Банкерите и допинга

Силни лекарства срещу стреса и напрежението
2 май 2015 21:43,
14
Банкерите и допинга
Снимка: Reuters, архив

Все повече банкери, работещи в напрегната обстановка за дълги периоди от време, взимат лекарства, които се предписват за тежки заболявания като Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност. Всичко това се прави в името на поддържане на топ-форма в борсовата игра.

Практиката става все по-популярна и е наричана "допингиране на мозъка“, пише сп. "Нюзуик“.

Работници във финансовия сектор прибягват до лекарства, които да подобрят концентрацията им и да стимулират ефективността им в изпълнение на служебните задължения. Рискът, разбира се, е голям. Анонимен счетоводител посочва в онлайн форум, че всеки, които се осланя прекалено много на тези лекарства, се озовава в рехабилитационните центрове.

Медикаментите за стимулиране на мозъчната дейност, които често се взимат от студенти, са най-опасни. Страничните ефекти включват не само пристрастяване, но и свръх самоувереност. А това в банковите среди може да е изключително опасно.

"Напомпан“ с лекарства брокер може да се реши да рискови ходове, каквито не би предприел в нормално състояние. И не рядко подобни ходове водят до загуби за стотици милиони долари.

"В наши дни има изключителна конкуренция на работното място, постоянно се изисква все повече и повече продуктивност“, посова д-р Джордж Филдман, психотерапевт, който лекува множество служители и ръководители от лондонското Сити. „Няма никаква изненада в това, че все повече хора прибягват до стимуланти“, уточнява той.

Ако колегите ти постигат по-добри резултати, "допингирайки“ мозъците си, то натискът да правиш същото става доста голям. Особено, ако мениджърите не застават срещу тази практика.

Стимулирането с медикаменти на работното място става все по-сериозен проблем и неслучайно германското министерство на образованието даде ход на мащабно научно изследване по темата. Шведското правителство също предприе мерки, като се проучва доколко допингирането е опасно и в същото време доколко дава нечестно предимство на работниците, които ползват медикаменти.

Професорът по спортна медицина Перикъл Зимон настоява, че, с изключение на пушенето на марихуана, злоупотребата с медикаменти е далеч по-широкоразпространено в западните страни в сравнение с алкохолизма и наркотиците взети заедно.

Преподавателят от Университета в Майнц и няколко негови колеги наскоро представиха доклад за стимулирането на мозъка чрез лекарства сред хирурзите. Оказва се, че един на всеки 10 хирурзи прибягва до медикаменти, за да запази концентрация и да пребори умората в операционната зала.

Учениците продължават да са групата, най-често разчитаща на лекарства, що се отнася до стимулиране на мозъчната дейност. Процентът е наистина висок – 20 на сто.

Интересен факт е, че 15% от спортистите също прибягват до подобни медикаменти, което е с 2 процента повече от тези, които разчитат на допинг за подобряване на физическото си състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: стресбанкеридопинк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** не са банкерите, а имащите влогове в банките, които искат от тях лихви за парите си. Дават си парите за лихви в банките. Трябва да спрат да искат лихви тези мразени лихвари.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо са се объркали. банкерите не работят. Те преливат от пусто в празно и нищо повече. Някой да е ял от произведеното от банкерите, а да го е облякъл? Това са сбирщина наркоманизирани *** надлъгващи се един друг и смучещи кръвта на истинските производители.
3
0
 
2
 
! Отговори
simo преди 8 години
Sirop za kashlitca + kafe ;-)
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"брокер може да се реши Да рискови ходове"
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"всеки, коИто се осланя"Александър Томов, ти си ***!