Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!

Ниските заплати, лошото управление, шуробаджанащината гонят младите
19 юни 2017 19:15, Елка Василева
267
Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!
Снимка: архив, Reuters

Ниски заплати, лошо управление, шуробаджанащина: заради всичко това все повече млади хора напускат Балканите. Явление с фатални последици за родните им страни, пише "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

"Тате, разбери ме, не искам да живея в тази страна" - с тези думи Нина се сбогувала с баща си, преди да се качи на автобуса за Виена. 31-годишната висшистка е една от хилядите млади сърби, които обръщат гръб на родината си. "Децата ни не издържат тук - и затова вече ги виждаме само по Skype", казва с огорчение бащата.

Дали в Белград, София, Букурещ или Атина: историята на Нина и нейния баща се повтаря навсякъде на Балканите. Ниските заплати, високата безработица и широко разпространената шуробаджанащина подтикват все повече млади хора да напускат родните си места и да се отправят към държави като Австрия и Германия.

Решение с фатални последици за родните им страни, защото почти навсякъде на Балканите трудоспособното население и бездруго намалява, пише "Зюддойче Цайтунг" и отбелязва, че няма друг регион в Европа, откъдето да емигрират толкова много млади и добре квалифицирани хора, колкото от България, Румъния, Албания, Гърция и страните от бивша Югославия.

Балканите се обезкървяват

Според експерти от Световния икономически форум в Давос всички тези страни изпитват сериозни трудности да задържат младите таланти в родината им. По този показател Сърбия дори заема последното място сред общо 138 изследвани държави. Днес страната има население от около 7 милиона души, а броят на сърбите, живеещи в чужбина, се изчислява на близо 3,5 милиона. С тенденция към покачване - през 2014 г. от страната са се изселили 58 000 сърби - двойно повече, отколкото през 2007 г.

Според автора на статията в "Зюддойче Цайтунг" това се дължи главно на високата безработица сред младите хора. Явление, което не засяга единствено Сърбия: всеки четвърти младеж в Хърватия е без работа, а в Гърция и Македония - дори всеки втори.

Местните пазари на труда често са доста негъвкави и дават шансове предимно на по-възрастните - най-вече в държавната администрация. "Зюддойче Цайтунг" цитира данни за Сърбия, от които излиза, че от двата милиона души, които официално имат работа, половин милион са заети в държавната администрация, а други 300 000 - в държавни фирми. Нови, но непривлекателни работни места, се предлагат единствено в търговията и в сферата на услугите, уточнява изданието и отбелязва, че докато в Белград моловете растат като гъби след дъжд, много други сръбски градове буквално западат.

В Смедеревска паланка например, на 80 километра от Белград, преди е имало поне седем големи фабрики. Днес е останала само една - фабриката за железопътни вагони „Гоша“, където работят едва 350 души - в пъти по-малко, отколкото преди години. Тази пролет фабриката попадна в центъра на медийното внимание, след като един от работниците посегна на живота си от отчаяние - тъй като не получавал редовно заплата, мъжът вече не можел да осигури прехраната на семейството си.

Милан Вуйчич, който работи във фабриката от три десетилетия, ни разказва, че от години не е получавал пълна заплата - нищо, че месечното му възнаграждение е едва 200 евро. Децата му също припечелват твърде малко - макар че имат висше образование, дъщеря му и синът му са принудени да работят като продавачи - тя в пекарна, а той в магазин за електроуреди. "Нищо чудно, че младите хора се махат", казва Вуйчич.

Причините

Пътят на Запад е най-лесен за медицински сестри, болногледачи или лекари от трите страни-членки на ЕС - България, Румъния и Гърция. В Германия те заемат многото вакантни места в болниците и в старческите домове, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и уточнява, че германското правителство междувременно е сключило съответни споразумения и със Сърбия и Босна.

Всяка година от Сърбия към Германия потеглят хиляди медици. Причините за това са повече от ясни: според медицинската сестра Ранка Йешич, цитирана в статията, в Сърбия хората с нейната професия получават средно по 284 евро на месец, докато в Германия изкарват близо 2000 евро, плюс добавките за нощен труд и за работа в неделя.

Друг фактор, който засилва отлива на млади хора от региона, е широко разпространената шуробаджанащина, се казва още в статията. Международният валутен фонд установи неотдавна в свое изследване наличието на "сериозна негативна връзка" между качеството на държавното управление и емиграцията: борбата срещу корупцията, устойчивостта на правовата държава и други белези за добро управление са в Югоизточна Европа много по-слабо развити, отколкото например в Централна Европа или в балтийските страни. Съответно много по-силна е емиграцията от този регион на Европа, се казва в цитираното изследване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: Балканиемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
3
 
1
 
! Отговори
АСЕН преди 6 години
В чужбина много се търсят компютърджии и математички, да работят съответно миячи на коли и секретарки с консумация.Но поне плащат и като се върнеш в България със стар мерцедес, разправяш на *** как 5 години си работил в IBM или NOKIA , като компютърен специалист.И те със зяпнали уста, ръкопляскат шумно.
230
5
 
3
 
! Отговори
анонимен 23 преди 6 години
До Анонимен Мнозинството от емигрантите са хора със средно образование, но дори и тези с висше не се отличават от масата в България, която се характеризира с мързеливост, тарикатлък и крадливост. То на запад да работиш "голям келепир". Масово емигрантите от Източна Европа работят за някакви подаяния, нискоквалифицирани работи, но понеже са със слугински манталитет тях ги устройва това. На запад няма нужда от директори. И спрете, че там било много евтино и че е рая едва ли не
229
0
 
