От Джакарта до Лагос - уплашени мюсюлмани от... Тръмп

Маските паднаха, САЩ показа истинското си отношение към нас!
10 ное 2016 22:32, Анисия Иванова
72
От Джакарта до Лагос - уплашени мюсюлмани от... Тръмп
Снимка: БТА

Много мюсюлмани по света изразиха ужаса смайване и уплаха от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и изразиха опасения, че той може да засили напрежението между Запада и исляма и да допринесе за радикализация.

Въпреки че египетският президент бе сред първите ръководители, обадили се по телефона да поздравят Тръмп, редовите мюсюлмани бяха обезпокоени, че победата му ще е пропаганден подарък за джихадистките групировки. Други бяха по-неспокойни, че новоизбраният президент ще изпълни предизборните си обещания и ще забрани достъпа на мюсюлмани до САЩ.

"Тръмп използваше доста провокативна реторика срещу мюсюлманите. Избирателите там ще очакват той да спази обещанията си. Това ме кара да се тревожа какви ще са последиците за мюсюлманите в САЩ и останалия свят", каза Йени Уахид, виден представител на традиционните мюсюлмани в Индонезия.

1,6-те милиарда мюсюлмани в света принадлежат към различни религиозни течения и школи. Те са мнозинство в страни като Индонезия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сенегал и Албания и имат широк кръг от политически възгледи.
Мнозина бяха обезпокоени от изявленията на Тръмп за мюсюлманите - че трябва да им се забрани да влизат в САЩ или че трябва да бъдат подлагани на изключително щателни проверки, както и от присъствието на шумни антиислямски активисти сред привържениците му.

По време на острата предизборна кампания Тръмп атакува опонентите си, че отричат заплахата от радикалния ислям, който по думите му "наближава нашите брегове" и добави, че бързо ще сформира комисия по въпроса.
"Безпокоя се за (роднините си в Америка), защото са мюсюлмани, египетски мюсюлмани, а той няма да се отнася добре с мюсюлманите", каза Али Набил, 20-годишен студент в Кайро.

Политическият кабинет на египетския държавен глава Абдел Фатах Сиси заяви, че той е бил първият световен лидер, поздравил Тръмп по телефона. След него това направиха и други арабски лидери, които не харесват близкоизточната политика на Хилари Клинтън. Но други мюсюлмани смятат, че Тръмп е враждебно настроен към тях.

Мюсюлмани, които живеят в религиозни малцинства в западни страни и преди това са изразявали опасения от все по-негативното представяне на вероизповеданието им, също изразиха безпокойство от избирането на Тръмп.
"Изключително тревожно е, че човек, който призова за дискриминация срещу мюсюлманите и други малцинства, стана лидер на свръх сила", каза Харун Хан, главен секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания. Той също поздрави Тръмп за победата му.

"Това, което става в Америка, засяга всеки и при всички тези обещания на Тръмп за участта на чернокожите, мюсюлманите, малцинството, това не ни радва", каза Ганю Олуканга, нигериец, мюсюлмански жител на Лагос.

Някои мюсюлмани изразиха опасения, че избирането на Тръмп за президент може да подхрани представа за враждебност на САЩ към мюсюлманите и че това ще попречи на усилията в исляма за противодействие на радикализацията.

"Победата на Тръмп ще е огромен подарък за отслабващото джихадистко движение, което сега ще си намери нов обединителен лозунг", написа в Туитър Амар Рашид, учен и представител на пакистанската Национална партия "Авами". "Ако джихадистката идеология си има хранителна среда, то това е образът на САЩ като злия антимюсюлмански кръстоносец. Те ще се възползват максимално от победата на Тръмп", добави той.

В джихадистките форуми в социалните мрежи екстремисти заявиха, че избирането на Тръмп е разкрило истинското отношение на САЩ към мюсюлманите. "Маските паднаха", написа един от тях.

Но някои други мюсюлмани са по-обнадеждени, включително Умер Даудзай, бивш афганистански министър на вътрешните работи, който припомни управлението на Роналд Рейгън в периода 1981-89 г. "Роналд Рейгън сложи край на Студената война. Надявам се, че Доналд Тръмп ще прекрати всички войни и ще стане герой на световния мир", каза той пред Ройтерс.

