След година война в Украйна: Путин е по-скоро победител

Популярността му в Русия е до небесата
Обновена: 5 апр 2015 14:18 | 5 апр 2015 14:18,
617
След година война в Украйна: Путин е по-скоро победител
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Има ли победител след една година война в източната част на Украйна? Това не е Киев, нито проруските сепаратисти. Но със сигурност е Владимир Путин, който спечели повече, отколкото загуби, в конфронтацията си със Запада, смятат анализаторите, пише в свой материал Ана Смолченко от Франс прес. 

Давайки подкрепата си на украинските бунтовници, силният човек на Кремъл пое голям риск, който доведе до серия от европейски и американски санкции срещу Русия, но успя де факто да отдалечи перспективите за интеграция на Киев в НАТО, наказвайки по този начин прозападните власти за това, че обърнаха гръб на Москва.

"Това, което искаше Путин, беше ясно още преди година: "блокиращо малцинство" в Украйна или най-малкото контролиран конфликт, за да може да блокира решенията на Киев, които Москва не одобрява, като присъединяването към НАТО", резюмира пред АФП Николай Петров, професор във Висшия институт по икономика в Москва.

"Като цяло Кремъл постигна целите си", подчертава той. В момент, когато сепаратистите празнуват първата годишнина от излизането си на преден план, украинските власти са на дъното, отслабени от плачевното икономическо състояние на страната и без илюзии за перспективите за присъединяване към НАТО, най-вече заради сепаратистките територии, които не успяват да си върнат.

От другата страна на границата Владимир Путин се радва на рекордна популярност, най-вече заради анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. Украинският полуостров с рускоговорящо мнозинство е считан от много руснаци за тяхна територия от съветската епоха.

"Крим беше присъединен към Русия без пушка да пукне и популярността на Путин стигна до небесата", констатира в доклад Дмитрий Тренин, директор на Центъра Карнеги в Москва. Според неотдавнашно проучване на независимия център Левада 72 на сто от руснаците одобряват действията на Владимир Путин като президент и 57 на сто - или двойно повече от декември 2013 г. - биха искали той да получи четвърти президентски мандат през 2018 година.

Добре пресметнат риск

Руският президент винаги е смятал, че Западът няма да стигне по-далеч от санкциите, които наложи. И фактите потвърдиха неговото мнение. Вашингтон наистина не спря да обвинява Русия - с пяна на устата - че изпраща войници в Украйна за да подкрепи бунтовниците, което Москва отрича. Но САЩ решиха да не доставят смъртоносни оръжия на Киев от страх да не ескалират конфликта. По същия начин ЕС и Вашингтон, които приеха серия от санкции, насочени срещу сърцето на руската икономика, допринасящи за срива на рублата, се отказаха от радикални мерки като изключване на Русия от банковата система СУИФТ (SWIFT). "Западните санкции като цяло даже помогнаха на Путин да обедини руснаците зад съпротивата срещу външния натиск", напомня Тренин.

Руската икономика, която преживя черна година, изглежда от своя страна си поема дъх, а рублата, която беше загубила половината от стойността си, възвръща силите си. Финансовият министър Антон Силуанов смята, че "отрицателният пик" е отминал, а министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи за "значими признаци за стабилизиране". И като знак за възможно намаляване на напрежението със Запада според Кремъл Владимир Путин може да посети Ню Йорк през есента, за да произнесе реч на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН. Това би станало първото му посещение в ООН от 10 години.

"Путин няма да отстъпи"

Руският президент е започнал конфронтацията със Запада във връзка с украинската криза, без да има конкретен план за действие, уверяват някои анализатори. "Той имаше няколко цели и известната максима на Наполеон: "Първо трябва да влезеш в бой, а после ще се разбере", казва Константин Калачев, ръководител на Политическата експертна група. Но едно е сигурно: "Путин няма да се предаде и няма да отстъпи", смята Тренин.

"Москва ще продължи да отправя предизвикателства към световната хегемония на САЩ и да действа в свой интерес, водена от своите собствени ценности и без да опитва да си осигури одобрението на САЩ или на ЕС", подчертава той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е номер едно като сринал се политик в световен мащаб!
240
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Познати са тия рейтинги от 99,9 на сто! Пълна измама!
239
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е номер едно като политик от световен мащаб. Седерастията да се дрогира нон стоп за да не и прилошава.
238
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин има възможност още да си повиши рейтинта....като направи водката безплатна.
237
3
 
27
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
Запада се е самозабравил и Изтока му бие чимбери по манерката,е това се случва в момента :)Следва западно гълтане на строшени зъби ....е това ще се случи скоро....
236
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джуджето загроби Русия. Рублата се срина, икономика няма, рейтинга си го пише сам. Горките руснаси.
235
2
 
15
 
! Отговори
Риторичен ? преди 9 години
"Путин няма да се предаде и няма да отстъпи"...А, какво губи Запада от това ?
234
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До комплекс на джуджеGLUPAV SIII glupav siii...amerikanska mishkooo...
233
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 406 - Za kakuv neoliberalen fashizum govorish ve - fashizma e v KREMUL .
232
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rezultata ot "pobedata" na *** - nalivame evtin benzin.
231
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Диктаторите се нуждаят от създаване на фалшив имидж от слуги и ласкатели
230
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българсите медии подразделения на Кремълските начело с БТА.
229
1
 
9
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До спец геостратег. 393 "Руснаците бегат като зайци от Йемен"...Не бързайте да се радвате, ***! Искате ли ислямизацията на Европа и България? Искате ли това?
228
3
 
1
 
! Отговори
пенко преди 9 години
ей "В" знаеш ли какво е това ПАРКА - ми това е американската *** бе ***-ГОВНЯН!!! Кога говнянковци ще се научите да обичате всички хора по света създаващи живота!?!?Няма значение ,че американски народ не съществува /индианците са в резервати/, но хората на тази територия създават живот и цивилизация и са като всички други / с изключение на владеещите ги евреи / . Ако елиминират еврейското владичество -ще разберат , че повечето хора на земята не искат да ги убиват !!!
227
11
 
5
 
! Отговори
комплекс на джудже преди 9 години
На 9- май ще покажат скулптора-бюст на Путин -като римски император.....До къде може да стигне глупостта на мания за величие което обаче липсва..ха..ха
226
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кремъл яко се е окупирал в българските медии
225
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неолибералния ционистки фашизъм, който се е настанил в Европа и САЩ си отива , бъдещето е Русия.
224
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откровено нагла и лъжлива статия по кремълски
223
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руски фантазии
222
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България ще почиват израелци,ушанковци ще почиват в Сибир.