Руската икономика удари дъното, но още копаят...

Калининград затъва икономически заради конфронтацията със Запада
Обновена: 9 сеп 2016 21:29 | 9 сеп 2016 21:10, Елка Василева
532
Руската икономика удари дъното, но още копаят...
Снимка: Reuters

Аванпостът на Русия на Балтийско море - Калининградска област, някога беше рекламирана шумно като бъдещия руски Хонконг - отделена от основната територия на страната и със специален статут, който да й позволи да процъфтява чрез търговия, пише Ройтерс.

Но за Игор Плешков, който осигурява работа на 300 работници в циментов завод в този анклав с население един милион души, вклинен между страните членки на ЕС Литва и Полша, сега бъдещето изглежда мрачно. Бизнесът му затъва през последните месеци под натиска на протекционистките мерки, наложени от Москва в отмъщение за западните санкции.

"Руската икономика удари дъното, но кой би си помислил, че руснаците ще започнат да копаят още надолу?", шегува се 46-годишният Плешков, цитирайки реплика, която по думите му за първи път чул от германски инженер, дошъл да работи в Калининград.

Средновековното пристанище Кьонигсберг, някога център на протестантстката просвета и търговия на балтийското крайбрежие, фактически е било част от Германия до Втората световна война, когато е разрушено до основи от бомбардировките на съюзниците, обсадено от настъпващата Червена армия и превзето през последните месеци на войната.

Цялото германско население е избягало, загинало или прогонено, а областта, известна като Северна Прусия, е анексирана от Съветския съюз, преименувана в Калининградска, застроена наново със семпли жилищни блокове и заселена наново с руснаци.

Разпадането на Съветския съюз оставя анклава отделен от останалата част на Русия. Разбитите му пътища сега са задръстени вместо с руски лади и волги с фолквагени и шкоди, купени евтино на старо от Европа.

Докато през съветския период областта беше силно милитаризирана и поради това почти изцяло закрита за външни хора, през последните години в него се появиха кълнове на просперитет. Калининград сега има около 80 000 малки и средни фирми, много от които са заети с производство, отчасти благодарение на специалния търговски статут със съседите от ЕС.

Компании като тази на Плешков - "Томас Бетон" имат разрешение да внасят безмитно суровини, за да произвеждат продукция, която може да бъде продавана обратно на територията на Русия.

Този статут обаче не беше подновен на 1 април. Това последва и серия други стъпки за ограничаване на търговията след 2014 г., когато Русия анексира Крим, САЩ и ЕС наложиха наказателни финансови санкции и Москва отвърна със свои контрасанкции.

Различна ситуация

Калининград едва ли е единственият регион на Русия, който пострада. През последните две години сривът на глобалните цени на енергийния експорт създаде мъчителна икономическа криза. Рублата падна, вдигайки цените на вноса. Но докато някои региони на Русия бяха частично защитени благодарение на спада на вноса, което засили потреблението на стоки руско производство, тесните връзки на Калининградска област със съседите от ЕС станаха причина тя да пострада повече от другите региони.

След 2014 г. общият обем на търговията на Русия е спаднал с една трета, но калининградският се е стопил почти наполовина. Индустриалното производство, което преди изпреварваше по растеж останалата част на Русия, спадна повече, отколкото където и да било другаде.

Руските контрасанкции включваха забрана на по-голямата част от вноса на храни от ЕС и тя съсипа индустрията за преработване на вносно месо в месни консерви, предназначени за продажба в цяла Русия, която представляваше близо една пета от промишленото производство на Калининград.

В случая с циментовата компания на Плешков ситуацията се е влошила през последните месеци, когато правителството ограничило неговите доставки на евтин цимент, изисквайки усложнени импортни сертификати.

Реформата целеше да защити руските компании, но имаше обратен ефект в Калининград, казва Плешков.

"Те затварят пазара, но не разбират, че Калининградска област е в малко по-различно географско положение", казва Плешков.

Вече не е толкова специален

Правителството в Москва говори за преориентиране на изток към търговията със страни като Китай. Но тук, на прага на Европа, това е слаба утеха.

