Ердоган затваря журналисти, но на кого му пука?

Светът изглежда си затваря очите, когато става въпрос за свободата на словото в Турция
6 фев 2016 18:02,
202
Ердоган затваря журналисти, но на кого му пука?
Снимка: Reuters, архив

Когато иранските власти арестуваха кореспондентът на “Вашингтон Пост” Джейсън Резаян по фалшиви обвинения, изданието даде ход на активна кампания за защита на своя сътрудник.

Усилията доведоха до намеса на самия президент Барак Обама и в крайна сметка се стигна до спиране на съдебното преследване срещу заподозрени за участие в иранската ядрена програма, както и до плащане на компенсация в размер на 1,7 милиарда долара.

На теория тази средства бяха за неосъществени заради американското ембарго оръжейни сделки, но според сп. “Икономист” в сумата е бил включен и откуп за журналиста.

Кампанията за освобождаването на Резаян беше наистина мащабна и със сериозен акцент върху защитата на свободата на словото. В същото време обаче някак встрани от вниманието на демократичните медии остават гоненията срещу журналисти в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган е безкомпромисен срещу всеки представител на медиите, който застане срещу него с материал или изявление. С обвинението “обида към държавния глава” в затвора попадат редица журналисти.

Защитници на тези действия на Ердоган има във всички среди на обществения живот, включително и в самата преса. Интересно е как журналисти оправдават преследването на свои колеги с обяснението, че става въпрос за организирани групи, целящи преврат или извършващи терористична дейност.

Но арестите и присъдите са за обиди към президента, т.е. твърденията за преврати и тероризъм олекват сериозно.

Властите настояват за тежка присъда за журналиста-ветеран Седат Ергюн за “префразиране” на съобщение на Ердоган в социалната мрежа Туитър. При все това префразирането е съвсем акуратно, настоява сп. “Икономист”.

Под ударите на правосъдието попада и Тунджа Огретен, който прави разследване за държавната конфискация преди половин година на списанието “Нокта”, разобличаващо порочни схеми по високите етажи на властта.

Прегрешението на Огретен? Журналистът цитира писателя Перихан Магден, който оприличава поведението на президента с това на “див тигър, диво животно, притиснато в ъгъла”. За това Ердоган и приближените му искат 4 години затвор, макар и Огретен да не е автор на самото сравнение.

Детайли за гоненията рядко излизат на бял свят, но има и по-смели журналисти, които рискуват собствената си свобода в името на фактите и истината. Сред тях е Юсуф Канлъ, член на проекта “Преса за свобода” и част от изпълнителния комитет на Асоциацията на журналистите в Анкара. Той публикува доклад, в който разкрива подробности за ситуацията в Турция и в същото време изразява разочарованието си от фокусирането на изключително влиятелната американска журналистическа гилдия изцяло върху случая “Резаян”.

В крайна сметка Турция е член на НАТО и кандидат в напреднали преговори за присъединяване към Европейския съюз. На предверието на Европа се случват подобни гонения на журналисти, но не предизвикват особено внимание. Подобно отношение от страна на международната общност е не просто трагично, пише “Икономист”. Това отношение дава все по-голяма увереност на Ергодан, че е недосегаем.

Защитниците на Резаян се обединиха срещу задържането на един журналист, но са тихи за атаката срещу цяла гилдия от професионални репортери и редактори. Докога ще продължи това мълчание?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PUTIN diktatora e naredil da zatvorqt edin *** v ruskata agencia TASS
30
14
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Дано и България един ден роди политик от класата на Ердоан. Но вече си изгубих надеждата от българките в това отношение. Надеждата ми е в българите. Затова налягайте по прилежно на опитите в тази сфера. Все пак имате хилядолетен черен опит в "опитите". Наслука!
29
3
 
7
 
! Отговори
До Ястребка Анадолка преди 8 години
Ти вместо да си гледаш кьопека, дращиш тъпотии по българските форуми. Време е да го кърмиш, мамо!
28
3
 
