Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ

Експерти: Идеи за самостоятелност във военната сфера са митотворчество
Обновена: 10 мар 2017 07:19 | 9 мар 2017 21:34, Елка Василева
135
Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ
Снимка: архив, Reuters

Политици и експерти на Запад продължават да обсъждат перспективите за създаване на европейска армия. Мненията за нейната целесъобразност, както е известно, се разминават: от една страна, Европейският парламент прие неотдавна резолюция с оглед да бъде създадена армия на ЕС; от друга - мнозина наблюдатели смятат проекта за виртуален, безперспективен и целящ по-скоро да подчертае независимостта на Европа от САЩ в контекста на съвсем различна реалност.

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом например заяви пред колеги и министри на отбраната от ЕС в Брюксел, че въпросът за армия на Евросъюза не е актуален за страните членки и по-специално за Швеция.

"Нашата политика за сигурност включва три основни подхода: укрепваме собствената си отбрана, продължаваме с политиката за неприсъединяване към военни алианси и сътрудничим с редица страни в рамките на ЕС, а също така със САЩ и Норвегия", каза Валстрьом, запитана от журналисти дали обсъжданото сътрудничество в отбраната между страните от ЕС означава формиране на армия в общността.

По думите й европейците трябва да са реалисти и да обсъждат направените предложения, а не "амбициозни планове за някаква армия на ЕС". "Това изобщо днес не е на дневен ред. Ще се дискутира въпросът как да сътрудничим помежду си в рамките на сегашните структури", каза ръководителката на шведската дипломация, цитирана от РИА Новости (МИА Русия днес).

Идеите за създаване на европейска армия издават стремежа на европейците да се отърсят от влиянието на САЩ, като сами се заловят с проблемите на своята сигурност, както и че се заражда нова концепция за външна политика в Европа, заявиха неотдавна участници в организиран от МИА Русия днес видеомост Москва-Берлин.

Според офицера от Бундесвера в оставка Йохен Шолц от Дружеството за международна политика за мир европейската политика има нужда от собствени концепции. След като цитира първия дипломат на Германия Зигмар Габриел, заявил, че Евросъюзът иска равни партньорски отношения със САЩ, а не само да плава в нечий фарватер, експертът изтъкна: до момента Европа се движеше именно във фарватера на САЩ, но е дошло време за промени.

Същевременно новите отбранителни концепции, разработвани в Европа, може да бъдат реализирани в бъдеще само при условие, че ЕС "добие други някакви форми", подчерта Шолц. Не става дума все пак общността изцяло да се откаже от НАТО - Европа трябва да се опира на структурата, действаща вече в алианса, без да създава нови, свои собствени структури. "Ако говорим за европейска армия, не става дума за европейска армия, а за подсилване на европейското крило на НАТО, така разбирам нещата", каза той.

Игор Морозов от външнополитическата комисия в Съвета на федерацията отбеляза на свой ред, че в момента "се заражда новата концепция за отбранителна политика на Европа, спомената от Зигмар Габриел", но дали е реално да има европейска армия, бъдещето ще покаже.

От една страна, тази година се очаква да бъдат преформатирани отношенията на САЩ с НАТО, от друга - ще се разбере дали ще бъде формиран отбранителен съюз в Европа, как ще се развият отношенията с европейските страни извън НАТО.

Дискусиите на експертно и политическо ниво за създаване на северен съюз показват, че европейците усещат темата като твърде близка и не желаят да оставят сигурността си в ръцете на САЩ, смята парламентаристът.

Евросъюзът се залови да формира обща европейска армия заради непредсказуемата политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, смята наред с колегите си Николай Платошкин, завеждащ катедра "Международни отношения и дипломация" в Московския хуманитарен университет, цитиран от РИА Новости.

Дезориентирани от разнопосочни сигнали от Тръмп, европейците се боят Америка да не ги изостави и търсят начин да се застраховат. Експертът обаче е "абсолютно сигурен, че никаква армия няма да направят". За да формират евроармия, трябва да вдигнат разходите на 10 процента от БВП, а никой няма да склони, смята Платошкин.