Въпреки изразеното от някои официални представители безпокойство Организацията за ислямско сътрудничество, която представлява мюсюлманските държави, вчера не направи изявление веднага след избора.
В Индонезия, най-многолюдната мюсюлманска страна, представител на местния върховен религиозен орган заяви, че избирането на Тръмп ще създаде ново напрежение между САЩ и ислямския свят.

Тръмп е правил негативни и цинични изказвания за мюсюлманите в миналото, заяви пред репортери в Джакарта Дин Сямсудин, високопоставен член на индонезийския съвет Улема. "Той е забравил, че много от американците са имигранти." Саудитска Арабия, съюзник на САЩ, която е люлка на исляма и където се намират най-свещените за него места, разпространи поздравителен адрес до Тръмп, без повече коментари.

Но Ауад ал Кирни, един от най-популярните духовници там с два милиона последователи в Туитър, написа в социалната мрежа след изборите - без обаче да споменава директно Тръмп - че "Америка върви към крах" и че "вътрешната й криза сериозно ще се изостри".

В Пакистан Шери Рехман, сенатор и бивш посланик във Вашингтон, каза, че предложението на Тръмп от миналата година за забрана за мюсюлманите да влизат в САЩ е обезпокоило мнозина.

"Очевидно Пакистан не може да изключи възможността да работи с всеки, когото Америка избере, но антимюсюлманската му реторика може да хвърли сянка върху отношенията във времена на несигурност", каза той пред Ройтерс.

А в Бангладеш пожелал анонимност правителствен представител заяви: "Не мога и да си помисля какво ни очаква. Доналд Тръмп говореше за битка срещу мюсюлманите. На още войни ли ще станем свидетели?" В Дака някои граждани се надяват, че натискът на поста ще смекчи възгледите на Тръмп.

"Просто не е за вярване и съм малко напрегнат. Надявам се, че ще има разлика между Доналд Тръмп и президента Доналд Тръмп. Президентът Тръмп ще бъде по-улегнал от човека Тръмп", каза Асиф Икбал, служител в частния сектор.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Доналд Тръмп ще прекрати всички войни и ще стане герой на световния мир И не е срещу мюсюлманите и исляма, а е срещу джихадистите, срещу мигрантитеТръмп не иска да се меси на другите държави и исляма да не се налага над християните.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЮНЕР КЕБАП АКБАР ?!!?!?!?
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В джихадистките форуми в социалните мрежи екстремисти заявиха..... Не е лъжа, че падат и че социалните мрежи са родния дом на днешните терористи, а администраторите ги оставят да си водят пропагандата необезпокоявано докато трият всяко критично изказване срещу мюсюлманските териристи.
44
1
 
3
 
! Отговори
НОВИНА преди 7 години
ВСИЧКИ МОЛИТВИ НА ЕСЕМЕСИ, ПИШЕТЕ КАКВО ВИ ТРЕВОЖИ,КАКВА ПОМОЩ ЖЕЛАЕТЕ БОГ ВИ РАЗБИРА ,РАЗЧИТА ВАШИТЕ СЪОБЩЕНИЯ БЕЗ ДА ХОДИТЕ ДА СЕ МОЛИТЕ
43
1
 
13
 
! Отговори
от новия БОГ,АЛЛАХ преди 7 години
МЛАДИ,мюсюлмани,учени и студенти ,не ходете вече в своите така наречени джамии за молитви ,защото това са свърталища на терористи и ислямисти, нищо друго,също и в черкви и манастири ,като сега наи новата технология е СМСИТЕ,ФЕЕСБУКА,ТУИТЪРИТЕ,НЕ СЕ МОЛЕТЕ НА КОЛЕНЕ, ЗАЩОТО ТОВА СА ПРАВИЛИ САМО РОБИТЕ ,А ВИЕ НЕ СТЕ РОБИ А МЛАДИ СТРОИТЕЛИ НА СВЕТА,НЕ СТЕ ПРОСЯЦИ ЗАЩОТО БОГ НЕ ОБИЧА ТОВА ,А ДА СЕ СТЕ СИЛНИ,И ОБРАЗОВАНИ
42
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересуват. Само се чудят как да затрият християнството а аз трябва да се притеснявам за тях ?!?!
41
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проблемът е, че от тези 1,6 милиарда, 1 милиард са 100% неграмотни и не могат да четат; идея си нямат какво пише в корана, например 'от всички хора по света, християните са ви най-близки'. затова се появява един психопат и хиените тръгват след него. а шейховете им пият като за световно, скъсват се да плащат на *** и да залагат на рулетки, нищо, че е строго забранено.
40
1
 
