Преди 20 г. руснаците обичаха САЩ. Как всичко се обърка?

Любовта винаги е била едностранна, а сега вече си отиде безвъзвратно!
12 яну 2017 20:30, Елка Василева
168
Преди 20 г. руснаците обичаха САЩ. Как всичко се обърка?
Снимка: архив, Reuters

"Зная, че днес е трудно да си го представите, но преди 20 години руснаците обичаха Америка. А американците горяха от желание да разберат по какъв път ще поеме Русия след края на Съветския съюз. Това, което бе смятано за американска "помощ" в някои области, сега обаче се възприема като намеса и се превърна в предпоставка за днешната враждебността от страна на някои руснаци," казва Амелия Нюкъм от "Крисчън сайънс монитър".

Когато погледна назад, виждам голяма доза горчива ирония в корицата на списание "Тайм" от 15 юли 1996 г.

На нея е наскоро преизбраният по онова време руски президент Борис Елцин, ухилен и стиснал американското знаме, а заглавието е "Янки, на помощ!". В статията се разказва за група влиятелни американски политически консултанти, които са доведени тайно в Русия по време на тежката кампания за президентските избори през 1996 г., когато атакуваният отвсякъде Елцин се опитваше да се справи с ниската си обществена подкрепа и да победи комунистическия си опонент.

Консултантите са били държани скрити в апартамент в московски хотел, за да няма и намек за съществуването им и за явната американска намеса в руската политика. Те са обучавали хората на Елцин на тактиките и технологиите на модерната политическа кампания и са помогнали в крайна сметка той да удържи победа, пише Фред Уиър, в. "Крисчън сайънс монитър".

Съдейки по тона на материала на "Тайм", малцина в САЩ по онова време са се съмнявали, че американската намеса в борбата на президентските избори в Русия всъщност е нещо добро. Изглежда дори руснаците не са се възмущавали. Всъщност проучване на общественото мнение, редовно провеждано от независимия социологически институт "Левада" в Москва, установило, че само година по-късно цели 72 процента от руснаците са имали положително отношение към Съединените щати, а само 18 на сто - отрицателно.

Този епизод отпреди 20 години не може да бъде пряко сравняван със сегашния шум, който се вдигна заради предполагаемата руска намеса в неотдавнашните президентски избори в САЩ. Двете събития и коренната промяна на ситуацията, включително фактът, че според "Левада сега две трети от руснаците гледат негативно на Съединените щати", подчертават обаче епичната смърт на любовната връзка на Русия със САЩ.

От днешна гледна точка изглежда, че това до голяма степен е било неизбежно, но някои руснаци твърдят, че днес отношенията е можело да бъдат много по-здравословни, ако американците не се били опитали да "помогнат" в момент, когато руснаците са се борили да преодолеят последиците от колапса и болезнената трансформация на страната си.

САЩ и Елцин

Непосредствено след разпадането на Съветския съюз руснаците имаха изключително високо мнение за САЩ. При това не можеше да се говори за кой знае каква промяна в сравнение с времето на СССР.

"Това, което ме порази през 1952 г., в разгара на Студената война, бе колко е слаб антиамериканизмът тук", казва Владимир Познер, легенда на руската телевизия, говорейки за годината, в която се преместил в Москва от Съединените щати. Оттогава Познер живее в руската столица. "Да, хората смятаха, че Уолстрийт и американските лидери са виновни за лошите неща", както твърдеше съветската пропаганда, "но никой не мислеше злото на американците като цяло. Не мога да ви кажа колко много пъти съм чувал през годините руснаци да казват, че двете страни са най-големите в света и че ако просто успеят да се обединят, можем да решим всички проблеми."

"Водещата идея в Русия по онова време е, че всички ще бъдем победители в края на Студената война, че трябва да бъдем партньори", заявява Николай Петров, политолог, работил като сътрудник в руския парламент в началото на 90-те години на миналия век.

Той казва, че е знаел, че Москва е била пълна в онези години с американски съветници в различни сфери, но гледал на това като на едно до голяма степен положително сътрудничество. Дори новината, че американски консултанти са работили тайно за преизбирането на Елцин, "не ми изглеждаше толкова голям проблем по това време", заявява Петров.

В Съединените щати администрацията на президента Бил Клинтън изглежда оказваше безусловна подкрепа на Елцин - въпреки увеличаващите се доказателства, че милиони руснаци са недоволни от болезнените икономически реформи и все повече слагат знак за равенство между тях и западната демокрация.

И когато икономическият и социалният колапс на Русия достигна своя пик в края на 90-те години на миналия век, той бе тясно свързван с Елцин и по-общо с това, което сега изглежда като наивна вяра в приятелството на САЩ. "Усещането сега е, че 90-те просто са били период, когато сме загубили цялото си величие и че нашият упадък е бил подпомогнат и стимулиран от цялата тази американска намеса. Хората смятат, че сме били измамени", казва Петров.

