Фигурното пързаляне – спорт, изкуство, страст

Световният шампион Хавиер Фернандес със специално интервю за Dnes.bg
20 апр 2016 14:00, Екип на Dnes.bg
8
Фигурното пързаляне – спорт, изкуство, страст
Снимка: Reuters

Хавиер Фернандес е най-популярното и успешно име в момента в мъжкото фигурно пързаляне. Той е четирикратен европейски и двукратен световен шампион, като стана световен шампион за втори път само преди по-малко от месец на първенството в Бостън, САЩ.

Само след броени дни испанският фигурист ще се срещне с българската публика като част от шоуто "Кралете на леда", което ще се проведе на 23 април в столичната зала "Арена Армеец".

Със съдействието на организаторите, Dnes.bg взе интервю от двукратния световен шампион, които говори за трудностите пред един голям фигурист и очакванията му за шоуто "Кралете на леда".

Хавиер, изпращаш още един феноменален сезон. Ти отново си европейски и световен шампион. Кое бе по-трудно – да станеш световен шампион за първи път преди година, или да защитиш титлата си тази?

Беше голяма битка тази година, а и имаше доста големи очаквания към мен от моята страна, както и аз самият имах към себе си големи очаквания, защото знаех, че мога да го направя. Ако трябва да съм честен, след кратката програма се чувствах комфортно с второто място, което заемах, защото на практика не направих перфектната програма. Имах доста тежък месец преди световното, защото имах няколко контузии, а и след кратката програма получих още една и на практика не можах да тренирам преди своята волна програма... И по времето, в което трябваше да я изпълня, просто промених мисленето си, защото знаех, че има малка възможност да спечеля, но само ако изпълня чиста волна програма.

Мисля, че това беше моята основна цел, не можех да изпълня част от своята тренировка и да бъда на 100% готов за волната си програма заради контузиите. Но мисля, че и конкуренцията ме направи още по-силен, когато трябваше да се състезавам. Бях работил толкова усърдно и не исках този шанс просто така да ми се изплъзне.

Всъщност ти постепенно се превръщаш в хегемон в мъжкото фигурно пързаляне – вече си четирикратен европейски и два пъти световен шампион. Олимпийската титла след 2 години в Корея ли остава голямата ти мечта?

Ще продължавам да давам 100% от себе си и времето ще покаже. Никога не съм се отказвал и мисля, че това ще продължи докато приключа своята кариера като фигурист.

Испания е топла страна, хората обожават футбола. Защо едно испанско момче може да предпочете да тренира спорт като фигурно пързаляне, това не е традиционен спорт в Испания?

Да, фигурното пързаляне не е традиционен спорт в Испания, но вярвам, че ще става все повече и повече популярен. Аз го харесвам, защото е спорт и същевременно изкуство. И освен това е доста труден и предизвикателен. А иначе аз също харесвам футбола, разбира се. Аз съм и винаги ще бъда истински фен на Реал Мадрид.

В края на този доста натоварен сезон ти пристигаш в София за уникалното шоу "Кралете на леда". Какво може да очаква българската публика от толкова много звезди на леда, събрани на едно място?

Едно нещо е сигурно – ни ще дадем най-доброто от себе си, за да стане наистина първокласно шоу. Всъщност, за мен също ще бъде незабравимо преживяване. Нямам търпение да се срещна и играя на леда на една сцена с всички тези топ фигуристи и велики имена във фигурното пързаляне. Ще бъде вълнуващо!

Ти имаш много фенове в България, не просто заради това, че си най-добрият в мъжкото фигурно пързаляне в последните години, а и защото си невероятно артистичен. Как успяваш по време на състезание да си едновременно концентриран и същевременно да имаш толкова добър контакт с публиката?

Имам си някои трикове за всичко. Имам си тънкости например, които ми помагат да се отпусна когато трябва да заспя, имам начини да бъде бъда позитивен, каквото и да става, да бъде чист и силен умът ми. В същото време аз нямам някакви други определени ритуали, като някои други атлети. Просто се опитвам да се чувствам комфортно, когато трябва да се пързалям. И аз харесвам това, което правя, обичам фигурното пързаляне. Това е най-важният трик от всичките - да харесваш това което правиш и да подхождаш със страст към него.

За финал какво искаш да кажеш на хилядите, които ще посетят "Кралете на леда" на 23 април в София?

Да дойдат и да се насладят на това невероятно шоу "Кралете на леда". Сигурен съм, че хората ще прекарат чудесно своето време в "Арена Армеец" и ние ще им представим най-доброто фигурно пързаляне в света. А ние сме ентусиазирани да ви видим всички там!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Хави! Направи това, което Албена и Максим направиха - двукратен световен шампион от страна със слабо фигурно пързаляне и без позиции в големите игри. Много е чаровен, с много хубави програми и с много артистично изпълнение. Различен е от японците, но не е по-слаб.
6
3
 
0
 
! Отговори
Ива преди 8 години
Нямам търпение да видя Хавиер Фернандес на живо, основно заради него си купих билета, но съм напълно съгласна с първия коментар на Даола, Юзуру Ханю е най-добрият фигурист в момента - притежава страхотна техника и артистичност и няма нищо общо с Боян Дзин - китаецът, който само скача. Така че се надявам един ден да видя и Юзуру на живо.
5
3
 
2
 
! Отговори
Бай Ставри преди 8 години
Ще замолим боксьорите и ММА-бойците да не коментират туй що не отбират от него.
4
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спорт за жени. За мъже е нетипично /гейско/. Както и вдигането на тежести за жени. Отврат.
3
13
 
3
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Гейска работа.
2
3
 
10
 
! Отговори
Ина преди 8 години
Фернандес е страхотен актьор, невероятен танцьор и най-добрия фигурист в света в момента. Фигурното пързаляне не е само скокове ,а и емоция затова разни китайци и японци които предимно само скачат никлога няма да ми допаднат.
1
8
 
5
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Хавиер Фернандес е един перфектен фигурист, но най-прекрасното явления днес в мъжкото фигурно пързаляне е Юзуру Ханю / Япония/ и въпреки че остана със сребърен медал на световното в Бостън, още на самия гала концерт той показа каква е разликата - Юзуру танцува с душата си и никой не може да се мери с него по по елегантност и въздействие. Затова той е олимпийски шампион ! Жалко, че не мога да го гледам в София.