За науката, образованието, парите и... призванието

Ядреният физик д-р Христо Лафчиев откровено пред Dnes.bg
1 яну 2016 16:15, Анисия Иванова
61
За науката, образованието, парите и... призванието
Снимка: Dnes.bg

Как се прави наука в България? Как се оцелява със заплата от 450 лв.? Каква е мотивацията на младите да избират за свое работно място БАН?

Парите за образование и наука никога не стигат, а реформите са перманентни и без резултат. Един асистент в БАН в момента започва с 400 - 500 лв., обясни пред Dnes.bg ядреният физик д-р Христо Лафчиев, който беше председател на Сдружението на младите учени "Когито" в БАН.

"С тези пари не се оцелява, затова те гледат и да преподават, и да работят в някоя технологична фирма, за да прилагат знанията си. Всеки се спасява по някакъв начин, за да изхранва семейството си и, о чудо, извършва се и научна дейност, която е на ниво. Това обаче се прави за сметка на огромно свръхнапрежение на хората, които съвестно не забравят, че са учени. Докато държавата съвестно забравя да им плаща", обяснява физикът.

Тази заплата от 10-15 години не е пипана, признава той. Парадоксът е, че от 1 януари минималната заплата за страната става 420 лв. и по този начин млад човек, които отива да прави наука в БАН, ще получава колкото и една чистачка.

"През 2008 г. имаше една огромна дискусия как на учените от БАН ще им се плаща на проект, имаше идея и тази заплата да им бъде спряна. Когато запитахме хората, които лансираха това новаторство, колко пари имат отделени за проекти, отговорът беше – нула лв. Това на практика означава, че и тези учени, които имаме в страната, са в огромна тежест и трябва да се изхвърлят", обяснява Лафчиев.

Всички научни работници в БАН работят допълнително и разчитат на проекти, но от 4 - 5 години такива няма. Единственият фонд у нас, който отговаря за това, е в перманентна криза – при него има само скандал след скандал.

"През 2010 станаха огромните скандали във Фонда за научни изследвания. Там имаше малко пари и те отидоха във фирми за канализация и за плетене на чорапи, дадоха се за измерване на спектралните характеристики на звездите на зодиакалните съзвездията", разкрива ученият.

Единственият начин е да се спечели от европейски проекти, но при тях се иска съфинансиране, което няма откъде да се вземе. Може да извадиш гениален проект, но нямаш ли съфинансиране, нищо не се получава, отсича Лафчиев.

"У нас европейски проекти се печелят като по чудо, институтите в БАН взимат огромни заеми, за да покрият всички заеми по европроекти. Парите от ЕС се появявт след 2-3 години. Това означава, че за да кандидатстваш, предварително трябва да имаш доста пари", каза още той.

В момента ядреният институт в БАН работи по проекти на ЦЕРН, проекти на Дубна (Русия), изпълняват се и много двустранни проекти. Нещата се правят на мускули, търсят се пари оттам-оттук. Колегите там си направиха компютърен клъстър – взеха сървъри от ЦЕРН, сглобиха си го сами, разказва ученият.

Лафчиев обяснява, че кошницата за наука у нас е ужасно малка - тя е от 5 до 10 пъти по-ниска от парите, които се дават в Европа и около 2 пъти по-ниска от тази в Африка. Това означава, че последната дупка на кавала на държавното финансиране е науката, а навсякъде по света науката се финансира от държавата, твърди той

"Най-големият грях на учените беше, че 2010 г. се вдигнахме на протести срещу Фонда и срещу цялото му управление. Оттогава спряха парите", смята физикът.

От известно време Лафчиев работи в голяма американската фирма у нас, специализирана за автомобилна електроника за БВМ, "Рено", "Фолксваген", "Ауди", "Пежо". Разликите между средните заплати там и тези в БАН е около 5 пъти.

"Не бик казал, че квалификацията на един доктор по ядрена физика е по-ниска от тази на един програмист. Напротив в науката се изискват големи натрупвания и познания, което не става за година-две", смята Лафчиев.

Според него част от проблема се корени и в хаоса във висшето ни образование. Статистиката сочи, че повечето от половината студенти у нас завършват икономически и юридически специалности. По думите му в България не можем да насмогнем толкова да се съдим, за да дадем работа на всичките юристи, а икономиката не е толкова голяма, за да поеме всички "тези мениджъри и други ари, които бълват университетите".