6
 
! Отговори
hristianin преди 7 години
Edin e bog
39
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тръмп също така каза: 'оставихме в страни като египет, сирия, ирак, пакистан, нигерия, судан свободно да избиват християни и не направихме нищо'. тогава нито един от въпросните 'традиционни мюсюлмани' дума не обели, а и до ден днешен не сме чули някой мюсюлмански религиозен лидер да осъди геноцида срещу християнските малцинства. това се нарича двойни стандарти - уплашени били, ама за себе си, а когато избиват масово техни сънародници, не им пука.
38
1
 
19
 
! Отговори
Хюсеин преди 7 години
Хубаво беше *** мюсюлманин в Белия дом, но свърши. Не е монархия да я остави на децата си. Който ял. ял.
37
0
 
4
 
! Отговори
Море преди 7 години
Море, уплашени. Искат да командват положението те и негодуват, че няма да стане на тяхната. Щом САЩ се опитват да управляват дистанционно от различни краища на планетата, мога да си представя, че България не я имат за препятствие.
36
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би с тоа Трик стана Президент , с Манипулация и Дезинформация всичко се постига на тоа Свят
35
5
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Да знаеш, че Тръмп се е загрижил за нахлуващите тук в Европа....направо го виждам как идва лично да охранява границите на ЕС. :D
34
2
 
4
 
! Отговори
Ганя ООлуканка преди 7 години
потдържа
33
3
 
82
 
! Отговори
Горките те преди 7 години
" Мнозина бяха обезпокоени от изявленията на Тръмп за мюсюлманите - че трябва да им се забрани да влизат в САЩ " Притеснила са заразата, че организмът развил антитела. Защото този култ, е точно това. Зараза. Почва се с малко, докато расте и се умножава играе ролята на жертва и все иска права, а в момента в който станат мнозинство, приказките за права приключват. А и защо ви е да ходите в "Големия Сатана" мили мои? Там само инфидели, леки голи жени, алкохол и свинско. Не е за правоверни.
32
6
 
101
 
! Отговори
Ханибал преди 7 години
Всички мюслеми обратно по родните ви дупкии откъдето допълзяхте.Европа е християнски континент и не ви иска!!!!!!
31
3
 
96
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Показаха го в Кьолн. Във безброй други градове в Германия, Франция, Белгия, Великобритания, Скандинавия. Където биеха, изнасилваха, клаха и рязаха глави насред улицата, както стана с полицаят в Англия, или отецът във френската църква. Показаха го с мераците за шериат във Манчестър, Лутън. Показаха го като газиа хора в Ница... С всичките "no go" зони в ЕС. В момента когато станат мнозинство в даден район. Погледнете статистиката за изнасилвания и убийства в Швеция. Това им е истинското лице.
30
3
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маските били паднали. САЩ били показали истинкото си отношение към тях. Всъщност мюсюлманите са тези които показаха истинското си отношение към всички не мюсулмани на тази планета. А най вече към европейците и още повече към християните. Стига да се види какво се случва с малкото християнско население в земите контролирани от тях. А в най богатите техни страни, дори в повечето случаи не им се позволява да практикуват религията си, да не говори за строеж или дори реставрации на църкви.
29
4
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами светът се събуди братя мюсюлюмани! И ако искате да се жените на по 12г. да се чифтосвате с магарета и красиви овце докато някой ви храни за собственна сметка, а вие само да вършите престъпления и да ревете че сте дискриминирани... По- добре си стойте по уютните пещери и не идвайте насам. Това което направи Рейгън със СССР сега Путин го направи със САЩ. След 2 месеца няма да има кой да потдържа пуделите в ръководството на ЕС, и тогава всички ние ще си потърсим и правата и държавата и Родината
28
2
 
73
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Когато някой започне неистово да риве за права, равенство и бла-бла гомHa, значи сме на прав път. На мюслеметата бай Доналд им показа един голям среден хамерикански. Да си погледнат кочинките от където са изпълзели и после държавите в които са се намъкнали. Контраста е достатъчно ясен.