"В този момент сътрудничество с Австралия е също толкова вероятно да доведе до успех, колкото и сегашният модел", мрачно се шегува Иля Шуманов, бивш директор на калининградския клон на "Трансперънси интернешънъл".

Мнозина местни жители обвиняват областната администрация, че не е имала план как да подкрепи бизнеса след края на режима на специален статут, освен да разчита на държавните субсидии, фиксирани на 66 милиарда рубли (1,02 милиарда долара) за тази година.

Новоназначеният председател на регионалното правителство Антон Алиханов, енергичен млад политик от Москва, каза, че има някои "остри ръбове", които трябва да се доизгладят.

"Трябва да променим структурата, защото сме прекалено зависими от вносни компоненти", заяви Лиханов за Ройтерс.

Калининград не бива да се стреми да стане манифактурен хъб, сглобяващ продукти от вносни материали от ЕС, което би било устойчиво само ако работниците останат нископлатени, каза той.

"Не искам Калининград да се превърне в придатък на ЕС с евтина работна ръка и ниски производствени разходи - това би било нещо като неоколониализъм", заяви Лиханов. Вместо това трябва да се насочи към висококачествено производство с руски суровини.

Добрите времена свършиха?

В продължение на години жителите на Калининград се радваха на специално разрешение да пътуват през полската граница. Но Полша прекрати тази договорка през юли, като се позова на съображения за сигурност, и предупреждава, че няма да го поднови скоро.

Това засегна магазините в Калининград, много от които открай време продаваха контрабандно полско месо като местно. Потребителите са обезверени.

"Аз разбира се, съм патриот, но бих ходил до Полша от време на време", каза Владимир Кузин, бивш служител от областната администрация. "Защото това, което наричат сирене в нашите магазини, не е сирене".

Редакторът на местният новинарски портал rugrad.edu Вадим Хлебников каза, че всичко е поскъпнало през последната година, освен картофите и евтината замразена риба.

През лятото все още идват руски туристи, за да се насладят на пясъчния морски бряг на Калининград. Но статистиката показва, че ресторантите фалират. Много от тях са празни.

Междувременно Москва се е заела да превърне и без това силно милитаризирания регион в истинска крепост, засилвайки военното си заради повишеното напрежение с НАТО.

Според някои местни жители това само още повече ще изолира Русия.

Плешков, който се определя като оптимист, се бои, че най-добрите времена за областта са свършили.

"Правителството се опита да прикрие проблемите с помощта на псевдопатриотизъм, внушавайки, че не глупаците, неспособни да управляват собствената си страна, а други зли хора в чужбина са ни докарали дотук", каза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


532
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 395А Левада Център беше обявен за Графиян нон Грата защото е финансирана организация с чуждестранни средства и се намесва в политиката. Тоест Левада ще СТЪКМИСА такова проучване което да е удобно за този дето е дал финансирането.Как се прави стъкмистика? Ами отиваш на митинг на опозицията и интервюираш 100 човека а за представителност и още 20 пред централата на друга опозиционна партия като въпросните хора влизат или излизат от централата. "Общественото Мнение мрази ..."
340
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки пети руснак иска да напусне пределите на бившия СССР, а всеки четвърти мисли да емигрира в търсене на по-добри условия за живот, пише в. "Комерсант".Такива са резултатите от допитване на московския "Левада-център". Причина за желанието им е нестабилната ситуация с руската икономика и по-доброто качество на живот в чужбина.Статистиката показва, че през 2014-2015 г. към страните от т. нар. далечна чужбина всяка година са тръгвали между 50 000 и 55 000 души, казва пред "Комерсант" Елена Кис
339
0
 
9
 
! Отговори
АМА , ЛЪЖА Е ,БЕ... преди 7 години
..Я , КАК НАШИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ПО МОРЕТО ...С КВИ ПАРИ СЕ НАПЕЧЕЛИХА ОТ РУСНАЦИТЕ...ХА,ХА,ХААААААА.....СЕЗОНА СВЪРШИ ---И СЕГА ВИЯТ НА УМРЕЛО...!!!!ГОООООООЛЕМИ ПЕЧАЛБИ , ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ......!!!
338
1
 