"В момента един заварчик е много по-ценен от един икономист. Заплатите за инженер са много по-големи от тези за мениджъри, пиари и ейчари. Във фирмата, в която работя, се търсят не само програмисти, търсят се всякакъв тип електронни и механични инженери – тоест това са тези специалности, които досега бяха презрени като недаващи добри заплати. Много млади хора си провалиха живота, насочвайки се към икономическите специалности. И поради хаоса във висшето образование България ще ги загуби", смята ученият.

Въпреки плачевното положение в БАН идват млади хора, които искат да се занимават с наука, но нито отношението към тях е добро, нито се цели тяхното развитие.

"Мога да нарека всички министри, които досега говориха как науката ще се издържа от проекти, за пълни лицемери. В момента положението е по-лошо, отколкото беше преди 7-8 години, когато бях един от водачите на младите учени на протестите", признава той.

В чужбина нашите учени се оценяват като равни на останалите – те имат и уменията и знанията. Повечето от тях са били докторанти навън – във Франция, Германия, САЩ, и след това се връщат в България – това са много безкористни хора. Единствено мотивацията е тази, която ги връща, смята физикът. По негова преценка българският учен все още е на европейско ниво. Но докога?

Работата в БАН винаги е била призвание. Затова въпреки неудачите и мизерното финансиране учените остават там и работят, смята Лафчиев.

"За мен винаги най-интересното нещо е било да се занимавам с наука. Много често хората казват, ако парите са толкова малко, значи са останали некадърници. Това съм го чувал за учители, лекари, за учени, за библиотекари. Тези господа, които гледат само парите, са забравили едно нещо – призванието. Имаш призвание и го следваш. Един ден ще се разбере, че това нещо е нужно", убеден е физикът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
12
 
! Отговори
от ха-ха преди 8 години
До ВеселИзтъкнат учен с мноого проекти годишно, но БЕЗ нито една НАУЧНО ДОСТИЖЕНИЕ в живота си, на длъжност академик направи всичко, за да не бачкам, не само с мен. А колко академици крадат научни приноси, защото имат титли и водят групи. Затова проблемите в науката са МОРАЛНИ. Там където няма духовност и морал- там няма нищо ценно, в науката става псевдо.
16
0
 
8
 
! Отговори
До 9 и 14 преди 8 години
Говоря не за нашенските мижави проекти, а за това, което се прави по света, нали всички сме работили по една или друга програма и сме се уверили сами. Има научен център, но той се състои от няколко човека. Обявяват се конкурси за важни проекти, хората кандидатстват, печелят най-добрите и в продължение на няколко години те са много добре заплатени, понякога накрая получават солиден бонус. Приключи ли проекта, ученият си остава на заплатата там, където преподава или на соц. помощи - и това го има.
15
0
 
11
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
До ВеселВ бг-то всичко е псевдо.....Няма нищо истинско. И науката не е истинска. Парите за наука отиват при паразитни структури, а истинските учени само оцеляват или деградират.като хора и учени. Мафията в науката УНИЩОЖАВА вси1ко и подменя ценности, акакто и демонизира. Мен ме заплашваха и какво ли не още, за да не работя и оваот ИЗТЪКНАТИ УЧЕНИ. Пфу! Ще по.въ.р.на.
14
0
 
12
 
! Отговори
факт преди 8 години
Прав е за съжаление. Затова,, мозъците''на България изтичат навън. Обаче-споко..,с това образование ,скоро няма да има никакви ,,мозъци''.Ще има лумпенизирани индивиди,чиито интереси се изчерпват до това -как да се напият,кого да *** и дали ще спечелят от тотото,та ,,да си отживеят''
13
3
 
9
 
! Отговори
Весел преди 8 години
До 7 и 9Пийнете едно. Най-напред забравете, че по света науката се прави по университетите. Всички технологично напредноли дължави имат системи от институти като БАН. Пример - ГерманияМ Макс.Планк, Фраунхофер, Лайбниц, Хелмхолмц и т.н. Те са яко финансирани и съответните държави са напреднали. Ако и да имат и добри унверситети. Представата ви за БАН е доста остаряла - хората се преориентират. Та- като спряхте финансирането на БАН, колко Нобелови награди се появиха? Неефективни сте. Това е.
12
0
 
