Депутат на 20 години?! За първи път на Острова от 1667 г.

Кое е шотландското момиче от националистическа партия?
10 май 2015 18:15,
16
Депутат на 20 години?! За първи път на Острова от 1667 г.
Снимка: YouTube

Освен с изненадващата разгромяваща победа на консерваторите, отминалите парламентарни избори във Великобритания ще се запомнят и с гръмкия успех на националистите от Шотландската национална партия в шотландските територии.

Сред тези, които успяха да влязат в парламента е и Мхаири Блек, която ще е най-младият депутат в новия парламент на кралството.

Предишният по-млад от нея, който е изпълнявал депутатски задължения, е Кристофър Монк. Той печели място в парламента след изборна победа през 1667-ма година, отбелязва БиБиСи.

След успеха си госпожица Блек обяви: “Каквито и да са вижданията ви за бъдещето на Шотландия, аз ще се старая да защитавам интересите ви с всички сили”. Тези думи бяха изречени след победа над една от големите фигури в Лейбъристката партия – Дъглас Алекзандър, в район, където левите печелят в последните 70 години.

В навечерието на изборите медиите използваха редица определения за Мхаири – свежо лице, впечатляваща, внушителна и луда глава. До голяма степен тя отговаря на всички тези определения. Освен това е запален меломан.

Изключително предан фен на отбола “Партик Тисъл”, тя свири на барабани и пиано. Любимата й песен? “Времената се променят” на Боб Дилън – изключително подходяща за случващото се в момента в живота й.

Една от най-големите промени, с които трябва да се сблъска, откакто прави опити за пробив в политиката, е облеклото. Дънките и спортните фанелки са заместени от панталони и ризи. “Да се боря за депутатско място беше като най-дългото интервю за работа в живота ми. И не бихте искали да носите дънки, когато сте на толкова важно интервю за работа”, посочва шотланското момиче.

Офисът й в Пейсли е скромен и съвсем обикновен. Едната от вратите е с липсвата дръжка, а на бледите стени висят само няколко постера. Баща й Алън, който ръководи предизборната кампания на дъщеря си, седи на един от столовете и се подсмихва леко, докато детето му говори за внезапната промяна.

“Ню Йорк Таймс направиха материал за мен. Това е пълна лудост”, удивлява се самата  Мхаири. Тя споделя, че мнозина са подценявали възможностите й заради възрастта, но след кратки разговори са се убеждавали, че пред нея има политическо бъдеще.

Г-ца Блек признава, че референдумът за независимост в Шотландия през миналата година е променил живота й. “Тогава осъзнах, че няма невъзможни неща и винаги има надежда за промяна”, посочва бъдещият британски депутат.

Мхаири Блек е родена през 1994-та година. Тогава излиза най-успешният албум на “Оейзис” - “ What's the Story (Morning Glory)”. По същото време опонентът й на настоящите избори Дъглас Алекзандър вече работи в администрацията на набиращия все повече власт лейбърист и бъдещ премиер Гордън Браун. 3 години по-късно Алекзандър вече е депутат.

Като малка Мхаири е виждала няколко пъти народния представител в района си. И макар и да е отгледана като поддръжник на Лейбъристката партия, тя се чувства предадена от политическата класа: “Казват на обикновените хора да затягат коланите, а в същото време депутатите си вдигат заплатите. Вижте и банкерите – някои от тях взимат повече, отколкото преди кризата”.

Тя е категорична, че е време за промяна и множество млади хора копнеят за тази промяна.

Що се отнася до нея самата... Има да взима изпити и да завърши образованието си като същевременно се опитва да не подведе тези, които се надяват на истинска промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 8 години
КАКВО ГЛЕДАТЕ АНГЛИЯ,ТА ТЕ ИМАХА 100 КОЛОНИИ И В МОМЕНТА ИМ РАБОТЯТА МЕСТО,КАК НЯМА ДА СА БОГАТИ КАТО СА ЦОЦАЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ.РУСИЯ ГИ СПАСИ ОТ ХИТЛЕР,БЯХА НАГАЗИЛИ МОРКОВИТЕ.500 ГОДИНИ ПОМАГАХА НА ТУРЦИЯ ДА НИ ДЕРАТ ГАЩИТЕ,ВЪОРЪЖАВАХА ГИ ИНЕ НИ ДАВАХА ДА МРЪДНЕМ,СЕГА ИМ СЛУГУВАМЕ.НЕ СА ЗАБРАВИЛИ ПЪРВАТА ВОЙНА НА ФРОНТА КОЛКО АНГЛИЧАНИ НЕ СА ВЪРНАХА ОТ МАКЕДОНИЯ.НЯМАМ НИЩО СРЕЩУ ТЯХ НО С 14000ВОЙНИЦИ ЗАВЛАДЯХА ИНДИЯ,КОЛКОТО НИЕ ИМ ОТНЕХМЕ НА ФРОНТА.НЕ НИ ОБИЧАТ И ГЛЕДАТ ДА НИ ЗАТРИЯТ,ПАК НИ ТУРЦИЗ.
10
0
 
3
 
! Отговори
Путин преди 8 години
Да е жива и здрава деПУТатКАТА и да не дреме само в парламента като нашите клатикурци ами да върши работа,няма значение как се произнася името
9
0
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Името се произнася Варий, традиционно шотландско е и няма нищо общо с Мохамедчовците. Ей, че сте културни всички (включително журналистчето, дето е подписало преведената статия)
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми харесва не е красива като нашите депутатки.
7
0
 
4
 
! Отговори
кой преди 8 години
До inedгрух - грух
6
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
До inedСега е баш тежък.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Името Мхаири е някакво много старо специфично шотландско име, нещо като нашите имена Кубрат, Кардам и други.
4
0
 
8
 
! Отговори
много отдавна бе :) преди 8 години
"Предишният по-млад от нея, който е изпълнявал депутатски задължения, е Кристофър Монк. Той печели място в парламента след изборна победа през 1667-*** година, отбелязва БиБиСи."
3
0
 
6
 
! Отговори
Petko преди 8 години
Браво за сравнението с Oasis!
2
4
 
11
 
! Отговори
отвратен преди 8 години
Баси у.ода.
1
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жена - депутат.Дете - депутат.*** - депутат.