"Добрата" и "лошата" глобализация. Крахът на политиката

Битката отдавна не е леви срещу десни, защото елитите са в криза
3 май 2017 10:52, Екип на Bulgaria On Air
33
"Добрата" и "лошата" глобализация. Крахът на политиката
Снимка: архив Reuters

Брекзит, Тръмп, явлението Марин льо Пен... Глобалният политически пейзаж днес е като след атомна бомба. Политическите елити са в криза, а всеки харизматичен лидер, който се обявява против статуквото, скорострелно печели широка електорална симпатия. Очевадно съвременният западен свят е в жестока криза на политическата идентичност, на социалния мир и на икономическата си устойчивост в контекста на дълговите кризи в Европа и зад Океана.

На изборите за съдбините на развитите демокрации вече битката не е "десни" срещу "леви". Политическият елит почти навсякъде успя да размие и обезсмисли тези понятия, посявайки семената на безпринципността и произвола.

Битката днес по-скоро е "суверенисти", търсещи национален суверенитет в една или друга степен, срещу "глобалисти", които защитават наднационалната роля на политическите структури, свободната миграция и де факто глобална федерализация.

На избори избирателите нямат никакъв избор – те или приемат политическата и икономическата глобализация заедно, или ги отхвърлят - пак заедно. Едната алтернатива е "за" политическата федерализация на ЕС, който от единен пазар в началото все повече заприличва на социалистическа утопия, в която се регулира дори размерът на спагетите. Другата алтернатива са местните националисти, които, ако могат, ще забранят изцяло вноса на всичко, произведено извън страната.  

Икономическата глобализация, която на практика значи свободна търговия, инвестиции и сътрудничество в рамките на международно разделение на труда, е сложена в един с кюп с политическата глобализация. Същата политическа глобализация, която обаче води до все по-повече и повече власт на наднационални, неизбрани и и безотчетни технократи, заприличващи на световно правителство; същата, която нарушава основополагащия принцип на всяка легитимна публична власт – принципът на субсидиарност, тоест проблемите да се решават възможно най-близко до хората. Видимото сливане на едър бизнес с политически елити и бюрокрация на всяко управленско ниво пък води до тихата (не винаги) агресия на бунтуващите се срещу така наречения "Естаблишмънт".

Установените партии действително са в амок, защото тотално са се откъснали от икономическите реалности и явно не могат да напипат пулса на процесите в демокрацията, чиято основна съставна част би следвало да са. Кризата на демокрацията действително е драматична, а тиранията на мнозинството лъсва при най-малкото спречкване на групите по икономически интереси за привилегиите, които демокрацията дава на близките до властовите центрове по места – помощи, субсидии, дотации, фондове. Недоволните протестират за още от събраното от всички, а раздаващите го се конкурират в обещанията за това кой ще получи по-голямо парче от приготвената другаде баница. Дори най-големите защитници на демокрацията, изнасящи я по широкия свят, излизат на протест веднага, щом резултатът от демократичните избори не им хареса, оспорвайки по този начин смисъла й...

Реалните причини за политическото недоволство са от чисто икономически характер – икономическата стагнация, постоянните кризи, липса на растеж в реалните доходи, висока безработица. Все ефекти на политизирането на икономическия процес и регулаторните пречки пред създаването на стойност.

Догматизираните и объркани от образователната системи избиратели дори не съзнават причината за спадащия им стандарт на живот. Средната класа така и не разбира, че носи на гърба и слетите с държавата бизнес елити и всички отказващи да участват активно в разделението на труда. Ощетяваната средна класа, разбира се, засега е по-голямата част от обществото, защото в противен случай схемата би рухнала извънредно бързо. Но тя се топи - и то бързо, навсякъде.

Заради всичко това и мнозинството – объркано, но усещащо несправедливостта – гласува анти Естаблишмънт. Само на теория, разбира се. Нито милиардерът Доналд Тръмп е чужд на политико-финансовият елит в САЩ, нито бившият инвестиционен банкер Еманюел Макрон - във Франция. Поддръжници намират и крайнолеви и десни популисти, които, докато обещават суверенитет, промотират икономически национализъм, инфлация и национализация – рецепти за мизерия.

Липсата на идейно, респективно реално разделение между политическа (вредна) и икономическа (полезна) глобализация, води до подоптимален резултат, в който на власт идват: или глобалисти, размиващи култура и естествени общности; или националисти, които носят със себе си икономическа мизерия и авторитаризъм.

Автор: Кузман Илиев, водещ на "Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
mediatore преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Да се надяваме ,че се е сринал,но според мен е още в началото.