Дори последният съветски лидер Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война и заложи всичко на един нов световен ред, основан на сътрудничеството със Запада, в крайна сметка е останал крайно разочарован. Дългогодишният му личен преводач Павел Палажченко казва, че Горбачов доброволно се е съгласил да разпусне оглавявания от Съветския съюз военен съюз - Варшавския договор, и е приел повторното обединение на Германия, воден от разбирането, че една нова архитектура на сигурността в Европа ще включва Русия като равноправен партньор.

По-късно, въпреки че не бил вече на власт, последният лидер на СССР бил смаян, когато гледал как Западът разширява НАТО в някогашната съветска сфера на влияние и предприема едностранни действия за разпадането на Югославия.

"Имаше много добра воля, но се оказа, че е имало и много илюзии", казва Палажченко, който сега работи във Фондация "Горбачов" в Москва. "Някои от тях са били просто глупави. Хората тогава мислеха, че САЩ са своеобразен рай и сила на чистото добро в света. Нямаше как махалото да не се люшне в обратната посока. . ."

"Горбачов обаче се разочарова, не защото някои конкретни обещания бяха нарушени, а защото бе нарушен духът на това, което бе обсъждано с американските лидери. Днес ние наистина чувстваме последиците от неуспеха да бъде създадена нова европейска система за сигурност, която да има силна превантивна дипломация и да се справи с проблемите, които се появиха оттогава, като Грузия и Украйна", казва Палажченко.

Външнополитически разногласия

Докато обикновените руснаци преживяха икономически лишения през последното десетилетие на миналия век, включително ужасяващата финансова криза от 1998 г., острият разрив на Кремъл със Съединените щати като глобален лидер започна, когато НАТО предприе през 1999 г. 78-дневна въздушна кампания срещу съюзника му Югославия заради албанския анклав Косово. Тогавашният руски премиер Евгений Примаков, който пътуваше за официално посещение в Щатите, нареди самолетът да се върне обратно, когато започнаха бомбардировките.

"Всички ние отхвърляхме твърденията на съветската пропаганда, че Съединените щати са агресор, но сега вече това изглеждаше вярно", казва Алексей Макаркин, заместник-директор на независимия Център за политически технологии в Москва. "Това, което САЩ смятаха, че е хуманитарна операция, бе възприето от руското общество като агресия срещу братята сърби", обяснява той.

Когато Владимир Путин дойде на власт, обявявайки се за една по-силна и отстояваща позициите си Русия, идеята за руско-американско партньорство вече на практика бе погребана. Въпреки това Путин направи опит да протегне ръка и се обади по телефона на американския президент Джордж Буш-младши след атентатите на 11 септември 2001 г., за да предложи Москва и Вашингтон да създадат съюз за борба срещу тероризма.

По онова време бе в разгара си войната на Русия срещу сепаратистката й република Чечения, чиито бунтовнически лидери бяха приели крайния ислям. Мнозина в Съединените щати обаче отказаха да признаят, че има някакво сходство в ситуациите, отчасти заради жестокостта на руските сили в Чечения.

"Русия искаше да има военно партньорство със САЩ и бе готова да сътрудничи", казва Глеб Павловски, директор на Фондацията за ефективна политика, който в онези дни е бил близък съветник на Путин. "Ние обаче не получихме верния отговор от американците и възможността бе пропусната. След това американците нападнаха Ирак и цялата вяра в идеята бе загубена."

Русия се радваше през първото десетилетие на този век на относителен икономически бум, който помогна за увеличаване на популярността на Путин и тя все още е много висока - над 80 процента. Повечето експерти обаче смятат, че опозицията на Кремъл на начертания от САЩ световен ред и усилията на Путин да възстанови статута на Русия на велика сила са това, което запазва имиджа му сред руснаците неопетнен въпреки резкия спад на икономиката през последните три години.

"Мисля, че изобщо не става въпрос за икономиката", казва Познер. "Руснаците са горд народ, който смята, че неговият лидер трябва да изразява съкровените му чувства. В Путин те виждат човек, който отстоява твърдо интересите на Русия и кара САЩ да осъзнаят, че не могат да ни третират като нещо второстепенно."

През последните години Съединените щати, подобно на други западни държави, изразяват дълбоко безпокойство от строгите ограничения, наложени от Кремъл на руското гражданско общество, отнемането и анексирането на Крим от Украйна, подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна и най-наскоро - от предполагаемата кибератака срещу Националния комитет на Демократическата партия в САЩ и ръководителя на предизборната кампания на Хилари Клинтън Джон Подеста. Това обаче също засили разочарованието на руснаците от Съединените щати.

"Без да отправя обиди, Путин изразява широко разпространеното разочарование на руснаците от САЩ и повечето от действията им и отстоява мястото на Русия в света", казва Познер. "Любовта винаги е била едностранна, а сега вече си отиде безвъзвратно".

