Триото, което стои зад ракетната програма на Северна Корея

Те явно са любимци на лидера Ким Чен Ун
26 май 2017 20:38, Елка Василева
56
Триото, което стои зад ракетната програма на Северна Корея
Снимка: архив, Reuters

След успешните изстрелвания на ракети севернокорейският лидер Ким Чен Ун често разменя усмивки и прегръдки с едни и същи трима мъже и пуши заедно с тях в чест на тези събития.

Триото, показвано от севернокорейските медии на снимки и телевизионни кадри с Ким, представлява голям интерес за службите за сигурност и разузнаванията на Запада, тъй като това са водещите фигури в бързо развиващата се ракетна програма на потайната страна, пише Ройтерс.

Те са бившият висш генерал от военновъздушните сили И Пьон Чхол, опитният ракетен учен Ким Джон Сик и ръководителят на център за разработване на оръжия и снабдяване Джанг Чханг Ха.

Снимките и телевизионните кадри показват, че тримата явно са любимци на Ким. Тяхното държание с него рязко се различава от раболепниченето на другите висши сътрудници, повечето от които се покланят и държат ръцете си върху устата си, когато говорят с младия лидер.

За разлика от повечето други служители двама от тях пътуват с Ким в частния му самолет "Голям ястреб-1", носещ името на националната птица на Северна Корея, показва държавната телевизия.

Със своите препоръки от дейността им в управляващата Корейска трудова партия, армията и науката тримата са крайно необходими за бързо развиващите се оръжейни програми на Северна Корея. Изолираната страна извърши два ядрени опита и десетки изстрелвания на ракети от началото на миналата година, всички в нарушение на резолюциите на ООН.

"Вместо да се занимава с чиновници, Ким Чен Ун държи плътно до себе си тези технократи, за да може да поддържа пряка връзка с тях и да ги подтиква да действат бързо. Това отразява неговата настойчивост по отношение на ракетните разработки", каза бившият офицер от севернокорейската армия Ан Чхан Ил, дезертирал в Южна Корея и ръководещ изследователски институт в Сеул.

За разлика от много други висши фигури от управляващата класа в Северна Корея Ким Джон Сик и Джанг не са от семейства от елита, казват експерти по севернокорейското ръководство. Те казаха, че бившият командир от военновъздушните сили И е посещавал едно от по-реномираните училища в Северна Корея, но той и другите двама са били избрани от Ким Чен Ун.

"Ким Чен Ун издига ново поколение хора, отделно от важните сътрудници на баща си", каза запознат с въпроса южнокорейски служител, имайки предвид Ким Чен Ир, който умря в края на 2011 г., оставяйки начело на държавата най-младия Ким. Цитираният източник пожела анонимност заради деликатността на въпроса.

"Важната клечка"

Според експерти по ръководството най-изтъкнатият от тримата е И. Той винаги е показван на снимките усмихнат и сега е заместник-директор на Отдела за оръжейна промишленост на Корейската трудова партия, който ръководи разработването на севернокорейската програма за балистични ракети, казват южнокорейското правителство и американското финансово министерство.

През 2010 г. отделът беше включен в черен списък на американското финансово министерство, а миналата година И беше посочен от южнокорейското правителство за дейности, свързани с оръжейните програми на страната.

"Важната клечка в това трио е И Пьон Чхол", каза експертът по севернокорейското ръководство Майкъл Мадън. "Той беше значима фигура още преди да започне да се говори сериозно за Ким Чен Ун."

И е роден през 1948 г. Учил е известно време в Русия. Беше повишен, когато Ким Чен Ун започна да се издига в йерархията в края на миналото десетилетие, казаха Мадън и южнокорейският правителствен служител.

И е посещавал веднъж Китай и два пъти Русия. Според държавните медии той се е срещал с китайския министър на отбраната през 2008 г. като командир на военновъздушните сили и е придружавал Ким Чен Ир при посещение в руски завод за изтребители през 2011 г.

"Изглежда, че И е човекът на партията в ракетната програма", каза експертът по севернокорейския елит и бивш анализатор в държавен изследователски институт в Сеул Ким Джин Му.

Ракетният учен

Ракетният учен в триото е Ким Джон Сик. Той е започнал кариерата си като техник в гражданското въздухоплаване, но сега носи униформа на армейски генерал от Отдела за оръжейна промишленост, казват експерти и южнокорейското правителство.

Това, което всъщност му помогна да получи признание обаче беше ролята му в първото успешно изстрелване на ракета от Северна Корея през 2012 г., каза Мадън.
"Когато онова нещо излетя и навлезе в по-ниска земна орбита, той получи признание за това", каза Мадън. "Хората под Ким Чен Ун, които се занимават с ядрените и ракетните въпроси, получават постовете си въз основа на заслуги."

Миналата година Ким Джон Сик беше в Националното управление за авиокосмическо развитие - държавната космическа агенция на Северна Корея, където съпровождаше Ким Че Ун при обиколка в залата за контрол на мисиите преди успешно изстрелване на ракета с голям обсег през февруари.

Държавната телевизия показа как той отива до площадка за изстрелване на ракети с частния самолет на Ким Чен Ун. При пристигането той придружаваше младия лидер по червения килим и получи цветя от други висши служители. Не са известни други подробности, включително възрастта му.

Загадъчният човек

От тримата мъже най-малко се знае за Джанг Чханг Ха, който ръководи Академията на науката за национална отбрана, наричана по-рано Втора академия на естествените науки. Тази институция отговаря за изследването и разработването на модерните оръжейни системи на потайната държава, "включително ракети и вероятно ядрени оръжия", заяви през 2010 г. американското финансовото министерство в решението си да включи организацията в черен списък.

