Неделни шпаги: Правилно ли БФС изхвърли Литекс?

Само на един отбор ли се крепи футболът ни?
Обновена: 24 яну 2016 17:11 | 24 яну 2016 14:27, Красимир Ангелов
54

БФС трябваше да остави Литекс, за да спаси поне футбола. Снимка: Булфото
Целият казус е един цирк, наказанието е логично. Снимка: Булфото

Общо гласували: 371
БФС трябваше да остави Литекс, за да спаси поне футбола
54%
Целият казус е един цирк, наказанието е логично
46%

Изваждането на Литекс от А група предизвика доста полемики. Всички казват, че е според правилата, но пък губел българският футбол. В "Неделни шпаги" по темата мнения кръстосват Красимир Ангелов и Александър Попов.

БФС трябваше да остави Литекс, за да спаси поне футбола. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Изхвърлянето на Литекс от А група нанесе поредния тежък удар на българския футбол, на който му се насъбраха много скандали и проблеми само в последните 6 месеца. Европейско пак ще гледаме само на картинка, а родната А група не е същата без в нея да играят ЦСКА, Литекс и Локомотив София. И докато проблемите на “армейците” и “червено-черните” сме ги дъвкали много и на тях все пак са им правени известни компромиси, то изваждането на Литекс просто ей така заради един мач дойте прекалено.

Всъщност тежката санкция един отбор да бъде ваден от групата за напускане на терена дойде след няколко подобни случая в края на 90-те, когато бяха истинските мутренски времена във футбола ни. И понеже санкцията тогава не беше толкова тежка, няколко президента си позволиха по този начин да протестират срещу съдийството в дадени срещи. И до днес верните фенове на футбола помнят, как Томас Лафчис извади Левски от финала за Купата срещу Славия преди почти 20 години, президентът на Добруджа Стефко Колев извади своя тим в мач срещу Локомотив София от А група, а същото малко по-късно стори и президентът на Берое Станислав Танев по време на скандален мач с Велбъжд (Кюстендил) в Стара Загора.

Да, няма спор, че и ръководството на Литекс прекали с крайните си действия по време на мача с Левски. Но е доста нелепо да разбиеш отбор с толкова много национали – мъжки, младежки, юношески, като го запратиш в Б група, само заради провинението на един ръководител. Нелепо е да оставиш и без това скромната ни А група с едва 9 отбора. Нелепо е и да направиш на практика по административен път Лудогорец шампион, след като отнемаш точки на отбори, които са спечелили мачове срещу “оранжевите”. Защото с новото класиране Лудогорец губи едва 2 точки, а конкурентите му повече - Левски – 7, Берое – 4. Литекс пък вече ги няма.

Нелепо е и цялото БФС. Но на това отдавна никой не обръща внимание. Всъщност от “Иван Асен” вече толкова се забатачиха в собствената си некъдърност, че каквото и решение да бяха взели, все щеше да е грешно. Но поне можеха да се опитат да спасят футбола. Уви...

Целият казус е един цирк, наказанието е логично. Александър Попов, Dnes.bg

Изваждането на Литекс от А група бе еинственото според нормативните документи на БФС. Съюзът отдавна е изгубил доверието на футболните хора и най-вече на феновете. И дори, когато спазва правилата пак е на грешната страна.

Мотивите Литекс да остане в групата са повече от нелепи - имали много национали, футболът ни щял да западне. Футболът ни запада, защото правилата винаги са били прескачани в угода на един или друг президент. И всички босове на клубове са били в позиция на обгрижвани по втория начин от БФС.

Но трябва да дойде време, когато да се реже месо. И футболът ни няма да стигне по-голямо дъно, ако Литекс е в по-долна група. Ще копае надолу ако има такива персони като Стойчо Стоилов. Не се води никакъв в клуба, но по нечия заръка разигра целия цирк. Сега изтъкна, че наказанието било продиктувано по политически причини и свързано с шефовете в Левски. Ако има какво да каже - да го каже в прав текст, а не като директивите на адаша си Младенов. Защото ръководителите на Левски не са говорили с него по телефона, когато ръкомахаше на пистата на стадиона.

Футболистите на Литекс пък признаха, че са получили заръка от Гриша Ганчев да стават шампиони. Ама и той по документи не се води в Литекс.

