Защо "Ал-Шабаб" атакува Кения?

Сомалийската групировка стои зад най-кървавите атаки в африканската страна
4 апр 2015 21:45,
36
Защо "Ал-Шабаб" атакува Кения?
Снимка: Reuters

Нападението срещу университета в Гариса е най-смъртоносната атака на територията на Кения от бомбения атентат срещу американското посолство прези 1998-ма година. 147 души бяха убити. 79 са ранените, някои от които са в критично състояние.

Нахлуването в учебното заведение е поредният удар от страна на сомалийската екстремистка групировка “Ал-Шабаб” на кенийска територия, отбелязва БиБиСи.

Още по темата

Жителите на столицата Найроби още не са се отърсили от ужаса, които преживяха през септември, 2013 година. Тогава бойци на “Ал-Шабаб” атакуваха местен шопинг център и убиха 62-ма цивилни от 13 държави по време на 4-дневната криза със заложници.

Ислямистката групировка, която е част от мрежата на “Ал Кайда”, обяви война на Кения през есента на 2011-та година, след като кенийската армия навлезе в Сомалия при мащабна офанзива срещу бунтовниците.

Кенийското правителство имаше за цел спиране на набезите по граничния район между двете страни, при които екстремистите отвличаха местни хора и туристи. Проведената операция обаче предизвика ответна реакция - “Ал-Шабаб” определи като свои “легитимни” цели всички цивилни в Кения, защото са подкрепили правителство, тръгнало на война.

Стратегията за водене на битка на “Ал-Шабаб” включва вербуването на кенийски граждани, независимо дали са от сомалийски произход или не. И в последно време броят на успешно вербуваните расте главоломно.

Кенийските служби за сигурност често провеждат акции срещу мюсюлмански организации, обвинявани в радикализъм. В държава, където християните са 83 на сто от населението, част от мюсюлманското малцинство до голяма степен се чувства по-близо до ислямистката идеология на “Ал-Шабаб”. 

Екстремистите притежават и завиден финансов ресурс, до който прибягват, за да примамят доброволци. Има сведения, че дори се готви съюз с най-мощната ислямистка групировка в момента “Ислямска държава”.

След атаката в мола в Найроби, Кения затегна мерките за сигурност и получава сериозна помощ от международната общност, тъй като е считана за ключов съюзник във войната срещу терора. Един от основните проблеми обаче е липсата на добро сътрудничество между полиция и военни. Конкретно за случилото се в Гариса – имало е данни от разузнаването за опасност от атака, но не са взети допълнителни мерки за сигурност.

Кървавата драма в университета поставя африканската държава и пред друго сериозно предизвикателство – ескалирането на религиозното противопоставяне. Атаките на “Ал-Шабаб” са насочени изцяло към немюсюлманското население.

Подобен подбор може да доведе до предразсъдъци спрямо етническите сомалийци (изповядващи мюсюлманската религия), независимо дали са кенийски граждани или имигранти. Кения е убежище за над 500 000 сомалийци, избягали от неспиращите военни конфликти и глада в родината им.

А колкото повече сомалийците на кенийска територия се чувстват отчуждени, толкова по-вероятно е да се присъединят към каузата на “Ал-Шабаб”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
10
 
! Отговори
Az преди 9 години
Всичко това е резултат от действията на световните нещастиеносители САЩ. Те разбиха Сомалия и поддържат сегашния хаос в бившата й територия. Язтк че и Обама е кениец, с нищо не им помага. Но така са всички избягали в САЩ, забравят кои са и от къде са.
9
0
 
1
 
! Отговори
вуте преди 9 години
До #16: Сомалия и Кения са в Африка.
8
0
 
0
 
! Отговори
Чворестия Джо преди 9 години
Кенийски моми нема майтап
7
1
 
34
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
Като са големи пичове и безстрашни главорези, що не се пуснат в некоя битка ами влезли в университет и стрелят срещу млади и беззащитни хора? Нали си голем мъж, ходи на война... аааа ама там стрелят и срещу теб, мишок, може и да те убият... Гнусни палячовци.
6
8
 
21
 
! Отговори
358 преди 9 години
Едва ли има съмнение кой финансира световния тероризъм .
5
1
 
6
 
! Отговори
коломбо преди 9 години
вече не може да се разбере кой за кого работи,всички са обединени и разиденени,всеки гледа икономиката как да върви,системата се самоизяжда
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Събудеъе се!А третата буква в Ал-Шабаб е Ш, почти са стигнали до края :D. А Я е последната буква в "края", това ако не е съдба...
3
6
 
3
 
! Отговори
не преди 9 години
До даИзтърка се.
2
4
 
6
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Алоооууууууууууууууу рИдакцията !!! Вземете се разберете "АШ шабаб" ли е последно или "АЛ шабаб" !
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 25 ГОДИНИ СТИГАТ !BEDNA TI E FANTAZIATA,MNOGO,MNOGO SA POVECE.POMAGAM NA MNOGO HORA,NO MI SE MOLIAT DA NE KAZVAM NA NIKOGO--SRAMUVAT SE --NE SA ROMI DA PROSIAT SOZIALNI POMOSHTI,TOVA SA BALGARI SAS SRTEDNO I VISHE OBRAZOVANIE.