Законът ни – врата в полето, проблем е сивият трудов пазар

Експерт пред Dnes.bg: Възрастта за пенсия ще расте твърде плахо
Обновена: 21 май 2015 17:08 | 21 май 2015 16:00, Веселина Йорданова
30
Законът ни – врата в полето, проблем е сивият трудов пазар
Снимка: Dnes.bg

Най-страшният проблем за осигурителната система остава сивият трудов пазар. Сериозната битка е в тази посока и в самия модел на системата, коментира за Dnes.bg проф. Любомир Стефанов, преподавател в Катедра "Човешки ресурси и социална защита“ на УНСС.

Още по темата
По думите му вероятно истинските размери на възнагражденията в редица сектори са с 30-40% по-високи. "Представяте ли си, ако базата се увеличи с толкова, какво ще стане с приходите на НОИ", попита риторично той.

Според експерта, ако човек знае, че ще получава пенсията си на базата на това, което реално е внесъл, ще се замисли сериозно дали да работи на по-ниски осигуровки.

"Много трудно се случват нещата, може би защото самите хора все още робуват на тезата – по-добре да работя „на сиво", отколкото да не работя въобще. Всъщност така си правим страшно лоша услуга всички. И никой не печели - особено в средносрочен и дългосрочен план", коментира той.

Според проф. Стефанов у нас стои огромният проблем за отношението към закона въобще, като го възприемаме едва ли не като "врата в полето", докато нетърпимостта към закононарушенията в развитите страни е възприета като ценност от огромна част от хората.

По думите му очевидно е, че предложенията на управляващите за увеличаване на възрастта за пенсиониране не са свързани с изменение на философията на пенсионната система, а става дума за промяна на параметри.

Според тях възрастта за пенсия ще расте плавно до достигане на 55 години за първа категория труд, 60 години за втора и 65 години за трета категория. Любомир Стефанов е категоричен, че стъпката е твърде плаха и е наложително да е факт преди 2020 година.

"Демографските тенденции след това са много тежки и съотношението между работещи и пенсионери става все по-неблагоприятно", аргументира се той.

По думите му към момента остава нерешен големият проблем с инвалидните пенсии, като е нужна промяна във философията на отпускането им.

"Сега даваме инвалидна пенсия, защото сравняваме човека и неговото здравословно състояние със здрав човек. Сравнението трябва всъщност да се прави спрямо неговото занятие и ако може да го упражнява, какъв е смисълът да получава инвалидна пенсия, освен чисто социален", коментира професорът.

Той се обяви и за кардинална промяна на пенсионния модел и преосмисляне на цялостния солидарен модел на пенсионно-осигурителната система.

"Това задължително осигуряване, извършвано от публична институция, трябва да се промени кардинално и да се премине към лични сметки на хората. Най-чистият вариант, който е познат, е в доброволните пенсионни фондове. Достатъчна би била възможността да се увеличат данъчните преференции на доброволното пенсионно осигуряване, тоест хората доброволно да поемат този риск, като се спестяват съответните данъци", обясни проф. Стефанов.

По думите му сериозната промяна в модела на осигуряването в задължителната му част би била свързана с промяна на принципа - от солидарен, да се премине към личната отговорност. Така тежестта между поколенията ще престане да съществува.

"Самата солидарна система е революционна за обществото, защото премахва необходимостта активните генерации в рамките на семейството да издържат възрастните хора, както е било хилядолетия. Сега може би е време да направим следващата стъпка – да скъсаме зависимостта между поколенията - тоест човек да получава каквото си внесе. Разбира се, ще трябва много сериозен и дълъг преходен период", допълни експертът.

Проф. Стефанов оцени като много положителна евентуална промяна в сектора за сигурност за диференциация според длъжността.

"Сериозен елемент на реформа е системата да не се възприема като цяло, тоест всички, които работят в нея да ползват еднакви условия за пенсиониране, а да се преценява съобразно конкретните длъжности. Един програмист в такова ведомство не работи нещо по-различно от другите си колеги, а ползва правата за ранно пенсиониране. Същото е за миньорите и за заетите в администрацията на една мина", коментира той.

Ще има ли такав промяна, ще стане ясно в следващите месеци. Предстои да видим и как предложенията на правителството ще се приемат в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Работник преди 8 години
Сега в момента всеки който се излъже да плати нещо пълни бездънната яма на 10-15к управници и бюрократи който гледат да те затруднят повече от колкото да ти помогнат и ако може нещо да щипнат изпод масата ;)
22
0
 
0
 
! Отговори
Работник преди 8 години
Аз не знам какъв експерт е тоя проф. , но си има едно правило в света : когато нещо работи и е добро за някой , той си плаща да не го загуби , когато всички виждат разградения двор никой не иска да пълни гушите на плондирите дето ни управляват. Това е същото и при полицайте , няма да ви взимат рушвет ако взимаха добри пари и щяха да си пазят работата , така е и с здравната система , ако предлагаше добро обслужване , всеки щеше да си плаща здравните за да не загуби нещо ценно.
21
1
 
3
 
! Отговори
bbbbbb преди 8 години
До БГ - не гледай тъпо!Колко пъти на пазара са ти издали касова бележка??? И там е на 100% за мен пък държавата "кучета я яли' Трябва кардинално да се реши проблема със сивият сектор. Не може едните да правят каквото си искат и да осигуряват на минимална, а големите фирми които са под прицела на агенциите да плащат реално.
20
2
 
