Каква е истинската роля на зетя на Тръмп в Белия дом?

Назначението му е чиста проба шуробаджанащина
Обновена: 29 мар 2017 22:46 | 29 мар 2017 22:36, Елка Василева
30
Каква е истинската роля на зетя на Тръмп в Белия дом?
Джаред Къшнър и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Тръмп превърна своя зет Джаред Къшнър в една от най-могъщите фигури в Белия дом. Не е ли това чиста проба шуробаджанащина, каквато иначе познаваме само от т.нар. бананови републики? И каква е истинската роля на Къшнър?

Когато в някоя от т.нар. бананови републики местният автократ назначи свой роднина на важен правителствен пост, на Запад с право говорят за шуробаджанащина. Разширявайки допълнително и бездруго неясната роля, която играе в Белия дом неговият зет Джаред Къшнър, американският президент Доналд Тръмп постъпва де факто по същия начин. Затова нека го кажем в прав текст: и той практикува шуробаджанащина, пише Дойче веле.

Крайно обезпокоително

Трябва да признаем и друго: Къшнър има славата на интелигентен и способен бизнесмен, който - съдейки по онова, което знаем за него - е преуспял в същия бранш, в който се е издигнал и тъстът му: сделките с недвижими имоти. Важно е също така да подчертаем, че досега Къшнър не е получавал пари за дейността си като съветник в Белия дом. Това навярно ще важи и за новата му длъжност като шеф на работна група, натоварена със задачата да реформира работата на правителството.

Но фактът, че двама членове на семейството на Тръмп - дъщеря му и зет му - са вече сред най-влиятелните президентски съветници в Белия дом, сам по себе си е крайно обезпокоителен. В предишни медийни съобщения се твърдеше, че Къшнър смята да се откаже от ръководството на фирмата си. Засега обаче това очевидно още не се е случило. А ако има конфликт на интереси?

Не по-малко проблематичен е и фактът, че Къшнър, също като тъст си, не разполага с никакъв опит в политиката или в публичната администрация. А именно наличието на такъв опит е предпоставка за успех при изпълнението на тази наистина трудна задача - да се реформира из основи работата на правителството. На всичко отгоре Тръмп възложи на Къшнър още от самото начало редица задачи, за чието решаване обикновено са необходими десетки висококвалифицирани специалисти - така например Къшнър отговаря за мирния процес в Близкия изток и за международните търговски споразумения.

Всичко това не вещае нищо добро

Трудно е да си представим как един човек, дори да е толкова умен и способен, колкото Къшнър, би могъл да се справи с подобна необятна сфера от задължения. Да, Къшнър очевидно възнамерява да привика в Белия дом свои доверени хора от бившето си обкръжение в Ню Йорк, но въпреки това съмненията си остават.

А може пък да се окаже, че реформата на правителствената работа изобщо не е същинската задача на Къшнър и сие, наричани под сурдинка "отряд за специални операции". Подобни спецотряди обикновено се изпращат там, където има нужда от бързо овладяване на някоя опасна ситуация - ако се налага, и с насилие. Означава ли това, че ролята на Къшнър и неговия отряд е не да реформират, а по-скоро да рушат?

