Науката е като хорото – като се хванеш веднъж – край!

На българите ни липсва мотивация, а не пари, твърди медалист по биология
Обновена: 17 юни 2015 10:51 | 9 юни 2015 16:42,
35
Науката е като хорото – като се хванеш веднъж – край!
Отляво надясно: Теодор, Димитър, Лазар и Албена Йорданова. Снимка: Dnes.bg

Науката е като хорото – като се хванеш веднъж – край! Цитатът е от филма "Двойникът" с Тодор Колев, но е и максима, в която Олимпийският ни отбор по биология напълно се припознава.

Срещнахме се с шампионите Теодор Трифонов, Димитър Манойлов, Ангелина Банковска и Лазар Митров, както и с техния ръководител Албена Йорданова в Биологическия факултет на Софийския университет. С тях си поговорихме за олимпиадите и резултатите им, които винаги ни карат да се гордеем, за образованието и за мотивацията на българите.

"В българското училище материалът, който се изучава, е на критичен минимум в сравнение с това, което се учи дори в Румъния. Просто е несравнимо", започва Албена Йорданова. Тя самата е в Сдружението на ръководителите на олимпийските отборите по природни науки (СРООПН) от 2006 г.

Обяснява ни, че реално подготовката, която получават българските момичета и момчета, протича в 20 дни. До нея стигат най-добрите 4-ма биолози. Преди това те са пресети от най-добрите 10 в страната. Подготвят ги преподаватели от Биологическия факултет.

"Там се дават невероятни задачи. Олимпиадата по биология се е превърнала в състезание по математика, използват се статистически методи", обяснява Албена Йорданова. "Лично аз не познавам човек, който може да се справи с този материал. От тези ученици се изисква да знаят зоология, ботаника, физиология, систематика, биохимия, екология, генетика, поведенчески реакции. От тях се изискват чудеса. И те успяват да го правят – те са комбинативни, съобразителни и успяват да се справят, въпреки всичките трудности", допълва тя.

И наистина: отборът й е донесъл на България цели 47 медала. Другият месец е поредната международна олимпиада, така че отличията вероятно ще станат и повече.

Лазар, студент по медицина 2 курс в Медицинския университет, разказва, че веднъж дори им дали като казус сърце на бебе, родено с патологии. Трябвало да ги разгадаят. И това е само една от общо стоте задачи на международните олимпиади.

Конкуренцията е огромна, момичета и момчета от над 90 държави. Най-жестоката конкуренция - предимно младежи от Азия, както и американците. Затова и българският отбор се готви по американски учебник. По думите на Албена Йорданова гимназиалният курс по биология у нас е крайно неадекватен за техните нужди. Дава ни пример с ботаниката – уроци, преподавани преди години за няколко часа, днес са наблъскани в една табличка.

Международните олимпиади, твърди Димитър, са като среща с бързия влак. Колкото и да се готвиш за тях, винаги се срещаш с нещо ново. Именно това е важното там – да умееш да се справяш с нещо, което виждаш за първи път.

И четиримата олимпийци твърдят, че страстта към биологията е започнала в зоопарка. След това става интересно. Тук Албена Йорданова ни дава цитат от филма "Двойникът" с Тодор Колев - "Науката е като хорото – като се хванеш веднъж – край". И наистина – любовта към биологията, към науката в Ангелина, Теодор, Димитър и Лазар е сравнима с хобито при останалите хора, неизкушени от науката.

От участията си по международни олимпиади Лазар разбрал, че по света на науката се държи много повече, отколкото у нас. "Ние тук имаме едно добро медицинско образование, което е изцяло практически и клинично насочено, без никакво внимание към науката. Последните години се променят нещата", обобщава той. По думите му е важно към нещата да се подхожда научно, тъй като най-важните открития са направени случайно. Дава ни пример с вируса на ХИВ.

"Открития могат да се правят и у нас. Не ни липсват ресурси и материална база, а мотивация. И с малко може да се работи", твърди Лазар.

Лазар, Ангелина и Димитър са студенти по медицина. Все още са в началото на своето образование и затова не могат да кажат в какво биха специализирали и дали биха продължили с научната работа.

Теодор обаче се е насочил към орнитологията. Твърди, че медицината е изключително отговорно нещо и именно затова не е за него. Но се е насочил към орнитологията заради любовта и интереса му към птиците. Ще продължи обучението си в Германия.

На новите възпитаници на Албена Йорданова им предстои поредното престижно състезание в чужбина. Разказва, че такова състезание не може да се проведе в България. Само лабораториите в Швейцария, където българи завоювали медали, струват над 4 млн. евро.

"Реално разходите на олимпийците се поемат от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН - бел.ред). Министерството плаща самолетните билети и медицинската застраховка, която е в размер на 20 лв. Реално министерството отчита милиони левове за подготовка на олимпийци", обобщава Албена Йорданова.

