Поколението, родено в ерата "Путин", надига глас в протестите

"Младите се нуждаят от модел за бъдещето, ясни перспективи, правила на играта"
29 мар 2017 18:29, Елка Василева
243
Поколението, родено в ерата "Путин", надига глас в протестите
Снимка: БТА

Протестите из Русия в неделя белязаха появата на нова възрастова група от противници на Кремъл: поколение от млади хора, водени не от нуждата от стабилност, обсебила техните родители, а от силно желание за промяна, пише Ройтерс.

Хиляди хора излязоха по улиците на Русия, а стотици бяха арестувани. Мнозина от тях бяха тийнейджъри, които не могат да си спомнят времето, преди Владимир Путин да поеме властта през 2000 г. "Целият ми живот досега премина под властта на Путин", казва Матвей, 17-годишен московчанин. Казва, че за малко е щял да бъде арестуван на протеста в неделя, но успял да избяга от полицията. "Трябва да вървим напред, а не постоянно да се обръщаме назад", казва той.

Година преди Путин да поиска, както се очаква, четвърти мандат, протестите бяха най-големите след последните президентски избори през 2012 г. Движеща сила зад протестите бе Алексей Навални, 40-годишен антикорупционен активист, който използва интернет за разпространяване на своето послание, подминавайки контролираните от държавата телевизионни станции, от които почти всички по-възрастни руснаци черпят новини.

"Никой от моите връстници не гледа телевизия и те не й вярват", казва 18-годишният Максим от Санкт Петербург, участвал в протеста там. Той казва, че съобщенията за демонстрацията се разменяли между неговите приятели в "чат група" с приложение за споделяне на съобщения. "Половината от групата отиде на демонстрацията", добавя той.

Навални, който бе арестуван на един от неделните протести, оповестява посланието си на YouTube или "ВКонтакте" (руският еквивалент на Facebook). Един от последните му видеоклипове е 50-минутно изложение, в което обвинява премиера Дмитрий Медведев, че тайно притежава "архипелаг" от луксозни жилища. Клипът е гледан повече от 14 милиона пъти в в YouTube. Говорител на Медведев назова обвиненията "пропагандна атака", която не заслужава подробен коментар, и каза, че я причислява към предизборните изяви на Навални.

Докато по-възрастните руснаци може би са си затваряли очите пред официалната корупция през годините, когато жизненото им равнище се е повишавало, по-младите руснаци говорят за нея като за нравствено престъпление. "Защо вярвам, че това, което става сега, е лошо? Защото, когато бях малка, мама ми четеше приказки и в тях се казваше, не бива да крадеш, не бива да лъжеш, не бива да убиваш", казва 17-годишната Катя, която е била на един от протестите в Москва. "Това, което виждам да става сега, не бива да се прави", казва тя.

Подобно на другите ученици и студенти, разговаряли с Ройтерс на демонстрациите, Катя, Максим и Матвей помолиха да не бъдат публикувани фамилните им имена, за да избегнат последици.

Обществен договор

Активният стремеж на младите хора към промяна е ново предизвикателство за Кремъл. От години той изгражда и поддържа подкрепата за Путин, като се съсредоточава главно върху гарантирането на стабилност, която руснаците търсеха след хаоса през първите постсъветски години. Путин дойде на власт след 90-те години, когато Съветският съюз се разпадна и милиони се озоваха в мизерия.

Но младите хора, които не помнят тези времена, имат различни приоритети от онези, които са по-възрастни само с няколко години, казва политологът Екатерина Шулман. "Нашият политически режим се е фиксирал върху това, което нарича стабилност, тоест на липсата на промяна", казва тя. "Политическата машина е убедена, че най-добрата й оферта към обществото е: "Нека възможно най-дълго запазим всичко така, както е. Младите хора се нуждаят от модел за бъдещето, ясни перспективи, правила на играта, които възприемат като честни, и . . . социална подкрепа. Не само, че не виждат нищо такова, но даже никой не говори за тези неща", казва Шулман.

Според данните за потребителите, почерпени от страницата на социалната медияq за хората, заявили, че ще участват в неделния протест в Санкт Петербург, над една шеста от тях са на възраст под 21 години. Все още е прекалено рано да се каже дали този феномен ще прерасне в сериозно предизвикателство за управлението на Путин. Може да се окаже изблик на младежки идеализъм, който да прегори.

Във всеки случай проучванията на общественото мнение показват, че Путин ще спечели с лекота, ако - както очакват мнозина - се кандидатира за президент догодина. Неговият най-сериозен съперник за президентския пост Навални изостава много в анкетите, а и може да бъде спрян от участие заради стара криминална присъда, която той нарича политическа.

