Ердоган затваря журналисти, но на кого му пука?

Светът изглежда си затваря очите, когато става въпрос за свободата на словото в Турция
6 фев 2016 18:02,
202
Ердоган затваря журналисти, но на кого му пука?
Снимка: Reuters, архив

Когато иранските власти арестуваха кореспондентът на “Вашингтон Пост” Джейсън Резаян по фалшиви обвинения, изданието даде ход на активна кампания за защита на своя сътрудник.

Усилията доведоха до намеса на самия президент Барак Обама и в крайна сметка се стигна до спиране на съдебното преследване срещу заподозрени за участие в иранската ядрена програма, както и до плащане на компенсация в размер на 1,7 милиарда долара.

На теория тази средства бяха за неосъществени заради американското ембарго оръжейни сделки, но според сп. “Икономист” в сумата е бил включен и откуп за журналиста.

Кампанията за освобождаването на Резаян беше наистина мащабна и със сериозен акцент върху защитата на свободата на словото. В същото време обаче някак встрани от вниманието на демократичните медии остават гоненията срещу журналисти в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган е безкомпромисен срещу всеки представител на медиите, който застане срещу него с материал или изявление. С обвинението “обида към държавния глава” в затвора попадат редица журналисти.

Защитници на тези действия на Ердоган има във всички среди на обществения живот, включително и в самата преса. Интересно е как журналисти оправдават преследването на свои колеги с обяснението, че става въпрос за организирани групи, целящи преврат или извършващи терористична дейност.

Но арестите и присъдите са за обиди към президента, т.е. твърденията за преврати и тероризъм олекват сериозно.

Властите настояват за тежка присъда за журналиста-ветеран Седат Ергюн за “префразиране” на съобщение на Ердоган в социалната мрежа Туитър. При все това префразирането е съвсем акуратно, настоява сп. “Икономист”.

Под ударите на правосъдието попада и Тунджа Огретен, който прави разследване за държавната конфискация преди половин година на списанието “Нокта”, разобличаващо порочни схеми по високите етажи на властта.

Прегрешението на Огретен? Журналистът цитира писателя Перихан Магден, който оприличава поведението на президента с това на “див тигър, диво животно, притиснато в ъгъла”. За това Ердоган и приближените му искат 4 години затвор, макар и Огретен да не е автор на самото сравнение.

Детайли за гоненията рядко излизат на бял свят, но има и по-смели журналисти, които рискуват собствената си свобода в името на фактите и истината. Сред тях е Юсуф Канлъ, член на проекта “Преса за свобода” и част от изпълнителния комитет на Асоциацията на журналистите в Анкара. Той публикува доклад, в който разкрива подробности за ситуацията в Турция и в същото време изразява разочарованието си от фокусирането на изключително влиятелната американска журналистическа гилдия изцяло върху случая “Резаян”.

В крайна сметка Турция е член на НАТО и кандидат в напреднали преговори за присъединяване към Европейския съюз. На предверието на Европа се случват подобни гонения на журналисти, но не предизвикват особено внимание. Подобно отношение от страна на международната общност е не просто трагично, пише “Икономист”. Това отношение дава все по-голяма увереност на Ергодан, че е недосегаем.

Защитниците на Резаян се обединиха срещу задържането на един журналист, но са тихи за атаката срещу цяла гилдия от професионални репортери и редактори. Докога ще продължи това мълчание?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
10
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Аз следя турската медия дневно. Както и световните медии на няколко езика. И категорично твърдя, че свободата, която я има турската медия я няма никъде по света. Но някои "джурналистчета" я бъркат свободата със слободията. И както вече казах, тези "джурналисти" се съдят в съд съгласно законите, имат си адвокати, имат си право на защита и пр. Но щом са нарушили законите, хайде в панделата!
10
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 8 години
Ердоган е новото Слънце за планетата!
9
1
 
9
 
! Отговори
До ясттреба преди 8 години
"Законите важат за всички, дори и за журналистите."----------Особено за онези които се осмелят да критикуват новиТО Султан..Тц,тц,тц.... и ти си мечтаеш да видиш БГ, като вилает на Тюркието, е мечтай си, няма лошо, докато все още Туркието го има....
8
18
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Не си спомням Ердоан да е затварял някого. Но има някои "джурналистчета", които са осъдени от турската независима съдебна инстация за нарушение на турските закони. Едно нещо трябва да се знае и тово е, че Турция не е африканско кралство или балкански бантустан, а зоконова държава.Законите важат за всички, дори и за журналистите.
7
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички журналисти които са задържани имат пряка връска със кюрдите! Те са провокатори. А турция официално вече ни пази небето от Русия :) с нетърпение чакам времето когато ще има рускиня за помириши ми хляба. А. Вие. Тука само. НАТО ви спасява иначе тоя път. Бая. Страшно ще става не само русия а и турция!!!!
6
2
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
това са *** тия турци и от край време историята са го показали! сега са силни защото ги подкрепят американските нешасници както и английските ***! а колко пари дават на ислямската държава за гориво също само по РТ се съобщава!!! обаче не знам защо ЕС разчита на тях а не на нас - или всъщност знам - защото Тиквеникът и неговата хазна не показват никакви ама никакви шансове за честност и стабилност - само крадене и корупция подкупи и лъжливи обещания! само за собствения джоб
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shoppти си украйнец ами *** там!
4
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
свобода за кюрдитесвобода за военните журналистите и преподавателитедокато не излязат от затвора никакви преговори с турция по никакви въпроси
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срам за света, който гледа това безучастно, с приспана от интереси съвест!
2
4
 
11
 
! Отговори
Ali Kemal преди 8 години
Erdogan moje da vkara Turcia vav voina s Rosiq drugo nishto niama da napravi, a toi zamisliali se dali Kurdite v Turcia shte go podkrepat ili shte se bie na dva fronta,grajdanska voina i voina s Rusia i ako specheli Rusia,Turcia shte e razdeli na Turci i Kurdi. Az mislia che si dava tazi smetka i samo se due kat puika
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10Дай Боже! Дано!