Долу ръцете от очите на Самуил!

61% от читателите на Dnes.bg харесват паметника в този му вид
15 юни 2015 16:08, Красимир Ангелов
135
Долу ръцете от очите на Самуил!
Снимка: Булфото

Откритият точно преди седмица паметник на цар Самуил в София изненадващо предизвика огромни полемики в обществото. Монументът бе издигнат по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, като идеята беше подкрепена от Столичната община през есента на миналата година.

Още по темата
9 юни 2015 10:10
361

Най-голямо внимание обаче бе отделено на светещите очи на един от последните царе на Първото българско царство. Едни определиха това като "пълен кич", а за други решението е повече от добро, символизирайки светлината и ослепените войници на Самуил.

В разгара на дискусията дори се появиха вандали, които заляха с боя прожекторите, които осветяват нощно време паметника на цар Самуил. След незабавен сигнал боята бе изчистена от служители на Столичната община.

Заради споровете около паметника, Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Допадат ли ви светещите очи на цар Самуил?"

Изненадващо или не, паметникът в този му вид среща изключително голяма подкрепа сред хората. Цели 61% от участвалите в анкетата ни над 3100 души са посочили, че паметникът и светещите очи са интересно решение и не виждат нищо лошо в тях.

Други 14 на сто допълват, че паметникът им харесва, но светещите очи им идват малко в повече. Според всеки десети пък (10%), паметникът в този му вид е пълен абсурд и трудно някой би могъл да измисли по-голяма глупост.

За 7% от гласувалите подобен паметник подхожда повече на кича в центъра на македонската столица Скотие, а според 8% от анкетираните в София първо трябва да има паметник на основателя на българската държава – хан Аспарух, а една след това на други владетели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам и на адаша, дето от свинар е станал Цар и разбил татарите!
61
0
 
1
 
! Отговори
Виктор преди 8 години
Интересното при нас е, че 1000 души да попиташ за едно нещо, ще получиш около 1500 мнения по въпроса. Ако аз харесвам паметника - значи би , че съм ***? А ако не го харесвам - значи ли, че съм умен?
60
10
 
5
 
! Отговори
Ala_bala преди 8 години
Паметник тип Скопие. Ние сме си едно цяло, една кръв тече в жилите ни!
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, сега и на Шишман един паметник, щото пък при него падаме под турско робство.Пък Симеон ще почака, докато нещата в България станат малко по-нормални.
58
3
 
9
 
! Отговори
статист-ик преди 8 години
Абе, на колко ли процента одобрение се радва Преслава, например, пък и изобщо чалгата!? Да не би пак да е 61!?
57
1
 
16
 
! Отговори
Пенчо преди 8 години
Паметника си е много хубав! Да живее цар Самуил завинаги в Божието царство! Бог да му даде най-хубави работи - радост и щастие там горе!!!
56
8
 
5
 
! Отговори
Уточнител преди 8 години
Колко много Антибългари *** русофилски! Да ги наградим с презрение.Всъщност има и доста безумни хейтъри, които не съзнават на кой свят са...
55
10
 
4
 
! Отговори
Уточнител преди 8 години
Радвайте се патриоти - паметникът на най-големия герой на България, Самуил цар на Българите, ке посещава с огромен интерес от софиянци. Такова неформално стълпотворение не сме наблюдавали от 21 Юли 1969. А това продължава вече 8-ми ден. Дежурната реплика е:"Какво му е на паметника, много си едобре/много е хубав". Идете и го ВИЖТЕ, не оставяйте да ви манипулират Антибългарите (ЧервеноРуската ***)
54
9
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ДОЛУ РЬЦЕГЕ НА НАГО И ЕС ОТ БЬЛГАРИЯ...БЕЛГАРИЯ НА БЬЛГАРИТЕ БРАГЯ БЬЛГАРИ СЬБУДЕТЕ СЕ ЩЕ ОСТАНЕТЕ БЕЗ РОДИНА
53
3
 
19
 
! Отговори
Джуди преди 8 години
Паметникът си е много хубав - затрогващ и хвърля в размисъл И заради светещите очи!!! Но! Имам една забележка - може би пиедесталът му трябва да е по-висок, за да се вижда паметника по отдалече и да е още по-внушителен!Хайде сега на минусите, благодаря!
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цитат: "според 8% от анкетираните в София първо трябва да има паметник на основателя на българската държава хан Аспарух, а една след това на други владетели."Тези, от 8%, са свободни да създадат всякакви паметници и в.т.ч. на хана-основател. Хайтов се е вдъховил от Самуил. А вие дерзайте, дерзайте, създавайте, състезавайте се! Успех!
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се абстрахираме от светещите очи, общото излъчване на лика на Самуил от паметника е по скоро илюстрация към лекция в някой учебник по психология а не лик на изпълнен с достойнство и самочувствие велик владетел
50
17
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Светещите очи отравяват реалността в байганландия - тотал кич!
49
2
 
1
 
! Отговори
Maria преди 8 години
До OLYMPIA HELLAS Armenetz ili arameetz ? Ako e armenetz , kak bratiata mu sa evrei ?!? ( Izvinete me , 4e pisha na latinitza , niamam bulgarska klaviatura )
48
7
 
40
 
! Отговори
mda преди 8 години
И на мен ми харесва паметника аз съм в тия скапани 61 % !И нека слагането на минуси по този коментар ЗАПОЧНАТ СЕГА !!!
47
4
 
13
 
! Отговори
преди 8 години
То вече и без тва никой не пише в тоя смрадлив сайт, та и аз реших да ви налепя няколко празни коментара, за ви убия скуката. Ще четете и ще траете, днес ще е така
46
3
 
35
 
! Отговори
-10 преди 8 години
На тези, на които не им харесват имат пълната свобода да си направят такъв, който да им харесва. Все ще се намери място в София да се постави. Хайде да ги видим сега, какво е туй дето трябва да харесва на всички.
45
7
 
4
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
обществено обсъждане? Или гузен негонен бяга - дрънчат и трият "закрилника" си ***,а останалотоси решават по чиновнически и номенклатурно?
44
5
 
18
 
! Отговори
факт преди 8 години
На българина акъл му трябва, че е много ***, а не паметници. Ако българите бяха умни, сега държавата ни щеше да е просперираща, уважавана, всички щяха да са с висок жизнен стандарт.
43
6
 
15
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Харесвам паметника. И идеята за светещите очи. И 58 е прав,но не само за чуждите туристи. Делото на този цар не се познава от много хора,защото в школото има едни "учебници" ... Смущава ме само едно изказване на друг склуптор,че короната не е такава,каквато е носил цар Самуил и има и други исторически неиздържани детайли. Това,че склупторът Хайтов е син на един от най-добрите ни писатели,е чудесно. Но същият склуптор твърди,че е имало и други,по-хубави творби. Не беше ли по-добре да се направи