Идният юли ще се състои международна олимпиада по биология. Dnes.bg, а и цяла България ще стискаме палци за отбора ни!

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. Основна негова задача е да подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира и финансира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки, нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, бе, Лазаре, бе!
26
1
 
0
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Науката е като хорото като се хванеш веднъж край!------------Междувпрочем науката не е хоро, а изследване на дадено нещо, проследяване на процес или явления, връзки и т.н, Като вървене по дадена нишка ! Воден най-вече от любопитство! пп. хоро?
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Математика , Физика , Химия , Биология трябва да учиш поне до магистър .. Бакалавър е направо смешно за чисто научна дисциплина.. В Германия за магистър по инженерство и информатика искат 4,50 от бакалавърската .. А за Физика магистър можеш да влезнеш и с 3,50..
24
3
 
1
 
! Отговори
Монархист преди 8 години
Младежа-медалист що не иде в БАН да по работи малко за 300-400лв. на месец да го питам дали няма да му залипсват пари. Ама то така, тате като носи и мама каот меси, нищо не ти липсва.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хм.. ТУ София не лоша подготовката , но си е като казарма , обстановката е подтискаща.. графиците така са направени , че не можеш да работиш и 6 часа.. присъствието е задължително и има големи ядове със заверките..
22
0
 
0
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
До 29 Напротив! Племеникът ми е в математическата, но проблемът е, че езиците никак не му се отдават /дислесия -наследствена/ и сега се чуди къде да запише! Мнението ми е, че в никакъв случай ТУ София поради лошата подготовка в ВУЗа! Инженерството е приложна дисциплина!пп. икономиката не се научава, това е начин на мислене!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези които имат пари наука и инженерство не учат.. Учат икономика за да станат шефове , лесно се завършва..
20
0
 
1
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
А тука не плащат нищо.. Имаше места за студенти в ТУ София , и ми казаха една година да работя без пари защото щели да ме и учат и после щели да плащат по 200лв. за 15-20 часа на седмица---Няма да се учудя ако преподавятелите в ТУ София работят по частни проектии ползват студентите безплатно да им свършат работата! Български манталитет - да им работиш безплатно, да им свършиш цялата работа, а "многознайковците" да приберат парите! пп. при работа с немци, ако невинно им решиш проблемът са плащ
19
0
 
1
 
! Отговори
Тони преди 8 години
Донякъде написаното е истина. Познавам не един и двама, които са работели за малко пари и разбира се това за тях е причината да не са мотивирани. Е същите лека полека си намериха нови работи, които да им позволят да си покриват разходите и да спестяват. Мотивацията се повишаваше за няколко месеца и после пак изчезваше. Това е истината - дори да ти плащат добре, ако сам не намериш мотивация в работата лесно ще откриеш причина да не си доволен.
18
2
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 години
За нас остават медалите - ненужди железца - а за Америка, специалистите. Фондация Америка за България всъщност краде български специалисти - ние плащаме, американците ги вземат наготово.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия в всички добри университети а те са към 20-30, след 2 курс те зачисляват към научен ръководител и ти плащат за работа като чирак. FAU Нюмберг Германия - например има програма след 3 или 4 семестър при успех 4,50 , влизаш директно в докторска програма по физика и ти плащат като на докторант по 700-1000 евро..
16
0
 
0
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
На запад дори и в Русия след 3 семестър си бачкаш по проекти в лаборатории и на студентите им плащат..------------Нормално е духовното и материалното да вървят заедно! Като крилата на птицата са, като неможе само едното да е наред и да лети! В БГ е сбъркано всичко!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е като се хванеш на хорото на ракията отърване няма.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На запад дори и в Русия след 3 семестър си бачкаш по проекти в лаборатории и на студентите им плащат.. А тука не плащат нищо.. Имаше места за студенти в ТУ София , и ми казаха една година да работя без пари защото щели да ме и учат и после щели да плащат по 200лв. за 15-20 часа на седмица
13
0
 
3
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Добра новина, най-сетне! На тези младежи все още им е интересен заобикалящият ги свят и затова са любознателни! Ново интересно и непознатото ! В тез младежи има живот!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ и запада не са им отпуснали стипендии , аз не познавам човек стипендиант по медицина , а биологията е най-желаната специалност от западната младеж понеже е най-лесна от естествените науки.. В Германия винаги биологията е с ограничен прием поради много желаещи , математика , физика , информатика с неограничен прием
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соросоидчета , чрез фондация Америка за България..
10
1
 
1
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
На тези момчета ще дам стартова чиста заплата от 2000лв веднага след университет. Просто моментално. Не се грижете дали ще печелят. Ще донесат на фирмата ми повече пари от целия ми фонансов и правен отдел, които са ми само разход.
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е тоя щом не се мотивира от пари значи е ясен.нищо не става от него
8
2
 
0
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Бе ше види тои когато почне сам да печели нищо че е шампион