Във футболните клубове мирише също толкова, колкото и в БФС. И затова не е виновен КОЙ, ТОЙ или СВОЙ. Виновни са всички футболни хора, които са се оплели като свински черва в далавери.

Наказанието на Литекс следва правилниците, които никога не са се спазвали. И затова довод като този, че имаш много национали, е валиден пред тях. За съжаление не се вижда формулата, по която да се почне на чисто. Но да се насажда мнението, че едва ли не футболът ни се крепи на Литекс е нелепо. Пък и нали не ги закриват - слизат само в по-долна група. Или тяхната школа за таланти действа само ако отборът е в елита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ЛитексНеделни шпаги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
21
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Порнографска държава с порно футбол.Че искат и да им плащам, за да гледам порно бг футбол по тв.Да се е--т по всички дупки.
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре ги изхвърлиха.
14
11
 
8
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименТези работи ги говори на Герена, а не тук, защото първо там трябва да има правила, а не само далавера, писна ми от краварите - не ме интересува повече българския футбол - радвайте му се кравари.
13
3
 
11
 
! Отговори
Тончик преди 8 години
Мене Държавата трябва да ме освободи от плащане на данъци, защото аз съм красив, а красотата е на ниско ниво в родината ни и трябва да се пази!За мен не бива да важат законите и правилниците! Държавата е корумпирана, но може поне да се опита да спаси красотата!
12
9
 
10
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
] споделя с вас няколко неща, просто от удоволствие , а не да се дразним - ако някои от вас е гледал мача на Левски и Литекс, трябва да е забеляза, че и при двете изгонвания, играчът на Левски налита на този от Литекс, същият се отбранява срещу налитащия играч и последния пада като подкосен, естествено симолативно. Това не го ли виждат големите корифей, а се хващат за напускането - я изгонете неправилно двама играчи от Левски и гледайте реакцията. Този анализ показва нагласената работа.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БФС си има правила които трябва да се спазват, ако най елементарни правила за спортни прояви не се спазват какво остава за другите закони
10
4
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Че БФС е слаба бира е ясно на всички, но нямаше как до остави Литикс в А група. Странно решение е и той да продължи в борбата за купата, защото той е представен с 2 отбора в професионалния футбол, като вторият се води като Литекс II.
9
18
 
19
 
! Отговори
Левски преди 8 години
Преди ЦСКА биеше Левски, справихмесе с тях. Сега пък тези Литекс започнаха да бият и как смеят да оспорват безкрайно честния съдия, откъде накъде? Марш веднага от А група! Разгеадчани да си правят сметка как ще играят срещу Левски и само да са посмели да отронят срещу съдията нещо!!! И те ще идат във В група.
8
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако наистина съществуват такива хора, които смятат, че изваждането на Литекс от тоя мач и впоследствие изхвърлянето им от "А" група е по някакъв начин свързано с Левски, значи наистина коефициентът им на интелигентност е около точката на замръзване. Просто не може да има хора с толкова кухо мислене, не може. Научете се да гледате дълбоко в нещата, ако ви стига капацитетът. Повече нямам какво да кажа
7
4
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Да за това Лудогорец ще дръпне с 5 точки - личи си, че си болен мозък!
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да не е правилно. Трябва и от купата да ги изхвърлят. Не върви тука може, там не може. Това е цирка. Е когато у нас нещо се приложи нещо по закон и по правилник веднага се почва, ама не може ли иначе. Е за това сме на тоя хал във всичко.
5
11
 
13
 
! Отговори
В.Т. преди 8 години
Просто Левски не трябваше да купуват съдията в мача и всичко щеше да е наред. Дори и да бяха загубили от Литекс пак щяха да имат повече точки отколкото сега.
4
3
 
4
 
! Отговори
Пую преди 8 години
браво Краси, мноо си тъъъъп Сашеее
3
8
 
14
 
! Отговори
prokurora преди 8 години
Левски служебен шампион и след това много мъки, и отпадане в предварителните кръгове от разни анонимници като Иртиш, Тампере и впрочем.
2
4
 
10
 
! Отговори
Наско Сиракое преди 8 години
А какво направихте с Левски през 1996 срещу Славия?
1
10
 
11
 
! Отговори
Slayter преди 8 години
Левскар съм не крия -бях на мача, но го запомних само с простотия, селяния и загуба на парите за билет! Заслужават си мястото при аматьорите ловчанлиите!