Момчето, което иска да стане учител, за да вдъхновява

Григори Матеин има много с какво да се похвали, но не го прави
Обновена: 17 апр 2015 16:18 | 7 апр 2015 13:42,
19
Момчето, което иска да стане учител, за да вдъхновява
Снимка: Григори Матеин, личен архив

Григори Матеин може да се похвали с множество отличия, грамоти и медали от престижни състезания по физика и астрономия у нас и в чужбина. Но няма да го направи. Просто защото знае, че може да постигне повече. Григори е 12 клас в столичната Немска езикова гимназия.

Интересът му към математиката и физиката започва още като малък. Трайният интерес към физиката обаче се заражда в 10 клас, когато разбира за школите на Теодосий Теодосиев в Казанлък и започва да ги посещава всяка събота и неделя. Увлекателното преподаване го запалва още повече и го кара да чете теория и да решава вкъщи допълнително задачи.

Отива на лагер-школа в Паниците през лятната ваканция, където наред с физиката и интегралите по математика, се запалва и по астрономията и астрофизиката.

"Никола Каравасилев обяснява много увлекателно и след като разбрах, че води школи по физика и астрономия започнах и аз да ги посещавам. Основната заслуга да вляза в отбора по астрофизика е именно негова, както и на учителя по физика Георги Бяндов", разказва Григори.

Още по темата

Той твърди, че колкото повече открива, толкова по-интересно му става. "Физиката обяснява много явления в природата и ако ги разбираш достатъчно добре, ще разбираш в известна степен и нея", допълва той.

В 11 клас започва и работа по един доста иновативен проект. Заедно с ръководителя си проф. Асен Пашов от СУ изследва звука, който течностите произвеждат при загряване. Двамата се опитват да намерят характерни зависимости между звука и различни концентрации на разтворени вещества във вода. И не само. Основната идея е да се отговори на въпроса каква всъщност информация носи този звук.

"Наистина доста трудно започнахме, защото почти нищо не беше изследвано по темата, но с времето открихме доста зависимости, даже и няколко експериментални постановки си направихме", допълва още Григори.

Въпреки многото работа по проекта си Григори се класира успешно и на различните състезания по физика и астрономия. По думите на момчето подготовката за едно такова състезание изисква изключително много време и системна подготовка в решаването на задачи.

"Както съм научил от Тео, трябва да си страдал върху сложни задачи, за да можеш или да ги измислиш, или да си вземеш поука от тях", споделя той и допълва: "Голям е приносът на учителите, които подготвят учениците, но ако самите ученици не работят сами вкъщи, няма да стигнат далече".

Истината обаче е една: участието във всички състезания – било то у нас или в чужбина, е свързана с много разходи. За да стигне Григори и съотборниците му до състезанията в Румъния и Казахстан по физика и астрофизика, ръка подават от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки. Именно от там се покриват разходите по транспорта, по настаняването и храната на олимпийците ни.

Самият Григори мисли да продължи образованието си в чужбина. Не защото в Софийския университет преподавателите не са добри, а защото иска да се конкурира с най-добрите. Има и нещо друго: мечтае да стане професор. Разказва, че основната му цел е научната работа. "Винаги съм си представял как в бъдеще ще мога да изследвам различни феномени ще работя в лаборатория и ще допринасям за развитието на науката".

По думите на Григори истинските учени не само са правили експерименти и обработвали данни, но и са могли да си представят нещата в детайли. "Те имат много широки познания и веднага успяват да си конструират в съзнанието модел, който би обяснил съответното явление", разказва ни той. "Искам също така да преподавам и да вдъхновявам хората да се занимават с наука, за да може някой ден те също да допринесат за развитието й", разказва 12-класникът.

Самият Григори твърди, че рядко му остава свободно време. Отдавна не гледа телевизия, освен новините докато вечеря. Обича да чете художествена литература, но покрай подготовките за състезания и проекта си, книгите остават на заден план. Въпреки това е убеден, че четенето дава много. По думите му то развива въображението, концентрацията и паметта.

Последната прочетена от него книга е "Елегантната Вселена", а в момента чете "Пътеводителят на галактическия стопаджия". Предстои му и бал, за който е ентусиазиран. "Със сигурност ще е запомнящо се събитие, защото ще се видя с целия випуск, а и ще е приятен завършък на училище", завършва той.

Григори Матеин е част от Сдружението на ръководителите на българските олимпийски отбори по природни науки. Сдружението, създадено през 2010 г., има една проста, но изключително важна мисия: да помага за развитието на отборите и да работи за отличното им представяне. Именно благодарение на хората от Сдружението и другите олимпийци имат възможността да ходят на състезания по цял свят, на които да прославят България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
Само дрогиран би имал такива мечти (халюцинации)....
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MOMCETO E TALANT,TRUDI SE MNOGO,NO I TO SHTE OTIDE NA ZAPAD,ZASHTOTO V BALGARIA ZA VSICKO PARI IMA,NO ZA NAUKA NE.PROSTIAT POLITIK NIAMA NUGDA OT MLADI I UMNI HORA,TOI PROSTO GI PROGONVA DALEC OT BALGARIA,ZA 25 G. KOLKO NAPUSNAHA.
15
0
 
0
 
! Отговори
Sladka dvoika преди 9 години
За всички,които се чудеха кой е мъжа ,който седи зад президента - ето го. Масажира на Роско простата:)
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на момчето!Валентине, защо друг акъл да му дойде? Той няма да става професор в България, а на запад, където се дават пари за наука, особено зад океана и то доста. Разбира се, в елитните им университети, където момчето ще бъде прието при тези резултати. Така, че ако работи по приложни бизнес-ориентирани проекти може да печели добре и пак да е професор.
13
2
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Друг акъл ще му дойде като почне да плаща сметки и данъци...
12
1
 
5
 
! Отговори
Оплакване! преди 9 години
Бих желала да подам оплакване от частна немска езикова гимназия Ерих Кестнер. Моето дете бе заключено в шкафче от децата на по-богатите родители в резултат на което получи страхова невроза и заекване. Бих искала да попитам към кого да се обърна за наказание на виновните деца, защото от училището ми отказаха съдействие, може би за да не загубят платежоспособните родители.
11
3
 
6
 
! Отговори
Фото Мексико преди 9 години
На снимката: Единя *** парите, другия ке *** муите.
10
2
 
7
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
до номер 11 ,тоя до момчето е оня който има имоти на Халкадиди и на остров кипър.
9
2
 
10
 
! Отговори
четит преди 9 години
кой е тоя до момчето ?
8
2
 
7
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Този до него ли?Това е един розов домат,бучка сиренце и малко зехтин,казано по Гоце Делчевски и малко прясол...Президентът на УНГАРИЯ го каза точно.
7
2
 
20
 
! Отговори
браво! преди 9 години
Браво на Григори! А кой е този до него?
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори да си умен, успял и млад винаги ще се намери някое *** да се закачи за твоят успех и да го опозори. Синко, стой далеч от *** др. път.
5
6
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 9 години
Силно скептичен съм относно менталните качества на момчето. Самия факт, че е допуснал да го снимат в такава позорна и компрометираща компания е показателен.
4
0
 
18
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
Поздравления Григори.Пожелавам ти още много награди и отличия.Успех.
3
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдясно е момчето, което иска да стане учител, а вляво е момчето, което не става за нищо.
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на младежа. Само да не се снима с *** следващия път.
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Адмирации, Григори! Дай Боже повече деца, които разсъждават като теб!