Ердоган затваря журналисти, но на кого му пука?

Светът изглежда си затваря очите, когато става въпрос за свободата на словото в Турция
6 фев 2016 18:02,
202
Ердоган затваря журналисти, но на кого му пука?
Снимка: Reuters, архив

Когато иранските власти арестуваха кореспондентът на “Вашингтон Пост” Джейсън Резаян по фалшиви обвинения, изданието даде ход на активна кампания за защита на своя сътрудник.

Усилията доведоха до намеса на самия президент Барак Обама и в крайна сметка се стигна до спиране на съдебното преследване срещу заподозрени за участие в иранската ядрена програма, както и до плащане на компенсация в размер на 1,7 милиарда долара.

На теория тази средства бяха за неосъществени заради американското ембарго оръжейни сделки, но според сп. “Икономист” в сумата е бил включен и откуп за журналиста.

Кампанията за освобождаването на Резаян беше наистина мащабна и със сериозен акцент върху защитата на свободата на словото. В същото време обаче някак встрани от вниманието на демократичните медии остават гоненията срещу журналисти в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган е безкомпромисен срещу всеки представител на медиите, който застане срещу него с материал или изявление. С обвинението “обида към държавния глава” в затвора попадат редица журналисти.

Защитници на тези действия на Ердоган има във всички среди на обществения живот, включително и в самата преса. Интересно е как журналисти оправдават преследването на свои колеги с обяснението, че става въпрос за организирани групи, целящи преврат или извършващи терористична дейност.

Но арестите и присъдите са за обиди към президента, т.е. твърденията за преврати и тероризъм олекват сериозно.

Властите настояват за тежка присъда за журналиста-ветеран Седат Ергюн за “префразиране” на съобщение на Ердоган в социалната мрежа Туитър. При все това префразирането е съвсем акуратно, настоява сп. “Икономист”.

Под ударите на правосъдието попада и Тунджа Огретен, който прави разследване за държавната конфискация преди половин година на списанието “Нокта”, разобличаващо порочни схеми по високите етажи на властта.

Прегрешението на Огретен? Журналистът цитира писателя Перихан Магден, който оприличава поведението на президента с това на “див тигър, диво животно, притиснато в ъгъла”. За това Ердоган и приближените му искат 4 години затвор, макар и Огретен да не е автор на самото сравнение.

Детайли за гоненията рядко излизат на бял свят, но има и по-смели журналисти, които рискуват собствената си свобода в името на фактите и истината. Сред тях е Юсуф Канлъ, член на проекта “Преса за свобода” и част от изпълнителния комитет на Асоциацията на журналистите в Анкара. Той публикува доклад, в който разкрива подробности за ситуацията в Турция и в същото време изразява разочарованието си от фокусирането на изключително влиятелната американска журналистическа гилдия изцяло върху случая “Резаян”.

В крайна сметка Турция е член на НАТО и кандидат в напреднали преговори за присъединяване към Европейския съюз. На предверието на Европа се случват подобни гонения на журналисти, но не предизвикват особено внимание. Подобно отношение от страна на международната общност е не просто трагично, пише “Икономист”. Това отношение дава все по-голяма увереност на Ергодан, че е недосегаем.

Защитниците на Резаян се обединиха срещу задържането на един журналист, но са тихи за атаката срещу цяла гилдия от професионални репортери и редактори. Докога ще продължи това мълчание?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
21
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До matorЕ пък мен ме блокират значи се допускат само турски ***. ..Стига с тези двойни стандарти. .САЩ свалят правителства...правят арабски пролет и. .време е за един много полюсен модел...Време е брикс да играе по голяма роля. ..Турция ни праща емигрантите съвсем съзнателно..организира ги и ги праща към Европа. ..
50
4
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До ShoppВ случай на военна интервенция в Сирия .турските част и трябва да се ударят с малки ядрени заряди за да не се допусне ескалация и много ненужни жертви.Това ще е агресия и Русия трябва да си предпази военния континент а и има договор със законното правителство.
49
12
 
3
 
! Отговори
mator преди 8 години
ВНИМАНИЕ. Изтриха ми коментара беше номер 20 значи остават само които искат!!! Всички Във форума са против. ТУРЦИЯ значи са руски *** платени от пютин
48
10
 
3
 
! Отговори
mator преди 8 години
ВНИМАНИЕ. Изтриха ми коментара беше номер 20 значи остават само които искат!!! Всички Във форума са против. ТУРЦИЯ значи са руски *** платени от пютин
47
4
 
12
 
! Отговори
бе брато , преди 8 години
До Василев 102Турските интереси никога не са били в интерес на България Все едно да кажеш че " вълкът и агнето имат еднакви интереси "
46
2
 
4
 
! Отговори
mator преди 8 години
ВНИМАНИЕ. Изтриха ми коментара беше номер 20 значи остават само които искат!!!!!!
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е верно на кого му пука бе :)
44
6
 
7
 
! Отговори
Поклон! преди 8 години
Поклон пред паметта на Олег Пешков! Ще отмъстим за Теб, приятелю!
43
5
 
13
 
! Отговори
два генерала преди 8 години
В Турция бяха арестувани два генерала, един полковник и двама журналисти. Защото разкриха, че в турските "хуманитарни" конвои за Сирия, всъщност се пренасят оръжия и медикаменти за главорезите от ИДИЛ. Платени с от джихадистите с евтина нефт, открадната от окупираните от тях сирийски и иракски находища.
42
1
 
6
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Статията е тъжна за Турция, пък и за Европа, която ще я приема такава - единственото весело беше името на журналиста Тунджа Огретен, звучи като манджа от някой крайпътен капан в Ямболско.
41
4
 
16
 
! Отговори
слабото място преди 8 години
Слабото място на Ердоган са 20-те милиона кюрди. Русия ще ги въоръжи до зъби и ще ги поощри да си направят Кюрдска република. Със столица Анкара. И пристанище Истанбул.
40
5
 
10
 
! Отговори
Диарбекир преди 8 години
Турция води война против цивилните кюрди в центъра на Диарбекир. С авиация, артилерия и танкове. Избити са стотици невинни цивилни. Труповете на убитите лежат с дни по улиците.
39
3
 
7
 
! Отговори
интересно преди 8 години
До Василев 94 обрязан ли си и четеш ли корана
38
3
 
10
 
! Отговори
уточнение преди 8 години
До ВасилевТурция е само една дребна регионална силичка , защото зад нея стои , "ГОЛЕМИЯТ КРАВАРНИК"
37
8
 
8
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Глупости! Няма по манипулирани и държани под натиск медии като тези в България. Няма осъдени журналисти в Бг защото медиите са на един и същ човек който държи лостовете на властта и никой не се осмелява да говори.
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво му е великото на Аллаха!? 99% последователите му живеят като скотове, а останалите в невиждан лукс само заради нефта под краката им и паразитират върху всички останали.
35
14
 
6
 
! Отговори
Левски преди 8 години
Спасението е в Исляма!
34
12
 
8
 
! Отговори
Joker преди 8 години
"Аз следя турската медия дневно. Както и световните медии на няколко езика. И категорично твърдя, че свободата, която я има турската медия я няма никъде по света "
33
1
 
3
 
! Отговори
st преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ nqkoi neshta ne trqbva da se dokazvat zashtoto sa nedokazuemi, no sa fakt kapish.
32
18
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
С голямо удоволствие бих се измочал на гроба на крипто-евреина Ататюрк. И май-скоро ще я имам тази възможност! Аллах е велик!