Маестрото в пълния му блясък

Ще станем ли свидетели на неочакван апогей на кариерата на Роджър Федерер?
11 юли 2015 20:00,
28
Маестрото в пълния му блясък
Снимка: архив Reuters

Когато става въпрос за швейцареца Федерер е ясно, че най-точното определение е близо до “най-великият тенисист в историята”. Но, разбира се, с времето тронът му беше окупиран и на 33 години, Маестрото изглежда все по-близо до края на знаменитата си кариера.

Но за кой ли път Роджър е на път да извади поредния жокер от ръкава си, питат риторично от БиБиСи след изумителната победа на световния №2 срещу британската надежда Анди Мъри на най-големия тенис турнир – Уимбълдън.

Според анализа на БиБиСи Федерер е направил повече от това да победи със завидна лекота местния любимец и шампион отпреди 2 години. Швейцарецът направи така, че натрупаните години да се “изпарят”.

Нормално е да се предполага, че на тази възраст и само с една титла от Големия шлем в последните 4,5 години, магията на великия майстор е избледняла и никога няма да се върне с пълния си блясък. При все това Федерер се превърна в най-стария финалист на Уимбълдън от 41 години насам. И то с изумителни статистически показатели.

За мнозина пикът в изявите на корта за Федерер е 2007-ма година, когато печели последната от 5-те си последователни титли на Уимбълдън (впоследствие добавя други 2). В петък следобед срещу Мъри обаче видяхме не просто завръщане към най-добрата му форма, но дори и надграждане.

По принцип на турнири от Големия шлем Маестрото не дава много шансове на Мъри. В последните 5 срещи помежду им на такова ниво британецът има само 1 победа. Но едва ли някой е очаквал такъв погром. Още повече предвид страхотното представяне на Мъри до този момент.

Но финесът на Федерер, който бележи цялата му кариера, беше съчетан с експлозия от сила и бясно темпо. В първия сет от полуфинала Роджър записа 23 печеливши удари и цели 85% успеваемост от първи сервиз, в това число и 11 аса.

Мъри също играеше доста добре – 71% на първи сервиз, малък брой грешки и решителни прояви в напрегнатите моменти.

Но Маестрото продължи със симфонията, печелейки всяко едно от 19-те разигравания при вкаран първи сервиз във втория сет.

Така се стигна до драматичния 10-ти гейм във втория сет при резултат 5-4 за Федерер и сервиз за Мъри. Битката продължи 14 минути, британецът отрази 5 сет пойнта, като с невъздържани крясъци посрещаше всеки свой печеливш удар. Домашната публика, която не носи славата на най-толерантната, изпадна в луда радост, сякаш това е повратната точка в мача и любимецът й е на пътя на победата.

На този фон Федерер седна спокойно на скамейката за почивка с безизразно лице. За да излезе на корта и с изумителна лекота да вземе следващите 2 гейма и да затвори сета.

А след това да вземе и третия сет. Със същата лекота.

За целия мач Федерер допусна само един брейк пойнт и то в първия гейм. Заби 51 печеливши удара и 19 аса. При малкото грешки от първи сервиз, Роджър запращаше втори със средна скорост от 180 км/ч, докато Мъри едва стигна до 135 км/ч.

Но покрай цялата тази мощ, Маестрото предложи на лондонската публика и милионите пред телевизионните екрани извънземни и до голяма степен несъобразяващи се с основните закони на физиката удари. Елегантни и убийствено прецизни.

Преди година Федерер загуби финала в 5-сетова битка с Новак Джокович. Тогава остана тъжното усещане, че за последен път виждаме великият шампион в опит за още една, за 8-ма рекордна титла на историческата трева на Уимбълдън.

Прехвърлил 30-те, с Джокович като №1, Мъри с 5 години по-млад, ново поколение звезди като Григор Димитров и узрели шампиони във възход като Стан Вавринка, за Федерер изглеждаше наистина невероятно да триумфира отново с лекотата, с която го правеше преди.

Но след това, което видяхме от Федерер през последните 2 седмици, невероятното изглежда все по-вероятно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Goran Ivanshevich преди 8 години
Blqsak,drajki-Novak mu razkaza igrata
12
3
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
Браво Ноле. За пореден път показа славянското превъзходство над *** унтерменшъни.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По коя телевизия го дават?
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Но за кой ли път Роджър е на път да извади поредния жокер от ръкава си, питат риторично от БиБиСи след изумителната победа на световния 2 срещу британската надежда Анди Мъри на най-големия тенис турнир Уимбълдън."Само да спомена, че и Гришо ошляпа Мъри (всички помним снимките на кралското семейство, заровило лице в ръцете си от срам и мъка), така, че това не е отправна точка за апогей в кариерата на Федерер.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-великия" не случайно е определен за "Маестрото" и гении в този спорт .Това че не крещи като животно на всеки уинър не го прави "дървен",не ругае като Джокера и Мъри,не е напомпан "балон" като Надал.Просто от него лъха класа...и спрете да сравнявате една легенда с нашия Григор.Никога няма да се докосне до 1/10 от успехите на този гениален тенесист,но все пак не е лесно да си в топ 20.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лупиИзненадан съм от думите Ви. Какво е направил Джокович, какво момиче е разплакал? По принцип няма по артистичен и сърдечен тенесист от него. Федерер е гениален тенесист, но е абсолютно дърво и доста пъти е абсолютно нетолерантен и дори зъл. Особено когато губи от сърбина.
7
4
 
10
 
! Отговори
лупи преди 8 години
Тази година съм за Федерер. Ноле се издъни леко в този турнир, когато разплака едно от момичетата,които подават топките. Най-малко от него очаквах подобно нещо. Всички тези малки неща показват,че Федерер наистина е най-великия.
6
0
 
20
 
! Отговори
66 преди 8 години
шапка му свалям на Федерер днес.направо млати англичанчето като шкембе в дувар.ЕВАЛА
5
1
 
22
 
! Отговори
шахматист преди 8 години
въпреки че съм привърженик на надал свалям шапка на федерер това вероятно му е лебедовата песен наш григор ще стане голяма звезда когато федерер му стане треньор
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истинския Федерер е на финал, а ментето наречено кой знае защо "малкия Федерер" отдавна си е в къщи, по точно в къщата на годжето си , за да и разхожда кучето и да и коси тревата в двора, докато тя играе тенис и печели пари.
3
2
 
24
 
! Отговори
Тенесиста преди 8 години
Джокович, Федерер, Мъри и Надал са си чиста проба живи легенди. Жалко че нашичкия Гришо е далеч от класата им. Но колкото, толкова.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някои знае ли от колко часа БГ време ще се излъчва?
1
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джокович>Федерер