Анексираният Крим се готви за първи избори в Русия

Лидерите на кримските татари решиха да ги бойкотират
15 сеп 2016 18:51, Елка Василева
253
Анексираният Крим се готви за първи избори в Русия
Снимка: архив, Reuters

В сянката на кипарисите в курорта Алушта в Крим жени в руски традиционни носии пеят "Нямам друга родина": предизборната кампания тече активно на анексирания полуостров, който за пръв път участва в руски избори, пише Франс прес.

"Висока избирателна активност ще покаже равнището на подкрепа за нашия президент Владимир Путин. Стремим се да кажем на всеки гражданин, че трябва да гласува и така да изразим единството си", обясни Андрей Козенко, заместник-председател на местния парламент и кандидат на прокремълската партия "Единна Русия".

В неделя ще се произведат първите руски парламентарни избори за жителите на украинския полуостров Крим, който бе анексиран от руски войски, а след това присъединен към Русия през март 2014 г. в резултат на референдум, обявен за незаконен от Киев и Запада.

Като ответна мярка на това анексиране Русия и Крим бяха подложени на тежки американски и европейски санкции. Полуостровът многократно бе подложен и на блокада от Украйна, от която зависеше енергийно до май, когато бе завършен "електрически мост" с руската територия.

Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, който е водачът на листата на "Единна Русия" в региона, обаче се стреми да вдъхне увереност. "Ще можем да пробием всички блокади", пише на масово разлепените му предизборни плакати.

На среща с местните жители обаче Козенко е засипан с въпроси за твърде високата цена на водата, лошото функциониране на мобилната мрежа или липсата на достъп до разумни жилищни кредити.

Оплакванията на избирателите са многобройни, но кандидатът Козенко знае, че в деня на вота изборът на хората ще е ограничен и няма защо да се кахъри.

Единствените други партии в надпреварата - Руската комунистическа партия и ултранационалистичната Либералнодемократична партия, са и двете верни на Кремъл.

"Слава Богу, днес няма политическа борба", отдъхва си Андрей Козенко, спомняйки си ожесточените предизборни кампании от украинско време.

Лидерите на кримските татари - многобройно мюсюлманско малцинство, повечето от които са против анексирането на Крим, пък решиха да бойкотират тези избори и призоваха поддръжниците си да последват примера им.

Меджлисът - събранието на кримските татари, които са 14 процента от населението на полуострова, през април беше забранен от Москва, а впоследствие редица татари бяха арестувани за "екстремизъм".

"Ние естествено няма да признаем и няма да участваме в изборите за държавна Дума", долната камара на руския парламент, увери татарският активист Илми Умеров.
Този 59-годишен депутат и заместник-председател на забранения Меджлис неотдавна бе пуснат от психиатрията, където бе въдворен насила в края на август, след като руското правосъдие го обвини в екстремизъм.

Да отидеш да гласуваш "значи от една страна да допринесеш за узаконяването на Русия в Крим, а от друга - да подкрепяш властите, които потискат съгражданите ни", заяви Нариман Джелиал, първи заместник-председател на Меджлиса, за да аргументира призива към татарите за бойкот.

Бившият председател на парламента в Крим преди анексирането Леонид Грач е разочарован, но по съвсем други причини. "Искахме го, винаги сме мечтали за това", казва този член на комунистическата партия за присъединяването към Русия. "В крайна сметка обаче получихме най-лошия вариант - корупцията", смята той и нарича "бандити" властите на полуострова.

Горчивината му е споделена от специалиста по интернет технологии Владимир. "Можем да продължаваме да разправяме, че тук е Украйна, обаче сега всичко се контролира от Русия", казва той преди да добави: "Разбира се, че няма да гласувам."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: избориРусияКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът на Приднестровската Молдовска Република Евгений Шевчук издаде указ за подготовка за присъединяването към Русия. Документът е публикуван на сайта на преднестровския лидер. Указът е издаден с цел реализиране на резултатите от републиканския референдум, който се проведе на 17 септември 2006 година.
73
5
 
14
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Крим е руски!България е на бежанците!Въпроса е затворен!!!Агент Грегъри Пачет!ЦРУ!!!
72
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сороcиви слугинчета, колко газ изпикахте, а? Но Крим е руски - факт!
71
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
70
1
 
6
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Сега в Крим по добре ли живеят хората, отколкото когато беше в Украйна???Агент Дани Райгънс!ЦРУ!!!
69
9
 
6
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
До 2020 година Русия ке връща три територии с буквата "К". Курилите, Калининградска област и Крим.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южна Осетия ще одобри поправки в Конституцията за да се присъедини към Русия. Референдумът ще се проведе с цел да се промени член 10 от конституцията и така да се даде на президента право да се обърне към президента на РФ с предложение да създадат единен съюзен орган, на когото да предадат пълномощията си.
67
2
 
18
 
! Отговори
КГБ преди 7 години
Държавата с най-големи природни богатства в целия свят е Русия. Естествено Крим ще предпочете да е руска територия.
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФасулевПечелиш 0.5 метра Георгиевска лентичка за пропагандното сравнение с Косово.
65
1
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 7 години
Какви са тези измислици? Вярно ще бъде ако беше щазал, че не Русия а америка ги прави тези неща.
64
2
 
2
 
! Отговори
Гого преди 7 години
До до гого--80; Абе казвал ли ти е някой колко си *** ?Абе неграмотен Александър дава Аляска на САЩ за $ 7,2 милиона 1867 г. Аз ти пиша 1920 г. какви ги е вършил Ленин бе Тикво
63
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим не е анексиран, Крим се присъедини към Русия в съптветствие с всички норми и закони на международното право.
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шорош смърди отровно... ..обаче Крим е руски!
61
6
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Руските енергийни корпорации са валат!Българските енергийни шамани са валат!Южен Паток е оклюмал!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!Агент Ричманд Дойл!ЦРУ!!
60
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До байхуйРусия разпалва войните бе приятел. Тероризма и агресията са държавна политика на РФ. Целия свят смята така. Виж и съюзниците в Сирия. Касапина Асад избил 350 000 от собствения си народ и терористите от Хамас и Хизбулла.
59
1
 
1
 
! Отговори
Гого преди 7 години
До До 62--71;Русия има бази във Венецуела и др. страни,
58
0
 
10
 
! Отговори
до гого преди 7 години
Когато Русия продава Аляска за 7 милиона долара, Ленин още не е бил роден! Ама интересувайте се малко от история. Този който ви спуска отговорите е кух като контрабас.
57
8
 
2
 
! Отговори
Фасулев преди 7 години
Референдума в Крим беше толкова законен, колкото и този в Косово.
56
14
 
3
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Крим е Американски. Вашия другар Ленин го подари на САЩ ,когато взе големия ЗАЕМ.А той още не е върнат. Освен това 1920 г. Ленин дава на САЩ АЛЯСКА за вечни времена.
55
2
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 7 години
Ти, с големите букви! По кротко го раздавай, да не ти се спука някоя вена или артерия от злоба. Защото си един смотан никаквец, който трепери да не загуби някой цент. Да ги дадеш всичките за свещи! Но не да си светиш!