Путин крои ракетни планове като тези на СССР от 70-те

Повтаря ли се кризата с евроракетите от Студената война?
16 фев 2017 21:28, Анисия Иванова
367
Путин крои ракетни планове като тези на СССР от 70-те
Снимка: Reuters, архив

САЩ и Русия изглежда са стигнали ръба на нова оръжейна надпревара в Европа - повторение на кризата с евроракетите, разтърсила Стария свят през последните години на Съветския съюз. Според "Ню Йорк таймс", позовал се на анонимни американски източници, Русия е започнала да разполага на своя територия крилати ракети със среден обсег, способни да нанесат удар по Западна Европа.

Американската администрация не потвърди тези данни официално, но от години вече неспирно критикува Москва за стремежа й да се сдобие с такива оръжия.

САЩ виждат тук безспорно нарушение на историческото споразумение, сключено от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в началото на 80-те, което извади тези ракети със среден обсег от американските и руските арсенали и даде възможност да бъдат ликвидирани 2700 от тях.

НАТО "ще се брани, ако Русия реши да действа в разрез с международното право", предупреди в четвъртък в Брюксел американският министър на отбраната Джеймс Матис.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), подписан през 1987 г., окончателно сложи край на кризата с евроракетите - оръжейна мини надпревара, предизвикана от това, че Съветският съюз разположи ядрени ракети Ес Ес 20 (известни още като РТ-21М или "Пионер", б. пр.), насочени срещу западноевропейските столици.

НАТО отвърна, като разположи американски ядрени ракети "Пършинг", с което предизвика гигантски пацифистки демонстрации и дебати от екзистенциално естество сред европейската общественост под лозунга на германските пацифисти "по-добре червени, отколкото мъртви".

Според мнозина американски експерти и официални лица Русия, управлявана от Владимир Путин, крои в момента с новите си ракети същите планове като тези на Съветския съюз от 70-те.

Обществеността в европейските страни би се възпротивила САЩ да разположат нови ракети в Европа, за да възстановят баланса - а това би отворило пукнатина в НАТО.

"Ястребите" в САЩ вече са на бойна нога, за да отвърнат на разгръщането на руските ракети, и без притеснение разглеждат възможността да разположат нови ядрени оръжия в Европа.

"Тази информация според мен доказва, че САЩ трябва да увеличат ядрената си мощ в Европа", заяви ултраконсервативният сенатор от Арканзас Том Котън.

САЩ трябва "да се уверят, че възпиращите ядрени сили на НАТО са издръжливи, добре обучени и все повече готови" да парират руските ядрени оръжия, заяви председателят на комисията за въоръжените сили в Сената Джон Маккейн. "Преговорите не дават резултат"

Дори експертите по разоръжаване са разтревожени от новите руски ракети и смятат за необходимо НАТО да обмисли разполагането на нови оръжия като техен противовес.

"Трябва да положим всички усилия за дипломатическо уреждане на проблема, но за жалост преговорите май не дават особен резултат в случая с Русия", коментира Джефри Луис, специалист по разоръжаване и издател на Armscontrolwonk, авторитетен блог в тази сфера.

Според Луис и други експерти американците трябва да поддържат отворен канала за дипломатически връзки с Москва, но същевременно да разполагат в Европа нови оръжия, застрашаващи Русия. При това без да нарушават ДЛРСМО - документ от ключово значение, за да се избегне нова, разорителна и опасна надпревара във въоръжаването.

"Ако целта е да убедим руснаците да премахнат оспорваните ракети, по-добре е да не се поставя под въпрос ДЛРСМО", подчертава Майкъл Крипън, друг експерт по разоръжаване, оглавяващ вашингтонския аналитичен център "Стимсън". Защото документът предвижда инспекции на място или в руските производствени предприятия, които може да се окажат твърде полезни.

И Джефри Луис, и Майкъл Крипън смятат за възможно разработването на нови неядрени ракети - много бързи и точни, които може да бъдат развърнати без нарушение на договора.

Документът не обхваща например ракетите, изстрелвани от кораби и самолети, изтъкват те, пише БТА.

Американската администрация не описа точно ракетите, разположени от руснаците, но според Джефри Луис това може да е сухопътен вариант на крилатите ракети "Калибър", монтирани на руски кораби, каквито руснаците използваха по-специално за удари по бунтовниците в Сирия.

Тези ракети може лесно да бъдат снабдени с ядрени бойни глави. Русия пък обвинява САЩ, че нарушават договора.

