Полски прокурор: България организирала атентата срещу Папа Йоан Павел II

36 години след покушението конспирациите не стихват
Обновена: 14 май 2017 08:11 | 13 май 2017 20:05, Петя Славова
259
Полски прокурор: България организирала атентата срещу Папа Йоан Павел II
Снимка: Reuters

"Няма никакви съмнения, че Али Агджа е бил инспириран от българските служби. Българските служби са организирали атентата срещу папа Йоан Павел Втори и са приготвили пари и оръжие за Али Агджа. За това нямаме никакви съмнения."  Това обяви  прокурорът от Института за национална памет на Полша Ева Кой в предаване на полското национално радио, посветено на 36-тата годишнина от покушението на площад "Свети Петър" в Рим на 13 май 1981 година.

"Сигурни сме, че КГБ и ЩАЗИ са взели активно участие в дезинформацията дори по престъпен начин чрез фалшифициране на писма и използване на заплахи към участници в разследването. Това е помогнало за размиване на българската следа." - каза още Кой, цитиран от "Монитор".

Когато през март 2005 година папата напуска този свят, в медиите се появява информация от един от водещите на италианското следствие съдия Фердинандо Импозимато, че парламентарната комисия "Митрохин", създадена през 2002 година е получила матерали от ЩАЗИ, според които в атентаната са взели участие комунистическите служби на СССР и България.

Тогава покойният вече председателят на главната комисия проф. Михал Кулеша се обърнал към пълномощника по въпросите на документите на ЩАЗИ и получил 142 листа, частично анонимизирани. В същото време Фердидандо Импозимато поискал среща с полските разследващи за да предаде важни информации и е предал протоколи от разпити, от които ставало ясно, че следството срещу българите, макар  и да не е довело до тяхното осъждане, е сочело към участие на българските служби в атентата срещу Йоан Павел Втори. И тъй като атентатът бил насочен срещу полския гражданин Карол Войтила на това основание на 3 април 2006 година в Полша е образувано следствие по случая.

Месец по-рано, през март 2006 следствена комисия на италианския парламент е установила, че заповедта за убийството на папата е издал лично генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, а решението е било утвърдено от Политбюро, като в заседанието е участвал и бъдещият генсек и президент на СССР Михаил Горбачов. Полското следствие събира 220 тома с материали от Германия, България, Турция и Италия. През 2014 производството е прекратено, тъй като извършителите не подлежат на съдебно преследване от полски съд.

Въпреки прекратеното производство в документите, които са вече със свободен достъп, атентаторът Али Агджа е бил подкрепян директно от българското разузнаване с помощта на турски криминални среди. Веднага след атентата още преди излизането на българската следа е започнало заличаване на следите с участието на разузнаването на НРБ и ЩАЗИ с участието на СССР, твърдят полските следователи.

Следствието показало също, че самата подготовка на атентата е била изцяло под контрола на българските служби, от България са идвали и указанията кога да бъде извършено покушението. Според разследващите, които се позовават и на италианския съд, алибито на тримата български граждани - Тодор Айвазов, Жельо Василев и Сергей Антонов е фалшиво и на базата на доказателствата, с които в ново време разполагали поляците било установено, че и тримата са участвали в престъпна група и са извършители на покушението.

Айвазов според събраните материали е имал контакти с Агджа в България през 1980 и е бил най-важният човек, уточняващ подробностите по атентата с прекия извършител. Българските служби пуснали версията, че Агджа е луд.

Показанията му били стройни до декември 1983, когато с него провежда среща на четири очи българският съдия Стефан Марков Петков, също човек на българските тайни служби, който бил заплашил директно турчина с избиване на цялото му семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
43
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял свят знае че папата го уби българин въпреки лъжите на герб тиражирани навсякъде.