Най-мразената работа в Съединените щати

Правосъдният министър винаги е под прицел
22 мар 2015 22:05,
8
Най-мразената работа в Съединените щати
Лорета Линч Снимка: БТА

Лорета Линч беше номинирана за министър на правосъдието (главен прокурор) на Съединените щати преди 4 месеца, но назначаването й на поста все още не е потвърдено официално. Проблемът не е в нея, а в работата, която иска, пише БиБиСи.

Ерик Холдър подаде оставка, но продължава да изпълнява длъжността, докато не бъде установен неговия заместник. А това може да отнеме доста време.

Републиканците в Сената искат да видят прогрес по антиимиграционния си законопроект преди да подкрепят номинацията на Линч. Демократите обаче отказват да застанат зад този законопроект, защото по силата му ще бъдат орязани помощите за аборти на жени, жертви на трафик на хора.

Линч е възпитаник на Харвард и е била прокурор в Ню Йорк, където изправя пред съда множество гангстери и терористи. През седмицата тя обяви новината за първия американски военен, признат за виновен по обвинение в подкрепа на “Ислямска държава”. По всичко изглежда, че тази жена е готова да оглави правосъдното министерство.

Но някои влиятелни конгресмени не са особено ентусиазирани от кандидатурата на Линч – и то не заради професионалната й биография. За сенатор Джеф Сешънс от Алабама подкрепа за тази номинация ще означава “подкрепа за политиката на президента Обама”.

Независимо от личните си качества и възгледи, на хората, които поемат правосъдното министерство, се гледа като на поставени лица на президента, негово алтер его. Което означава и че главният прокурор е обект на същото възхищение или осмиване, каквито по принцип са запазени за държавния глава.

Президентът Джордж У. Буш почти не пропускаше възможност да изтъкне християнската си вяра. Затова и номинацията му за Джон Ашкрофт, виден последовател на Петдесятничеството, не беше никаква изненада. Както и държавния глава, Ашкрофт не се свенеше да отъждествява политиката с религията.

Подобен подход не се нравеше особено на демократите.

Консерваторите пък не харесваха Холдър, който се бореше за затваряне на базата в Гуантанамо и изправяне на терористи пред граждански съдилища, а не военни такива. Неслучайно това беше и един от приоритетите на президента Обама.

Като цяло правосъдните министри през годините почти винаги са противоречиви личности и около тях винаги са заформят скандали.

Жанет Рино е главен прокурор при управлението на Бил Клинтън. По нейно време ФБР извършва операция срещу религиозна секта в Тексас, при която са убити 75 души. Операцията получава зловещото прозвище “Касапницата на Рино”.

На практика правосъдният министър прилага политиката на изпълнителната власт и това често предизвиква сериозни полемики. Което неизбежно превръща главният прокурор в лесна мишена за непрестанни критики.

Както самата г-жа Линч най-вероятно ще разбере рано или късно, когато получи най-мразения пост в американската политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Го4оСледващият президент на САЩ ще е (не дай Боже) жена ! :D
3
0
 
4
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Следващия US-президент ще е БЯЛ!
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето клиенти на правосъдната система са ***, латиноси, араби и всякаква подобна *** и слагат *** за министър на правосъдието, защото, ако е бял, за почти всяко дело ще го набеждават за расист, сексист, антисемит, фашист и т.н. Трудно е да си бял днешно време. Да пръднеш и не дай си боже някой *** да го помирише, ще те съдят за расизъм и използване на биологическо оръжие срещу малцинствата. Новите ценности на новия световен ред.
1
1
 
1
 
! Отговори
buch преди 9 години
ужас