"Без будилник": По(дари) за Коледа

Благотворителен базар събира средства за лечение на 28-годишния Диан
Обновена: 19 ное 2015 17:40 | 19 ное 2015 17:40, Веселина Йорданова
2

Снимка: Милена Георгиева

Коледа е след малко повече от месец, но със сигурност вече мислим за подаръци. Днес в "Без будилник" ще ви разкажем за прекрасна възможност – правейки подарък на скъп човек, да помогнете на друг да води по-добър живот.

28-годишният Диан Костов от Казанлък страда от ревматоиден артрит и има нужда от 24 хил. лв. за подмяна на тазобедрените стави. "Ще помня помощта ви при всяка моя самостоятелна стъпка", казва Диан в апела си за помощ, в който разказва за смелостта да се бориш да живееш нормално въпреки болестта.

На тази кауза е посветен традиционният коледен базар на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България "С любов и усмивка за Коледа". Всички събрани средства ще бъдат за Диан, а оригиналните произведения са изработени от безкрайно съпричастни към проблема му хора.

На базара може да направите избора си на оригинални ръчно изработени картички. Анелия Костова ще предложи за благотворителната инициатива още снежни човеци, елхички от конуси и други коледни красоти.

Казва, че има картички, чието изработване може да отнеме цял ден, особено с квилинг техниката, при която се използват ленти от хартия, които се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно, за да се създаде интересен декоративен дизайн.

Кожени колани, гривни и портмонета изработва Стоян Генов. Той обаче е специалист в нещо далеч не толкова традиционно - правенето на цървули. Разказва, че именно те се изработват най-трудно и отнемат няколко часа. Търсене обаче има – от клубове по народни танци и състави.

Тихомир Спасов прави свещи. Включва се в базара, защото много му допадат подобни инициативи – да помогне не само с пари на нуждаещ се, но и с нещо, което е изработил сам. "Ще внесем хармонията тази Коледа в дома на хората, които дойдат на базара", убеден е той.

Започнал да прави свещи като на шега – за да оползотвори останали от детски рождени дни в детския център, в който работел. Две години по-късно ползва професионални материали и влага само естествени неща в свещите.

Свои творения ще предложи и Румяна Тодорова, която плете, а прави и прекрасни бижута. Произведенията й от прежда предизвикват детските усмивки, защото са изработени с безкрайна фантазия именно за тях - шапки, ръкавички, чорапки...

"Всичко ми е любимо и ми доставя удоволствие, докато го правя. Големите хора носят еднотипни неща – шапката трябва да е тъмна, да няма нищо по нея, докато при децата можеш да си развихриш фантазията. Една шапка може да отнеме два-три часа, но и толкова дни, зависи от украсата", обяснява тя.

Една Коледа Милена Георгиева решава да направи сама картичките, които ще изпрати на близки и приятели. Оттогава досега се е оборудвала с машини, инструменти, материали, с които изработва албуми, картички, рамки за снимки и какво ли още не. Предимно подарява нещата, които прави, но в последно време има много базари за ръчно творчество, на които може да ги предложи.

С уникални плетива за малки и големи ще зарадва гостите на базара Десислава Григорова. Фините бижута на Катя Петрунова пък ще стоплят не едно женско сърце..

Базарът ще се проведе на 5 декември от 11 до 17 часа на ул. "Сердика" 19 в Клуб на Пътешественика.

Заповядайте, очакват ви още много талантливи творци и прекрасни подаръци за Коледа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Живка преди 8 години
До АнонименДа, много хубав въпрос! За жалост на тях не им пука за нуждаещите се
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Картичките наистина са прекрасни!И парите сигурно ще се съберат ,но защо функционира НЗОК ,като хората,нуждаещи се от лечение ,разчитат основно на дарения и на добрината на състрадателни сънародници?