6
 
! Отговори
верно преди 8 години
Верно е, че няма как човек прочел само Винету или международен политик като Кукунева, дето бърка Крум с Кардам и т.н. да се вълнува от това как атмосферата на Земята дава живот на цивилизацията или как атомът служи на човека, как светлината лекува и т.н. А чалга поколението прехласващи се пред оня с песните "Как го мяташ и т.н. духовна повр.ъщ.ня, няма как да оценят сложни за техния ум и нравсвеност проблеми. Не, 400, оставете си със стотинки, и без това не са за вас тези неща.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ядрен физик?Дай обява че знаеш как да правиш бомби,все някой ще се обади.
10
0
 
13
 
! Отговори
от физик преди 8 години
До АнонименИ ти каква цена си даваш? Или каква цена даваш на Брендо- богаташа? А на полицаите, коит получават 2500, зада пазят наркопласъорите в училищата- каква е цената? Дивако........ти си.....no comments.
9
0
 
6
 
! Отговори
стига преди 8 години
До До ВеселПроектите СЪЩО не са най-доброто СРЕДСТВО за развитието на науката. Проектите в бг-то се дават на мафията по default. Проблемите в българската наука са НАЙ-ВЕЧЕ НРАВСТВЕНИ И МОРАЛНИ. Има проблем с духовността в науката, това е истината.
8
2
 
10
 
! Отговори
сб преди 8 години
Преди секунди дадох минус на 1. Това къде го прочете? Мисля, че си един от многото лузъри в образованието! мисля, че не разбираш що е образование! Много си далеч от него! В образованието няма нито пари, нито надежда! Защото го игнорираха, защото някой отвън е казал , че нашето образование трябва да "изтрещи"! Защото някой иска неистово българите да бъдат осакатени! Да бъдат глупави и ***! Защото за 28 години начело на образованието бяха поставени глупави хора! Сега също!!! Бъди ***!!!
7
5
 
13
 
! Отговори
До Весел преди 8 години
Точно така е, в нормалните държави си уважават учените. Но у нас те уважават, само ако имаш някой зад гърба. Затова науката ни е на този хал и БАН се е превърнала в развъдник за търтеи. Не че няма и качествени учени, но какво пречи да идат към университетите, където и без това преподават почти всички от БАН?Само ние останахме единствените в ЕС, които имат държавна Академия на науките. По света ученият или работи към някой ВУЗ, или е на свободна практика - кандидатства за добре платени проекти.
6
2
 
12
 
! Отговори
Не е вярно! преди 8 години
1. Отношението към младите в БАН е много добро, включват ги и към проекти, които носят доста добри парички - но ако са деца от професорски семейства.2. Не е вярно, че само начинаещите в БАН са с малки заплати. Случва се да пенсионират някого с твърде прилична научна продукция и с 390 лв основна заплата - ако е наивник, постъпил в БАН без връзки. Такива случаи има, институтските мафии люто бранят подстъпа към заемането на научна длъжност.3. Изходът: Учените да идат във ВУЗ - така е по света!
5
1
 
11
 
! Отговори
весел преди 8 години
До Анонимен 2Драги, ти като миеш кенефите тук, защо искаш и другите де се като тебе. БАН-аджиите се преориентират - видиш ли го - даже и Лафчиев работи на друго място и му плащат. А такива като тебе ще мият кенефите и в Германия, щото не ви стига акъла, че резликата между вас и германцице е, че те си уважават науката, учените им са добре платени и правят разработки, та да има за обикновение германец да *** и българи, псуващи националната си наука, да му мият кенефите. Сами сте си виновни
4
0
 
5
 
! Отговори
Faiton-bgpesha преди 8 години
200 evro minim zaplata,ama...:-) "Gorda Stara planina...":-)
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откровено тук,иначе да не е мошеник ?
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 LV. ZA KLATENE NA KRAKATA.DA OTIDAT V GERMANIA DA MIYAT KEN*FITE.
1
8
 
7
 
! Отговори
10 преди 8 години
Образованието има нужда от радикална трансформация. Сегашното училище е един овехтял индустриален модел за създаване на конформисти. Нужни са демократични училища, самообразоване, домашно образование, частни училища и други системи, които уважават индивида. Днешното училище съсипва младите.