Според Москва системата за противоракетна отбрана, разгръщана от американците в Полша и Румъния, може да се използва при нужда за изстрелване на ракети към Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"То е ясно, че ,,рах kravar'' няма да си отиде без да подпали света..."Тоя джуджето го избра, така че се оплачете на него.
180
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУК ИМА РУСОФИЛИ ДЕТО ТОВА ИМ ПЛАЩАТ:ДА СЛАГАТ МИНУСЧЕТА ,ДА ВЕЛИЧАЯТ АКУЛАТА-МИЛИАРДЕР ПУТИН ДЕТО МИЛИАРДИТЕ ДЕТО Е ОТКРАДНАЛ ТОЧНО КАТО НАШИТЕ РОДНИ ПОЛИТИЦИ ,НАЛИ СЕ УЧАТ ОТ РУСКАТА МАФИЯ НЕ СА МУ ДОСТАТЪЧНИ ,НЕГОВИТЕ МЕРАЦИ СА ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ МУ ,ТОЙ МЕЧТАЕ ДА ВЛАСТВА НАД СВЕТА ,ТОЧНО КАТО ЕРДОГАН .ТИЯ ДВАМАТА СА КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА! ГОСПОД НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ ГИ ПРИБИРА ТАКИВА НЕНАСИТНИ И АЛЧНИ ЖИВОТНИ......
179
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги когато Европа се е обединявала срещу Русия Европата е яла кютеците сега пак така ще стане изглежда бабушка Европа вече е стара и страда от слабоумие щом настьпва греблото постоянно
178
6
 
22
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
"НАТО оплеска всичко, което можеше да се оплеска!" Така заяви един немски депутат от трибуната на Бундестага. СССР изтегли всичките си войски от европейските държави!!Веднага по петите им налазиха "краварите". Всички си траеха- иначе лошо.Сега плачат- имало насочени ракети към тях.Какво искат - матрьошки ?? Дори тези, които си решаваха вътрешните въпроси, без санкции на Съвета за сигурност, изядоха калъчката и им курдисаха Косово.И Германия участваше..И тя правоконституционно ...
177
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Експердите са налазили форума....
176
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е ясно, че ,,рах kravar'' няма да си отиде без да подпали света...
175
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкциите трябва да се увеличат. Руснацит от добро не разбират.
174
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просълзих се като прочетох за ракетите Ес Ес 20....А прозрението на джурналиста, че Пършиг и СС 20 са крилати ракети, ме отказа да чета този буламач...
173
18
 
7
 
! Отговори
професия-ебач преди 7 години
Май скоро пак ще има загинали герой-пилоти..ха.ха. Но пък хубавото е че през лятото ще има повече руски вдовици за утешаване на нашето натовско черноморие
172
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 277... и защитници на краварите също...
171
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като резултат от последната надпревара във въоръжаването СССР се разпаднна. Последица от новата надпревара ще бъде разпадането на Русия.
170
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, ама в Русия с 230 лева можеш да си отопляваш 120 квадрата панелка цяла зима при -30 и да ти останат ;)
169
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абдалите данькоплатци от Булгария и другите членки на ЕС плащат луди пари на отживелицата НАТО и чакат всеки ден Русия да ги нападне хахаха уникуми брато
168
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много провинциалисти в този форум бе ! Брех ! Страната им е на последно място в разпадащия ЕС ама те много разбират от Русия
167
1
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 243 преди 7 години
Изобщо не съм ревнал, оььлюв прррозд... Диктатор или не - не ми е в къщата. Това дали ще стои на власт или не не е моя, нито твоя, нито на когото и да е работа, освен на хората, които са го избрали и/или го търпят в страната му.Въпросът е, че друга страна нахлу и свали с военна намеса ръководителя на дръжавата с обвинения,че притежава оръжия за масово поразяване...НЯМАШЕ ТАКИВА ОРЪЖИЯ И НЕ БЯХА ОТКРИТИ...Останалите доводи си ги зав.ри знаеш къде
166
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атакист долара спрямо рублата пада а спрямо левчето се качва нагоре схващаш ли ?
165
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който и да ги трясне хамериканците, малко ще им е, когато и да ги трясне - късно ще им е. Превърнаха планетата в маймунарник.
164
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
39 руски рубли = 1 Папуа нова Гвинеска Куна
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Макейн Атлантида изплува 2008 а ушаке ей такова ви е и бъдещето в руската ко4ина 4е и по зле ако вярвате на клоун като Кейси
162
9
 
4
 
! Отговори
Факти преди 7 години
До Макейн русия няма НИКАКВО бъдеще ГЛАДНА КО4ИНА Разпада е сигурен видяхме какво стана със ссср а и из4езването на руската империя от картите 1917 не е 4ак толкова от давна -- Путин е дърт и без наследник Олигарсите такова го,вно ще направят с руската ко4ина 4е беднати е фантазията ..... русия няма бъдеще