Все пак участието на толкова много млади хора накара руските власти да обърнат внимание на протестите. Говорителят на Кремъл каза, че организаторите предлагали на младежите пари, за да се включат. Кремъл не приведе никакви доказателства в подкрепа на това обвинение, а и нито един от младите хора, говорили пред Ройтерс, не каза, че му е предлагано заплащане. Няколко от тях казаха, че са били предупредени от училищните и университетските власти преди протестите, че може да бъдат наказани, ако участват.

Павел, 20-годишен студент по ветеринарна медицина, взел участие в протеста в Москва, казва, че си струва да се рискува част то стабилността в Русия заради надеждата за промяна. "Да, може би това ще бъде негативно; да, може би няма да е стабилността, която имаме сега. Но за личност от 21 век е срамно да живее в такава стабилност, която имаме сега", заявява той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Русияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските ***, крякат като патки.
95
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 95 Докато скачахме, червените окупираха властта. Да до ден днешен. Затова успешните революции са кървави.
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Катя, Максим и Матвей помолиха да не бъдат публикувани фамилните им имена"-----------------Първо показват личната си карта на журналиста, а после го молят да не бъдат публикувани фамилните им имена:)
93
5
 
14
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Долу ръцете от Путин!
92
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, Путин ще се справи с всичко, даже и един руснак под 20г. да не остане в Русия. У нас също бързо намаляват. Защо ли?
91
11
 
7
 
! Отговори
КурнелияСланинова преди 7 години
Я, братушките искат промяна! А тук не ми се връзват на лъжите. Шефе, г.н. ПутИн, идваааааааааааааам!
90
4
 
19
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Русия е въоръжена до зъби. Красивите и умните ще изпукате сред поклонниците на мохамед.
89
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младите в русия очевидно са балъци взети на мушката от сорос. Мислят си че като дойде "демокрацията" ще живеят по добре а трябва просто да поговорят с техните родители за мракобесните времена преди Путин за да им светне...
88
3
 
16
 
! Отговори
др Ленин преди 7 години
Бъдещето е на световен социализъм .Социализмът не може да победи само в Русия,а трябва да победи и в останалия цивилизован свят за да има мир,работа ,хляб .
87
3
 
15
 
! Отговори
ха хааа преди 7 години
Павел, 20-годишен студент по ветеринарна медицина ... "Но за личност от 21 век е срамно да живее в такава стабилност, която имаме сега", заявява той. - ами да го слушат руснаците, слушайте го Павел, 20 годишния студент по ветеринарна медицина, добри съвети дава, щом е студент по ветеринарна медицина значи ги разбира нещата.
86
15
 
7
 
! Отговори
молодци преди 7 години
скоро ще го качат на черешата
85
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние скачахме като гламави по митингите щото "кой не скача е червен" пък то какво стана. Революциите се правят от млади наивни хора които вярват че промяната ще е непременно към по-добро. Практиката показва че става по-лошо. Та именно младите наивници са таргет на ЦРУ и Сорос. Накрая пак те си изпащат.
84
2
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
Павел 20-годишен студент по ветеринарна медицина, взел участие в протеста в Москва, казва, Матвей, 17-годишен - много детайли, много подробностти, но колко хора са учствали в протестите? Защо нищо не се споменава?
83
3
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Разберете че в големите по територия държави 100 000 на някав площад не значат нищо. 500 000 не направиха нищо с протеста си срещу Тръмп, тия паляци също няма да направят нищо на Путин. Тва да нее България - плащаш на 10 000 да обикалят парламента и да окупират ВУЗове и пада правителство хахаха. В големите държави нещата се решават само с избори !
82
6
 
10
 
! Отговори
Петрович преди 7 години
За съжаление Путин си остава засега единственият приемлив вариант за Русия. Руското общество все още не е достатъчно съзряло за промените, които искат тези млади хора. Ако режимът на Путин се разпадне преждевременно, Русия я чакат много тежки моменти, а и напрежение в международните отношения. Реформите трябва да започнат в икономическата, а не в политическата сфера.Ленин, Троцки, Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, горбачов, Елцин, Путин...Раничко й е все още на Русия за демокрация.
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои си мислят че няколко хиляди протестиращи могат да свалят Путин то по тая логика у нас 30-40 човека ще свалят Бойко...долу горе е такова съотношението...
80
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
А преди Путин не беше ли Елцин? Да не иска младежта някой като него да управлява и запада да се гаври с тях колко са послушни. Поредната платена статия. Почти никой на протеста не искаше да свали Путин, а да се разследва имущество на Медведев.
79
7
 
12
 
! Отговори
актуални термини преди 7 години
Майдан, Сорос, хибридна война, фалшиви новини, цветна революция, нечия "пролет", човешки "права", толерас тия, либе растия....
78
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха поредната пропаганда такава партенка мирише мирише! Да рискува стабилността за надежда по голяма глупост не бях чел! Все едно Протестна мрежа да правят протест в БГ с надежда промяна! Платените си гледат само портфейла
77
8
 
7
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.