Дали Русия изпробва нервите на новия американски президент?

"Путин постигна много, Тръмп трябва да каже: "Стига!"
12 апр 2017 20:32, Елка Василева
253
Дали Русия изпробва нервите на новия американски президент?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Тази седмица държавният секретар Рекс Тилърсън прави първото си дипломатическо посещение в Русия, където вероятно ще окаже натиск върху Москва за подхода й към Сирия, който той определя като "некомпетентен".

Тилърсън обаче би трябвало да признае, че участието на Русия в Сирия е само един пример за все по-активната и разрушителна роля, която президентът Владимир Путин играе на световната сцена, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност, пишат Майкъл Морел и Ивлин Фаркас* в "Ню Йорк таймс".

През януари подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна засилиха бойните си действия срещу украинските правителствени сили - най-вероятно по указание на Путин, повишавайки насилието там до най-високото му ниво от година и половина.

Това е пряко предизвикателство към Минските договорености, подписани от Русия и Украйна, подготвени от Германия и Франция и подкрепени от Съединените щати с цел да бъде замразена войната и да се подготви пътят към възстановяване на мира.

В средата на февруари Путин издаде указ за признаване от Русия на паспортите, издадени от двете сепаратистки правителства в Източна Украйна. По-късно същия месец отцепническата Луганска област в Украйна обяви, че руската рубла ще стане нейна официална валута - ход, одобрен или най-малкото разрешен от Путин. И двете действия са пример за "пълзящо" утвърждаване на руския суверенитет в част от Източна Украйна.

После през януари Русия придвижи войски близо до границата с Беларус, за да я накара да приеме увеличаване на руското военно присъствие на своя територия. А през март Кремъл нареди въоръжените сили на Южна Осетия - една от двете отцепнически територии в Грузия - да бъдат включени в състава на руската армия.

Междувременно миналия месец генерал Къртис Скапароти - най-висшият американски генерал в Европа - каза пред Конгреса, че талибаните и Русия установяват все по-тесни отношения, като намекна, че Кремъл доставя оръжия на бунтовническата групировка. Предоставянето на материална подкрепа би било значително засилване на връзките на Русия с талибаните и може да подкопае американските усилия за стабилизиране на Афганистан. То също така би поставило в голяма опасност 9-те хиляди американски и 5-те хиляди натовски войници там.

Преди две седмици командващият американските сили в Африка генерал Томас Уолдхозър отбеляза, че ролята на Русия в Либия се увеличава с разполагането на нейни специални сили в Египет, близо до границата с Либия. Той изтъкна руската подкрепа за влиятелния либийски командир Халифа Хафтар, който се противопоставя на признатото от ООН правителство в Триполи.

И разбира се, миналата седмица Русия отрече сирийският президент Башар Асад да е използвал газ зарин срещу собствения си народ. Това е поредният пример за значителната дипломатическа и военна подкрепа на Русия за сирийския диктатор, избил около 200 000 души от собствения си народ и прогонил половината сирийци от родните им места.

Всички тези стъпки са свързани. Путин, който иска да има политически контрол върху съседните страни и да бъде смятан за велика световна сила, изпробва президента Тръмп. Иска да види докъде може да стигне, докато ние кажем "Стига!".

Путин не може да не осъзнава, че правителството на Тръмп едва ли е в състояние да отмени западните санкции срещу Русия, но може би мисли, както се надяваше първоначално, че все още необяснимото увлечение на Тръмп по него ще му позволи да действа агресивно, без американска съпротива.

Какво прави правителството на Тръмп в отговор на всичко, споменато по-горе? Чухме силни думи от вицепрезидента Майк Пенс и министъра на отбраната Джеймс Матис, особено от американския посланик в ООН Ники Хейли. Но засега няма осъждане от страна на Тръмп и най-важното - няма действия.

Правителството трябва да изработи ясна политика към Русия. То трябва ясно да каже кое е неприемливо и да предприеме по-големи възпиращи усилия, като по този начин утвърди преговорната си позиция, за да може ефективно и реалистично да проучи областите за сътрудничество.

Отправянето на сигнали трябва да започне от президента. Той трябва да произнесе реч в защита на американския интерес по отношение на трансатлантическата сигурност и да говори решително за правото на държавите да избират демокрацията, икономиката на свободния пазар и членството в НАТО или Европейския съюз.

Политиката на Америка към Русия трябва да включва продължаване на финансирането за военното присъствие и ученията на натовска територия и обучението и оборудването на нечленуващи в НАТО партньори, застрашени от Москва. В същото време Америка би трябвало да поднови обсъжданията с Русия за контрола върху ядрените, конвенционалните, а сега и кибернетичните оръжия, за да бъде намалено напрежението в области, където има възможна опасност.