/БТА/


168
Още по темата: САЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква враждебност, 3 милиона руснаци има в америка, и още толкова чакат да имат възможност да емигрират, що не си ходят по родните места като мразят америка!нешастници!
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 142
Баба ти Ванга взеха да я употребяват за собствени цели-лични и политически,хора и отделни държави-велики и не толкова,особено след смъртта ѝ.Най-много я употребяват руснаци и сърби-все с лъжи и измишльотини,които са им удобни.Руснаците дори направиха филм за Баба Ванга,който е една пародия.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците не обичат никого.Те обичат само парите и грандоманията.Като им е толкова "велика"Русия,защо не си стоят там,ами се натискат да живеят в развитите западни страни,предимно САЩ?
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако след 1956 г ръководствата на страните от СИВ и Варшавския договор под "командването" на троцкиста Хрушчов не бяха започнали да правят "червена буржоазия" ,"еврокомунизъм"и крадат държавни пари чрез дисиденски търговски фирми ,през 1983 г нямаше да се наложи провеждането на операция "Голгота" , на чиито пореден етап за изхвърлянето им от властта днес сме свидетели!Истинските американци и руснаци никак не обичат тарикатите-политици и бюрократи!И скоро тарикатите ще носят вода на баламите !
85
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба Ванга не грешеше . А Тя каза;

Русия ще властва над света. Една кръв сме ,говорим един език ,кръстим се наляво и се разбираме без преводач !!!
84
10
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 127 Никой не обичал САЩ ? Що бе, аз ги обичам ? Имах мечта да живея там , но вече е много късно за мен.И как руснаците да обичат американцити, като знаят как живеят те и как руснаците мизеруват. Завист,какво да правиш.Ние социалистите не обичаме богатите.... , ама ни се ще да сме като тях.
83
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиня
Ако следваме краварска логика

ти по каква логика си тук ма убавице? Чемодан, вакзал, масква
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък се питам как е възможно най - могъщите разузнавателни служби в света да се занимават с троладжийския експеримент на някой айляк ?? Как е възможно най - могъщата медийна организация в света да копира "новини" от фалшиви сайтове? Как всичко се обърка? Абе тия хора толкова ли изпростяха, че не могат да измислят нещо по - оригинално?!
81
3
 
7
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
Явно теб само за това са те наели в САЩ - да миеш тоалетните и затова не можеш да си представиш, че някой може да е виждал и друг човек освен българин, който мие тоалетни.
80
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Плавник

В САЩ ти не може да виждаш руснаци, защото руснаците там живеят в close communities и купуват имоти в райони като Бевърли Хилс, а не мият тоалетните на американците.
79
4
 
3
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
Ето ти и една статия, понеже си мислиш, че населението на Русия явно се увеличава.

money.bg/economics/vse-poveche-rusnatsi-iskat-da-emigrirat-v-sasht.html
78
6
 
13
 
! Отговори
@128 преди 4 години
Руснаците не емигрират и никой руснак не иска да емигрира в САЩ. Само българите си мечтаят да емигрира в САЩ.

А какво става са визите на българи за САЩ - българия е член на ЕС който има безвизов режим със САЩ и американците си влизат свободно в България. Българите могат ли да пътуват в САЩ без визи като пълноправни членове на ЕС или американците им плюят в лицето и налагат визи, унизителни интервюта и отказват виза на всеки пети кандидат.
77
6
 
9
 
! Отговори
Васко преди 4 години
Йелке, даже не ми се чете дългите ти дитирамби. сащ се опитва да манипулира всеки. Тъпия Елцин се хилеше, като клоун. Но сега си намериха майстора. Путин е здравомислещ, адекватен, народа живее хубаво и пътува в чужбина на курорти.
76
7
 
6
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
До рускиня
Не. Живея в САЩ и всеки ден виждам много руснаци, които "мразят" САЩ и много обичат Путин и бедната си действителност в мать Россия.
75
5
 
9
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
До Плавник. Руски народ те избра за говорител на неговото мнение? Или изразяваш свои жалки въжделения? 150 милиона живеят и работят в Русия.
74
8
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
Американци считали 78 дни зверски бомбардировки за хуманитарна операция? Ами предполагам ,че 11 септември също е била една хуманитарна операция. Ако следваме краварска логика
73
11
 
6
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
Руснаците все още обичат САЩ и емигрират там при всяка отдала им се възможност. Просто властта в Русия вече много по-публично изразява противопоставянето си на САЩ.
72
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не обича САЩ.
71
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ще бъде винаги една много , много велика държава .
70
4
 
8
 
! Отговори
до 113 преди 4 години
Да, у нас няма зелени човечета, но има черни човечета в Ново село. Дали са ти по-близки, щото аз не приличам на тях? Видимо сме от различни континенти...Но те са дошли на нашия, не ние на тяхния...