Военният експерт Владимир Евсеев, зам.-директор на Института за страните от ОНД, също е на мнение, че днес идеята за европейска армия няма бъдеще. Всяка армия трябва да включва не само войскови части, но и системи за бойно управление, поясни той пред "Утро".

НАТО разполага с такава (фактически с американската), но никоя армия не може да има две системи за бойно управление. При това положение за създаване на европейска армия ще е необходимо най-малкото да бъде създадена аналогична система, независима от САЩ. Системите от този род действат, на първо място, използвайки солидна база разузнавателни данни, подавани в реално време. Европа не разполага с такива данни, съответно не би могла да воюва в реално време за разлика от САЩ.

И щом Европа не притежава ред системи - съставни части на канала за бойно управление, в близките години не се очертава да има и собствена войска - "Европа е непълноценна във военен план, което ще проличи при всеки опит за създаване на т. нар. европейска армия", убеден е аналитикът. Дори хипотетично за формиране на такава армия би трябвало някои системи най-малкото да се дублират - нещо недостъпно за Европа. Затова всички разсъждения за евентуална независимост на Европа във военната сфера наподобяват митотворчество, заключи Евсеев.
 

/БТА/
 


135
Още по темата: САЩЕСевропейска армия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 4 години
Европа може да има обединена армия само в НАТО. Ако се обедини самостоятелна армия на Европа, това значи НАТО да се разпадне защото ще се дублират. Без съюз със щатите и Англия, Европа не може да бъде водещ военен фактор в света. 12.3.2017г.
86
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Веднага подавам документи!
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ЕС имаше своя собствена армия, много от простотиите дето ни ги сътвориха по границите ония зад океана нямаше да съществуват. Дано да им е дошъл акъла на тия в Брюксел, че дя вземат да правърнат мечтата в реалност, иначе скоро ЕС ще се разпадне от привнесени проблеми. Ако в Сирия беше кротко никой нямаше да говори за разпад. Ако Иран, Ирак, Либия и Египет не мразеха всички в НАТО заради една-две държави, светът щеше да е друг. Стискам палци за ЕС армията!
84
0
 
9
 
! Отговори
Мечтател преди 4 години
Егати и заглавието ....мечтае...
Еми, ако наистина мечтае, какво и пречи да го направи. Закъсняло е, но до 10 години е възможно всичко да се окомплектова.
ЕС е 500милиона и по БВП е колкото щатите.
83
1
 
9
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 4 години
САМО РУСИЯ И САЩ НЯМАТ ИНТЕРЕС ЕС ДА ИМА СОБСТВЕНА АРМИЯ ,ЗАТОВА ГОВОРЯТ ТЪПОТИИ ,ЧЕ ЕС ТРЯБВА ДА СЕ БРЪКНЕ ДЪЛБОКО В ДЖОБА ,А ТОВА БИЛО НЕВЪЗМОЖНО ! КАКТО ГЕРМАНИЯ ,ФРАНЦИЯ И ВСЯКА СТРАНА В ЕС СИ ИМА СОБСТВЕНА АРМИЯ ,ТАКА АРМИИТЕ МОГАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ ! А ЕС СИ ИМА ДОСТАТЪЧНО ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА БОЙНО УПРАВЛЕНИЕ ! ТАКА ЧЕ ЕС ДО 10 Г. ЩЕ ИМА СОБСТВЕНА АРМИЯ НА ПУК НА РУСИЯ И САЩ ! А ОЩЕ ПО-ДОБРЕ ЩЕ Е АКО СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ !
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС си мечтае зя армия ама като дойде време да изкарат от джоба си няколко стотици милиарди евро и ще дадат на заден ход. Сегашният бюджет на НАТО е 900 милиарда долара, като повече от 2/3 се падат на САЩ, като добавим към тази сума и парите на Канада, Норвегия, Турция и излизащата от ЕС Великобритания ще се окаже че ЕС я имат 100 милиарда долара принос я не.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не за САЩ ,а за РФ е много не изгодно да има армия на ЕС!А ТОВА ЩЕ Е ФАКТ РАНО ИЛИ КЪСНО!
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е въпрос на време!И това ще стане!Но първо трябва да се свършат още куп неща като общ съд,прокуратура,митница,обща охрана на външните граници(Фронтекс) и т.н и т.н.!
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е 500 млн. души и такава армия може да направи ,че ще попилее половината свят , САЩ са 320 млн. Русия 160 млн.
78
0
 