5
 
! Отговори
Roman преди 8 години
А в европейска България майчиния език е забранен.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То в Турция си е нормално да влезеш в затвора. Те нямат и кой знае какво против турците. Вътре има мноооого любов, а те я.обичат!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разложения труп на Османската империя вони и разнася зараза и развала в целия регион, а мустакатия чичка мисли да го реанимира. Ало, 21-ви век е, не 14-ти!
25
8
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Не, не съм османлия. Аз съм нео-османлия. И между впрочем защо трябва да ме арестуват? Какво стана със свободата на словото?
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е изостанала средновековна държава, пълна с османски фанатици, сред които сигурно има и свестни хора. Не Ястреба-глъмар, разбира се.
23
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕРДОГАН Е ВЕЛИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/....а , вие си го плюйте ...ха,ха,хааааааааааааааа.../ЦЕЛА ЕВРОПА РАЗЧИТА НА НЕГО И ГО ПОДКРЕПЯ....че И ПАРИ МУ ДАВА...!!!
22
8
 
5
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Ердоан не е Турция, той е само настоящият президент на страната. Законите, по които се съдят "джурналистити" са приети от турския парламент дълго преди той да беше влязъл в политиката.Ердоан също лежа в затвора, съден и осъден по същите закони. Поне се информирайте по темата, да не ръсите толкова глупости накуп
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турският президент започна да критикува САЩ за неспособността им да се намеси в сирийския конфликт. Анкара започна да пропусне радикалните ислямисти в Сирия през границата си, което увеличава напрежението в отношенията си с Вашингтон. Турското правителство е ясно разбира, че много от тези джихадисти, за да се присъединят към екстремистки групи като 'ен-Nusra Front', но продължава да ги подкрепя, се казва в статията.
20
3
 
2
 
! Отговори
turchin do smurt преди 8 години
da sushto taka i vie dnes.bg i celiq svqt si zatvarqte ochite za terora v Turciq ot 2 meseca ima voyna v Diarbakir ima zabrana za izlizane na ulicata zaradi postoqnnite prestrelki horata si napuskat domovete ulicite ne sa po razlichni ot Siria zaginaha veche blizo 50 turski voynici i poveche ot 300 teroristi ot PKK za 2 meseca no horana v sveta ne znaqt nishto zashtoto mediite si zatvarqt ochite kakto i vie teroristite atakuvaha uchilista s *** po vreme na ucheben chas no vsicki mulchite
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От гледна точка на автора на, специалист по Близкия изток от Хенри Джей Барки, това е класически случай на прилагане на мека сила чрез демократизация и икономически реформи в страната, съчетано с проницателен дипломация, който ще позволи на Анкара да посредничи в регионални конфликти. 'Сега тази политика се състои в руини . Тя е жертва на неочакван обрат в Арабската пролет, особено в Сирия, арогантност и грешки в вътрешната и външната политика ', - казва Барки. Той отбеляза, че Анкара има развалени отношения с почти всички свои регионални съседи, но и със Съединените щати, Европейския съюз и Р
18
2
 
9
 
! Отговори
Невиждана наглост преди 8 години
В Еквадор го освиркаха и наричаха "убиец". Телохранителите му пребиха скандиращите.Телохранителите на Пергоган пребиха еквадорските граждани на еквадорска територия.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб ОсманлиятаЕрдоган затвори десетки журналисти, дръзнали да разследват купуването на нефт от ИД!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това което е в интерес на сащ е "демократично", хуманно, толерантно...Това което е против интересите на сащ е "недемократично", "диктаторско", "мракобесно"...Затова и СА, Турция, украинските садисти и снайперисти, канибалите от "умерената сирийска опозиция" са баш демократи, а пък Порошенко, Яценюк, Обама... са диктатори, агресори...
15
13
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
И къде точно си противореча? А Ердоан си е политик, който напълно заслужава моето уважение и подкрепа.И между другото, повечето от туркофобите тука само дращете от злоба, не че имате някакъв свестен аргумент по темата.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България също има свободно слово до момента, в който словото е публикувано. Веднага след това свободата на словото се превръща в произвол на последствията.
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган затвори десетки журналисти, дръзнали да разследват купуването на нефт от ИД. Нещо което се знае от цял свят, но също затварят очи.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом в Турция осъждат на 340 години някакво хлапе-хакерче, което е хаквало за пари. Не е убивало и насилвало... какво да си говорим.