За съжаление ще трябва да почакаме.
27
0
 
2
 
! Отговори
ira преди 1 година
Marine Le Pen!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората неслучайно си търсят националния суверинитет,те са отчаяни от ситуацията и искат поне на регионално или национално ниво да имат някаква защита,финансова независимост,здравословен живот и реални права,без страх.Това не е се е зародило без причини,а е следствие предизвикано от много причини.Факт!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате да ми кажете,че ако водата и тока са държавни и съответно по-евтини,съответно и по-евтино произвоство,по-евтини консумативи в домакинството,повече сигурност за населението и страната,повече приходи за държавната хазна+населението и т.н.,това е "лошо"?! Хайде,бе! Тогава защо Франция,Германия се бориха за водата си и не искат друг да ги вземе? Това рецепта за "мизерия" и "популизъм" ли е?
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този наясно ли е за какво изобщо става дума и за какво говори
23
12
 
1
 
! Отговори
правоз-авианосец преди 1 година
тва са некви брътвежи, некъв копнеж, или по-скоро слугинаж на масква, не точно масква, а на путин! хората работя, творят, обединяват се, постигат невиждан икономически и научно-технически прогрес, и някой си хвърля думи е така! човечеството е на път да въведе нови технологи, нови - алтернативни източници на енергия, други достигат коти -2000 м и продължават да копаят и копаят. русняците посягат и към арктика, без да се замислят до къде ще доведат природата и климата на земята! алабализми тва е
22
1
 
1
 
! Отговори
ctrl преди 1 година
Ле Пен - Контролирана опозиция ала Тръмп. Няма избор - само контрол.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
GLOBALIZACIQTA UMRE KO DRASKATE TUK.
20
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Шоп18
Еми то сега си е точно така както Вие го описахте. Сега ни управляват точно такива, каквито Вие описвате, но има една разлика с "мажоритарните" - При сегашната избирателна система няма дори и на теория някакъв шанс да дойде на власт някой извън БКП или ДС, а при мажоритарният избор ще има някакъв (макар и само теоретически ) шанс на власт да дойде ПОНЕ ЕДИН който НЕ Е лакей на БКП или ДС. Бойко не е ли "богаташ-индивидуалист с много пари и има и "подставени лица"?
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никаква глобализация ЕС нарита Русия и Англия и иска да се ислямизира не да се глобализира, учете арабски.
18
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 1 година
А, бе -с две думи -Светътъ се осъзна.
17
1
 
9
 
! Отговори
Шикългрубер преди 1 година
"Лозето не ще молитва, а мотика" Също така юдео-масонските "елити" нямат нужда от шампоани против пърхот. За тях гилотината е единственото лечение на себореята, нали така, Кузмане.
16
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Политическия пейзаж днес, дали е "след" или преди атомна бомба?!
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...Липсата на идейно, респективно реално разделение между политическа (вредна) и икономическа (полезна) глобализация..."


Дрън дрън та пляс. И двете са еднакво вредни за хората левичарски напъни.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Налице е революционна ситуация"

РЕВОЛЮЦИЯТА ако беше станала то нямаше ни французи ни испанци ,германци ,италианци ,,австрийци , англичани да са много ! Почти всичкото в тези страни са емигранти ,нелегални ,легални ,които вършат нежелатата работа- строежи на сгради, хигиена, детеглачество, гледачи на старци ,секс услуги. Местното население на Европа се стопило и заменило с мешави слабоумни хора. България вместо да поощрява българките финансово да раждат ,храни ци ганите
13
2
 
18
 
! Отговори
Один преди 1 година
Хубава е статията. Браво. Макар и непълна и да и липсват няколко важни извода, все пак напипва същността на проблема. А ако беше написана в епохата на марксизма и ленинизма щеше да се състои от едно изречение и то щеше да е: "Налице е революционна ситуация"
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Противоотровата за глупализацията е радикалната пряка демокрация и антиправителствените протести.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
votez Marine!
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобализацията засили неравенството. Погледнете света след 1991 г. когато беше приета доктрината на масовата глобализация.
Западния свят чрез своите концерни разшири пазарите си в банкрутиралия Източен Блок, а народите там бяха излъгани, че има просперитет и равнопоставеност. Но същевременно западните държави много трудно (или изобщо) не допускаха фирми от държавите от бившия източен блок на своя територия.

Глобализацията всъщност е името на една търговска експанзия на елитите. Запомнете го
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз копирам а ти поставяш Текста тука