5
 
! Отговори
Работещ преди 8 години
Мога да се съглася с професора в първата част, че е голям делът на сивата икономика. Този проблем ако се реши, ще нараснат значително приходите в НОИ. Вдигането на възрастта и осигуровките не решават кардинално проблема, а само могат да подпомогнат пенсионната система. Радикалното решение е 70% от вноските на хората да отиват по техни лични партиди( с право на онаследяване и прехвърляне в семейството) и 30 % да отиват в общ солидарен фонд за задължителния пакет за пенсионерите.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина си е тъпо ***, пари не иска да внася а реве за високи пенсии, ами кат дойде време да се пенсионираш и другите няма да внасят и ти няма да взимаш.Просто като 2 и 2.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кой ще е жив за пенсия и изобщо за какви пенсии говорим от тук нататък, а вече всички сектори са не сиви, а черни.
17
0
 
30
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Мен ще ме доят до 65 години да има за пенсия на някой полицай на 55. Че и 20 заплати на куп при пенсиониране. Значи всички да бачкаме до умиране да има за полицаи и римляни! Тука има нещо много сбъркано!
16
0
 
15
 
! Отговори
Емигрант преди 8 години
Не плащам никакви осигуровки на тази мафия. Ако питате защо защото все едно да пълниш каца без дъно.
15
1
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
А има ли профсъюзи в България?Категорично заявявам: Не, не и пак не.Поредните мазници, усетили кьоравото и имитирайки профсъюзна дейност.Профсъюз, що е то?Вижте Германия в момента / жп работниците /. НЕ КОМЕНТИРАМПримери за ИСТИНСКА профсъюзна дейност по света колкото щеш. А "сивата " икономика у нас е по точно в нюанс на черното.Образованите и честни хора ще ме разберат.
14
0
 
10
 
! Отговори
NACO преди 8 години
Да,ПРОБЛЕМА на България е СИВАТА ИКОНОМИКА! ДЪРЖАВАТА е чужда за нас! НИКОЙ не се грижи за нея,а всеки ИСКА от нея,всеки я КРАДЕ! Какво щял да каже "бизнеса", какво щяли да кажат "профсъюзите",хора в България тези понятия ги НЯМА,те НЕ сществуват! Това са само едни КРАДЦИ и МОШЕНИЦИ! НУЖЕН е СТРОГ КОНТРОЛ на всички фирми и работодатели,ЕЖЕДНЕВНО! Чак тогава ще разберем,че пенсионата "реформа"не е толкова наложителна,тогава няма да имаме проблем като този с КТБ, няма да имаме МИЛИОНЕРИ на 23 год
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на журналистите,че повдигнаха този наболял въпрос от години! Всички страдаме от сивата икономика и това се премълчава за изгода на частния бизнес с цел трупане на печалба.Държавата е загубила милиарди левове досега.Това е престъпление,което трябва да бъде наказано! В устроените държави бизнесмен не може да си помечтае да не си плати данъци или да скрие доходи.Иначе големи слова и претенции за европейско членство и за европейско развитие.
12
1
 
8
 
! Отговори
T_T преди 8 години
ууу системата не работи.. да не повярва човек.. според мене системата и здравната и пенсионната отдавна трябаше да са излезнали от държавнят сектор. Всеки си избира къде иска да се застрахова и пенсионира. Минимална пенсия от държавата заради някакви данъци (демек смешните пари които дават сега), и отделно в частен фонд си трупаш колколкото искаш.. НО не да взимат 30% от заплатата и да ти дават после едно нищо...
11
2
 
8
 
! Отговори
kaka преди 8 години
искам да съм тъмно сивадори черна като братята роми
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарение на сивия сектор все още оцеляваме!
9
0
 
5
 
! Отговори
DO TIKVATA PREMIER преди 8 години
DA ISKARAT VSI4KI CHOBANI I DA GI NAKARAT DA PLASHATAT PALNI OSIGOROVKI I NA PALEN RABOTEN DEN A NE ZA 2-4 CHASA I NA MINIMALNOTO OSIGORIAVANE ,I BEZ TOVA DAVAT PO 400-500 LEVA ZAPLATA
8
0
 
38
 
! Отговори
адъ преди 8 години
Драги ми професоре,За причина и следствие, чувал ли си?Следствието е сивия сектор. Според мен е по-голям от прогнозираните от теб 30-40%.А каква е причината?Причината, драги ми професоре, е че осигурителните ни вноски най-безцеремонно се ограбват за да може банда престъпници да си играе на правителство - с вноските ни се отглеждат ***, гавази и държавни търтеи. Та след като обират осигуровките ни за нашите старини и ни обричат на мизерия, защо трябва доброволно да участваме в това простъп
7
4
 
26
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
Във всички държави има сив сектор. Сивият сектор също плаща данъци под най-различни форми - най-простата е работещите като пазаруват - така те плащат 20% ДДС, акцизи и други данъци, включени в цената на продуктите. Страните в преход, като България, не трябва да унищожават сивия сектор, тъй като стотици хиляди хора остават без работа и без доходи и отиват на борсата и държавата трябва да харчи милиони, за да ги храни, отделно те вече не внасят данъци чрез стоките, които купуват.
6
3
 
7
 
! Отговори
горчивка преди 8 години
" Закона е закон, но той врата в полето е и луд е ония, който потърси там сърцето си"
5
1
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Прав е професора, че хората не си дават сметка, че това взимане на половината заплата "под масата" ще им коства доста по- ниска пенсия. Аз затова отдавна не работя за разни частници- мумороци точно заради такива тъпотии.
4
1
 
28
 
! Отговори
7 преди 8 години
Абе ***, не ви искам кирливата пенсия. Защо нямам демократичното право да не се осигурявам изобщо? Сложили ми 29% осигуровки на мизерните заплати и искат да са реални, да ви п*кая на системата