Ще се разберат ли Русия и Турция: За доматите, зърното и Асад

По пътя към старото им приятелство все още има препятствия
3 май 2017 12:52, Елка Василева
133
Ще се разберат ли Русия и Турция: За доматите, зърното и Асад
Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Какво е общото между доматите, зърното и Асад? И в трите случая става дума за теми, по които Турция и Русия все така не могат да се разберат. Дали на срещата между Ердоган и Путин днес ще има някакъв пробив?

Това ще е втората среща между президентите на Русия и Турция в рамките на по-малко от два месеца. На 10 март Ердоган бе на посещение в Москва, днес Путин очаква турския президент в Сочи.

В официалното прессъобщение се казва, че двамата ще обсъждат икономическите взаимоотношения, пише Дойче веле. Всъщност, дълго време икономическите връзки между двете страни се развиваха изключително добре. Докато Турция, по думите на Путин, не "заби нож в гърба на Москва", сваляйки руския боен самолет на турско-сирийската граница през ноември 2015 година. След няколко месеца колебание турският президент все пак се извини за инцидента и руско-турските отношения започнаха да се нормализират. По пътя към старото приятелство обаче все още има препятствия. Ето трите най-големи.

Русия не иска турски домати

Срещата между Путин и Ердоган на 10 март не донесе очакваната от Турция отмяна на ембаргото за внос на турски домати в Русия. Всъщност, след свалянето на руския самолет Кремъл забрани не само турските домати. Но този зеленчук представлява важна част от турския експорт.

Междувременно Москва премахна част от санкциите. Така например вече е разрешен вносът на цитрусови плодове, зеле и лук. Забранен обаче остава вносът на краставици, ябълки и круши, както и на вече споменатите домати. Според турските производители в момента обемът на износа на селскостопанска продукция за Русия представлява само 15 процента от обема на износа преди налагането на ембаргото.

Без руско зърно в Турция

В отговор на руското ембарго Турция въведе високи мита за вноса на руска селскостопанска продукция, вкл. на пшеница, бобови растения и слънчогледово олио. Вносните мита бяха покачени от 9% на 130%!

Преди това да се случи, Турция бе вторият най-голям вносител на руска пшеница след Египет, както и важен пазар за руското олио. Сега обаче Русия търпи големи загуби. Според априлското издание на "Мониторинга на икономическата ситуация в Русия" става дума за загуби до половин милиард долара.

Разногласия за съдбата на Асад

Всъщност, взаимните търговски ограничения биха могли да бъдат преодолени сравнително лесно. Разногласията около сирийския конфликт обаче са много ярки. Турция и Русия участват в бойните действия на сирийска територия, но всяка страна преследва собствени интереси и има различна представа за следвоенното устройство на Сирия.

Ключова роля в тези различни представи играе съдбата на сирийския президент Асад. Турските власти продължават да смятат, че Асад трябва да бъде свален от власт колкото се може по-скоро, за да бъде открит пътят към вътрешносирийското помирение. "Не може да има решение за Сирия, докато управлява Асад", заяви турският президент преди няколко дни пред агенция Ройтерс.

Русия от своя страна заявява, че не държи непременно на Асад. Самият Ердоган твърди, че е разговарял по този въпрос с Путин, който казал, че не е адвокат на Асад. Само че Русия помага на Асад във въоръжената борба срещу неговите противници, а така де факто го поддържа.

В Москва официално не виждат алтернатива на руските действия в Сирия. "Асад е легитимният ръководител на страната и армията му воюва срещу бойци, които контролират голяма част от територията на републиката", заяви преди няколко дни говорителят на Путин Дмитрий Песков. По неговите думи Русия подкрепя антитерористичната борба. "Следователно е абсурдно да се говори, че Русия ще престане да поддържа Асад и неговите усилия в борбата срущу ИД", допълни Песков.

