Да се предупреждава преди трус е възможно, но твърде скъпо

Светът все пак се дели на богати и бедни
Обновена: 27 апр 2015 21:53 | 27 апр 2015 19:49, Мария Захариева
18
Да се предупреждава преди трус е възможно, но твърде скъпо
Снимка: Reuters

Знае се, че земетресения в Непал има поне от 13-и век и че страната е разлюлявана от силни трусове на всеки 75 години. Както и в повечето сеизмични райони винаги едно нещо е било неизменно - хората, озовали се в зона на разрушението, не са имали никаква представа кога ще започне да се тресе земята, обобщава агенция Ройтерс.

Дори след десетилетни изследвания "все още не можем да предричаме земетресенията", каза сеизмоложката Пеги Хелуег от Лабораторията за сеизмологични изследвания към Калифорнийския университет в Бъркли.

Районът около Катманду е преживял разрушителни трусове през 1934 г. и 1988 г., но когато този месец експерти по бедствията се бяха събрали на семинар в непалската столица, единственото, което можеха да предскажат, бе, че следващото земетресение вероятно ще се случи през идните няколко десетилетия.

Известен е поне един случай, в който властите са реагирали остро на ограничените възможности на сеизмолозите да предвиждат тези събития. През 2012 г. италиански съд призна за виновни в непредумишлено убийство шестима учени, които не били предвидили труса в Акуила през 2009 г. и не били предупредили местните жители, при положение, че самото земетресение било предшествано месеци наред от тътен. При тези трусове загинаха малко над 300 души. Впоследствие, през 2014 г., присъдата бе отменена.

Предсказването на трусовете, тоест отправянето на предупреждения за тях дни или седмици, преди да се случат, все още е далечна цел, но при ранното предупреждаване има напредък, осигуряващ ценни секунди, за които могат да бъдат спасени човешки животи.

Светът обаче е разделен на богати и бедни.

По думите на Хелуег системите за ранно предупреждение се използват едва в няколко горещи сеизмични точки по света. Те могат да сигнализират за трусовете броени минути преди началото им, а сред страните с такива системи са Мексико, Япония и САЩ, където най-модерната е калифорнийската "ШейкАлърт", която е финансирана от щатските власти. Тези системи се състоят от станции със сеизмографи, които могат да засичат сеизмични вълни от вида Пе (P на латиница - Б.ред). Това са предизвикани от земетресението неразрушителни вълни, които преминават през земната кора по-бързо от Ес-вълните (S), които фактически са причината да се люлee земята при сеизмичен трус.

Щом Пe-вълните стигнат до станцията за сеизмично наблюдение, информацията се предава на лаборатории по телефонни линии, модеми или спътници. Там с помощта на математически алгоритми компютри изчислява къде ще е епицентърът и какъв ще е магнитудът на труса, предизвикан от вълните.

През 2014 г. "ШейкАлърт" извести района на Санфранциския залив 5-10 сек. преди земетресението в град Напа. "Ако Непал разполагаше с мрежи за сеизмично наблюдение, които да действаха, както системите в Северна Калифорния при земетресението в Напа от 2014 г., хората в Катманду може би щяха да бъдат предупредени за труса 15-20 сек. преди него", смята Хелуег. Тези секунди може би щяха да са достатъчни, за да се скрият под масите или дори да избягат от рухващите сгради.

Но тези системи изобщо не са евтини. Изграждането на система за ранно предупреждение по цялото западно крайбрежие на Щатите би струвало общо 38,3 милиона долара, сочи оценка на Геофизическия институт на САЩ отпреди година, а ежегодната й поддръжка и работа - общо 16,1 млн. долара.

Система за предупреждение на влаковете в метрото

От 2012 г. мрежата на метрото в района на Сан Франциско - БАРТ /Bay Area Rapid Transit Systems, BART/ - е свързана с "ШейкАлърт". Системата за ранно предупреждение изпраща сигнал, който автоматично понижава скоростта на влаковете на БАРТ преди земетресения с магнитуд 4 /ако са в местен район/ или с магнитуд 5 /ако са далече/ и по този начин се избягват фатални дерайлирания.

Но "ШейкАлърт" не е идеална. Ако епицентърът на труса е в самия район на Санфранциския залив, БАРТ няма да получи никакво предупреждение, тъй като Пе и Ес-вълните достигат датчиците почти едновременно.

Системата за ранно предупреждение на японското Управление по метеорология е по-всеобхватна. Тя предупреждава обществото за земетресения от 2007 г. и е направена така, че да сигнализира на компютри, общински учреждения и други, когато даденият трус ще е достатъчно мощен, за да разруши стени.

Влаковете стрела, ядрените реактори и заводите са вързани към системата. Всички те автоматично спряха работа при труса в Тохоку през 2011 г., който предизвика цунамито, причинило впоследствие аварията във Фукушима. Учениците тогава бяха предупредени да се скрият чрез съобщения на мобилните им телефони. Тази система спаси "хиляди животи", каза на научна конференция наскоро сеизмологът от Калифорнийския университета в Бъркли Ричард Алън.

(БТА)
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на мен ми е интересно как, тъй като на Пернишкото през 2012-та с котката се сбутахме еднакво сънени...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
интересно как животните разбират няколко часа преди земетресението
9
2
 
3
 
! Отговори
До Попа с картечница преди 4 години
Защо не се изгради такава система за ранно известяване в България?
..............................

Защото управляващите са ангажирани с много по-важна задача - как да осигурят още и още, и още бонуси, помощи и добавки за онзи етнос, който недоволства "Българите дават много малко пари за социални помощи!" и след това пишат по стените "Мразя България" и "Смърт на българите".
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...хората в Катманду може би щяха да бъдат предупредени за труса 15-20 сек. преди него", смята Хелуег. Тези секунди може би щяха да са достатъчни, за да се скрият под масите или дори да избягат от рухващите сгради."
===
15-20 секунди са крайно недостатъчно, особено ако земетресението се случи през нощта. Дори и през деня, единствените, които биха имали някакъв шанс са тези, които живеят на първия етаж на сградата.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А излизай бързо или скачай!Кажи хоп и се дръж здраво....
6
0
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Много ми е интересно как ще се предупредиш населението няколко секунди преди труса.Тук не става въпрос за пари.Стига сте писали Бедни ,Богати с цел да карате хората да оплюват богатите вместо да искат да бъдат като тях.Науката не е измислила вариант да се предупреждава дни преди трус.А тези няколко сек. си ги заврете .....
5
2
 
2
 
! Отговори
предупреждение преди 4 години
предупреждение: земята се тресе все повече, скоро тия трусове ще разлюлеят и нашата страна, пригответе се психически и една чанта до леглото с документи, вода ,шоколад, фенерче, каска ***.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смисъл в тези неща има, парите ги имат САЩ. Ако трябваше да бомбандират Непал можеха да вложат над пет пъти тея пари , ама подобна система да им изградят- едва ли.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 5-10 секунди едва ли може да се направи кой знае какво..
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен

какви 38,3 милиони бе - то на Деми Мур апартамента струва 15...
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но тези системи изобщо не са евтини. Изграждането на система за ранно предупреждение по цялото западно крайбрежие на Щатите би струвало общо 38,3 милиона долара, сочи оценка на Геофизическия институт на САЩ отпреди година, а ежегодната й поддръжка и работа - общо 16,1 млн. долара." а за оръжие колко дават, това са жълти стотинки