Бягай, скрий се, кажи? След ада в Лондон: Виновен ли е интернет?

Повече контрол – може, но това ще отвори кутията на Пандора
5 юни 2017 20:45, Елка Василева
57
Бягай, скрий се, кажи? След ада в Лондон: Виновен ли е интернет?
Снимка: архив, Reuters

Можем да бъдем напълно сигурни, че нападателите на Лондонския мост са направили следните неща: притежавали са смартфони и са използвали Google, YouTube, Facebook и WhatsApp. Това е така не защото притежаването на тези неща и използването на тези услуги показва, че си терорист, а защото то показва, че си човек, живеещ на Запад в 21 век, пише "Гардиън".

Проблемът, както установяват тези компании (всъщност само две: Google притежава YouTube, а Facebook притежава WhatsApp), е, че това разграничение до голяма степен убягва на политиците.

В изявление пред Даунинг стрийт 10 в неделя сутринта Тереза Мей говореше с доста по-агресивен тон от преди. Тя отбеляза, че нападението на Лондонския мост се е кореняло в ислямския екстремизъм: "Не можем да даваме на тази идеология безопасно пространство, в което да се развива. Но тъкмо това осигуряват интернет и големите компании, предоставящи основани на интернет услуги." И продължи: "Необходимо е да работим със съюзнически демократични правителства за постигане на международни споразумения, които да регулират киберпространството с цел предотвратяване на разпространението на планирането на екстремизъм и тероризъм."

Това идва да покаже, че когато имате нужда от изкупителна жертва, интернет винаги ще бъде на разположение, както и големите интернет компании. Процесът вече им е познат: има нападение; точките се свързват, за да се види как техните услуги са били използвани за обучение и/или планиране; правителствата изискват "действие"; компаниите подобряват методите си за премахване на екстремистко съдържание; и очакваме следващия цикъл.

Но нищо съществено не се променя. Въпросът е дали въобще е възможно това. Германия иска да приеме закон, който налага тежки глоби за твърде бавни действия за отстраняване на езика на омразата. Това обаче не е същото като предотвратяването му или спиране на планирането.

"Рефлексът "да обвиним интернет", който се проявява след всеки терористичен акт, е толкова очевиден, че става смущаващ", коментира преподавателят по право в Университета на Източна Англия Пол Бърнал, който работи с полицията. Той казва, че натискът идва от политиците. Вземете например депутата Джон Ман, представляващ от 2001 г. Басетло, който заяви в неделя сутринта: "Отново повтарям призива си да се търси правна отговорност за съдържанието от интернет компаниите, които терористите отново използват за комуникация."

Той вероятно е забравил 70-те години на 20 век, когато в епохата преди появата на мобилните телефони ИРА използваше телефони, за да организира нападенията си, без някой да отправя подобни призиви (нито имаше онлайн социални мрежи, които да "радикализират" евентуалните членове на ИРА, но все пак те се присъединяваха). Авторитарният размах на идеята на Ман е страховит: тъй като правната отговорност има за цел да възпира, компаниите ще имат нужда от хора, които да следят всяка дума, която сте написали, всяко видео, което сте гледали, и да правят справка с някакъв наръчник на несъгласието. Това прилича на сценарий за антиутопията Гилиъд от "Историята на прислужницата" (която, доста странно, най-много наподобява налагания от "Ислямска държава" начин на живот).

Проблемът е, че нещата могат да бъдат направени, но това ще отвори кутията на Пандора. Британското правителство може да настоява да бъде предавана самоличността на хората, които търсят определени свързани с тероризма думи в Google, YouTube или Facebook. Но тогава какво би спряло турското правителство или посолство да изисква същото за кюрдите, които търсят материали по "опасни" теми?

Вътрешният министър Амбър Ръд може да настоява WhatsApp да предава имената и данните на всеки потребител с телефонен номер. Но тогава какво би станало в Иран или Саудитска Арабия? Как да направим преценка за нашата свобода в сравнение с тази на другите?

По същия начин на Мей, Ръд и всеки вътрешен министър назад до Джак Стро непрестанно се казва, че кодирането (използвано особено от WhatsApp) не може да бъде анулирано, защото при него става дума за математика, а не за нещо веществено. Хората могат да пишат приложения, чиито съобщения не могат да бъдат четени от никой друг, освен от изпращача и получателя. Забранете WhatsApp и евентуалните терористи ще намерят друго приложение - както и тези, които се борят срещу диктатори.

Вярно е, че бизнес моделите на интернет компаниите да предлагат реклами на вашето внимание означава, че те никога не са имали стимул да бъдат предпазливи към това, което се качва на техните платформи. Ние живеем с неволните последици. Все пак, когато говорите с хората в тези компании, все още чувате огромна съпротива срещу идеята за предварително филтриране. Вместо това се приема убеждението, че "изкуственият интелект" или "машинното самообучение" ще се научат да откриват тези неща и да действат. Това обаче съвсем не е доказано. Тези компании се борят със създаден от тях проблем, който надхвърля техните способности в момента.

