Стачка срещу Доналд Тръмп? Дързък опит, но ще успее ли?

Общите стачки в САЩ са рядкост, хората не са добре защитени от трудовото право
Обновена: 12 фев 2017 07:58 | 11 фев 2017 20:57,
171
Стачка срещу Доналд Тръмп? Дързък опит, но ще успее ли?
Снимка: Архив, Reuters

Кога за последен път е имало обща стачка в Америка? Отговорът на този въпрос е – никога, пише "Дойче веле".

"В САЩ не съществуват общи стачки", казва експертът по американските социални движения Кевин Бойл от Северозападния университет. Колегата му от Сиракузкия университет Ендрю Уендър Коен допълва, че е имало общи стачки на местно ниво, но и те са рядкост. "Последната обща стачка е проведена през 1946 година в Оклънд, Калифорния", посочва той. Тогава десетки хиляди работници прекратяват работа.

Опасенията

Според Ендрю Уендър Коен днес обща стачка е почти немислима. Понастоящем в цялата страна се провеждат годишно около 20 до 30 стачки, в които участват най-малко 1 000 стачкуващи. Именно поради факта, че масовите стачки в САЩ са рядкост, призивът за обща стачка на организаторите на протеста Марш на жените срещу Тръмп и други групи е не само забележителен, но и дързък.

"Идеята наистина е изключителна. Това че хората изобщо говорят за обща стачка показва колко е силна съпротивата срещу правителството на Доналд Тръмп и драматичните мащаби на мобилизацията в САЩ. Призивите за обща стачка показват колко яростни и разстроени са много хора, казва Ендрю Уендър Коен от Сиракузкия университет.

Историкът обаче си задава въпроса дали планираната обща стачка може изобщо да има успех в една страна, където хората не са така добре защитени от трудовото право, както в Европа. И където много по-малко хора са организирани в синдикати.

"Основният въпрос е дали организаторите ще успеят да убедят хората да поемат риска да бъдат уволнени или да си навлекат гнева на работодателите", казва Ендрю Уендър Коен.

Служителите имат предимство

Според Кевин Бойл, самата идея за обща стачка е проблематична, тъй като тя може да бъде подета предимно от хора от средната класа.

"Служителите могат много по-лесно да прекратят работа за няколко часа в сравнение с хората от работническата класа. Трудно е такава идея да бъде така обоснована, че да я приемат милиони хора. Една обща стачка няма да бъде възприета добре в голямата търговска верига Уол-Март, например", казва той.

Бойл съзира и друг проблем. Ако участието в стачката не придобие гигантски мащаби, съществува опасност цялата акция да бъде изтълкувана като неуспех, дори ако в стачката вземат участие много хора.

Бойл дава пример с мораториума за прекратяване на Виетнамската война на 15 октомври 1969 година. Този протест също е замислен първоначално като обща стачка, но впоследствие е преименуван в мораториум. И вместо до обща стачка, на различни места в САЩ се стига по онова време до масови демонстрации, които са повторени един месец по-късно.

Европа - пример за подражание

Подобни тактически въпроси играят второстепенна роля за жената, която чрез статията си в британския вестник "Гардиън" популяризира идеята за обща стачка.

"Аз не съм организаторка. Само дадох гласност на тази идея", казва писателката Франсин Роуз. "Живяла съм дълго време в Италия и си спомням много добре как в Рим чаках автобус, който никога на дойде", допълва тя.

Франсин Роуз е наясно, че общите стачки в САЩ са нещо по-необичайно, отколкото в Европа и че за американците е много по-трудно и по-рисковано да вземат участие в обща стачка, отколкото за европейците. Защо тогава е отправила призива за обща стачка?

"Просто смятам, че Тръмп и неговата администрация мислят единствено за пари и бизнес. И може би това е единственият път да ги уязвим, като прекратим работа за един ден. Това обаче не означава, че ще измерваме успеха на стачката изключително по въздействието ѝ върху икиномиката", казва Франсин Роуз.

Какво би станало без протестите?

"Аз не вярвам, че Доналд Тръмп ще подаде оставка дори ако всички американци прекратят работа за един ден, не купуват нищо и не пътуват. Ето защо е важно не да съсредоточаваме усилията си върху определен вид протест или определена акция, а да възприемаме всеки протест като упражнение за следващия. Този, който не може да напусне работното си място, може да се обади по телефона на някой конгресмен и да протестира. Ние можем само да предполагаме какво ще се случи, ако не дадем ясно да се разбере, че значителна част от американското население отхвърля политиката на Тръмп ", изтъква Роуз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
10
 
! Отговори
Гого до 93 преди 7 години
Стига си подскачал бе шорошке! Ако Нюланд не беше раздавала курабий, всичко щеше да е ОК. Това не беше първият майдан в Киев, щяха да се разберат без кръв.
24
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин се държи като мафиотски бос. С нахлуването, окупирането и накрая анексирането на Крим Путин насочи руските оръжия към Украйна и каза: "Териториалния суверенитет или живота!" Аргументите му са шизофренични- какво общо има Косово, където албанците претърпяха гонения и етническо прочистване със ситуацията в Крим, чийто хора никога не са били потискани от украинците?
23
3
 
1
 
! Отговори
Некой си преди 7 години
До Чудя сеИнтерсите на бизнеса и на обикновения човек са две различни неща, даже в краткосрочен план може да бъдат и противоположни, както е в случая. И Мария Антоанета си е мислела че има интерес да тъпче масите, но историята я знаем всички как е завършила.
22
1
 