Във всеки случай това добре би подхождало на досегашното поведение на Тръмп като президент, а и на визията на влиятелния президентски съветник Стив Банън, който публично заяви, че иска да разчисти из основи - най-вече в правителствената администрация. Казано накратко: всичко това не вещае нищо добро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо да кажете за внука му? Само него не сте оплюли, до сега.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете да защитавате Тръмп. Политиката на Москва се промени. Ще ви вземат копейките. Може и да си изпатите на края.
22
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
зет евреин следете парите за отбрана 680 милиарда светьт ще гори
21
1
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Добре че е чалга - балканеца от най-бедната държава в Европа и втора по смъртност в света, след Лесото, да ръси мозък какво били чакали руснаците и как не знаели какви са пълномощията на президента на САЩ. *** няма адекватна представа за света в който живее, как да промени нещо в него?!Ами афтурката, дето изкарва Тръмп и Къшнър брокери на недвижими имоти....нямам думи. Тръмп в САЩ го наричат Златния Телец! Вземете се ограмотете защо, че вече сте на нивото на посредствен благодаря.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щели да управляват държавата като голяма фирма?!? Тия хора имат ли поне малко мозък? Най-важният елемент на държавата са репресивните органи без тях няма държава, коя фирма има репресивни органи? Мафията има репресивни органи, но това нито е държава нито е фирма.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Ами и тя не можа да направи нищо.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е най-големият провал на Америка, то затова откачалниците в Русия пиха шампанско. Руснаците по-скоро си мислеха че ще им махне санкциите ей така за бог да прости ама не стана щото Тръмп няма такива пълномощия ама в Русия кой да знае това сред пияните глави.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тя и Хиларито се занимаваше със здравеопазването при мандата на мъжа си, ама вие малчахте като риби
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е истинската роля на зетя на Тръмп в Белия дом?Шпионаж в полза на Русия. Тъста го назначи на безвъзмезди начала, но заплатата ще си я получава от Кремъл, важното е да има достъп до секретни документи.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гпНе лъжи бе ***. Живееш в САЩ като география, ама си сигурно в някое чалга гето, дето идея няма за света. Ненормалника се оплете като пиле в кълчища. Един свестен дет разбира от управление на държава не назначи и е сега е чудо. Как може да сте толкова слепи?! Просто е невероятно. Този суек ще направи война съвсем скоро, а скотовете му ръкопляскат. Нали беше голям спец по сделките - какво стана със здравеопазването? Нещастен ***... каквото и да ви се случи, пада ви се
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук някои тролчити се опитват да предефинират шуробаджанащитата! Другарчета, дори и официално да не получават пари, самата власт е достатъчно условие за облагодетелстване, още повече, че и маш частен бизнес. На обикновена работа да те вземат се прави конкурс, а за толкова влиятелна длъжност, само един подпис на "тате" е достатъчен! Чиста проба ШУРОБАДЖАНАЩИНА!
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Хилъри и мъжо и не бяха сякаш.Той президент,тя държавен секретар.Щерка им я редеха за губернатор *** нещо на 20 години губернатор е по-трудничко.Те са до девето коляно в политиката.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи ще го погнат с тояги Борисов, ако не подаде оставка преди това.
11
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Анонимендо 14 А бе може и два мандата да изкара.Зависи как ще оценят работата му Господарите.
10
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Шуробаджанащина(по дефиниция) е когато назначиш някой роднина на държавна служба да пояде човека.Къшнър очевидно си има пари в изобилие.Защо тогава е там?Мисля че има две свързани причини-Тръмп иска да има доверен човек който освен другото ще е и "офицер за свръзка".С кого ще го свързва ли?Ами с Господарите-Рокфелер,Ротшилд и сие.Нали и той е от Богоизбраната нация.....
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз няма начин да изкара пълен мандат.
8
9
 
20
 
! Отговори
гп преди 7 години
Аз живея в САЩ и цялата медия и извратените либерали атакуват Тръмп без причина. Опитаха се да направят какво ли не, за да не спечели, а сега за да го отстранят...той спечели много повече от само веднъж на изборите - спечели десетки, да не кажа стотици пъти срещу всички фалшиви новини и медийна война. Той е единствената надежда за САЩ в момента. Единствената пречка срещу новия световен ред, който иска да превърне момченцата ви в момиченца и който нарича всеки грях любов и извращения.
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ролята му е да забогатява чрез натрупване на таина информация за икономиката и сигурността на САЩ, сега и неговата жена, т.е. дъщерята на президента и тя да черпи че тити я взема и нея на работа в белия дом. Абе хубава работа ама....
6
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя и характера му е руски
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най - голямото нещастие на Хилъри се казва Виагра ;)