Президентът трябва също така да осъди продължаващата подкрепа на Русия за Асад и умишлените руски бомбардировки срещу цивилни в Сирия и да настоява Русия да подкрепи смяна на властта в Сирия. Бомбардирането на едно летище не е достатъчно.

И разбира се, правителството трябва да порицае намесата на Русия в американските избори и да даде ясно да се разбере, че подобно поведение няма повече да бъде толерирано.

Независимо дали на президента му харесва или не, Русия на Путин смята Съединените щати за свой противник и полага усилия да подкопае позициите на Америка по света. Путин постигна много само за няколко седмици. Необходимо е президентът Тръмп да каже "Стига!".

Той може да започне, като каже на американския държавен секретар да отправи такова послание при посещението си в Москва тази седмица.

*Майкъл Морел беше заместник-директор и два пъти и.д. директор на Централното разузнавателно управление между 2010 и 2013 г. Той е старши съветник в "Бийкън глобал стратеджис". Ивлин Фаркас беше заместник-помощник министър на отбраната по въпросите на Русия, Украйна и Евразия при управлението на Обама и е нещатен старши сътрудник на Атлантическия съвет.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
10
 
! Отговори
марко преди 7 години
трън в *** им е путин и както се очертава няма изваждане
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така написана тази статия е красноречиво доказателство за поражението и капитулацията на Ти-Рекс в Москва. Преди да стъпи на руска земя рева като аслан, а си отива...
17
4
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Молете се, краварчета, за здравето на Путин.Следващият руски президент няма да бъде толкова търпелив. Русия е ядрена сила номер 1. Не го забравяйте !
16
14
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Русия.........просяк който с последните си пари си купува "пиратки" за да плаши собственик на магазин да му даде храна.......
15
5
 
23
 
! Отговори
638 неуспешни атента преди 7 години
Цру е най-голямата, най-яко финансираната и най-смешната терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата срещу Фидел Кастро!
14
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време - Руски касетъчни бомби над град Джиср Ал Шунгур, Сирия/ преди 30 минути./. Има публикувано видео. Там няма ИДИЛ.
13
2
 
21
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Краварите отново компетентно търсят под вола теле
12
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай даже е направил повече от Русия е то в пъти. Ползваме техни стоки и машини всеки дневно. Това е направа на нещо? Какво руско ползва някой? Единственото е да четете за защитата на комунизма и режимите. Нищо друго.
11
3
 
16
 
! Отговори
врагове на народа преди 7 години
Американския президент Доналд Тръмп: CNN, The New York Times, NBC, ABC, CBS, "Таймс", "Гардиън" и "Вашингтон пост"са врагове на народа! Аз бих добавил и DW, и Ройтерс, и Франс Прес.
10
15
 
6
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
Дали Русия изпробва нервите на новия американски президент?НЕ ЗНАМ ДАЛИ РУСИЯ ИЗПРОБВА НЕРВИТЕ НА ТРЪМП ,НО 100 % РУСИЯ ИЗПРОБВА НЕРВИТЕ НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ! БАЯ ЗДРАВИ НЕРВИ ТРЯБВА ДА ИМА ЕДИН НАРОД ЗА ДА ТЪРПИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД КРЕМЪЛКИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ !
9
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писна ми вече за тоя Путин. Това направил онова направил? Какво е направил бе?Хората създадоха индустрия, компютри, морални системи, образование, наука, космос ... ! Какво направи Путин за 10год? Какво използвам аз от направеното от него? Какво изпозлва руския народ? Какво използва човечеството? Всичко в моя живот сега е базирано на интелигентните западни държави? Ако да откраднеш чужда територия е "направил много" , Мерси!
8
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време Грузия се отказва на 100% от руски газ. Русия затъва ежедневно :)))))
7
19
 
6
 
! Отговори
Комюнике 2050г. преди 7 години
На полско-китайската граница нищо ново!
6
5
 
29
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Едва ли може да се напише по-*** и русофобска статия от тази! Авторката явно е отявлен соро-соид, та казва на черното бяло ... кой на кого изпробва нервите? Ами и ако Путин се правеше на каубой от Холивудски екшън, тогава какво ще стане .... ако примерно бяха ударени двата кораба изтреляли "Томахавките" и те бяха отишли на дъното ... трета световна война и край на всичко което е създала природата за милиони години.
5
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време, оказва се че над 2 млн деца в руско учат в училища с външни тоалетни. Представете си го !
4
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време, руският кораб който отиде в Сирия да брани Асад подде сигнал за бедствие :)))Горките руски нещастници....
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ню йорк таймс стана като дойче веле
2
35
 
10
 
! Отговори
Вова преди 7 години
Путин беше дотук!!!
1
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нови санкции за русия и путинландия ще се срине необратимо