Институцията получава от чужбина технологии, оборудване и информация за използване в оръжейни програми, каза министерството. Джанг беше добавен към черния списък през декември 2016 г.

Под ръководството на Джанг академията има около 15 000 души персонал, включително близо 3000 ракетни инженери, съобщават южнокорейски медии, като цитират неназовани източници.

Забранената оръжейна програма на Северна Корея започна в началото на миналото десетилетие с подобно трио от близки до ръководството мъже, които бяха специалисти в снабдяването, науката и военните въпроси. От тях логистикът Джон Пьон Хо почина. Другите - ученият Со Санг Гук и военният координатор О Кук Рьол - са възрастни и вече не попадат в общественото полезрение.

Мадън отбеляза, че тяхното място е заето от мъжете, избрани от Ким Чен Ун.

"Това са хората, които водят ракетната програма на Северна Корея в 21-и век", каза той. 

/БТА/


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
2
 
! Отговори
хммм преди 3 години
смеят се насила, нищо че нямат какво да ядат вкъщи. Все се чудя един ли няма който да му пръсне кофата на тоя и да се освободят от него. Или може би са доволни?! При тия усмивки насила на всяка една снимка доста се съмнявам.
42
7
 
4
 
! Отговори
читател преди 3 години
Има нещо много перверзно в поведението на тези хора.
25 милиона роби, само и само за да пуснат във въздуха 2-3 железа.
От другата страна 50 милиона са на светлинни години от тях, живеят в друго време и даже на друго место. Нещо като ГДР и ГФР, само че контрастът е страшно увеличен.
Маргинализацията на една цяла страна е отшлайфан метод за управление при комунистите.
41
1
 
1
 
! Отговори
кротко преди 3 години
Експерти да докладват колко милиона зверски убити има след това заседание вкл турци и американци..
40
1
 
1
 
! Отговори
От региона преди 3 години
АКо делегацията на СССР бе присъствала на заседанието война в Корея нямаше да има..
39
3
 
2
 
! Отговори
Кротко преди 3 години
Иначе причина за войната в Корея е блокирането на постояния представител на СССР в ООН в деня на гледане на проблема с освобождението на Корея от войските на севера..
Подава Морето наоколо.
З милиони зверски избити по време на изключително жестоката японска окупация Южна Корея е все още окупирана страна .
38
2
 
1
 
! Отговори
Кротко преди 3 години
техниката е "ГОЛЯМ РОЗОВ ПИАР БАЛООН" Американска.
цел подържане на имитация на голям тежко въоръжен до зъби "враг" ..Виждате специфични подпухвания на лицата на консуматори на храни със спец ваксини вероятно свинско.

КНДР се готви за жестоко звездно нашествие е информацията от региона..Подготвя армията за жестока война след смърта...
37
0
 
2
 
! Отговори
весо преди 3 години
До от провинцията

ми то няма вече варшавски договор.
проблема е че няма пробългарски пичове

за мен е важно да знам, че ако има война тези до мен ще защитават България независимо срещу сащ ли, русия ли или традиционните съсяди..
ти от кои си?
36
11
 
13
 
! Отговори
от провинцията преди 3 години
мразя софия и нежните пронатовски евроатлантици .....
35
2
 
10
 
! Отговори
Гъзария преди 3 години
"Ким Чен Ун често разменя усмивки и прегръдки с едни и същи трима мъже и пуши заедно с тях в чест на тези събития."
Пуши джойнт, там е абсолютно легална тревата и е по-евтина от цигарите дори и всеки пафка...
34
8
 
16
 
! Отговори
Кореец от Севера преди 3 години
КНДР ще обедини Корея, а империалистическите Самсунг и КИА ще бъдат национализирани за благото на корейския народ! Под мъдрото водачество на Великият лидер Ким Чен Ун напред към светли бъднини!
33
8
 
12
 
! Отговори
Един от Севера преди 3 години
Севернокорейски триумвират! КНДР ще обедини Корея под мъдрото водачество на Ким Чен Ун!
32
7
 
20
 
! Отговори
Гост* преди 3 години
При всички случаи СК е по'добро масто ѕа живеене от това което направиха умниците в Ирак, Либиа и Сириа
31
7
 
9
 
! Отговори
до 35 Гepманистaн Уб преди 3 години
Постоянно ли се дрогираш другарю нежен евроатлантик ?.
30
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея е,най спокойното място за живеене .там няма терористични ислямистки атаки.
29
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както да се събрали тези жълтурковци, защо Бай Дончо не им прати една крилата ракета и да миряса тази част на света?
28
0
 
5
 
! Отговори
Кики преди 3 години
До Браво

Не вярвай сляпо на това, което прочетеш. Вярвай на това, което виждаш!
27
9
 
26
 
! Отговори
bolbov преди 3 години
Господа тези мъже са Патриоти.Нашите Обединени Патриоти са просто глутница крадци и измамници.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние имаме Трио Българка, те си имат Трио Корейка.
25
1
 
14
 
! Отговори
Кики преди 3 години
Това са най - приближените хора на Ким Чен, което означава, че ако заспят по време на негова реч, ще се отърват само със строга забележка. Ето затова трябва да си гледаме работата стриктно и както трябва.
24
11
 
1
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
СПОРЕД ВАС ХУБАВО ЛИ ЩЕ БЪДЕ БЪДЕ CNN TURK, NTVMSNBC, BLOMBERG TURKEY, SPUTNIK TR ДА СА НА БЪЛГАРСКИ?