Безплатно образование ли, а безплатен обяд има ли?

Родители плащат стотици хиляди лева за състезания в училищата
26
Безплатно образование ли, а безплатен обяд има ли?
Снимка: Булфото, архив

Образованието в държавните и общински училища у нас все още е безплатно за децата. Поне така се твърди в Конституцията, така пише и в законите. Всеки родител обаче знае, че трябва да се бръкне дълбоко в джоба и то не само за тетрадки, книжки, помагала, химикалки, моливи, ами къде за пребоядисване, къде за шкафчета, къде за нови чинове, че старите пазят спомени и имена на ученици, напуснали школото преди десетилетия. А и за други неща трябват пари!

Едно от тях са състезанията, които организират Сдружението на българските начални учители (СБНУ) и от Асоциация за европейски образование и култура.

Те не са задължителни разбира се, но като Иванчо примерно е решил, че ще ходи да си мери знанията по математика, български език, природни науки, езици или пък да покаже колко добър художник е, няма как приятелчетата му Марийка, Пепи, Гошко, Наско, да не поискат да отидат и те.

Само че таксата за едно състезание, а децата обикновено ходят на по няколко, е 6 лева за всяко.

Ето така се оказва, че стотици хиляди левове се събират от родителите на ученици от 1 до 7 клас под формата на изпитни състезания с тестове.

Иначе и двете неправителствени организации работят напълно законно и провеждат състезанията със заповед на Министерство на образованието и науката и с партньорството на синдикатите.

Интересът към състезанията на Асоциация за европейски образование и култура засега е по-слаб от този към тестовете на СБНУ, защото ги организират от четири години и доайенът е Съюзът, който ги провежда за девета година.

От Асоциацията не водели статистика колко деца се явяват на състезанията. Техните тестове са и по-различни - в европейски формат и доста се доближават на този, които се ползва при матурите.

От шесте лева такса, плащани от всеки участник, един лев остава за училището, защото и без това на тези с общинско финансиране парите им свършват още преди края на година, обясниха пред Dnes.bg от Асоциацията.

Отделно се дават хонорари и на учителите, които оценяват тестовете на децата. Всяко дете, участвало в състезание, получава и грамота, на която децата безспорно се радват.

Има си и бюджет за материалните награди, които получат тези отличници, получили максимален брой точки на всички състезания. Само че те не са много.

Средствата за това перо не се и определят, докато не излязат крайните резултати, защото не се знае колко ще се отличниците. Наградите пък са таблети, книги, уточниха от Асоциацията.

СБНУ също раздава награди и грамоти. Също плаща и на оценителите.

На състезанията на Съюза, които са за деца от първи до четвърти клас, за учебната 2013/2014 г. е имало 123 185 явявания на ученици. По 6 лева. Повечето деца са се записвали на повече от един тест, затова числото е голямо.

Така че в крайна сметка, както и да смятаме видно е, че има хляб в тези състезания, но въпросът е дали има и полза за децата от тях или са просто "машинка за пари".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Предлагам Минко 47 г. ерген за президент на БФС. Всички ще ги изпонаеве с мандолината.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега забелязах кой е автора - хора, вземете я разкарайте тази кака. Тази е същата, написала статията за "гръмналия бойлер" където съдят за "предпазливост" неквалифициран ел. техник и има жертва, починала от "токово напрежение".Като се пишат статии трябва малко мисъл да се вкарва, иначе я докарвате до нивото на вестник УЙкенд.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И?Накарайте сиганетата да ходят на такива състезания, че след 20 години няма да има откъде да вземете пари за пенсии.Както сте написали - състезанията НЕ СА задължителни.Имате ли изобщо представа колко пари на месец отиват за извънкласни дейности - спорт, езици, музика? По около 50-200 лева на дете.Средното образование е безплатно. Съответно е лошо платено. И пенсията е ниска. Свиквайте.Ако искаш да си добър в нещо - инвестирай в обучение. И в децата си също.
21
0
 
4
 
! Отговори
ддд преди 8 години
До Анонимен. Частни уроци от първи до четвърти клас. Интересно?! Може да посещават школи по желание на родителите си, но чак пък частен урок за явяване на състезание в начален етап.Аз не виждам и смисъл от уроци по БЕЛ за матура. Завърших преди повече от 17 години и имам точно 4 грешки по въпросната матура на автори,които тогава не се изучаваха задължително.Така, че учениците могат и с подготовката в училище,но трябва и да седнат да учат,а не да очакват,че частния урок ще замести 4 години мързел
20
0
 