7
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
Явно на *** Василева любимият и филм е "Секса и града"
337
1
 
9
 
! Отговори
Lukarskif преди 7 години
Bg ikonomika e na nebeto...pochinala e otkole...
336
13
 
24
 
! Отговори
четящ преди 7 години
вижте кой го пише!невзрачна джурналистна ,на сороска хранилка!!!пиши отдалеч по прочетено в интернет -пасквили!!!
335
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руското качество и като дървената ламарина - няма такова нещо !
334
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До позитано 20--378;След ВСВ Русия единствена присъедини територии.
333
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишат глупости!Модерно е да сме против Русия!Ама руснаците си ходят на нашето черноморие и жилища си купуват!И вместо да разсейват българина и да се гледа в чуждата паница,нека обърнем внимание върху нашата икономика!А нашата икономика я няма от доста години!Ама по-лесно е да разсеяш българина ,че видиш ли руснаците са зле ,а ние сме супер и как животът в БГ се е подобрил с 0,5 % ,патент на Герб!
332
16
 
17
 
! Отговори
Кой е силния преди 7 години
Военен бюджет:Сащ 2017 - 602 млрд $Русия 2015 - 81 млрд $Кой сега е силния и богатия ?
331
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха, значи имат най-голямото прираст и после въпреки това започват от нула. Боби, Боби....*** да се прегледаш.Когато започва този "прираст" другите народи отдавна са скъсали с робството и крепостничеството и индустриалната революция при тях е в пълен ход докато руснака още оре нивите като сам се впряга в ралото. Това е все едно да кажеш, че руснака бяга най-бързо от всички, след като другите отдавна вече са пресекли финала и са спрели да тичат.
330
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви стратегически точки са бре Бубарекин, това са точно всичко на всичко три цели които ще бъдат извадени от играта за отрицателно време ако се наложи.
329
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН 381Ами да ти го обясняот 1860 до 1917 русия има най-голям прираст на бвп в света защо. Маха се крепосничеството. вече специалиста може да бъде откраднат от съседа за по-голям надница. Започва масово да се образоват младите в училища и надниците растат.След това ги Удари КОМУНИЗЪМА язъкСлед 1990 Хората почнаха да мигрират първо извън а после и в самата РусияПак специалистите ги купиха на запад а по-късно и големите руски фирмиПросперираха но почнаха от РЕАЛНО от НУЛА(0)
328
15
 
19
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
Най-обичам да копая дъното и да ме обричат, а после да се окаже, че съм излезнал от другата страна и съм ви го набил във гъ за!:)))
327
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наред ли е този журналист... Хлопа му дъската... Русия е велика!
326
8
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До позитано 20От отговора ти разбирам Геополитика 0%, Военни знания 0%Когато 1990 година разпадаха СССР позволиха само административните РЕПУБЛИКИ да получат независимост не Всяка област да се САМООПРЕДЕЛИ. Нагорни Карабах е то края на 70 години като гореща точка именно за това.След 1990 започна да се играе по "националистическата струна" Върха на тази идиотщина е НеоНациските отряди в Украйна и МайданаКалининград, Крим и Курилите Контролират Западно Балтиско море, Черно море, САЩ РФ граница
325
8
 
4
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
До мравка 18 Пров си мравка .България да се управлява от достойни българи-русофили.....
324
9
 
15
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До Боби Абе Боби , като си изредил тези стратегически области и острови , я поясни каква им е стратегията ? Някой да е тръгнал да напада Русия , не е?Напротив , Русия напада и анексира чужди територий.Това ли разбираш под стратегически ? Те стратегий имат , ама икономика нямат.
323
0
 
5
 
! Отговори
смешно преди 7 години
шутове
322
2
 
5
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 7 години
анклавтакава дума на български няма!Има енклаве ама не български!От къде е преписано пък и до непреведено!