8
 
! Отговори
Луци преди 6 години
Да купуват панелки по 1000 евро квадрата, след 3 години като спрат еврофондовете и настане страшната мизерия , ще ги продават за по 500 .
228
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и хиляда евро за квадратен метър панелката в София. :) ха-ха-ха
227
0
 
5
 
! Отговори
do Roki 249 преди 6 години
Роки, не знам къде си бил, ама научи българския правопис. Това се учи в началния курс - до 4. Клас!
226
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роки пред Левски е едно холивудско изп.ражнение! Не мърси героя ни с такива личности!Левски е най-светлата личност в нашата история!
225
7
 
3
 
! Отговори
Роки до 244 преди 6 години
Напротив, бил съм в Москва - точно в такъв 4 звезден бардак! Платих 150 долара за една нощувка - хотелът вътре беше , пак казвам - като в Балкантурист през 70-те, не ми обеснявай ти на мен къде съм бил! Затова и останах потресен!
224
2
 
9
 
! Отговори
До РОки преди 6 години
Ти въобще не си бил в Москва ! Камо ли в 4 звезден хотел. Защото стндарта на живот там надминава и този в Швейцария! А в 4 звезден хотел е толкова скъпо че ще трябва да се разделиш с годишната си заплатка. Така че не говори плоска пропаганда. Хората четат и се информират прочети за материнский капитал и ще видиш колко пари отпуска държавата за раждане на дете в Русия говорим за десетки хиляди левове. А тук се плащат 200 лв за първо 600 лв за второ така че пропагандатата ти издиша.
223
7
 
2
 
! Отговори
Роки до 243 преди 6 години
Колега, явно си говорил с някоя баба шизофреничка! Какви 4-ри деца в Русия, ти там ходили ли си изобщо да видиш в каква мизерия живеят така наречната "средна класа" , ако в България няма такава, то там пък изобщо! Стига се говорили глупости по 3-4 деца има ли и какво, лепило ли дишат по улиците? Руският народ при нито един техен владетел не е живял добре! В Москва 4 звезден хотел е като Балкантурист през 70-те на Златните...
222
1
 
7
 
! Отговори
Казано е преди 6 години
Един ден всички сърби ще се съберат под сянката на една слива.
221
8
 
5
 
! Отговори
Граовец преди 6 години
Сърбите и Гърците много обичаха руснаците и го ядоха здраво. Макетата и те. Българите ще останем защото знаем кой ние душманина.
220
1
 
9
 
! Отговори
Левски преди 6 години
Говореше често за бунт, за борба,кат за една ближна обща веселба, часът на която беше неизвестен; изпитваше кой е сърцат, сиреч честен, участник да стане във подвига свят; всяк един слушател беше му и брат. В бъдещето тъмно той гледаше ясно.Той любеше свойто отечество красно.
219
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи ден се заговорих с баба-рускиня на плажа. Та тя каза следното: "В момента в Русия да имаш три деца икономически е по-изгодно от две, а ако имаш четири е още по-добре, и затова повечето млади семейства у нас имат по три четири деца. Това е държавна политика и Путин я следи изкъсо. Целта е след двадесет години в Русия да живеят 200 млн. души. " Та така, другаре, магистралите са хубаво нещо но те не раждат и не гледат деца.
218
1
 
10
 
! Отговори
Левски преди 6 години
Девет годин той скита се бездомен, без сън, без покой, под вънкашност чужда и под име ново и с сърце порасло и за кръст готово, и носи съзнанье, крепост, светлина на робите слепи в робската страна. КЪДЕ СИ АПОСТОЛЕ !
217
3
 
7
 
! Отговори
Калин преди 6 години
Нормална ситуация по време на капитализъм! Ще има много богати и ще има много много много бедни! Само че сега границите са отворени /донякъде/ и много бедните бягат по-лесно е отколкото да вдигат бунтове и въстания защото несломимия български дух го няма той беше претопен с евроатлантическите ценности!
216
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащо не зовеш към борба? Най-лесно е да се бяга. Но това го правят плъховете като потъва кораба и страхливците като усетят че не им изнася! Ти плъх ли си или страхливец?
215
6
 
3
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Естествен завършек на социалистическия начин на живот. Природата не оставя празно място ще се върнем тези които не се подддохме на социалистическия начин на живот и ще заместим недъгавите.
214
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шуробаджанащината - давам ви реален пример от производствена фирма (около 120 човека персонал) в провинциален град - новия директор е 26 г. момиче със средно образование (специалност шивачка) и единствен стаж като сервитьорка.
213
1
 
12
 
! Отговори
Леле мале! преди 6 години
До АнонименХАХАХАХАХА! Музиката била всичко - и физика и математика и програмиране... АЛИЛУЯ! Висша раса! ХАХАХА! Ей, Платон на времето е казал, че в перфектната държава няма място за хора на изкуството и аз май вече разбирам защо! Защото вместо да правите качествено и/или популярно изкуство и да печелите добре, вие само вдигате врява и се превъзнасяте сякаш САМ БОГ ви е пратил! За твое сведение приятел, всичко на този свят е математика. Умния го разбира, а интелигентния просто не го оспорва.
212
0
 
3
 
! Отговори
никой преди 6 години
"На Земята сте. От това няма спасение."