11
 
! Отговори
хмм преди 8 години
До Инженер - Интересно защо нито един родител не възроптава, когато детето му пожелае мобилен телефон по последна мода, но е против 6 лв. за състезание. Ето ценности и модели. В крайна сметка Вие сте прав - това са състезания, които не са задължителни. На тях се явяват деца с определени способности, които са над средното ниво или определени интереси в съответните области.И да в училищата наистина има подготовка безплатно, както и консултации за деца,които имат проблеми с изучаван материал.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Гуфи. продържениеТази година големият син беше да се яви на националното състезание по физика и беше подготвен от учител напълно безплатно в извън учебно време, защото той щеше да представи училището. Тук вече говорим за друго училище- математическа гимназия, където по настоящем въпросните деца учат. А от предишното училище, не бяха особено доволни че ще го напуснат, което не би трябвало да е така, нали все пак те са подготвени за поlече)))Толкова.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГуфиОбяснявате ми нещо, което ми се е случило и много добре знам как стоят нещата. А те стоят за съжаление така, при две деца, които ИСКАТ да се явят и то не на едно а на поне 3-4 състезания, около Коледа ми беше непосилно да платя по 18 до 24 лв за единия и още толкова за другия,а да не говоря за това, че ме поставят в неудобното положение да кърша ръце, че ми се налага да правя такива сметки.
17
1
 
7
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
До 16Да, учителите избират децата и избират най-талантливите. Но от тези състезания, дори и организирани от самите учители, има нужда. Децата имат нужда от предизвителства. Да дадеш 6 или 8лв. като родител, за да дариш допълнителен стимул за развитие на талантът на детето си не бива да се дискутира като грабеж. Олимпиадите са прекрасно нещо, но просто не са достатъчни. А ако детето се явява само и само за да влезе в МГ, а не да надгради възможностите си..еми жалко за него и жалко родителите му
16
2
 
12
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Тази статия, с леко тендеционно-сензационен привкус е меко казано неубедителна. Държавното образование е безплатно и това е така. Няма такси за записване в училище. Дрешки, книжки, химикалки всеки си купува и открай време е така. Допълнителни мероприятия като частни уроци, тренировки, кръжоци по пеене, рисуване, състезания и пр. се плащат. Всичко това е допълнително и е по желание. Дали е толкова страшно ако трябва да дадеш 6 лв детето да отиде на състезание. Не мисля.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГуфиДа така е.Но децата не ходят по желание, поне повечето, а отиват защото учителят ги е избрал.Участието в олимпиадите например,е безплатно. Влизане в математическа гимназия важи оценката от националния кръг.Сега виждате ли разликата?
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да няма безплатен обяд ! Депутати и кметове ползват безплатни жилища и безплатни луксозни возила и си купуват всякакви глезотии с партийни/пардон-ваши пари/
13
1
 
17
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Безплатно е образованието давано от учителите, като под безплатно се има предвид липсата на конкретни такси. Иначе реално си е платено чрез данъците. Относно състезанията. Ами това си се води допълнителна работа за учителите, извън работните им ангажименти към училищата, респективно към държавата. Във всяка бяла държава това се заплаща допълнително. Страната ни е в крайна нужда от това да се върне авторитета на учителксата професия, а такива статии съвсем не помагат.
12
1
 
15
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
До 1:"Образованието никога не е било безплатно, а доброто образование е скъпо, дори много скъпо, но това си остават най-смислено похарчените пари."Точно в десятката!
11
3
 
7
 
! Отговори
Men преди 8 години
По-идиотска статия не бях чел. Авторката да заминава да чисти тоалетни някъде.
10
3
 
9
 
! Отговори
Barni преди 8 години
И какъв е изходът от тази ситуация, според авторката? Да се забранят състезанията? Или?
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина много грозна и тенденциозна статия. "Журналистката" Цветанова защо не направи сметка какви пари прибират нотариусите, съдия-изпълнителите.... и другите висши касти. Защо пак увеличиха бюджета на МВР?!?! Защо секретарките и чистачките в МВР са първа категория труд и им плащаме осигуровки като на пилотите ?!? Защото НИЕ ПЛАЩАМЕ техните привилегии и заплати.... Не се правят такива анализи, защото е трудно и защото видяхме, че полицаите си правят каквото искат....
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами къде бяхте като ушаците протестираха???? Милярд и половина потъват в МВР-то . А за образование няма и така си произвеждаме полюцай охранители и таксиджии. Ако се вдигне бюджета за образование, дадат се заплати като хората на учители, осигурят се материали и помагала, оправят се базите. Ей на дават ги на Полюцията та да си го местат от единия в другия. То умните отдавна избягаха, за да се оправят нещата трябват 20г поне ако сега се реформира образованието и не произвеждаме *** за охранител
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таксата отдавна е 8 лв. Да не говорим, че голяма част от децата които се явяват на тези състезания не се подготвят за тях от материяла в учебниците - ходят на допълнителни курсове и на частни уроци. И пари има, просто не се разпределят правилно.
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много тенденциозна статия... а 6лв за такса е смешно... Колко взема за консулт един лекар в частен кабинет 30 до 60лв... колко взима нотариус 30-100лв.... колко взима психолог 20-50лв... В заведения оставяте минимум 8лв за долнопробни питиета.. а сте взели да мрънкате срещу учителите... идва ред да останете и без тях :) честито
5
1
 
8
 
! Отговори
abv преди 8 години
Бяха 6 лв-вече таксата е 8 лв-ВАРНА-Коледно математическо състезание 2015 г.