От 2011 година армията на Башар Асад воюва срещу десетки различни въоръжени групировки, сред които има представители на светската опозиция, но и радикални ислямисти. Във въоръжения конфликт са въвлечени няколко държави, но в различна степен - включително Иран, Турция, Русия и САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
18
 
8
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ :))))НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :)))))
42
7
 
11
 
! Отговори
bg prostitutka преди 7 години
abe nekadarnici vie znaete li 4e balgarskata ikonomika e v dobro sastoqnie samo zarad nas.q vijte obqvite po ALO...BG kolko visoko plateni sme.vsi4ki 6te se u4ite da ni cenite nas mladoto bade6te na BALGARIQ
41
10
 
10
 
! Отговори
До ердогановеца преди 7 години
БВП на глава от населението по данни на световната банкаТурция 62 място - 20,008 България 63 място - 18,248Не се притеснявай, тази година както сте тръгнаи ще Ви изпреварим, ай създраве
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ердоганчовците си живеят с техните мечти за величие и това си е, толкова сте зле че даже не осъзнавате как потъвате, по едно нещо обаче си приличате с руснаците, адски наивни сте и лесно ви лъжат, е и тука в България Доган ви баламосва от 20 и кусур години
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парата на богатия е умора за ченето на бедния.*** продъжавай да си говориш.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 83Ами тя и Австрия не е на 13 място, но това не пречи стандрта на живот там да е 10 пъти по-висок от този в ердоганова Турция, а пък Индия е на 7 място по БВП и какво ?
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До шматка A SEGA NE VI E STRAH OT NIKOGO I ZATUY STE TOLKOVA NAPREDNALI VAV VSQKA SFERA :)))
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 81Всъщност сте на 19 място, това не е кой знае какво постижение за страна със 74 млн население, за сравниение Холандия е на 18
35
3
 
5
 
! Отговори
HOTELIER преди 7 години
Balgarskqta ikonomika e pred razcvet... da mu mislqt turciteNapravili sme si mn golqma reklama za sex turizma v balgariq, v evropa nqma pensionet koyto da ne si me4tae za balgaska krsavica... To4no pak prez lqtoto balgarskata ikonomika pe4eli dvoyno pove4e ot Turskata ikonomika blagodarenie na hubavite ni mladi momi4eta koito daje se reklamirat ot sobstvennite si mayki
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е щото пък вие сте 14 икономика :)
33
7
 
4
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Едно време по Тошково и ние тъй говорехме само хубави работи за властта защото ни беше страх.Хора влезте в положението на турците.Те не мислят така но просто ги е страх от дългата ръка на ЕрдоганСтрах ги е че утре като отидат на гости в Турция и може да се върнат след 30 гНека бъдем поне малко съпричастни към участа им
32
5
 
5
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ :))))))НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :))))))Р.Т.ЕРДОГАН
31
4
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
Тя икономиката Ви потъва бе комшу, погледни курса на турската лира, преди 2-3 години лирата и лева бяха на почти един и същи курс в момента над 2 лири са 1 лев, да не говорим за лихвите, просто си вървите надолу, и знаеш ли кое е най-страшното, че не го осъзнавате, хванали сте се за Путин и си мислите че ще ви изтегли, ама и той пропада, т.е. търсите спасение от друг давещ се
30
2
 
4
 
! Отговори
марин преди 7 години
Какви домати и чушки , за това си има заместници да го уреждат , на Ердо му порасна ушето от дърпане заради Сирия , за това е извикан спешно , но той му се ще да седи на няколко стола и накрая - на земята !
29
2
 
4
 
! Отговори
До :-) преди 7 години
За разлика от теб нямам сестра а твоята и в момента е на околовръстното на София :-):-):-) ама кво да правиш традиции (турски) :-):-):-)
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двете страни имат сериозни икономически проблеми, които тепърва ще се задълбочават, в момента си играят на надцакване и ще си играят докато отново не се скарат, а тия глупости за 400 хиляди руснаци в Анталия за април месец са пълни глупости, дори и незаслужават да се коментират
27
4
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
В момента съм в Анталия - Кунду, както се вика : брато нема де да стъпиш от руснаци.. навсякъде натъпкано до гуша
26
2
 
1
 
! Отговори
До :-) преди 7 години
Трети ден:Ако не те е срам ще споделиш ли какво "бачка " сестра ти :-):-):-)
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #51Села все още има... Не останаха хора да отглеждат зеленчук... Щото е къртовска работа.
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА ДА СЕ РАЗБИРАТ а *** ПАК ще се молят на Путин