10
 
! Отговори
Niakoi si преди 7 години
Сорос спонсорира тези стачки, както и подмолната кампания на Хилари. А, един познат от минесота ми разказа за някои от многото шашми... в америка гласуват предварително, тоест гласува се преди изборния ден, но както и да е... гласува се на някакви машини... и моя познат вика - натискаш за тръмп, отбелязва се за хилари! Това, без съмнение е адски нагло и явно там минава.. тук не мисля, че би минало... но, човека не ме лъже и няма смисъл да ме лъже, макар, че ми е трудно да го повярвам..
21
2
 
13
 
! Отговори
Чудя се преди 7 години
Абе като Тръмп е толкоз вреден за САЩ,защо американските борси са в непрекъснат растеж от неговото избиране нататък???Може би бизнесът се е побъркал и си няма представа кое е полезно за него и кое-не?
20
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Такава стачка би била голям куриоз-организирана и финансирана от един милиардер-ев.реин против президент подкрепен от други милиардери-ев.реи*!Ще бъде доста забавно да видим такова нещо,ама надали...*Рокфелер и Ротшилд са всъщност трилионери,ама нейсе.
19
4
 
16
 
! Отговори
Mo преди 7 години
Тръм pе един истински разумен човек! Всичко това срещу него е само вопъл на смотаняцитe! Един истински адекватен Президент на USA!
18
3
 
12
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Да бе! Те "протестърите" около 90% са безработни бъмове, които въшкарстват на социалната система и ядат и пият благодарение на данъците на точно тези, които избраха Тръмп и неговата програма, която в момента бива изпълнявана до буква! Другите 10% са грантаджиите на Фондациите на Джордж Coрос и Саудитска Арабия! Хора, които са безработни да плашат гаргите със..."стачка" е налудничаво, но пък типично за тях!
17
3
 
20
 
! Отговори
Българин в Портланд преди 7 години
Тръмп има тoпките да се опълчи на световния заговор, воден от принцовете от Залива с крайна цел тотална ислямизация на света, или т.нар. Джихад! Медиите, като типични корпорации ламтящи за печалби изкараха на сергия за продажба новините и политиката, пречупена през призмата на собствения им доларов интерес, а те, принцовете джихадисти имат много $ и плащат яко! Така се получи и със CNN, BBC, DW и т.н. латерни на екстремисткия левичарски глобализъм! Ръц парата и сега и стачка ще му спретнат!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като стачкуват, ще стоят гладни.
15
1
 
14
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
До Анонимен 21В Ню Йорк на гей-парада срещу Тръмп полицията ги попиля от бой!Меките китки с размазани гримове пищяха от ужас,а по ТВ кметицата на града скръцна със зъби на всички мераклии за волни изпълнения!Пред журналистката едно брадато протестърче цялото в лиги и сополи изплака,че са им дали по 50$ за участие!
14
9
 
2
 
! Отговори
Май, май ще преди 7 години
ЩЕ СИ СПРЕТНАТ ЯНКИТЕ ЕДНА ВЪЗСТАНОВКА НА ГРАЖДАНСКТАТА ИМ ВОЙНА, В НУВО СТАЙЛ - АНТИТРЪМ СРЕЩУ ГЛАСУВАЛИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ НА ТРЪМ. ЩЕ Е МЕГА РЕАЛИТИ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕИР, С НЕИЗВЕСТЕН КРАЙ.
13
2
 
21
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Накрая на истинските американци ще им писне и ще пометат протестиращите мигранти
12
2
 
13
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
До Вовa"тоя Сорос що не го утрепaш"надяваме се 100 годишното еврейско влечуго да се гътне от старост,но очевидно пие бебешка кръв за да стои на крака това зомби за да мойе да превозва по 30 000 исламски зарвари на месец в Европа
11
3
 
34
 
! Отговори
*** преди 7 години
Тези глупости са последните напъни на Сорос!Той никога няма да прости поражението си от Тръмп!Но администрацията набира обороти и работи все по-ефективно!Най-смешното е,че Тръмп има повече пари от Сорос!
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я какво доживяхме ,Соросоиден Майдан в Америка!А честита арабска,пардон ,американска пролет!
9
4
 
40
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Истината е, че Тръмп е обичан и широко подкрепян от американския народ, най-вече от белите, работещи американци, които виждат до къде докараха Европа ислямизма и неговия авангард-световния глобализъм! Тръмп настъпи змията по главата, и сега змията се гърчи в предсмъртни конвулсии! Всичките тези "протести" срещу Тръмп са платени, активни мероприятия на Сорoс и подобните му! Тръмп и народа на Америка победиха на тези избори и демократи, и републиканци и най-вече медийната мафия! Бог да пази Тръмп!
8
4
 
29
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
цялата Уол Стреет-ска еврейска банда се бори с Тръмп - а те притежават всичко - Аипъл, Гугъл, Генерал Електрик, Форд и п.р.Американците са смазани шушомиги, които умират от страх да не ги уволнят - ако им наредят и стачка ще направят
7
5
 
9
 
! Отговори
ВИС+ГЕРБ = ВИГЕР преди 7 години
всека стачка в която неучаства тандема Боко-Цеко и техните авангарди Лилту Путкова и разцачената Цеца е обречена на провал.вива Гербетчетата, едно съвременно движение което по подобие на чавдарчетата (от отряд Чавдар) треба да се наричат Висачета (идващо от ВИС, Висшия Институт по Визическо)
6
4
 
22
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Заради лудите амбиции на един шантав евреин света няма да допусне тотално самоунищожение!По- скоро ще му случат случка,и всичко ще мирне!Нали знаеш,когато нещо пречи,просто го премахваш!