Човекът, който не спира да прави пари

Кой е британският Уорън Бъфет?
21 юни 2015 20:20,
27
Човекът, който не спира да прави пари
Снимка: Архив Reuters

Този уикенд стотици хиляди малки инвеститори, много от тях пенсионери, ще приветстват своя Уорън Бъфет, пише BBC.

Откакто създаде свой собствен пенсионен фонд преди година, Нийл Уудфорд впечатли инвеститорите с 18% печалба върху вложенията. За сравнение – средното покачване на акция на Лондоската борса е едва 2%.

Самият Уудфорд е далеч от еуфорията: “Прекалено рано е да определим настоящата стратегия като успешна. Мисля, че баланс между арогантността и смиреността ще бъде полезен в този момент”.

Експертът е считан за най-добрият фонд-мениджър на своята генерация на Острова. А доказателство за подобно признание са резултатите му в последните 25 години – той просто не спира да прави пари.

Ако погледнем към предишния работодател на Уудфорд – Invesco Perpetual и отсеем клиентите, които преди 27 години са вложили 10 хиляди паунда в пенсионната програма, водена от него и сега са го последвали в новото му начинание – към момента разполагат с 309 хиляди паунда.

При инвестиране на началната сума на фондовата борса, средната печалба би била 117 000 паунда.

Славата на Уудфорд води и до големи очаквания към него. Но той има само един отговор – стабилен растеж, който с годините да води до значителни приходи.

Както Уорън Бъфет, Нийл вярва в дългосрочните инвестиции. Обикновено задържа акции за повече от 10 години. И купува, само когато цената е наистина ниска, съсредоточавайки се върху акции, които са силно подценявани от пазара.

При все това е голям инвеститор в тютюневия сектор. “Не ми плащат да налагам моралните си убеждения в портфолиото на фонда. Тютюневият сектор все още ми изглежда структурно подценен и по тази причина е привлекателна инвестиция”, настояват Уудфорд.

Фармацевтика и здравният сектор са други  сфери на интерес за Нийл. Той инвестира в компания от Манчестър, разработваща нови лекарства за лечение на астма и артрит. Акциите на тази компания са се покачили 4-кратно само за 1 година. Същото важи и за друга фирма, но покачването от 4 пъти се случва само за 6 месеца.

Въпреки тези впечатляващи успехи, ако има една дума, която да описва подхода на Уудфорд, тя е търпение.

Освен това той никога не е харесвал Лондоското Сити, затова офисът му е дислоциран в Оксфорд – така се пази от шума и “модерните” тенденции. Освен това следи от близо най-новия си проект – инвестиции в малки високотехнологични компании, които търсят начален капитал за реализиране на иновационните си идеи.

Единственият аспект, в който Уудфорд си позволя характерната за професията му показност, са бързите коли. Но извън това е изключително земен, твърдят хора, които са имали пряк контакт с него.

А хобито му е ездата. “Язденето на коне и управлението на инвестиционни фондове си приличат – много трудни са за усвояване.. а аз имам да уча още много и в двете”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И като е богат нещо добро захората направил ли е ?Нещо да е помогнал някому?"Да, бъдещите пенсионери, които са му се доверили, ще имат големи пенсии. Ще живеят и ще се лекуват по-добре.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РЕАЛНО Бъфед е спекулант със собствена пирамида....използващ надеждата на хората!!!!Това е спекула с човешките съдби и надежди.....
11
6
 
10
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Като и понятие си нямате от финанси и инвестиции защо се излагате с нелепи коментари под статията?
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цигари, лекарства и болници - и в България се печели от същото. Сега Наркомана иска да продаде обществените болници, издържани от данъци, на приятелчетата си от софийското реститутско сити.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обикновен капер и ***.
8
6
 
11
 
! Отговори
жеко преди 8 години
елементарна пирамида разчитаща на това че 50% от хората няма да доживеят да си вземат парите, просто е спонсорирана от политиците и затова изглежда толкова сигурна, за да напишат тука такава статия това е платено но за кой е насочена не знам, предполагам за да засили интересите към форекс
7
0
 
4
 
! Отговори
Рокфелер Родшилдов преди 8 години
Ха ха ха .... хо хо хо ....
6
0
 
1
 
! Отговори
курч преди 8 години
До Анонимен 1Тя не ги прави, тя ги печата! :)ха ха ха
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки който поставя под съмнение божествения произход на другаря путин е фашист !
4
4
 
8
 
! Отговори
Буаааахахахаа преди 8 години
всички знаем , освен началните 10 000 за 27 години периодично се внасят суми . също е вярно ,че са пенсионни фондове , който нямат почти никаква защита на вложеното в тях , много такива фондове фалират и оставаш без нищо . Както каза оня дето го вкараха доживотно за фалиралата му пирамида : "На хартия може да имаш милиони , но ако решиш да ги изтеглиш !? Затова колкото и печалби да носи даден финансов прод 2-3 години да си вземеш парите и да ги вложиш другаде"
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки който не вярва в божествения произход на другаря путин е - фашист
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ALEKSANDAR TOMOV E NEGOVIAT ZAMESTNIK,NO V BALGARIA.
1
9
 
28
 
! Отговори
Рубладжия преди 8 години
Още един богоизбран с поредната пирамида. Горките ингилизи, ще им откраднат пенсиите ама да се оправят. Демократично ограбиха държавните пенсионни фондове в цял свят, натресоха на хората частни такива, ама и те ще гръмнат и тогава пенсионната възраст ще ви я направят 85 год. Вие си плащайте ощеее...