибридната война на Путин се основава освен всичко друго и на "дезинформацията, корупцията и икономическия натиск", целящи "да съсипят една страна", заяви пред АФП латвийският министър на отбраната Раймондс Вейонис.

Президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви направо: "Първият етап на конфронтацията вече започна, имам предвид информационната война, пропагандата и кибератаките. Агресията вече е налице".

По време на конференция за сигурността в Рига Александър Вършбоу, заместник-генерален секретар на НАТО, описа този модел като съвременна версия на троянския кон.

НАТО "търси начин да се подготви, да възпре и, ако е необходимо, да се защити срещу хибридните заплахи", заяви бившият посланик на САЩ в Москва.

За да не бъде заварен неподготвен пред лицето на засиленото руско военно присъствие в балтийския регион, Алиансът изпраща там войски на ротационен принцип.

САЩ разположиха през март цял контингент с тежко въоръжение, включително хеликоптери и танкове, в рамките на операцията "Атлантическа решимост".

НАТО укрепва източния си фланг със сили за бърз отговор с численост 5000 войници и шест логистични центъра в балтийските страни, България, Полша и Румъния.

Руското малцинство представлява около една четвърт от населението на Естония и Латвия. Руските радиостанции и телевизии, контролирани от Кремъл, както и руската активност в интернет според експерти са част от хибридната битка срещу сърцата и умовете на балтийците.

Путин оправда анексирането на Крим с необходимостта да защити своите съотечественици, пораждайки опасения, че Москва може да приложи същата формула към балтийските републики.

Според Олга Драгилева, журналистка в Рига, хибридна медийна война, целяща да посее "недоволство и илюзии" сред етническите руснаци, вече е в разгара си в Латвия.

Янис Карклинс, директорът на Центъра на НАТО за усъвършенстване на стратегическите комуникации в Рига, говори за "милитаризация на социалните медии".

Очаква се на следващата среща на високо равнище лидерите на ЕС да обсъдят план за реакция на руската пропагандна кампания.

Мнозина смятат, че Естония е опитала първа хибридната война през 2007 г., когато страната с 1,3 милиона души население бе подложена на мощна кибератака срещу нейните правителствени и банкови сайтове.

Агресията по общо мнение бе приписана на руски киберпирати, въпреки че Кремъл отрече да е замесен в случая.

Както и при хибридната война, киберагресорите са трудни за идентифициране и не се боят от незабавен прицелен отговор, присъщ за конвенционалната война.

Талин, столица на една от най-компютризираните страни в света, е домакин на център за киберотбрана на НАТО.

За да се неутрализират хибридните сценарии, Алиансът трябва да разработи хибридни отговори, позволяващи "да се разполагат сили, каквито трябва, където трябва и когато трябва", заяви Вършбоу.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tazo tip voina otdavna e izmislena i praktikuvana ot usa
39
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са гадна и ненаядена напаст.Нато да пращат повече войски и някой друг съдия, че станахме руски ***.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 96 ще кажеш ли кому к//ра стискат НАТО в балтиистките републики, или не знаеш че плана им е много отдавна да разпарчатосат Русия, и тогава да остановат тяхната фалшива демокрация по цял свят без проблем, седни и прочети колко хора са избили Америка по света, колко правителства са свалили и тогаз седни и изказваи мнение.
37
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 9 години
[#100] е напълно прав, съвсем точно
36
2
 
15
 
! Отговори
Aлексaндър преди 9 години
Тия дни "Днес" се осрa дa превеждa aнгло-сaксонскa гнуснa пропaгaндa. Явно едни пaри от едни НПО-тa сa отишли където трябвa.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези от НАТО и балтийските държави сигурно всяка вечер кошмари сънуват, събуждат се плувнали в пот и треперят, да не дойдат зелените човечета. Ама защо се страхувате, зелените човечета са учтиви и възпитани, не като отглежданите от САЩ ислямисти и терористи.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Cudia se kakvo tolkova samo ni muchat ... davaite napred s voinata y da napravim edin "Reset" ...otnovo v kamennata era y gotovo
33
0
 
25
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Народът е казал:"Кьорав карти не играе!" Какво са ревнали,че Русия не спазва правилата на войната,създадени от тях самите!?Това прилича на реакцията на Наполеон след влизането в Москва-пише гневно писмо до руския император,в което недоумява,как така Русия не се предава-според правилата тогава.
32
1
 
11
 
! Отговори
Страхчо преди 9 години
не обича "хибридна" война и предпочита да си живее добре, да слуша Чайковски, да чете Вйна и МИР и да пие Кока Кола. Какъв е проблема? Проблемът е, че тези, които говорят за "хибридни" войни не слушат, не четат, но пият твърде много Кока Кола.
31
1
 
13
 
! Отговори
жеко преди 9 години
даже няма нужда от коментар, ясно е на къде бутат ситуацията нато
30
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
абе тая вечер какви хибридни войни ви тресат? я спете спокойно, носете си новите дрехи, че както върви икономиката в България други може и да няма... за войни ми мислят, мислете до къде ни докараха нашите. Окрадоха КТБ, бутнаха 3 млрд от бюджета да запълнят дупката, а сега ни залъгват с приказки как не стигали парите в бюджета. Ами като ги наляха в КТБ как да има?
29
0
 
12
 
! Отговори
BrainwashStudio преди 9 години
Забелязвате ли как, когато един държавен водач изгони НПОтата, 'инвеститорите', които източват природните богатства и обърне криминалната приватизаця става мноого лош.. А, нашите ги хвалят, защото буквално ни продадоха, заробиха в дългове и послушно изпълняват всичко, което им наредят!
28
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
имало договор за численноста на армията която Русия има право да стационира в Крим. броя на "зелените човечета" не е надхвърлил това число ....Балтийските държави нямат таква договори, така че от това от което уж се плашат е ицяло паникьосване масово на хората
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mele lele kakvo 6ube gi goni USA ot Putina i Rusia.
26
2
 
2
 
! Отговори
До Гудерианчо преди 9 години
Миличък - имаш остра нужда от уроци по правопис. Азиатските мутри поне си познават езика.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКрим е рускивременно, на лято като се вмиришат пияните *** сами ще избягат.
24
4
 
6
 
! Отговори
А Елка преди 9 години
е под заплаха никой мъж да не я погледне
23
10
 
6
 
! Отговори
Въшлива ватенка преди 9 години
Хибридната война в България е в действие .Хибридчетата русофилчета яко действат против България.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНищо не дават от американското посолство.така е - мразим ушанките безплатно и от сърце!
21
4
 
9
 
! Отговори
BrainwashStudio преди 9 години
Все едно чета НАТОвския вариант на работническо дело.. Мислехме си, че ще сме свободни, а то се оказа фалшиво. Пак диктатура, обаче с някой съществени разлики..