Тогава какво може да се направи? Може да изглежда очевидно, но (ако цитираме известен хакер) макар да "не можете да арестувате една идея", със сигурност можете да потиснете нейната привлекателност. Изтласкването на ИДИЛ от Мосул към пустинята ще спре нейното финансиране и гласа й. Също така би било разумно да не се помага на страни, които помагат на дхихадистки групировки. Тереза Мей спомена за сътрудничество със "съюзнически демократични правителства". Но всъщност може да се започне със сътрудничество именно с недемократичните - например Саудитска Арабия. Идеите избледняват. Интернет обаче няма да изчезне.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това вече сме го минали Културната китайска революция. Нищо ново под небето! В определен цикъл всичко в света се повтаря. Но със сигурност глупостта!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е ясна - уж за да ни пазят, ще започнат да цензурират нета, както правят с медиите от години. Нещата отиват на зле, а голямата опасност са именно западните политици с лицемерните си приказки.
37
0
 
3
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Ограничете надпреварата във въоръжаването и да се насочат средствата в овладяването на Слънчевата система. Експанзията навън автоматично ще ограничи агресиата вътре в нашия Свят.
36
1
 
6
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Да е, GOOGLE и FACEBOOK са виновни, че някои кукувци откачат и се ислямизират.Забранете исляма в световен мащаб и всичко ще се оправи.
35
1
 
0
 
! Отговори
Тереза Мяу преди 6 години
Важното е че не българи и румънци.Основното е, Англия да не е в ЕС
34
2
 
12
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Всичко започна на 11.09.2001, когато определена група в САЩ търсеха голям враг. Русия и Китай бяха твърде слаби за това. Създадоха мита за Ал Кайда и в лицето на ниско-интелигентния Буш Младши изиграха театралните терористични удари в САЩ. Осигуриха си поводи за няколко войни и добри печалби. Днес създаденото от тях се обърна срещу техните народи, но те продължават да изсмукват парите на своите народи, скрити зад лъжата за тяхната защита. Алчност и лицемерие!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още Лари Флинт е рекъл: като хванем 15 годишен да пие бира, не означава че рябва да се забрани "Будвайзер" в щатите ...
32
0
 
13
 
! Отговори
Ясно! преди 6 години
Забраняваме Интернет, Ютюб, Фейсбук и Гугъл и така ще филтрирате исляма до едно честно и чисто движение на Мира и Любовта! Браво Елкe, браво! А, и да не пропуснем, щъркелите носят бебетата! Закуеваш ли се, Елкe?
31
0
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
На крива ракета - космосът и пречи.На калпав Нов световен ред - интернет му пречи.
30
0
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Спирайте сателите и да се приключва с интернета..... и на мен ми писна даже...Е, сега пиша тука и се нерва вместо да се наслаждавам на изгрева...айде лек ден
29
0
 
10
 
! Отговори
Каво става преди 6 години
Трябва да се забранят бусовете, камионите и колите. Ото и Дизел са виновни, а петрола откъде идва, о значи и Саудитека Арабия са виновни и тротоарите да се забранят, ами мостовете?
28
0
 
6
 
! Отговори
men преди 6 години
и не забравяй да носиш плйшено меченце и цветенцеа в случай че играта загрубэ... това е първата божа заповед на мама шмеркелина.
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С един нож можеш да си отрежеш хляб.С нож може да се убие човек.Проблемът не е в ножа, а в човешкото съзнание.
26
3
 
1
 
! Отговори
Pefer преди 6 години
Az ne mojah da razbera koi na kogo pishe tuka...
25
3
 
5
 
! Отговори
Циник до 31 преди 6 години
Пишат - защото мислят - за разлика жт теб му хъл!Само на мен - вече 3 коментара ми трият - оттам и несъответствието в номерата!Ако имаше място в квадратния ти череп , за нещо друго освен сурите от корана, и последната проповед на ходжата - можеше и да разбереш...ама надали!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може в Twitter да има акаунти на Ислямска Държава, които да подстрекават към тероризъм и унижощение на Западния свят. И никой не може да направи нищо, защото правилата в Twitter гарантират неприкосновеността им. Facebook, например, няма да дадат на властите достъп до профилите на атентаторите от Лондон, защото правилата във Facebook не го позволявят. Това е повече от абсурдно, трябва да има някакъв вид ограничение и социалните мрежи да подлежат на някакъв контрол.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трудолюбиви българи гонихте ли - гонихте, *** пускахте ли - пускахте, сърбайте им попарата сега, боли ме оная работа за вас!
22
3
 
1
 
! Отговори
Циникът 16 преди 6 години
си пише до 16 и му писахте плюсове!!!! ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ ИЗОБЩО КОМЕНТАРИТЕ?????????? Според мен..............)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
21
1
 
2
 
! Отговори
Peter преди 6 години
Xorata nqmat vina za postupkite na pravitelstvoto.....potarpeshite sme nie prostiat narod i nie gubim v dvata sluchaq..
20
0
 
1
 
! Отговори
Peter преди 6 години
Gadni *** izbiha sumati narod i nikoi nishto ne pravi jalka istoria sedim si a te se gurmqt mejdu nas nqkoi lapat kinti za smetka na nevinnte hora