1
 
! Отговори
Инжинеро преди 4 години
До юбералес
Тия градчета правят само руско уръжие.
А и са си живнали градчетата около Карлово -по домовете минават да агитират за работа няма хора ,роми не харесват 800лв чисто за лека работа на линия на сухо и топло дето се работи сумарно само няколко часа на ден,през другото време оборка и кафета...
77
4
 
2
 
! Отговори
Дойче преди 4 години
ЕС ще си направи армия като се освободи от славянските и гръцките предатели....
76
4
 
3
 
! Отговори
Ставри преди 4 години
След като се маха Англия и след като Тръмп не му се занимава с никой освен с Мексиканците все пак е 71 склеротик и едвали има представа къде са 95% от другите страни.То ЕС остава само с няколко Френски ядрени глави(другите в ЕС са на САЩ).
Германия няма право на определени родове войски и техника и никво на ядрено оръжие защото официално още се води под репарации и дори още се изплащат милярди към Израел всяка година....
Та ква армия без САЩ???? Путин с две натискане на копчета ще изпари ЕС....
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа в лицето на Франция разполага с единствения в света неамерикански голям самолетоносач , а също и с добре организиран експедиционен корпус (чуждестранния легион) . Франция и Германия (въпреки че спазва някои ограничения от ВСВ) , както и Холандия и скандинавците строят съвсем прилични бойни кораби . Танкове и самолети също има достатъчно и с добри качества . Италия и Испания също разполагат с малки самолетоносачи , които с преоборудването им с Ф–35 ще получат сериозни бойни възможности
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мисля че американците са от основните играчи на които европейска армия не им изнася
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква армия бе ? Корабът ЕС благодерение на 55 000 хиляди търтеи ,повечето който са граждани на Евр. страни, но не са с етническото самосъзнание на тези страни който представят и служат на една клика искаща да завладее света ,трещи по шевовете и водата нахлува в него . Безумните закони ,демократичните ценности опрени на ,,правата,,на ,г.е.й ,дву -три пол.ове ,бракове ,цинизма и лицемерието на законите, предварително са обрекли Европейската армия на безсилие и провал .
72
2
 
8
 
! Отговори
гном преди 4 години
елементарно американски номера стараят се да възродят четвърти германски раих та германия и европа да поемат могъщият руско китаиски ядрен удар та сащ да отърват по някакъв начин изпапеляващият удар
71
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом руснаците вдигат толкова шум че нещо според тях не може да стане , значи то може да стане , но на тях хич не им изнася . За 18 г. руската армия направи огромен качествен скок в боеготовноста си , защо да не го направи и европейска такава . Руснаците се представят добре в Сирия , Либия , Грузия и що-годе в Украйна , но биха имали огромни трудности срещу противник с ПВО , 30-40 качествени самолета и 100 модерни танка 5-10 000 спец части , подкрепени от добре организирана пехота и снабдяване
70
3
 
5
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКА АРМИЯ преди 4 години
Това не бих понесъл
69
7
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Евроармията е неизбежна. Това е стъпка към отделяне от НАТО. В евроармията ще могат да се привлекат Украйна и Беларус и всички които не желаят НАТО, но искат ЕС. Всяка страна ще избира дали да участва в армията или да остане в НАТО. Военните разходи да станат 2% от БВП, градчета като Сопот, Карлово, Казанлък и Сливен ще живнат. А щом в Русия започна лаенето, значи сме на прав път.
68
2
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
До Боби

А качеството Боби същото ли е в РФ /Китай. Едно е 100 долара за нещо и друго 20 долага за пъулек ***.
Предполагам ползаш западни марки телефон, телевизор и кола?